Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2023 20:30 - ТАЗИ ДРЕВНА МИСТЕРИЯ – ЙЕРАРХИЯТА
Автор: blog13 Категория: Политика   
Прочетен: 3894 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 30.01.2023 20:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Спят вечните води, бездънните води — безбрежни, 
над тях се не навеждат хоризонти мрачни… 
И впиваме ний поглед безнадеждни, 
и тръпнем пред догадките си здрачни. 
Предвечните води, всевечните води —
кристални,  бездънни и безбрежни...    


Тия дни си говорих с един приятел. Опитах се да му обясня йерархията. Т.е. най-простите принципи по които действа и нуждата от йерархия. Това е, казвам му, много прост и работещ механизъм.  Оказа се много трудно – да му обясня. За него, това било ясно от само себе си. Какво му обяснявам неща които са ясни. Като го питах, какво се случва, ако петстотин човека имат само един вожд който ги командва без посредничеството на междинни йерархически нива, той каза, че петстотинте ще се подчиняват безпрекословно, защото шефът ще ги бие. 
Всичките ли?   
А ако шефът командва пет хиляди човека, пак ли ще ги бие. А пет милиона?   

Сега поразгледах кво има по въпроса в интернет. Има кви ли не термини. Има проста информация, примерно в Уикипедия. Има и по-сложна. Стана дума и за кибернетика.  Видях безброй диаграми. И никъде не видях най-съществената проста математическа особеност на йерархията, никъде не видях, кога е възникнала и защо. Има казано нещо в Стария завет, където Йотор я дава на Моисей. Там има важни подробности, без да бъдат обяснени. Аз виждам една грешка на Йотор (ще дам линк, към една моя тема по въпроса).   В интернет има много диаграми – една от първите беше йерархията на боклука. Както и голямо количество друг, несъществен боклук.   

Със сигурност, информацията по въпроса както в интернет, така и извън интернет  е огромна. Може би има нещо и по съществото на въпроса. Но, как така все пак, в интернет не намирам нищо съществено, а толкова много баласт?   

И за това, сега ще се занимавам с най-простата същина на йерархията. Без да се опирам на никаква чужда информация, а само наблюдавайки и разсъждавайки логически върху това което виждам пред себе си. Ма то е пред мене.    ...  

И така, какво е най-простото нещо, което виждаме постоянно и на което не обръщаме никакво внимание?  В една йерархия заповедите се спускат отгоре надолу. Това означава, че по-малобройното горно йерархическо ниво заповядва на по-многобройното долно йерархическо ниво. Именно поради тая особеност, с която всички са свикнали за разбираща се от самосебе си, такава йерархия се нарича „нисходяща“. (нещо ми се види, че е неправилно да пиша „низходяща“, въпреки че може и да не съм прав- но това са подробности).   

Обичайните съотношение в броя на една йерархия са между едно към десет и едно към две. Възможно е някъде да са и повече от едно към десет, и това със сигурност е утвърдено от практиката за някакви конкретни специфични условия.   

Колкото е по-многобройна една правилно структурирана йерархия (т.е. такава при която съотношението между всеки две съседни йерархически нива е каквото казах по-горе), толкова повече йерархически нива има тя.     

Най-горното ниво, задвижва със заповед непосредствено стоящото по-долно. По-долното задвижва със заповед още по-долното и т.н.
По тоя начин, цялата йерархическа група действа организирано и много ефективно. Нагоре по йерархията от многобройните и отдалечени и на значително разстояние един от друг нискостоящи членове текат ресурси, а най-главният ресурс е информацията.
Тя се складира в „чекмеджето на властта“ където е най-важната съставна част от КАПИТАЛЪТ, който се натрупва към върха на йерархията. По тоя начин, върховните работни места получават информация в реално време за отделните части на йерархията...  

Една от най-главните и най-незабележими особености на йерархията е, че местата на отделните хора в тая йерархия са напълно тъждествени и с конкретния вид труд, който отделните хора извършват.
Т.е. очевидно е, че ако схематично си представим йерархията изпълнена с точици, и където всяка точица е мястото на човек, тая точица показва не само мястото но и вида труд. Това означава, че най-отгоре в йерархията са политици, банкери, юристи, генерали; а най-отдолу са някакви презрени черноработници.   

Но откъде се е взело това нещо? Дали го има и в животинския свят, или е по-късно човешко изобретение? В животинският свят, съществува йерархия. Съществува и разделение на труда, защото разделението на труда произтича от мястото и е еволюирало постепенно до отделни животински видове, което е по-тясна специализация за да бъде усвоена по-ефективно конкретна ниша която си съществува. 

Но в животинския свят не съществува такава сложна организация, при която групата извършва всъщност много сложна организирана дейност и същевременно изучава организирано най-разнообразни материи. Животинските йерархии излъчват най-силния, подгласниците, но такова организирано действие на сложна разнорода дейност, като при човека няма. Тая именно проста йерархическа система дава възмножност за сложни заповеди, предварително обсъждане на разни въпроси и не подхожда на природата на останалите животински видове.   

