Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2021 13:01 - Княз
Автор: mt46 Категория: Регионални   
Прочетен: 3679 Коментари: 20 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.

"Княз„ е аристократична титла на славянски владетел или феодал без вселенски характер.

Произходът на думата идва от праславянското кънѧѕь (kъnędzь), което съответства на българското кнез, на руското князь, на полското książe, чешкото knнže, сръбското кнез и хърватското и словенското knez. По западните български територии, както и сръбско, по време на османското владичество „кнез“ има значение на селски велможа/първенец, значение близо до това на думата „кмет“. Книжовната българска дума княз (заедно със сегашното значение на думата) са заемки от руски, с характерното за този език произношение на ѧ като я. Етимологията на думата е свързана с английското king, немското Kцnig и скандинавското konung. Смята се, че в праславянски kъnędzь е много ранна заемка от вече съществуващото прагерманско Kuningaz.[1]

Титлата означава местен владетел и отстъпва йерархически на „цар“, тъй като в юридическия мир на късната Римска империя „царят“ (цезар/кесар) е втори по ранг след „августа“ (императора).
„Княз“ е типична титла за славянските християнски монарси от Източна Европа (приели през Средновековието религията от Константинопол). Първият български княз е 
Борис I (852 – 889), като титула той приема през 864 г., когато официално започва покръстването на българския народ.
/.../
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BD%D1%8F%D0%B7

 

Етимология

ст.-бълг. кънѧѕь ἡγεμών, ἄρχων, βασιλεύς, κόμης „княз, владетел, владика (в Еванг. и за Христос), водач, глава (на синагога и др.)“ (Пан. л., Ч. Храб., Зогр., Мар., Асем., Сав., Син. тр., Син. пс., Ефр. Сирин, Ман. хр.). Срв. قنّاز (qnnaz у Ибн Хурдадбе < ст.-рус. князь), „титла на вождовете на славяните“. Очевидно свързана с езическия период в бълг. история (срв. Кроумъ кнѧзь (Ман. хр.) и в Именника на бълг. ханове) и заменена с титлата цар, впоследствие почти напълно излязла от употреба в бълг. диалекти (диал. кнез „старейшина“ (СЗ Б-я), МИ Кнежа). Обликът княз е зает по книжовен път от руски след Освобождението. Праслав. *kъnęʒь, ж.р. *kъnęgyni „княгиня“ е заета от прагерм. *kuningaz „владетел, крал“ или гот. *kuniggs, ст.-в.-нем. kuning, производни на герм. *kuni „род“. От прагерм. са заети и фин., ест. kuningas „крал“,възможно е заемането от праб. титла κανασυβιγι.

https://bg.wiktionary.org/wiki/%D0%BA%D0%BD%D1%8F%D0%B7

ПП: Има и паранаучни, лъженаучни хипотези, но те не са в интерес на науката, на стремежа към познание...




Гласувай:
18



1. kvg55 - mt46,
06.08.2021 15:27
От книгите, особено "Войно и мир" съм с впечатлението, че по ранг, князете са най-близко до царя (императора).
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
06.08.2021 16:41
Приемам , но с едно уточнение
Че това изкуствено разделение между Българи и славяни, на нашите земи не съществува Защото Омуртаг не е " славянив" но е канас/з/А Маламир е със славянско име?
Както и да е? Защо се пропуска основния факт, че Аспарух заваря тук Българи, които живеят на тези земи от векове Не само славяни
И че Малала, далече преди Аспарух пише ,че в Мизия Българи живеят/ не славяни/ За славяни няма и дума? Защо?
Какво излиза ,че в един случай местните са Българи, в друг- славяни ? Математически, това означава ,че Българи и славяни са едно!
И напомням вернитте думи в извода на Евгени Делев- Че от Българи са произлезли поне 10 държави в Европа!
Така е, те в него момент нямат държавност, това е основе техен недостатък, чрез нас придобиват писменост и всичко останало Каква е тази висша каста славяни тук/ само/, на която дошлите Българи са направили държава, но са били простаци в сравнение с тях?
Само една дума има-Измислена!
Извинявай за острия език, но сложните неща имат прости обяснения Станат ли и те много сложни, крие се лъжа зад тях!

