Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2018 23:46 - По действителен случай
Автор: missana Категория: Забавление   
Прочетен: 949 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 04.04.2018 01:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Тази случка е от паметната 2007г. Мой познат сподели, че в руския /бивш съветски/ културен център, на ул. Шипка в столицата, е направил изложба от свои снимки, правени в Москва. Покани ме да отида да ги видя в удобно за мен време. Той беше добър фотограф, а и исках да видя Москва през неговите очи. Така че приех поканата и още на следващия ден посетих въпросното място. Държа да отбележа една немаловажна подробност. Маниак съм на тема фенери и затова винаги нося със себе си едно специално фенерче, което ми е подарък от много скъпи хора. Може би то за мен е онова, което е била за Аладин вълшебната лампа. Фотоизложбата се помещаваше на партера. Такива бяха и указанията на приятеля ми. Влязох с решителна крачка и прекрачих прага на въпросната зала, която беше отворена. Вътре бе тъмно, но все пак съзрях по стените фотографии. В помещението нямаше никого освен моя милост. Присегнах се към най-близкия ключ за осветление и го щракнах. Но уви - тъмнината не помръдна. Пробвах и с другите ключове. Ситуацията остана инвариантна. Тогава включих фенерчето и с движение обратно на часовниковата стрелка започнах да обхождам залата, осветявайки с мъждукащата светлинка фотос по фотос. Фотосите бяха разкошни - Кремъл, църкви, красиви сгради и невероятни Московски пейзажи. Може би трикът с фенерчето придаваше допълнителна загадъчност на изложбата и дори мислено благодарих на ръководството на културния център, че е изключило осветлението. Така бе направило немалък принос към романтичната и очарователна атмосфера. Но тъкмо когато стана най-хубаво ме стресна отривист женски глас, принадлежащ на служителка от центъра: Что вы делаете? Почти отскочих назад от стената и от поредния фотос, който очите ми опипваха в сумрака. Почувствах се като дребен крадец, хванат на местопрестъплението. Служителката видимо пеленгова смущението ми, а и вече бе видяла фенерчето. За щастие реших, че честността е най-добрата политика и чистосърдечно й признах, че съм дошъл да разгледам изложбата, но без фенерчето това би било невъзможно, защото ток в залата няма. Тя въздъхна облекчено, а после каза, че ще включи шалтера, за да разгледам изложбата. Ала ме помоли изрично на излизане да й се обадя, за да го изключи отново. Така и стана. Помнех добре как по времената на Брежнев полилеите в залите на този център светеха денонощно, а сега пестяха дори от една крушка. За мен в този миг стана предeлно ясно, че Русия се е оттеглила окончателно от Балканите. Да живеят базите на САЩ и униформите на НАТО. Спете спокойно деца, дори  да сънувате фесове!




Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. apostapostoloff - Дразнят се обаче много, защото
04.04.2018 06:07
НАТО ги обгради отвсякъде и България е част от този обръч.
цитирай
2. rosiela - Мъле-е-е-е-ей, ти си имал голямо приключение.
04.04.2018 08:08
Как съм изпуснала тази изложба? Ама и нямам фенерче.
цитирай
3. missana - Благодаря за ценната вметка!
04.04.2018 08:54
apostapostoloff написа:
Дразнят се обаче много, защото НАТО ги обгради отвсякъде и България е част от този обръч.


Обградиха ги отвсякъде, но те това сами си го причиниха още по времето на Горбачов и Елцин. Факт е, че върнаха половин Германия на Запада. Нали точно от ГДР се пръкна товарищ Путин. Сега сигурно още щеше да си е там. Русия се разпада като гнила круша в мирни условия. Разлага се отвътре. Запада трябваше да поизчака още 5-6 години и с Русия щеше да е свършено. А сега, чрез яростна конфронтация, мобилизира руснаците - "За мать, за родину". Ще поживеем и ще видим как ще завърши тази затея.
цитирай
4. missana - Благодаря, Роси!
04.04.2018 08:57
rosiela написа:
Мъле-е-е-е-ей, ти си имал голямо приключение. Как съм изпуснала тази изложба? Ама и нямам фенерче.


То си беше голям стрес, това което преживях тогава. Не можех да повярвам на очите си, че страна, претендираща за велика сила, може да гаси осветлението като стар и изпаднал в немотия клошар.
цитирай
5. nalia - Увлекателно разказваш, Младене, а си имаш и фенерче,
04.04.2018 10:30
с което да осветиш вица във всяка ситуация:)
През 90-те работех в представителство на немска фирма. Шефът ни изпрати от Берлин генератор, щом у нас наложиха режим на тока. Цяла София потъваше в мрак, а в офиса беше светло.
Всичко е въпрос на приоритет. Просто рублите са били пренасочени към некултурен център:)
Богата страна с беден народ. И сега 25% от руския БВП отива за въоръжаване.
И все "в името на човека".
цитирай
6. missana - Благодаря ти, Натали!
04.04.2018 22:20
nalia написа:
Увлекателно разказваш, Младене, а си имаш и фенерче, с което да осветиш вица във всяка ситуация:)
През 90-те работех в представителство на немска фирма. Шефът ни изпрати от Берлин генератор, щом у нас наложиха режим на тока. Цяла София потъваше в мрак, а в офиса беше светло.
Всичко е въпрос на приоритет. Просто рублите са били пренасочени към некултурен център:)
Богата страна с беден народ. И сега 25% от руския БВП отива за въоръжаване.
И все "в името на човека".


Абсолютно си права, че сигурно парите са отишли за "некултурни цели". Руснаците са свикнали да търпят несгоди. Май втората световна война никога не е свършвала за руския народ.

Весело прекарване на великденските празници ти желая от сърце!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: missana
Категория: Поезия
Прочетен: 5037154
Постинги: 2885
Коментари: 18674
Гласове: 3348
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031