Идваме до предположението, че пред нас стои наистина човешко изобретение. То е древно до такава степен, че информация за неговата поява няма как да съществува. 
Но че е човешко е ясно, поради това, че в животинския свят не съществува нищо подобно.  Кога е възникнало това нещо – някъде в най-ранните етапи, след появата на човека. А може би се е появило дори при маймуночовеците, които вече не съществуват и поради това, ние не знаем, дали използват йерархически системи, чрез които групата действа като единна организация на разностранна дейност?   

Да помислим обаче, как се е стигнало до тая идея?   

Както казах, основната особеност на всяка работеща днешна йерархическа система е не много големите съотношения между всеки две съседни йерархически нива. Ако изходим от съвсем сигурното предположение, че първобитните групи от хора са относително малобройни, лесно можем да стигнем до извода, че при малка група от хора, дори и без специално измислена йерархическа система, вождът може да управлява останалите,което е по същество вид комуникация на един човек с повече. Колко повече могат да бъдат тия с които един човек комуникира. Трудно ми е да си представя че са сто. Но в процеса на развитието те нарастват. И нарастват почти неограничено – хиляда, милион. Колкото с повече хора един човек трябва да комуникира, толкова по-ограничена става комуникацията с всеки един. А ако става въпрос един човек и да контролира все повече и повече, ясно е, че се развива много бърза невъзможности именно за контрол на върха на йерархията над останалите.   

Да си представим различни групи от хора, конкуриращи се помежду си за храна и територии. Да речем че воюват по между си. Ако една от групите създаде и започне да използва добре известната принципно проста и незабележима днешна йерархическа система по време на война, това е страхотно предимство.  Но и във всички останали дейности това е предимство. Въпросната йерархия явно произтича от процеса при който броя на членовете на една група нараства. Същевременно нарастващият брой на членовете е и нарастваща степен на разделение на труда. А появата в един момент и на йерархическа система е закономерна. И същевременно води до възможност, неограничено количество хора да работят организирано. Това означава принципно нова степен на развитие на организацията и разделението на труда.   

Тука се вижда, че намаляването на съотношението между съседните йерархически нива, е именно основополагащ принцип. И тоя принцип може да организира неограничено количество хора, в една група – единен организъм. Ето това е. Древно е, та няма спомен за началото му в аналите на историята. Но най-актуалното нещо и днес, защото е скелетът на човешките отношения, на пълната обществена организация.   

Разделението на труда е довело до появата и на размяната на стоки, пари.   

... Но не размяната на стоки и парите е в основата и на процеса на производството на капитала.   

Според Маркс, капитализъм имаме едва след като останалият без средства „свободен“ човек е започнал да продава труда си. Но капитал, богатство у някои хора и класи имаме и преди това. На какво се дължи това натрупване?   

И отговорът е тука – на липсата на организирана йерархическа система.   

Но, как така, ще кажете вие – нали току-що, след толкова много букви и разсъждения, аз казах, че йерархията е измислена толкова отдавна, та даже не се знае, дали не е предхождала появата на човека?   

Работата е в това, че още в началото, аз ви съобщих, че става въпрос за нисходящата йерархическа система. Същината на тая система е че това е разделението на труда, че в условията на разделението на труда, организираното йерархическо движение се движи от горе надолу – от по-малобройното йерархическо ниво, към по-многобройното, под него. Но това е само едната страна на пълния кръговрат на йерархическото движение, което, както споменах без всякакво съмнение си съществува и при животните. А така също и в неживата природа. С изобретяването на главния принцип на човешката йерархическа система, като работна и рутинна, разработвана и доработвана хилядолетия била използвана на практика само нисходящата йерархическа система. Но в природата съществува, при това по най-естествен начин и възходящата йерархическа система. Всеки път, когато срещу алфа мъжкаря или лидера на групата се появява претендент за лидерство, това е действие в условията на обратна йерархическа система. Понеже по-долните йерархически нива са по-многобройни, съвсем естествено е, срещу лидера в животинската група, да се появяват много претенденти. По тоя начин, лидерството е само временно, а дните на всеки лидер не са чак толкова много.   

Но когато имаме сложна човешка йерархическа организация, при която голям брой хора са част от една йерархическа система, която днес е дори необятна, всичките тия хора, поради обяснените вече прости особености на нисходящия йерархически принцип са впрегнати в условията на нисходящата йерархическа система – в глобалното подчинение. Никой от ниските йерархически нива особено днес, не знае, на кой цар служи – защото хоризонтите са необятни. Всеки вижда само йерархическите нива с които непосредствено контактува. С кого контактува следващото йерархическо ниво и как, не е много ясно. А ако става въпрос за стотици йерархически нива – дори си нямаме и представа, че те са толкова много.   

При това положение, всеки конкурентен елит, който постоянно се появява от масата, о народа срещу  елита на власт,  е предварително обречен на провал, поради огромния механизъм на нисходящото йерархическо движение, в което всеки отделен човек е болтче или пружинка и тоя огромен механизъм, тая необятна машина – тя просто си работи.  Ако отделни участъци на тая машина, решат да излязат от контрол, останалата огромна част може да я смачка, може да й спре ресурсите, може и само да ги намали, за да я изтощи постепенно. Тука проблемът е в това, че членовете на групата винаги работят по заповед на тоя отгоре. Но кой е той?   


