Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2018 14:09 - Мит ли е безкрайността? (11)
Автор: missana Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3088 Коментари: 6 Гласове:
-2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

           В нашумелия научнофантастичен роман на Грегъри Бенфорд "Пейзажите на времето", тахионите са едни от главните действащи "лица". Отдавна се правят опити за "залавянето" на тахиони и и по-точно на онези от тях, които са носители на най-високи енергии. Те се движат със скорост много близка до с, но малко по-голяма от нея. Както и за гравитационните вълни, нерядко биваха публикувани известия, че най-сетне има "пленен" тахион. Но, уви, оказваше се, че имаме работа с поредната заблуда. Аз лично съм убеден в съществуването на тахионите. При това без значение, дали се касае за тахионите на Файнберг, или на тези други две категории, които дръзнах да предложа на вашето внимание в предходната част. Да ги наречем тахиони от типове 2 и 3. Същинският момент е именно това, че без разлика на спецификата на тахионите, основното им качество е, че винаги се движат с надсветлинна скорост, т.е. изпреварват Времето и стават преносители на Бъдеще в Настоящето. Това са свойства от фундаментална важност. Тахионите трябва да съществуват, защото без тях редица свързващи звена в съвременните теории на физиката просто ще изчезнат и тя ще се редуцира до некомуникабилни острови от неясен архипелаг.

За мен е изненадващо и безумно смело допускането на Файнберг и други физици след него, че всеки тахион е способен да развива скорости по-големи от c, та чак до безкрайност. Значително по-разумно и достоверно ми изглежда, че:

 

тахионите се разбиват на непресичащи се класове, съобразно скоростите си и че диапазоните на тези класове се обособяват от числа,  които фактически играят ролята на алефите на Кантор във физическата реалност.

 

Нека се поясня, за да съм максимално разбираем. Вече видяхме, че числото c /скоростта на светлината във вакуум/ може да се разглежда във физическата реалност като аналог на най-малкото безкрайно кардинално число - алеф нула по класификатора на алефите на Георг Кантор. Моето допускане е, че:

 

съществува крайно число c", строго по-голямо от с и клас тахиони, чиито скорости са винаги строго по-големи от с и строго по-малки от с".

 

Числото с" е аналог във физическата реалност на следващия по големина алеф на Кантор /след алеф нула/, т.е. алеф едно =  на 2 на степен алеф нула.

 

Съвършено аналогично би следвало да съществува число с"", строго по-голямо от с", което е аналог във физическата реалност на числото 2 на степен алеф едно.

 

За  числата с" и с"" ще съществува клас от тахиони, скоростите на които са строго по-големи от c" и строго по-малки от с"".

 

Процесът на разбиване на тахионите на непресичащи се класове може да продължи неограничено по указания по-горе начин.

 

Осмелявам се да си представям именно по този начин тахионната йерархия.

 

Числата : c, c", c"", c""", etc., могат да бъдат разглеждани като безбройно много имагинерни единици на физическата реалност, своеобразен аналог на базис на Хамел в нея.

 

В самата математика са добре известни примери на множества с повече от една имагинерни единици, но забележете - винаги техният брой е бил краен!

 

Класически пример е тялото на кватернионите, открито от Уилям Хамилтон през 1843г. То съдържа 3 различни имагинерни единици и има приложения във физиката.

 

Но ето, че тахионите ни предлагат алтернатива за безбройно много имагинерни единици - допустимите горни граници на скорост на представителите на непресичащите се техни класове.

