Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2021 06:37 - Росен Плевнелиев: “Радев иска президентска република, няма да се кандидатирам за президент!”
Автор: prehoda1 Категория: Политика   
Прочетен: 920 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 https://transitionstories.eu/rosen-plevneliev-radev-iska-prezidentska-republika-nyama-da-se-kandidatiram-za-prezident/

Президентът Румен Радев е „програмиран“ да води битка България да стане президентска република. Това заяви в интервю за „Истории от прехода“ президентът на България в периода (2012 г. – 2017 г. ) Росен Плевнелиев. Според бившия държавен глава с изказванията и поведението си настоящият президент Румен Радев изпълнява желанието на Путин и БСП България да стане президентска република.

„Не бива да допускаме голямата грешка, която е мечтата на Путин и русофилите в България. Нещо, за което президентът Първанов се опита доста да поработи и БСП винаги е била на ясна позиция, а и това ще е голямата битка на Румен Радев, която той е програмиран да води. Това е битката не за влизането на България в еврозоната, а битката България да стане президентска република. Това е голямата мечта на Путин и всички сценаристи на Слави Трифонов. При президентската република нещата изглеждат като че ли много елементарни – слагате силен лидер, който хората да припознаят и „хоп“ – той ще решава народните проблеми. Това е смърт за българската демокрация! За съжаление ние ще го докараме и дотам. Да, ние слава Богу сме парламентарна република и тя се крепи на недотам популярния парламент и партии. Те не са перфектни и зависи от тях да дадат път на тези хора, за които ние говорим. На хората, които не са популисти, а са демократи и могат да работят за европейското развитие, модернизация и прогрес. Без да водят безсмислени битки на някакви сценаристи отзад, които ги програмират. „Вие тук сте НС, но истинският парламент е на улицата“….. Това са думи на Румен Радев, но това са думи на Ленин ! Да кажете, че истинският парламент не е този, който е избран от народа на база на легитимен вот, а отвънка протестиращите, където са „Отровното трио“ и Мая Манолова, са парламентът….

Не бива да допуснем лелеяната от Путин и русофилите президентска република ! Гласуваме за политически партии, но това е по-добрият избор, отколкото да гласуваме за една личност, която да бъде зависима от олигархията и да имаме президентска република. Зависи и от политическите партии – да дадат път на личности, за каквито вие говорите. Европейски, млади и модерни лица – трябва да се знае, че богатството се постига преди всичко чрез правила и институции. Когато държавният глава Румен Радев не спазва правилата и взривява институциите, но ние ще гласуваме за него като Месия, ни чакат тежки години и аз виждам точно такива в бъдеще. Спомнете си как още преди 5 години някои от глашатаите на агентите на ДС в България (например покойния Божидар Димитров) говореше за генералската битка. Още не се беше появил генерал Радев, а вече говориха за генералска битка. Тези неща се планират добре, има достатъчно школи в Русия, които знаят как да ги програмират. За съжаление ние сме близо до Русия, а не до Германия или САЩ и това е нашият голям проблем. Тепърва обаче нас ни чакат генералски, измислени, популистки битки, които нямат нищо общо с прогреса и модернизацията“, коментира Плевнелиев.