И поради това, аз разсъждавам принципно – не можете да разберете, кой е той. Нито пък можете да разберете, какви са неговите цели – защо той води война и как, защо унищожава индустрията на България, защо иска от вас да станете гейове.    Но кой е проблема? Както казах – голямото съотношение между всеки две съседни йерархически нива, блокира комуникацията.   

Или по-точно, нека сега, да напишеме това нещо и с главни букви. Защото това е проблемът, който води и до войната в Украйна. Това е проблемът, който преди това, захранваше със социални помощи, под формата на принадена стойност (т.е. данък), към потребителските общества. Поради което пък, обществената реакция е процесът на урбанизация, т.е. емиграция на хората към мястото на най-голямото лапане,където именно лапането се е превърнало в спорт.   

И така: НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДНЕШЕН СВЕТОВЕН ПРОБЛЕМ Е ПРЕКАЛЕНО ГОЛЯМОТО СЪОТНОШЕНИЕ МЕЖДУ ВСЕКИ ДВЕ СЪСЕДНИ ЙЕРАРХИЧЕСКИ НИВА, КОЕТО ИЗОБЩО БЛОКИРА ОРГАНИЗИРАНОТО ОБЩЕСТВЕНО ДВИЖЕНИЕ.   

И така, както вече ви разказах, без да съм бил съвременник на предвечните времена  около появата на човека, най-важното ноу-хау за развитието на човешката цивилизация се оказала първичната проста и ясна йерархическа система. Тя дала сила на всяка група която я използва. Същината на тая йерархическа система е в това, че съотношението между всеки две съседни йерархически нива се намалява. Преди това, при повишаване на боря на индивидите, съотношението между вожда и останалите неспирно се повишава. Което е движение към фалит на организираното обществено действие. В един момент някой изобретил низходящата йерархическа система. Което по същество е възстановяване на изчезналата комуникация между йерархическите нива и унищожаване не на друго а именно на анархията, която я е била заместила.   

Но изобретявайки нисходящата йерархическа система, по никой начин не означавало и същевременно изобретяване и на възходяща йерархическа система според същия основополагащ принцип, който написах с големи букви по-горе. Което пък означава блокиране именно на изконната и в живата природа и в неживата, предвечна възходяща йерархическа система.   

Какво означава това на практика? Примерно ако приемем че в България в движение нагоре има само две йерархически нива (шест милиона електорат и 240 депутати), това прави съотношение от 25 000 към 1.   

Ето го блокиралото движение нагоре по йерархията!    А до какво води това? Систематичната подкрепа на обществото, която то подарява като социална помощ на елита който вече е на власт, означава систематична дискриминация на непрекъснато пораждащия се от обществото реален елит. Реалният елит е систематично дискриминиран от обществото, поради системен проблем – поради блокиране на възходящото йерархическо движение.   

Резултатът от тая дълга хилядолетна подкрепа на обществото за елита на власт срещу конкурентния реален елит, води до систематична, закономерна деградация на елита на власт. А от там и на цялото общество. Това е най-важния ефект.  А по-маловажните ефекти са ПРОЦЕСЪТ НА ПРОИЗВОДСТВО НА КАПИТАЛА (така се казва том 1 от КАПИТАЛЪТ на Карл Маркс), неговото следствие – урбанизацията.   

.. Кризи, катастрофи, войни и революции.   

И ето сега, стигам до края на това което исках да кажа, и ще повторя кое е в основата на проблема и кое поражда нуждата от изобретяване на йерархическа система? Това е нарастването на броя на членовете на групата.  В нашият случай, членовете на групата са се повишили, от една страна, поради нарастване на населението на света; а от друга страна, поради глобализирането на света и превръщането му в една група. Преди това, подобни процеси са родили националните държави и регионалните империи. Но това е причината за появата на йерархията по същество – расте броят на хората, които са на куп. Без да ги разпределиш, да ги разбиеш в по-малки групи, и от тая отправна точка да подредиш и систематизираш, имаме анархия. Ето я днешната анархия, която се роди поради един системен проблем, който се развиваше хилядолетия, и не може да се намери че е идентифициран като проблем днес, дори в интернет. Вижте я все пак хубаво, защото може би именно тоя неин апогей е и нейния край. Тя ще свърши и повече никога няма да се появи.   

***

ГРЕШКАТА НА ЙОТОР

https://blog13.blog.bg/politika/2022/10/22/greshkata-na-iotor.1839572



Гласувай:
4



1. radostinalassa - До властта над света са се докопали нехора...
05.02.2023 11:31
Те са педераси и педофили, и затова им се струва нормално да превърнат и западняците в такива. А и ще се съкрати броят на хората. Но на Изток няма да успеят. Затова ги набодаха с ония факсини и чакат да спре раждаемостта. Това само Йехова може да си позволява.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: blog13
Категория: Политика
Прочетен: 620140
Постинги: 565
Коментари: 1662
Гласове: 823
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031