Хубав ден!
цитирай
3. mt46 - За Йоан Малала /около 491 г. – 578 г./
06.08.2021 18:33

"Той съчетава важни исторически събития с най-причудливи легенди; описанието на някои от най-изявените исторически личности съжителствува с картината на фантастични природни явления. Текстът (особено първите петнадесет глави) изобилствува с деформации на историческите факти и явления, с многобройни грешки и анахронизми."
цитирай
4. mt46 - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE_%D0%B7%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5_%D0%BD%D0%B0_%D0%91%
06.08.2021 18:36
"Славянското заселване на Балканите е продължителен процес, продължил близо два века – от около 519 г. до 8 век, когато южните славяни от т.нар. българска група (славини) се влели като държавотворен народ в Дунавска България.
През 7 век южните славяни стават преобладаващото население на Балканския полуостров. Постепенно те заемат плътно Мизия, Тракия, Родопите, Беломорието, някои от егейските острови и цяла Македония, която през 7 и 8 век започва също да се наричана Склавиния. Южните славяни заселват и днешна Албания, адриатическия бряг на днешна Гърция и дори Пелопонес. Славяни са заселени и в предна Мала Азия."
Това обяснява защо Малала не е писал за славяните...
цитирай
5. dobrodan - Здравей, Марине. Наблюдавам известна цикличност
06.08.2021 19:56
при обсъждането на етимологията на титли :):):). Освен другото тази тематика се подема вирулентно (ах, каква купешка модерна думичка!) от повече от един блогър :) за броени часове.
Кинг, конунг, кьониг, кунингаз нямат грам обяснение в езиците, на които се приписва произходът им.
Титлата "цар" също не е славянска. Архонт, василевс, император.......веднъж вече писах, че всички познати ни и касаещи Европа титли и длъжности до горе-долу десети век имат обяснение единствено през стария език.
Засега толкова. Има и откъде да се прочете повече, погрижил съм се :).
цитирай
6. mt46 - ...
06.08.2021 23:15
Сериозните историци съпоставят извори и факти, параисториците си подбират източниците според това дали е в съгласие с вижданията им, с хипотезите им...
Един от недостатъците на автохтонистите и крайните националисти е, че пренебрегват археологическите артефакти, доказателства. А археологически доказателства за славяните има предостатъчно! Лингвистични доказателства – също...
цитирай
7. mt46 - Сериозно!?...
06.08.2021 23:24
"И напомням вернитте думи в извода на Евгени Делев- Че от Българи са произлезли поне 10 държави в Европа!"
Може ли да ги посочиш, Лео! Можеш ли да кажеш на /за/ сърбите, чехите, поляците, словаците, словенците, хърватите, руснаците, беларусите, украинците, че са произлезли от българите! Че не са славяни, а българи!... Навярно ще станеш за смях или ще предизвикаш международен скандал!...
цитирай
8. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
07.08.2021 00:37
Мога да посоча доста доказателства Някои съм дал и горе

1/Йоан Малала- В Мизиа сега сега Българи живеят Това е преди идването на Аспарух!

