Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2021 21:36 - УКИЛ ОТ РОДА НА АХИЛ И БОРИС ОТ РОДА НА ПАРИС
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 6710 Коментари: 26 Гласове:
75

Последна промяна: 13.09.2021 22:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                      УКИЛ ОТ РОДА НА АХИЛ И БОРИС ОТ РОДА НА ПАРИС


   Древните Българи,както и съвременните са особена народностна формация,образувана около едно ядро подобно на кристалите. В центъра на "кристала" са БЕЛГИТЕ (БОЛГИ, БЪЛГИ): най-мощното Келтско племе,което дошло в Западна Европа от Балканите,а после части от него се върнали обратно- едни през Панония а други през Скандинавия. След III в. пр. Хр. те се установили около р. Дунав и постепенно сформирали смес от Европейски народи- не от азиатско-африкански,нито от монголски и китайски! Затова сред тях освен Келтски (Белгийски) имена се срещат още Скито-"славянски", Трако-Фригийски, Итало-Илирийски, Иберийски и Готски (Гетски). Днес ще разгледам произхода на две знакови "пра"-Български имена,които идат от най-дълбоката Балканска древност и са свързани с народите,взели участие в Троянската война.

1. УКИЛ (споменато и като ВОКИЛ). Това родово име е споменато в Именника на Българските князе,който е започнат в 693 г. и е завършен по времето на Крум или Мортаг.То е диалектна средновековна разновидност на името АКИЛ,което е оригинална форма на личното име АХИЛ и иде да покаже,че неговите носители са водели своя произход от прочутия Омиров герой.

  Развитата форма на името ВОКИЛ,която се среща и в Микенски таблички от XIII в.пр. Хр. е близка до думата БОКАЛ (Чаша за вино) и както ще видим по-долу,вероятно е свързана с нея. Тя говори,че героят който я носи се считал за потомък на Дионис (Бога на виното),който у Траките и Белгите (Бриги) бил комплексен Всебог,обединяващ в себе си Седемте богове от Розетата от Плиска. Отдавна е установено че АРЕЙ (АРЕС, МАРС) е другото име на БРОМИЙ (Хромий, Дионис),който освен бог на веселието бил и военен бог у дедите ни. Затова негов свещен цвят е червения- цветът на виното,което се употребявало преди и след битка от народите на АРЕЙ (АРИЙ).

  Тези народи днес се наричат АРИЙЦИ и са запазили това име само в Индия,но някога са наричани и ВЕДИ,поради което Арийската цивилизация е позната и под името Ведическа. Думата ВЕДА означава няколко неща:

а). ВИДЯ т.е. Виждам, Разпознавам а в преносен смисъл- Човек с отворени очи, Познавач (оттам- Познание). Отнася се за хора,които имат големи познания върху настоящето и могат да предвиждат бъдещето.

б) ВОДЯ т.е.- Хора,които чрез своите знания са станали ВОДАЧИ на народите и Военачалници (Боеначалници). Затова ВОЙВОДА става военна титла през средновековието,а нейното значение е БОЙ-ВОДЯ.

в) ВОДА (съединение на водорода и кислорода). Водата за древните хора е свещен атрибут на Военния бог което личи от паралела ВЕДА-ВОДА и от факта,че ПОСЕЙДОН (ПО-СЪДИН,Който е След Сатурн) бил бог на бурите в морето,обичал конфликтите и ВИНАГИ е въоръжен,макар и само с тризъбец. Затова всички речни,водни и морски богове са еманации на Марс което се дължи на факта,че и най-кротката река или море може един ден да придойде под формата на потоп или цунами и да причини невероятни разрушения.

  Изследвания на моя приятел https://leonleonovpom2.blog.bg посочват връзка на името АХИЛ с името на крайморския град Анхиало,който след време го наричат Ахело а днес е познат като Поморие. Авторът изтъква,че името на града е в несъмнена връзка с името на речния бог Ахелой,но има и други версии за неговия произход. На една Анхиалска монета,вместо обичайното Анхиалеон е изписано Анхиалас,което я свързва с нимфата Анхиала- сестра на Прометей,поради което е възможно името на Анхиало да е свързано и с нея. Връзката между Ахил и името на Анхиало обаче е отлична- АХЕЛО, АНХЕЛО, АХИЛО и АКИЛЕ са Скитски (Български) и латински имена,тясно свързани с "пра"-Българското УКИЛ.