 

/следва/

 
Гласувай:
6
8Следващ постинг
Предишен постинг

1. stih - Мисана!
18.10.2018 19:39
За мен ти си жив пример и доказателство за безкрайните възможности на човешкия ум.
Поне в тази форма безкрайността не е мит, а реално съществува.
Чета те с интерес и очаквам продължението.
Поздрави!
цитирай
2. lexparsy - Пак ни наведе да много размисли Младен, поне мене де…
18.10.2018 21:30
Но няма как да споделя, защото това, което ми се изяснява, е като абстрактно споделяне на сън :-)
Вече споделих преди моите (а и на много неразказани „учени“) колко е смешна Айнщайновата формула, че чак разбираемо, но с прости и очевидни шутовски разсъждения…
А за „частиците“ миличките, и тахионните, отдавна е установено че се държат послушно научно, но само когато има „учени“ да ги опитомяват брат… А иначе си правят к‘вот си искат :-)))
А аз затова си говоря глупости, че ако някой ми хване честотата, веднага в частица ще ме превърне, че и орбита да ми назначи :-)))

Добре че има размислящи ни, и каращи ни да търсим енигмата Му… Като тебе!
цитирай
3. missana - Благодаря ти, Елица!
18.10.2018 22:31
stih написа:
Мисана! За мен ти си жив пример и доказателство за безкрайните възможности на човешкия ум.
Поне в тази форма безкрайността не е мит, а реално съществува.
Чета те с интерес и очаквам продължението.
Поздрави!


Това есе го публикувам, освен в блог бг, и в сайтовете Откровения и Стихове Бг.
Целта ми е да споделя с читателите кръг от идеи за безкрайността, до които за пръв път стигнах аз. Тези неща за тахионните прагове на скоростите е чисто мое прозрение, плод на дългогодишни размисли върху математическата същина на Канторовите алефи и възможността те да имат физическа интерпретация. Главното направление на следствия от всички тези неочаквани аналогии е изявяване на скритата същност на бъдещето и неговите Кули, които управляват цялото настояще. Онова, което ни се случва днес е по причина на всичко, което в скрит вид ни се е случило вече утре. А случилото се утре е по причина на вече случилото се вдругиден и т.н. С една дума ние плащаме днес за греховете, които ще извършим утре, а не за греховете, които сме извършили вчера. Това мое учение рязко контрастира с класическата постановка на Карма и я прави на пух и прах!
цитирай
4. missana - Братко Лекс - благодаря ти!
18.10.2018 22:36
lexparsy написа:
Пак ни наведе да много размисли Младен, поне мене де… Но няма как да споделя, защото това, което ми се изяснява, е като абстрактно споделяне на сън :-)
Вече споделих преди моите (а и на много неразказани „учени“) колко е смешна Айнщайновата формула, че чак разбираемо, но с прости и очевидни шутовски разсъждения…
А за „частиците“ миличките, и тахионните, отдавна е установено че се държат послушно научно, но само когато има „учени“ да ги опитомяват брат… А иначе си правят к‘вот си искат :-)))
А аз затова си говоря глупости, че ако някой ми хване честотата, веднага в частица ще ме превърне, че и орбита да ми назначи :-)))

Добре че има размислящи ни, и каращи ни да търсим енигмата Му… Като тебе!


Абсолютно си прав, че всичко трябва да се подлага на дълбоко съмнение. Тук ще цитирам себе си от едно мое стихотворение "Касандра":

"Съмнението, че редът убива
е сигурно заложено в кръвта ми.
Ще бъда по-самотен, ако вярвам
в това което хоризонтът ще добави..."

цитирай
5. alhimik1 - Чест и почитания, Младен!
18.10.2018 23:46
Чета с интерес не само поезията ти...ти си Ум, размисляш ни, за да забравим сивотата наоколо...
Никос :~))
(доктора от Хулите)
цитирай
6. missana - Благодаря ти за приятелското отношение, Док., което винаги си имал към мен.
19.10.2018 03:36
alhimik1 написа:
Чест и почитания, Младен! Чета с интерес не само поезията ти...ти си Ум, размисляш ни, за да забравим сивотата наоколо...
Никос :~))
(доктора от Хулите)


Вероятно си спомняш, че един черен подлец, ръководен от черната си завист, организира недостойна кампания срещу мен в сайт Хулите, за да ме елиминира. Винаги ще ти бъда признателен, че не взе участие в този лов на вещици.

С най-голямо уважение: твой Младен Мисана
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: missana
Категория: Поезия
Прочетен: 2397715
Постинги: 1829
Коментари: 12295
Гласове: 2490
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930