2/ Анализаторите твърдят ,че е заварил славяни/ дошли по- късно/ Следователно е заварил Българи и славяни!?
3/ Дюканж дори не споменава за славяни Това е необичайно Той пише История на България век преди Паисий Той е от историците, за които говориш Следователно няма единодушие ,за което говориш при тях А избирателност!За него няма славяни Защо ?Ами защото Екатерина Велика не ги е лансирала още, за сметка на Българите
4/ Е.В. говори за славянски имена на запад Ето две- Пиринеи и ЕБро/ Хеброс/ -Марица /Славянски ли са наистина ?Кога славяни са ходили в Испания?
5/ Хърватите твърдят, че са с Български произход Аргументирано и с името им Че са Кубратови Българи
6/ Сарматите са в основата на генезиса на Българите Но- и на руснаците!
Русия е изградена върхеу основите на Велика България Украйна- също!
7/ Обичаят Герман е съхранен освен в България, в Румъния , Украйна и Белорус!
8/ Словенският език е по- близък до нашия дори от" македонския" Словашкият също е разбираем
9/ Румъния почти изцяло е се базира на Български етнос, романизиран впоследствие! и
10/ Пред очите ни от Български етнос се създаде нова Държава-Македония
11:/ За сърби има ли нужда да се говори ?Създали са държава на Български земи- Косово!За Белград и Браничево, папа Инокентий е казал ,че са Български земи, затова Калоян си ги е взел от Унгарците
Имам известни резерви към чехи и поляци Да повторя ли ,че Унгария носи и днес име, свързано с България от Симеоново време-Онтурия!
цитирай
9. shtaparov - Ami tova, koeto si pisal e to4no edna ...
07.08.2021 01:54
Ami tova,koeto si pisal e to4no edna ot psevdonau4nite hipotezi! za drevnata Paleobalkanska (Balgarska) titla!
цитирай
10. shtaparov - "Славянското заселване на ...
07.08.2021 02:04
mt46 написа:
"Славянското заселване на Балканите е продължителен процес, продължил близо два века – от около 519 г. до 8 век, когато южните славяни от т.нар. българска група (славини) се влели като държавотворен народ в Дунавска България.
През 7 век южните славяни стават преобладаващото население на Балканския полуостров. Постепенно те заемат плътно Мизия, Тракия, Родопите, Беломорието, някои от егейските острови и цяла Македония, която през 7 и 8 век започва също да се наричана Склавиния. Южните славяни заселват и днешна Албания, адриатическия бряг на днешна Гърция и дори Пелопонес. Славяни са заселени и в предна Мала Азия."
Това обяснява защо Малала не е писал за славяните...

Никаква 519-та г.не фигурира в преселенията на СКЛАВИТЕ,прекръстени от източноевропейската квазиистория на "славяни"! За СКЛАВИТЕ изрично е написано,че са се явили за пръв път по времето на Тиберий II Константин (578-582 г.) и то по простата причина,че са били докарвани тук от конфедерираните авари и Българи,за да воюват за техните интереси! Стотина години преди тях Българите вече възстановявали древните си поселища на Балканите,където са дошли като стари стопани на тази земя,прогонени от нея векове по-рано от разорителните нашествия на римляни и гърци!
цитирай
11. shtaparov - "И напомням вернитте думи в ...
07.08.2021 02:14
mt46 написа:
"И напомням вернитте думи в извода на Евгени Делев- Че от Българи са произлезли поне 10 държави в Европа!"
Може ли да ги посочиш, Лео! Можеш ли да кажеш на /за/ сърбите, чехите, поляците, словаците, словенците, хърватите, руснаците, беларусите, украинците, че са произлезли от българите! Че не са славяни, а българи!... Навярно ще станеш за смях или ще предизвикаш международен скандал!...

Аз мога да ги посоча Марине: от древна България са произлезли страни като Чехия, Словакия, Словения, "Македония", Хърватска, Черна гора, Сърбия, "Румъния", Беларус, Полша, Украйна (Укрите са Угри т.е. Бугри), Бавария, Белгия, днешна България, Молдова, Русия, Албания, Босна, Литва и Латвия! От това следва, че д-р Делев не е прав и истинската цифра не е 10 държави,а 20!
цитирай
12. shtaparov - Сериозните историци съпоставят ...
07.08.2021 02:21
mt46 написа:
Сериозните историци съпоставят извори и факти, параисториците си подбират източниците според това дали е в съгласие с вижданията им, с хипотезите им...
Един от недостатъците на автохтонистите и крайните националисти е, че пренебрегват археологическите артефакти, доказателства. А археологически доказателства за славяните има предостатъчно! Лингвистични доказателства – също...

Посочи ми три археологически артефакта (не триста,не трийсет а само три) които доказват:

а) че СКЛАВИТЕ са "славяни"
б) че "славяните" са дошли на Балканския п-в преди Българите

Тези две наукообразни измишльотини на казионните преписвачи и фантазьори тровят живота на много промити мозъци,които са готови да се надсмиват над ИСТИНАТА без да загреят като пишман-"славянски" реотани,че ние ще се смеем последни!
цитирай
13. fun1001 - дал си добра и кратка обосновка,марине..
07.08.2021 09:10
иска ми се, да се постави този Дебат, защото, тук отколе..
се 'сблъскват" емоционални и рационални Тези, а читателите,
очакваме..развръзката, или, не е предвидена..такава..)
ще го..имплементирам ( вградя) в следващ мой пост..
Благодаря за Идеята...