  Преди около месец правихме приятелска среща в София,с нас бе и проф. Петър Добрев. Стана дума за гр. Анхиало и се оказа,че според него името му значело "Град на езерото": АН = НА, ХИАЛО = ЕЗЕРО. Интересна хипотеза,понеже А - ХЕЛО би могло да значи НА - ГьОЛО. Привидно не се връзва с името АХЕЛОЙ,което е близко до средновековното АХЕЛО,макар че античното А - ХЕЛО би могло да значи същото: У - ГЕЛО (У - ГьОЛО) т.е. град,заобиколен отвсякъде с води (на юг и изток море,на запад река,на север езеро).

  Тук обаче има един детайл,който свързва водите с Омировия АХИЛ. Името АХЕЛО показва,че с "Н"-то е обозначавана назализираната форма на името а с АХЕЛО- неназализираната. Затова оригиналното му звучене от край време ще е било АХЕЛО (оттам- АХЕЛОЙ),а Троянския герой АНХИАЛ вероятно е носел името на някой речен бог. Изразът У-ГьОЛО (У-ГЕЛО, У-ХЕЛО) и неговата връзка с АХЕЛО е чудесна,понеже свързва конкретния герой с Бога на войната,чиято еманация несъмнено е АХИЛ. Затова,каквото и да значи името АХЕЛО,то във всички случаи е свързано с Бога на войната,бурите и разрушенията,за което говори и по-късното му Българско име ТУТХОН (ТУТОН = ТЪТЕН, т.е. Гърмящи морски вълни). По същата причина УКИЛ не е различен от АКИЛ,а този "пра"-Български род е считал себе си за пряк наследник на обожествения Омиров герой Ахил.

  Ако погледнем нещата под друг ъгъл обаче, ВОКИЛ е ВОКАЛ т.е. Хермесов потомък - Ахилеус също! Царски им е родът значи- Тракийските царе са изкарвали потеклото си именно от Хермес,който в техните поверия е родоначалник на човечеството а най-вече на царете! В някои версии на моите изследвания Българския родоначалник ЗИЕЗИ е именно Хермес а в други версии той е Сатурн,която стои в началото на Розетата от Плиска и отбелязва съвсем точно естеството на "пра"-Българското езичество,изключая зороастризма. 

2. БОРИС. Това Българско име било познато на Траките и Келтите,но е донесено в Тракия вероятно след III в. пр. Хр. от Болгите.които дошли там от "Келтска" Панония и накарали македонския цар Птолемей Керавнос да им припише правото да владеят Македония,понеже била обитавана от тях преди нашествието на македоните. Единствени негови ползуватели през Средновековието са Българите,а в днешно време е популярно сред невероятно голям брой народи,в това число англичаните, русите, сърбите и днешните лъжемакедонци. Значението му е лесно доловимо- БОРИС е БОРЕС (БОРЕЦ, БОРЕЩ) а БОРИСЪ е БОРИ-СЕ,което е епитет на Българския Марс.

  Свещените животни на Марс,които яздел Дионис (Арей, Арес) са еднотипни- рис, тигър и пантера,което е отбелязано и в "пра"-Българския календар. Затова другото име на БОРИС е БОГОРИС (БОГЪТ РИС),но тигър в случая дедите ни не са използвали,понеже никога не са обитавали Индия и Китай.

      image

   Името на БОРИС е пряко свързано с името на Троянския герой ПАРИС,познато от Илиадата и означаващо просто ПОРАЗ (Всичко поразяващ). "Гърцизираната" форма ПАРИС е позната във "Волжка" България,където гърци и македони никога не са стъпвали което означава,че то не е заимствано от тях!

                                        image

  От всичко това следва,че древните ползуватели на името БОРИС са считали себе си за преки наследници на Троянския герой Парис,чийто баща несъмнено е имал роднинска връзка със Сина на сърната- Мизийския княз ТЕЛЕФ (ТЕЛЕЦ). Затова форма на името ПРИАМ,а именно ПРИЯН ( = ПРЯМ, ЧЕСТЕН, ОТКРОВЕН) е ползвана във "Волжка" България,а алтернативното име на царя ПОДАРК (ПОДАРЪК т.е. ПОДАРЕН) е само негово прозвище. Така става ясно,че още Келтите-Болги са ползвали Палеобалкански имена,датиращи от преди Троянската война и не е имало нужда да ги заимстват от Траките,които са по-късна тяхна Балканска разновидност. Самите Траки попаднали отчасти под гръцко влияние,но с връщането на Българите (БЪЛГИ, БОЛГИ) на Балканския п-в през 379 г. пр. Хр. гръко-македонското иго тук е отхвърлено за цели 4 века,а Българското име се прославило навсякъде в древния свят!