Според него в изказванията си настоящият държавен глава демонстрира популизъм, с което по никакъв начин той не се различава от популистката вълна, която е заляла Европа в последните години. „Дали е Тръмп, Ердоган или Румен Радев, дали е президентът на Малайзия или Чехия – всички те са доказани популистиТе идват на власт като казват, че управляващите са корумпирани и са мафия и мутри и трябва да си ходят. Същевременно в президентството е пълно с мутри, шефът на стратегическия съвет на президента Радев, който денонощно дава интервюта, е агент на ДС с прякор „майстора“ , а знаем, че точно тези „майстори“ създадоха мутрите в България и им дадоха цялата икономика на държавата. Радев е популист, защото ако погледнете неговия мандат и ви попитам какво точно свърши той? Посочете ми едно нещо, което е свършил? Просто няма такова. За всеки друг български президент може да посочите какво са правили – в рамките на 2,3 минути мога да ви кажа какво съм свършил за българския народ. Радев не отвори нито една инициатива, той няма екип и приоритети. Не е застанал зад нито една конкретна идея, която да каже как да се реализира. Не е докарал нито един стратегически инвеститор и не е създал нито едно работно място. Той като популист от 4 години прави едно и също нещо така, както го правеше и Тръмп. Той плюе управляващите и собствената си държава и руши българската държавност ! Понеже Радев е популист, то той не е демократ. В последната една година видяхме как президентът на България брутално не спазва Конституцията, но все още има хора, които му ръкопляскат. Не може да има полудемокрация и полуспазване на законите. Или спазвате законите и сте демократ и вярвате във върховенството на правото, или не спазвате законите и тогава не сте демократ. Може да си говорите колкото искате за върховенството на правото, но вие не го спазвате. Румен Радев наруши куп закони в България и „взриви“ Конституцията и не я спазва и въпреки това претендира, че е демократ – няма как да му повярваме. Претендира, че бори корупцията, след като е затънал в скандали, а всичките му съветници са един по един стари кадри на БСП. Тепърва България ще плати голямата цена за президента популист така, както ще платят и САЩ, Унгария и Италия.

Радев както никой друг президент досега наруши брутално Конституцията – няма правото да иска оставката на главния прокурор. Може да не е съгласен с неговата работа и може да свали доверието си от главния прокурор и министър-председателят, но няма правото да иска оставката им. Ако Конституцията допускаше президентът да свали когато поиска и който поиска главен прокурор и премиер, то ние ставаме диктатура. Радев не е демократ, той е популист ! От година и половина той не спазва и Закона за свикване на съвет по националната сигурност. Когато хиляди хора умират от непознат вирус и страната е ударена по най-жесток начин, то президентът на републиката не си мръдна пръста и наруши закона като не свика консултативен съвет по националната сигурностЗащо прави това? Елементарно – защото е популист ! Той не иска да работи с другите институции – правителство, НОЩ. На него му е изгодно да седи встрани и да чака другите да допуснат грешка като ги критикува денонощно. Популистите са изключително вредни и няма нито една държава по света, която да е управлявана от популист и той да е решил проблемите на дадената държава или да я е направил по-богата или развита. За съжаление България тепърва ще плаща цената на популизма, защото Слави Трифонов, Мая Манолова, Румен Радев – всички те са инструмент на популизмаПопулистите по света, както и в България, са продукт на олигархията!

Да, Румен Радев може да бъде преизбран, но успехът на един политик не се мери с неговия рейтинг, успехът на един президент не се мери с това колко е голяма територията на държавата му или колко му е силна армията и дали е окупирал части от съседна държава – например както се случи в Украйна. Не е това успех на един президент. Успехът на един президент не е в това колко битки е водил и дали ги е спечелил – това е голямата драма на Румен Радев, който ще свърши зле, както всички популисти свършват зле. Но нациите плащат голямата цена на популизма. Успехът на президента и на отговорния лидер се измерва с прогреса и модернизацията в обществото. Измерва се с успеха на обикновения човек и ето тук президентът Радев се проваля тотално„, счита бившият президент на България в периода (2012-2017 г. ).