6. mt46 - ...
06.08 23:15
Сериозните историци съпоставят извори и факти, параисториците си подбират източниците според това дали е в съгласие с вижданията им, с хипотезите им...
Един от недостатъците на автохтонистите и крайните националисти е, че пренебрегват археологическите артефакти, доказателства. А археологически доказателства за славяните има предостатъчно! Лингвистични доказателства – също...

7. mt46 - Сериозно!?...
06.08 23:24
"И напомням вернитте думи в извода на Евгени Делев- Че от Българи са произлезли поне 10 държави в Европа!"
Може ли да ги посочиш, Лео! Можеш ли да кажеш на /за/ сърбите, чехите, поляците, словаците, словенците, хърватите, руснаците, беларусите, украинците, че са произлезли от българите! Че не са славяни, а българи!... Навярно ще станеш за смях или ще предизвикаш международен скандал!...
цитирай
14. leonleonovpom2 - Малко допълнение към отговора ми на К7
07.08.2021 09:51
Бих допълнил само по адрес на хърватите- че след като от една страна са славяни, а от друга, не според мен , а според тях- кубратови Българи единственият логически извод е ,че славяни и Българи са едно и също
Сега ,ако под славяни се разбират само руснаци, за да изтрият Българското в себе си, тяхна воля, македонците ги копират успешно в това !направление
Както каза един украински учен преди години, всички сме родственици, по адрес на Велика България И в такива случаи се търси първият! Относно държавност, език, писменост, вероизповедание!
Е, той е само един От него е почнало роенето!
Надявам се ,да си разбрала!
Постинг: Крум Страшни и титлата му

Прати ми го Юлия в последния ми постинг-К7
Освен отговорът, който вече съм изпратил при тебе, направих и това допълнение

Хубав ден, Марине!
цитирай
15. mt46 - Ехе-е!... Това май си го сънувал!... :)
07.08.2021 22:30
shtaparov написа:
mt46 написа:
"И напомням вернитте думи в извода на Евгени Делев- Че от Българи са произлезли поне 10 държави в Европа!"
Може ли да ги посочиш, Лео! Можеш ли да кажеш на /за/ сърбите, чехите, поляците, словаците, словенците, хърватите, руснаците, беларусите, украинците, че са произлезли от българите! Че не са славяни, а българи!... Навярно ще станеш за смях или ще предизвикаш международен скандал!...

Аз мога да ги посоча Марине: от древна България са произлезли страни като Чехия, Словакия, Словения, "Македония", Хърватска, Черна гора, Сърбия, "Румъния", Беларус, Полша, Украйна (Укрите са Угри т.е. Бугри), Бавария, Белгия, днешна България, Молдова, Русия, Албания, Босна, Литва и Латвия! От това следва, че д-р Делев не е прав и истинската цифра не е 10 държави,а 20!

цитирай
16. mt46 - ???
08.08.2021 11:49
05:45 - simplythebest22
05:39 - simplythebest18
05:12 - simplythebest14

02:25 - simplythebest11
02:09 - simplythebest1
цитирай
17. mt46 - Здравей, Лео!
08.08.2021 13:22
8. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
07.08 00:37
Мога да посоча доста доказателства Някои съм дал и горе

1/Йоан Малала- В Мизиа сега сега Българи живеят Това е преди идването на Аспарух!