Гласувай:
79


Вълнообразно


1. dobrodan - Щапаров, нека внеса някои уточнения.
13.09.2021 09:50
Укил/Окил означава "народ на стрелата".
Ахил обикновено бива определян като "умният", акъллията :).
Гьол идва от думата "кул", омонголена форма е.
Името на Анхиало наистина е свързано с пристанищен термин - котва. Анк като корен означава в европейските езици нещо криво, предполагам египетска заемка в гръцки език.
Думите "борис" и "борец" всъщност имат съвсем различно значение и не означават едно и също. Борецът се върти, извива :):):), коренова основа "бор/бур" - сека, пробивам (с въртеливо движение).
Борис означава просто "истински господар". Корени "бар" и "ес/ис".
цитирай
2. marana69 - ...ахаа...Борис, билО...
13.09.2021 14:21

Парис, значи..
..ангеле, ти ме сбърка с твоята Археологична...Лингвистика..
тежък Двубой,водите с г жа м върбанова..за Тракийско Арийската Корона...
на Запарток а..)

я, сподели, защо Хитлер, е бил Убеден Ариец...)
цитирай
3. radostinalassa - Хитлер е евреин, който е имал негърска кръв...
13.09.2021 20:42
и ми прилича на тюркофилите, които наричат родината си Турция и се домогвот до нашата земя.





цитирай
4. radostinalassa - Не може да отделяме значението на думите от...
13.09.2021 20:45
антропологията на българите, генетиката, бита , обичаите, религията. Ариите са въвели кастите в Индия, защото от смесените деца не ставало нищо, та какво остава за самите тях.




цитирай
5. shtaparov - Ами точно тъй било я- ти не го ли знаеше??
13.09.2021 21:52
marana69 написа:

Парис, значи..
..ангеле, ти ме сбърка с твоята Археологична...Лингвистика..
тежък Двубой,водите с г жа м върбанова..за Тракийско Арийската Корона...
на Запарток а..)

я, сподели, защо Хитлер, е бил Убеден Ариец...)

Защото е бил будала и лъжец!
цитирай
6. shtaparov - (Хитлер е евреин, който е имал негърска кръв...)
13.09.2021 21:54
radostinalassa написа:
и ми прилича на тюркофилите, които наричат родината си Турция и се домогвот до нашата земя.

Ти да не си светила на баща му,когато го е правел? :)
цитирай
7. shtaparov - (Не може да отделяме значението на думите от...)
13.09.2021 21:56
radostinalassa написа:
антропологията на българите, генетиката, бита , обичаите, религията. Ариите са въвели кастите в Индия, защото от смесените деца не ставало нищо, та какво остава за самите тях.

Правилно- затова аз не само че не ги отделям,а направо ги съединявам в едно!
цитирай
8. shtaparov - Укил/Окил означава ...
13.09.2021 22:01
dobrodan написа:
Укил/Окил означава "народ на стрелата".
Ахил обикновено бива определян като "умният", акъллията :).
Гьол идва от думата "кул", омонголена форма е.
Името на Анхиало наистина е свързано с пристанищен термин - котва. Анк като корен означава в европейските езици нещо криво, предполагам египетска заемка в гръцки език.
Думите "борис" и "борец" всъщност имат съвсем различно значение и не означават едно и също. Борецът се върти, извива :):):), коренова основа "бор/бур" - сека, пробивам (с въртеливо движение).
Борис означава просто "истински господар". Корени "бар" и "ес/ис".

Нищо подобно не означава- думата ВОКАЛ нали си я чул??!! Та ако погледнем под друг ъгъл, ВОКИЛ е ВОКАЛ т.е. Хермесов потомък - Ахилеус тоже! Царски му е родът значи- Тракийските царе са изкарвали потеклото си именно от Хермес,който в техните поверия е родоначалник на човечеството и най-вече- на царете!
цитирай
9. marana69 - Ашколсун!!! нема, накъде, ще ставам и аз Хисторичка ))))
14.09.2021 07:44
radostinalassa написа:
и ми прилича на тюркофилите, които наричат родината си Турция и се домогвот до нашата земя.






цитирай
10. mt46 - Явно
14.09.2021 10:39
си голям почитател на любителската лингвистика и на фантасмагориите!... :)
цитирай
11. radostinalassa - и ми прилича на тюркофилите, които ...
14.09.2021 14:32
shtaparov написа:
radostinalassa написа:
и ми прилича на тюркофилите, които наричат родината си Турция и се домогвот до нашата земя.

Ти да не си светила на баща му,когато го е правел? :)

Няма нужда да светиш на метисите - radostinalassa написа:
антропологията на българите, генетиката, бита , обичаите, религията. Ариите са въвели кастите в Индия, защото от смесените деца не ставало нищо, та какво остава за самите тях.

Правилно- затова аз не само че не ги отделям,а направо ги съединявам в едно!



