Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2023 12:19 - Можем ли да надскочим Бог
Автор: missana Категория: Поезия   
Прочетен: 1125 Коментари: 8 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Всички религии издигат в култ - на един своеобразен религиозен Еверест, върховно божество, снабдено с подгласници. Както има множество геометрии, но има една предхождаща всички останали, наречена Абсолютна геометрия, положена върху известно количество непоклатими начала, известни като аксиоми на Абсолютната геометрия - ствол за останалите, които като мощни клони се разлистват над нея в математическото пространство, така има и една Абсолютна религия, над която се вият като добре опитомени змии древни и не чак толкова древни религии. Брахман Чатърджи - индийски философ и мислител, прави сравнително изследване на религиите, установявайки безусловното наличие на обща част и надстройка. Именно тази обща част - сечението на всички религии, е обективното, което те внасят в колективното ментално пространство, като един обемащ го хоризонт - хоризонтът на верите! Този хоризонт е окръжност, чийто радиус е като критичния радиус на сферата на Шварцшилд. Зад него започва Божието владение. И веднага възниква закономерният въпрос, защо са нужни на Бог елементите на неговото творение? Защо са нужни хората, пъплещи като нищожни мравки в нищожна част от неговата вселена? Защо са нужни всички форми на разум? Защото лично аз нямам съмнение, че освен човешкия разум, който бих нарекъл Неразумен, съществуват негови много по-достойни представители. Не са ли те пренебрижими поставени в сянката на могъщата осанка на Бог? На пръв поглед изглежда, че е така и че съществуването на всички тези форми на живот е просто дар на Бога. Дар абсолютен и безкористен. Дар, за който той не иска от нас нищо взамяна. Но толкова прости ли са нещата. Не е ли дори всемогъщият Бог утилитарен? Разсъждавайки над този кръг въпроси, стигнах до своеобразно и неочаквано прозрение, което, ако ми разрешите, ще споделя с вас. От физиката е известно, че масата на ядрото на атома е по-малка от сбора на масите на неговите компоненти /т.нар. нуклеони/. Този феномен е познат под термина дефект на масата на ядрото /масов дефект/ и се обяснява с наличието на т.нар. енергия на връзките, т.е. на свързванията между компонентите на атома, която "изяжда" част от масите на компонентите, за да осигури по този начин свързването. Ако си мислим, че Бог наподобява този атом, то в неговата иначе съвършена вселена и Божия структура, също ще има необходимост от енергия за свързването на компонентите, а това неминуемо ни води да аналогичния термин - дефект на Бога. Ето защо Бог се нуждае от компонентите си, които в момент на резонанс, бидейки иначе малки и незначителни, могат да надскочат на дадени участъци неговия сумарен образ и така да доведат до важни корекции в Божествената същност! Затова Бог отчаяно се нуждае от всяка своя компонента. Неотдавна един автор ме помоли да коментирам негово експозе. В него той убедено и примирено твърдеше: 

"Човек разбира, че възможностите му са ограничени."

Ще ми се да добавя, че тези уж ограничени възможности, когато стигнат във фаза на резонанс, могат да надскочат и Божиите - по принцип неограничени възможности.




Гласувай:
7



1. notfun - ето, заради този пост, реших да се върна ,тук)
23.06.2023 14:14
радвам се, да го кажа

нашите възможности ,са ограничени
единствено, от нашето намерение..
@
едно прекрасно,и вдъхновено,и красиво лято,
ти пожелавам, с много, незабравими спомени!
цитирай
2. missana - Благодаря, notfun! И аз ти пожелавам едно много щастливо лято!
23.06.2023 17:28
notfun написа:
ето, заради този пост, реших да се върна ,тук)
радвам се, да го кажа
нашите възможности ,са ограничени
единствено, от нашето намерение..
@
едно прекрасно,и вдъхновено,и красиво лято,
ти пожелавам, с много, незабравими спомени!

цитирай
3. rosiela - Не можем.
23.06.2023 17:47
Ние сме само Божии прашинки.
цитирай
4. vencivaleri1951 - Това което си написал, три дена да го уча, не мога да го "издекламирам"
23.06.2023 20:01
Ако съв те разбрал, то всеки зидар знае, че зид само с голями камъни не става
цитирай
5. missana - Сърдечно ти благодаря, Роси!
24.06.2023 00:11
rosiela написа:
Не можем. Ние сме само Божии прашинки.


На пръв поглед е така. Но Блез Паскал би казал тук, че сме мислещи прашинки.
цитирай
6. missana - Благодаря, Венци!
24.06.2023 00:13
vencivaleri1951 написа:
Това което си написал, три дена да го уча, не мога да го "издекламирам" Ако съм те разбрал, то всеки зидар знае, че зид само с голями камъни не става


Като стана дума за "всеки зидар", да не забравяме, че Бог също е Зидар, но на световете. Така че мисленето ти в случая е логично и правилно.
цитирай
7. zemja - !!!!
25.06.2023 01:42
Можем да надскочим бога с въображението си, но после ще си измислим нов Бог, защото Вяра винаги ще ни е необходима.
цитирай
8. missana - Невероятно точен коментар. Страхотен поглед за истината имаш, Земя!
25.06.2023 01:59
zemja написа:
!!!!
Можем да надскочим бога с въображението си, но после ще си измислим нов Бог, защото Вяра винаги ще ни е необходима.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: missana
Категория: Поезия
Прочетен: 5130965
Постинги: 2919
Коментари: 18878
Гласове: 3355
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930