2/ Анализаторите твърдят ,че е заварил славяни/ дошли по- късно/ Следователно е заварил Българи и славяни!?
3/ Дюканж дори не споменава за славяни Това е необичайно Той пише История на България век преди Паисий Той е от историците, за които говориш Следователно няма единодушие ,за което говориш при тях А избирателност!За него няма славяни Защо ?Ами защото Екатерина Велика не ги е лансирала още, за сметка на Българите"...
1. За Малала съм ти отговорил – не е достоверен източник...
2. Кои анализатори? Дай точен цитата...
3. Дюканж не пише история на България, а на Византия...
Glossarium medi&#230; et infim&#230; latinitatis, 1678 – 1887.
Histoire de Saint Louis par Jean de Joinville, 1668.
Glossarium medi&#230; et infim&#230; gr&#230;citatis, 1688.
Histoire de l’Empire de Constantinople sous les empereurs fran&#231;ais (1657), in folio faisant suite &#224; Histoire de la conqu&#234;te de Ville-Hardouin
Historia byzantina (Histoire byzantine), 1680.
Zonaras, 1686.
Естествено и логично е славяните в българската държава да бъдат наричани "българи", защото държавата се нарича България, а и защото през 9-10 в. славяните тук са се смесили с Аспаруховите българи. По същия начин жителите на ИРИ са наричани ромеи, а не според етническия си произход...
4. Пиринеи и Ебро нямат нищо общо с българите или със славяните. И двете имена са с гръцка етимология...
цитирай
18. mt46 - 8. leonleonovpom2
08.08.2021 23:00
"...
5/ Хърватите твърдят, че са с Български произход Аргументирано и с името им Че са Кубратови Българи
6/ Сарматите са в основата на генезиса на Българите Но- и на руснаците!
Русия е изградена върхеу основите на Велика България Украйна- също!
7/ Обичаят Герман е съхранен освен в България, в Румъния , Украйна и Белорус!
8/ Словенският език е по- близък до нашия дори от" македонския" Словашкият също е разбираем
9/ Румъния почти изцяло е се базира на Български етнос, романизиран впоследствие! и
10/ Пред очите ни от Български етнос се създаде нова Държава-Македония
11:/ За сърби има ли нужда да се говори ?Създали са държава на Български земи- Косово!За Белград и Браничево, папа Инокентий е казал ,че са Български земи, затова Калоян си ги е взел от Унгарците
Имам известни резерви към чехи и поляци Да повторя ли ,че Унгария носи и днес име, свързано с България от Симеоново време-Онтурия!"
...
5. Не хърватите, а някои днешни хърватски историци. Навярно не повече от 5 %... Сорос и други НПО финансират разни продажници, за да пишат какви ли не измислици...
6. Това не е доказано...А и ние не сме наследници на цялата Кубратова България...
7. Обичаят Герман нищо не доказва...
8. Естествено е да са близки до нашия език – защото са славянски езици...
9. Българският етнос е смес от различни етноси... Държавата е политическо, а не етническо понятие...
10. Македонците са ни роднини по славянска линия...
11. И колко години сме владели сръбски земи?...
"Първите данни за сръбска държавност са от 7 век по времето на династията на Властимировичите. През 9 век сърбите приемат християнството на мястото на славянския политеизъм." Виж имената на сръбските владетели – славянски са...
Може би унгарците са част от групата на оногурите /прабългарско племе/...

цитирай
19. mt46 - ?
08.08.2021 23:16
shtaparov написа:
mt46 написа:
"И напомням вернитте думи в извода на Евгени Делев- Че от Българи са произлезли поне 10 държави в Европа!"
Може ли да ги посочиш, Лео! Можеш ли да кажеш на /за/ сърбите, чехите, поляците, словаците, словенците, хърватите, руснаците, беларусите, украинците, че са произлезли от българите! Че не са славяни, а българи!... Навярно ще станеш за смях или ще предизвикаш международен скандал!...

Аз мога да ги посоча Марине: от древна България са произлезли страни като Чехия, Словакия, Словения, "Македония", Хърватска, Черна гора, Сърбия, "Румъния", Беларус, Полша, Украйна (Укрите са Угри т.е. Бугри), Бавария, Белгия, днешна България, Молдова, Русия, Албания, Босна, Литва и Латвия! От това следва, че д-р Делев не е прав и истинската цифра не е 10 държави,а 20!

Трябва обаче да уточним процентите на българския произход /прабългарското участие в етногенезиса/. Например:
България – 35%
Северна Македония – 11 %
Останалите 18 държави – средно по 3%
:)
цитирай
20. mt46 - Нощно нападение на минусчията!...
09.08.2021 13:21
05:00 - simplythebest24
04:58 - simplythebest23
04:55 - simplythebest22
04:53 - simplythebest21
04:51 - simplythebest20
04:49 - simplythebest19
04:48 - simplythebest18
04:41 - simplythebest15
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19238017
Постинги: 3707
Коментари: 45236
Гласове: 149369
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930