Плевнелиев определи изявлението на Румен Радев, че ще се кандидатира за втори мандат, без да е издигната неговата кандидатура от БСП като поредното доказателство, че Радев не е „отборен играч“ и е недемократичен. „Разбира се, че ще поиска още един мандат – той няма друг шанс. Радев е инструмент на БСП и това е първият президент, който отиде на пленум на партия. Дори и Първанов не го е правил ! Когато Корнелия Нинова пред очите на всички влезе в президентството Радев заяви, че където и да ходи в страната той се среща с приятелите социалисти. Вицепрезидентът пък каза, че никога не е забравила корените си. Като партиен президент върши много добра работа на БСП, за да може да рушат правителството по всички възможни начини и те са много добри в това, така че разбира се БСП ще им се отплати с кандидатура за втори мандат. Забележете обаче отново колко недемократичен е Румен Радев. Всички лидери на БСП досега са се гордеели, че имат стара партия, процедури и правила. Ако някой иска да бъде издигнат като кандидат, то той трябва да премине през процедурите и правилата на БСП. Сега Корнелия Нинова е в много тежка ситуация. Този път не тя води, а Радев. Един вид „аз отивам на втори мандат, я да видим сега кой ще ме подкрепи“. Това е партийният президент на БСП и се очаква те да го подкрепят. От друга страна обаче той „взриви“ всичките им правила и „стъпи на главата“ на лидера на БСП. Популистите не са екипни играчи – те имат огромно его. Радев цял живот е карал самолет – седи сам в една кабина на един самолет и като камикадзе лети „наляво-надясно“. Имаме такъв президент ! „ коментира Росен Плевнелиев.

За предложенията на Радев – машинно гласуване, видеонаблюдение в секциите, право на вот на българите зад граница и изчистване на избирателните списъци от „мъртви души“:

„Радев говори общи приказки вече четири години. До момента той не е дал нито едно работещо, устойчиво решение. Какви решения е дал той за преборване на корупциятаАз мога да ви кажа какви решения аз съм дал, докато бях президент. Бях първият, който е назначил правителство на България, което е извадило на сайта на Министерството на енергетиката 200 договора в енергетиката и всичко беше качено на сайта – корупцията се бори тогава, когато има прозрачност! Каква прозрачност има днес в действията на държавния глава Румен Радев и неговия екип ? Докато бях президент навсякъде въведох елементи на електронизация – аз заварих от президента Първанов 15 компютъра, никакви сървъри и сайт. Търсил съм документите на президента Желев и съм ги намерил в оригинал (държавни актове на държавния глава) в някакъв гараж ! Оттам започнахме – създадох президентска библиотека, която беше захвърлена от популиста Радев. Него не го интересуват правилата и институциите – запомнете го това ! Него го интересува собствената му битка за власт.

Относно машинното гласуване и общите му приказки за гласуване в чужбина. Кой е държавният глава, който даде път на референдумите в България? И първи държавен глава, който се ползва от правото си да инициира референдум? Името на този държавен глава е Росен Плевнелиев ! Кой е президентът, който инициира референдум за електронно, дистанционно гласуване? Спомняте ли си какво правеха тогава Румен Радев, неговата партия и Слави Трифонов? Гориха ми снимката …. Публично в студиото на Слави Трифонов ! Какво се случи когато аз като държавен глава поисках електронно, дистанционно гласуване за българите, където и да са те по света ? Михаил Михов, който по това време беше председател на НС от БСП, която е създадена от бивши комунисти и е партията на президента-популист Румен Радев, наруши Конституцията на страната, за да не може президентът Плевнелиев да се ползва от конституционното си право да инициира референдум. НС под ръководството на Михаил Михов отказаха моето конституционно право. В последствие трябваше с ГЕРБ и Бойко Борисов да съберем 550 000 подписа от цяла България, да ги внесем и в новото Народно събрание този референдум се случи. Когато референдумът на президента Плевнелиев се случи, той беше в избори 2 в 1. Този референдум съвпадна с най-голямата кибер атака  на Балканите, организирана в деня на референдума. От кого беше инициирана тази атака? От Русия ! Кой беше единственият политик, който даде интервюта за световни медии, включително британския „Independent” ? Там посочих точно кой атакува българската демокрация и референдума за електронно-дистанционно гласуване. Това беше Русия ! Кой ни е назначен за президент в момента от един руски генерал – разузнавач и номиниран от Корнелия Нинова – лидер на същата тази партия, която „взриви“ и се противопостави от самото начало на този референдум ?  Не вярвам на популисти и само с техните действия можем да преценим на какво са способни те ! Не вярвам, защото до тук нито едно действие на президента Радев не се облича в конкретика. Като е толкова загрижен за електронното-дистанционно гласуване защо не стартира референдум така, както аз го направих? Като е толкова загрижен да има нови правила за избор на главен прокурор защо не направи консултации в президентската институция, заедно с неговите и мои приятели от „Демократична България“ ? Веднъж завинаги да се договорят каква реформа ще се прави при избора на главен прокурор. Много е лесно да излезете с вдигнат юмрук и да искате оставката на някого, много е трудно наистина да подобрите държавата и да работите за прогрес и развитие. Радев не работи за прогрес и развитие, той е популист!“

Ще се кандидатира ли Росен Плевнелиев на предстоящите президентски избори ?

„Не, категорично не! Аз съм президент, който продължава да работи за модернизацията и прогреса на България. Ползвам се с международно доверие и популярност и където и да ходя по света вместо да плюя по България като Румен Радев аз работя за нейното добро име и репутация. Продължавам да докарвам стратегически инвестиции както беше по време на моя мандат. Ходил съм и при Бил Гейтс и шефовете на VMWare и съм докарал стотици немски фабрики не като плюя БългарияДа, страната ни не е перфектна и има много проблеми, но трябва да може да се развива, което минава през стратегически инвестиции. Радев изгони всички, това правят и популиститеНезависимо дали става въпрос за Ердоган или която и да е държава, която се управлява от популист. Голямата битка между демократи и популисти тепърва предстои ! Тя не е генералската битка на генерала премиер срещу генерала президент. На Радев много му се иска да е така, защото това го прави силен. Той сега се прави на големия герой, който ще свали Бойко Борисов – това не е битката на българският народ ! Битката на българският народ е за прогрес, модернизация и развитие ! Считам, че президентската институция по никакъв начин не допринася за това, което е много жалко ! Продължавам да работя, подкрепям много проекти и съм техен патрон. Всеки един от тях е позитивен и модернизационен и продължавам с всичко, което мога, да служа на европейското и демократично развитие на България“.

За Слави Трифонов, Мая Манолова и „Отровното трио“:

„Популистите в България – всички те са продукт на олигархията. Изказвания като това на Ахмед Доган за порциите и баничките са правени при кого? При Слави Трифонов – в неговото студио. Сега популистът Слави Трифонов ще бъде трета или четвърта политическа сила. Познайте от къде се финансира неговата телевизия, която излъчва денонощно и има няколко хиляди абонати. Познайте дали ще изберете Слави Трифонов, или неговите сценаристи, или тези отзад, които финансират неговите сценаристи. Ние не сме чули този популистки лидер на България да излезе и да каже нещо ясно, освен някой да му напише нещо във Фейсбук. Същото се отнася за Мая Манолова и Румен Радев. Популистите са опасни и голямата битка между популисти и демократи тепърва предстои. За съжаление България ще заеме по-скоро грешната страна на историята, ще изпадне в популизъм и ще плати високата цена на популизма“.

Относно прокуратурата и разследванията на олигарсите:

„Категорично съм съгласен с вас, че олигарсите трябва да се разследват от първия до последния. Тоест всеки, за който има съмнения, че се е обогатил за сметка на обществените поръчки, там, където има насочен обществен ресурс, там трябва да може да бъдат насочени и светлините на прожекторите. Пълно осветляване. Така че аз съм за това, че българската прокуратура е длъжник, защото хубаво е, че започнаха сериозни проверки и някои от олигарсите имат сериозни проблеми със системата на правораздаване, което разбира се отдавна трябваше да се случи. Разбира се спазвайки всички правила на правовата държава. Имаме съмнения в селективно действие на органите за правораздаване. Прокуратурата остава нереформирана като една супер централизирана система, в която слагате отгоре един главен прокурор и той решава всичко. Тази отдавна обещана на ЕС реформа още не се е случила. Нещо повече има сериозни съмнения за селективно действие на прокуратурата. Като сте почнали олигарсите, почнете ги всичките ! Това би следвало да се случи“.

За Ахмед Доган и палата на „Росенец“:

„Разбира се, че това е едно огромно безобразие и се радвам, че то беше осветлено ! През 2009 г. барбекюто на Доган се оказа построено незаконно по най-арогантния начин. Той събираше там всички политици и си спомнете името на министъра, който му бутна барбекюто. Това бях аз и си спомнете, че практически единственият български президент, който е избран без подкрепата на ДПС отново съм аз. Спомняте си как ДПС яростно подкрепиха Калфин и Стефан Данаилов и на първия, и на втория тур. Тогава нямаха друг техен кандидат и битката беше жестока. Бях потресен като държавен глава на какво е способна комбинацията между ДПС и БСП когато на първия тур на изборите през 2011 г. Станишев излезе и заедно с Лютви Местан казаха как има тотална измама от страна на ГЕРБ. Вместо 20 000 има 300 000 невалидни бюлетини на първия рунд. Аз се потресох от този резултат, а в последствие разбрахме истината, че тези 300 000 невалидни бюлетини бяха пуснати от машината ДПС в техните региони, за да може да щракне манипулацията, че ГЕРБ манипулират изборите. На втория тур разбира се това много повече мобилизира хората, които са анти-ГЕРБ настроени, защото на първия тур отново ГЕРБ бяха тези, които манипулират изборите. В аферата в Костинброд ГЕРБ бяха ощетени с 6-7 % по един безобразен начин от българската олигархия и техния журналист Бареков, който в ден на размисъл „взриви“ правилата, по които се правят избори в България. Това отново беше „ченгеджийски план“. Самият аз винаги съм бил голям враг на ДПС. Нито съм имал среща с единия или другия, нито съм избиран с тяхна подкрепа. Радев обаче е избиран с тяхната подкрепа. Той претендира да е атакуван. Не, той не е атакуван – аз бях атакуваният президент от Делян Пеевски, ДПС и главният прокурор Сотир Цацаров в продължение на две години. Данъчни ревизии, прегазиха Конституцията, всичките им медии ме громяха денонощно. Срещу Румен Радев не се водят данъчни ревизии, както се водеха срещу мен. Него никой не го разследва в момента, а само негови съветници, които очевидно и ОЛАФ ги разследва, така че виждате техните безобразия, които са доказани не от българската, а от европейската прокуратура“.

Мнението на Росен Плевнелиев за протестите срещу правителството на ГЕРБ и действията на главния прокурор:

„Самият аз съм подкрепял протести и съм бил свидетел на две протестни вълни. Например през 2013 г. стотици хиляди българи във всички големи окръжни градове на страната демонстрираха по улиците срещу монополите и високите цени на тока. Какво направих като държавен глава? Отидох с високо вдигнат юмрук да ги накарам да подпалят институциите ли? Само и само, за да ги „яхна“ и да стана поредния месия ? Не, направих точно обратното. Радев се подигра на протестиращите и те тепърва ще го установят ! Защо? Защото един държавен глава трябва да може да каже на своите сънародници, включително и на протестиращите, че уважава техните искания, но единственият начин да се реализират каквито и да е било искания на гражданите по демократичен начин, е през институциите. Независимо дали става въпрос за енергийни монополи, или за правилата, по които избираме главния прокурорДа събере всички и тези, които протестират, и тези, които не подкрепят протестите. И профсъюзите, и работодателите и да са намерят заедно решенията как да паднат монополите в енергетиката. Как да се пребори корупцията в държавата и сега мога да ви погледна в очите и да ви кажа, че тогава повиках протестиращи и хора, свърших тяхната работа. Като държавен глава във всяка моя реч съм задал не три големи руски проекта на президента Първанов, а три смислени приоритета в българската енергетика. Това са либерализация, енергийна ефективност – аз съм „бащата“ на националната програма за енергийна ефективност и енергийната диверсификация на България. Случват ли се, случват се. Могат ли днес компаниите и хората да избират свободно своя доставчик на ток? Могат. Следователно някой президент на България е чул протестиращите и им е свършил работата, а Радев се заигра с протестиращите. Тепърва те ще видят Радев в истинската му популистка страна. Това е човек, който може да се заиграва със страховете на хората, но не и да ги решава“!

За некачественото строителство, пропадналия път на Рилския манастир, повторният ремонт на тръбата на варненското езеро, ремонтите на магистралите и отсечката от АМ „Тракия“ Чирпан-Оризово:

„Няма нужда да се политизират нещатаАбсолютно съм убеден, че решението в това да имаме качествени пътища на коректна цена е дадено отдавна. Крайно време е наистина този триъгълник – от една страна имате проектант, който трябва да направи качествен проект (без значение дали е за къща или магистрала той трябва да отговаря на всички европейски изисквания). Да се съобрази например в Оризово има ли отдолу оризище или не. Ако тази магистрала минава над оризища значи проектът трябва да е друг ! Кой носи отговорност за това да има качествен проект? Архитектът ! След това трябва да имате качествен строителен надзор – той е и независим по българския закон. Той носи отговорност дали строителят е изпълнил проекта така, както е заложеноИ накрая имате строителят, който е длъжен да изпълни проекта, който е качествен, под надзора на независимия надзор. Тук абсолютно няма нужда да се политизират нещата – крайно време е да бъдат накарани архитектите, надзорът и строителните компании да носят отговорност ! Същото важи и за президента Радев. Каква отговорност носи той? Да сте го чули да каже, че има приоритети и по тези 10 приоритета например той ще свърши първо това, после друго ? И да каже: „аз нося отговорност, не Бойко Борисов и останалите“ и аз  ще го свърша ! Разбира се популистите никога не правят такова нещо. Тяхната игра е да плюят денонощно и да лъжат народа!“

За Путин, Навални и руското влияние и амбиции:

„Ситуацията с Навални е повече от ясна и Борисов е прав и има смелостта да излезе и да си каже позицията. Навални е абсолютно незаконно осъден на 3,5 г. затвор ! Автократичният лидер на Русия, да не го нарека цар Путин, действа по брутален и незаконен начин. Българският държавен глава и неговата партия на бившите комунисти мълчат ! Тези хора имат своя геополитически проект – Румен Радев не иска България да влезе в еврозоната ! Спомнете си, че когато правителството обяви плановете да влезем в чакалнята на еврозоната Радев започна да плюе колко не сме готови, как банките били фалирали. Представете си, ако народът го беше чул и беше тръгнал да си тегли парите от банките. Еврозоната е нашият шанс окончателно да се откъснем от руската прегръдка и назначената от Русия олигархия и ДС ! Защото българската олигархия е родена, управлявана и зачената в Русия. За да се отърсим от това решението е едно – аз ще гласувам за тези български политици, които ни вкарват в еврозоната ! Ще водя яростна битка като президентът Плевнелиев (убеден европеец и демократ) срещу популистите и тези, които искат да ни пратят в прегръдката на империя, която се намира на изток от нас ! Голямата битка тепърва е затова България да влезе в еврозонатаКогато влезем в еврозоната ние влизаме в сърцето на европейския интеграционен проект. Когато бях държавен глава гърците избраха популист тип Че Гевара (ляв популист) като Румен Радев за свой министър-председател. Той се казваше Ципрас и всички европейски лидери бяхме шокирани от неговите изказвания на първите съвети в европейския парламент и европейския съвет. Гърците си избраха и финансовият министър Варуфакис, който всеки ден говореше и правеше видеа и плюеше цялата система на западния капитализъм. Тези двамата герои бяха на път да съсипят цяла Гърция. Случи ли се обаче нещо на Гърция? Не, защо? Защото Гърция е част от еврозоната. Затова аз ще бъда спокоен за България когато влезем в еврозоната. Спокоен за добре платените работни места, геополитическата ориентация на България. Ако не влезем в еврозоната ще бъдем в периферията и ще станем лесна плячка за имперските амбиции на Путин, Ердоган и други автократични лидери. Не сте чули президента Радев да каже една дума за руската окупация на Крим, обаче се пише за демократ!“

 

Цялото интервю на президента (2012-2017 г. ) Росен Плевнелиев пред „Истории от прехода“ вижте

ТУК !  






Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: prehoda1
Категория: Политика
Прочетен: 48223
Постинги: 38
Коментари: 11
Гласове: 21
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031