Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2023 21:37 - Числото 32 и една грешна хипотеза на Ферма
Автор: missana Категория: Поезия   
Прочетен: 2469 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 20.03.2023 22:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

      Пиер дьо Ферма е една от най-загадъчните и мистични личности в човешката история. Юрист по професия, той не е бил професионален математик, но изпреварил Лайбниц и Нютон в създаването на диференциалното и интегрално смятане. Пръв намира уравнението на допирателната към крива линия. Открива  пръв правоъгълната координатна система - днес неправилно приписвана на Рене Декарт и известна под наименованието декартова координатна система. Ферма се занимавал и с физика и оставил името си с т.нар. принцип на Ферма за най-малкото време, съгласно който светлината в нееднородна среда избира между две точки онзи път, за изминаването на който е необходимо най-малко време. Поведението й в това отношение напомня това на същество с висш разум.

      Ферма пръв решава един клас диофантови уравнения, станали известни като уравнения на Джон Пел - английски математик, нямащ нищо общо с последните, когото великият Леонард Ойлер набедил в авторство за решаването на тези уравнения единствено поради грешка на паметта. Справедливо е днес да наричаме тези уравнения - уравнения на Ферма.

      Ферма, обаче, проявявал диво пристрастие към древногръцката Теория на числата и бил несъмнен спец в областта на делимостта. Там той открива своята знаменита Малка теорема на Ферма - химн на умението да се борави с остатъци. Сякаш, за да обезсмърти Ферма, съдбата го накарала да напише бележка в полето на една книга по аритметика на Баше. Бележката била по повод правоъгълните триъгълници с катети и и хипотенуза - цели числа. Такива триъгълници има безбройно много и всички те били описани още от Питагор с обща формула. По тази причина били наречени Питагорови тройки. Ако означим дължините на хипотенузата и катетите със c, b, a, то съгласно Питагоровата теорема ще имаме:

c2 = a2 + b2

Паметната бележка на Ферма гласяла,че горното равенство става невъзможно, ако заменим степента 2 с число по-голямо от нея. Ферма добавил, че е намерил удивително доказателство на това твърдение, но полето на книгата е твърде тясно, за да го напише на него. Най-великите математици на всички времена се блъскали над загадката на Ферма, търсейки неговото "удивително доказателство", но без успех. По тази причина твърдението на Ферма било наречено Голямата теорема на Ферма /или Великата теорема на Ферма, Последната теорема на Ферма/ в противовес на неговата Малка теорема. Едва през 1993 година Андрю Уайлдс анонсира, че е доказал знаменитата загадка, но в доказателството му бе намерена грешка. През 1996 година Уайлдс обяви, че е изправил доказателството си - дълго над 150 страници. Този път грешка не беше открита, но това не е гаранция, че няма такава. Освен това доказателството на Уайлдс се възползва от Теорията на елиптичните криви - област встрани от древногръцката Теория на числата.

       Ала дори и геният на Ферма успява да се компрометира частично с една своя грешна хипотеза. Тя засяга числата от вида:

22m+1

Ферма твърдял, че тези числа са само прости, независимо какво е цялото неотрицателно число m. Хипотезата пропаднала още при m=5, защото числото

232+1

се дели на 641, проверено от Ойлер. Нещо повече, въпреки големите възможности на съвременните компютри не било открито друго просто число от вида посочен от Ферма. Не е изключено да няма повече такива прости числа, но по ирония на съдбата днес те са наречени прости числа на Ферма. Кралят на математиката Карл Фридрих Гаус /и впоследствие Ванцел  / доказват, че правилният многоъгълник с нечетен брой страни е построим само с помощта на линийка и пергел, единствено когато броят на страните му е просто число на Ферма или произведение на прости числа на Ферма. Това твърдение обезсмъртило простите числа на Ферма и сякаш реабилитирало грешната хипотеза и нейният автор!

      И така, числото 32 се оказало съдбоносно свързано с числата на Ферма!

 

 

 




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zemja - Мога само да се учудвам...
21.03.2023 00:13
И вече напълно се убедих, че математиката е неизбродна вселена.
Поздравления за безкрайните ти познания, Мисана!
цитирай
2. missana - Благодаря ти, Земя!
21.03.2023 11:26
zemja написа:
Мога само да се учудвам...
И вече напълно се убедих, че математиката е неизбродна вселена.
Поздравления за безкрайните ти познания, Мисана!


Математиката е наистина една вселена. Нормално е да имам някакви познания там, нали съм професионален математик.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: missana
Категория: Поезия
Прочетен: 5042836
Постинги: 2886
Коментари: 18683
Гласове: 3348
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031