цитирай
12. shtaparov - (Явно) си голям почитател на любителската ...
14.09.2021 19:36
mt46 написа:
си голям почитател на любителската лингвистика и на фантасмагориите!... :)

Объркал си се много приятел- точно тия неща аз ги ненавиждам,и срещу тях е цялата ми борба!
цитирай
13. shtaparov - и ми прилича на тюркофилите, които ...
14.09.2021 19:38
radostinalassa написа:
shtaparov написа:
radostinalassa написа:
и ми прилича на тюркофилите, които наричат родината си Турция и се домогвот до нашата земя.

Ти да не си светила на баща му,когато го е правел? :)

Няма нужда да светиш на метисите - radostinalassa написа:
антропологията на българите, генетиката, бита , обичаите, религията. Ариите са въвели кастите в Индия, защото от смесените деца не ставало нищо, та какво остава за самите тях.

Правилно- затова аз не само че не ги отделям,а направо ги съединявам в едно!




То на никой няма нужда- не само на метисите :)
цитирай
14. shtaparov - (Ашколсун!!! нема, накъде, ще ставам и аз Хисторичка )))) )
14.09.2021 19:39
marana69 написа:
radostinalassa написа:
и ми прилича на тюркофилите, които наричат родината си Турция и се домогвот до нашата земя.







Няма лошо- включвай се! :)
цитирай
15. radostinalassa - Мозъкът ти бие надясно
14.09.2021 20:00
възможно ли е да са ти правили ваксина против едра шарка?
Същото е както ми писа, какво трябва да правиш , за да позтаеш евреина. Просто използвай генетиката на потомците на Хитлер .





цитирай
16. shtaparov - възможно ли е да са ти правили ...
16.09.2021 00:06
radostinalassa написа:
възможно ли е да са ти правили ваксина против едра шарка?
Същото е както ми писа, какво трябва да правиш , за да позтаеш евреина. Просто използвай генетиката на потомците на Хитлер .

Мозъкът ми както и да бие,гледай да не те удари :) Хитлер не е имал потомци както и Ленин разбира се,а сталиновите потомци са избягали от него чак в Америка.
цитирай
17. radostinalassa - Е, разбирай рода на Хитлер
16.09.2021 13:46
Не обичаш Сталин, но харесваш Америка.
цитирай
18. radostinalassa - Пиша коменти само заради...
16.09.2021 20:18
едно нещо, но














едно нещо, което никога няма да разбереш.




цитирай
19. shtaparov - Не обичаш Сталин, но харесваш ...
16.09.2021 23:24
radostinalassa написа:
Не обичаш Сталин, но харесваш Америка.

Kaк мога да обичам шепа пепел и горели кокали?
цитирай
20. shtaparov - едно нещо, ноедно нещо, което ...
16.09.2021 23:27
radostinalassa написа:
едно нещо, но
едно нещо, което никога няма да разбереш.

Такива ребуси,които никой не може да разбере мога да ти измисля стотици. Измислих и шифри,които 1000 компютъра след 1000 г.не могат да разчетат! Полза голяма обаче не видях
цитирай
21. radostinalassa - Евреите са и тук,...
17.09.2021 14:43
и там. Причината е просто комерсиална, нищо повече.
цитирай
22. shtaparov - и там. Причината е просто комерс...
18.09.2021 12:11
radostinalassa написа:
и там. Причината е просто комерсиална, нищо повече.

А защо все с тях ни занимаваш- нима са ти любими?
цитирай
23. radostinalassa - Кои са те? За кого ни говориш? Сталин не е евреин по баща.
18.09.2021 12:43
shtaparov написа:
radostinalassa написа:
и там. Причината е просто комерсиална, нищо повече.

А защо все с тях ни занимаваш- нима са ти любими?

цитирай
24. shtaparov - (Кои са те? За кого ни говориш? Сталин не е евреин по баща.)
18.09.2021 22:09
radostinalassa написа:
shtaparov написа:
radostinalassa написа:
и там. Причината е просто комерсиална, нищо повече.

А защо все с тях ни занимаваш- нима са ти любими?

Ти сама си задаваш въпрос и сама си отговаряш,пък после питаш за какво съм ти говорел :)
цитирай
25. zaw12929 - името БОРИС царско или народно е ...
20.09.2021 10:39
името БОРИС царско или народно е ярък белег на БЪЛГАРЩИНАТА ДА ПРЕБЪДЕ!
цитирай
26. shtaparov - името БОРИС царско или народно е ...
20.09.2021 23:57
zaw12929 написа:
името БОРИС царско или народно е ярък белег на БЪЛГАРЩИНАТА ДА ПРЕБЪДЕ!

Наяълно права си- Амин!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4815071
Постинги: 267
Коментари: 9063
Гласове: 136733
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи