Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2022 20:19 - ПРИНЦИП ЗА АПРИОРНОСТ /есе/
Автор: missana Категория: Поезия   
Прочетен: 1042 Коментари: 14 Гласове:
5

Последна промяна: 02.12.2022 20:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

          Повечето от нас си мислят, че случващото се във вселената има чисто физично обяснение. Най-много от този предрасъдък страдат физиците. Те създават купища от теории, снабдени с авангардна математика, някои от които са шокиращо и примамливо красиви за посветените в тази материя. Респектиран от тези теории, стигнали до него в една научнопопулярна форма, съвременният човек наивно вярва, че това е пътят за обяснение на действителността. Че нейната първоснова има физичен характер. И въпреки, че този човек нерядко става свидетел как тези теории  се сгромолясват, подобно детски пясъчни замъци /строени на брега на морето/ от плисъка на поредната вълна, той предпочита да отдаде това на някакво тяхно несъвършенство и очаква съвършеното им попълнение. Дори за миг не си дава сметка, че фундаментът на причинността във вселената не е от физичен характер. Че този фундамент не е познаваем по физичен път. Да вземем в качеството на аналогия древния Египет. Фараонът там е бил върховен властелин и първожрец. Строителството на пирамидите се е осъществявало по негово нареждане. Ала фараонът не е вземал участие в това строителство. То се е осъществявало от специалисти-инженери и строители. Но ако търсим сред тях причината за строителството на пирамидите, ще влезем в задънена улица. Защото изпускаме главното и задкулисното. Изпускаме нефизичната причина - архипричината, която е всъщност фараонът! Така е и във вселената. Невидими фараони-принципи управляват дистанционно и задкулисно, нейната физична реалност. Те не живеят в нея, а ние отчаяно и съвършено погрешно търсим обяснението на нейното функциониране вътре в самата нея . Истината, обаче, се крие във фараоните. Може би ще си помислите - какви ни ги говори този. Мястото му е в психиатрията. Той няма да успее да ни разубеди в това, в което доблестните наши учители и университетски преподаватели, са ни учили в продължение на години. Ние нямаме намерение да се отклоним и на йота от това правилно и сигурно знание, за придобиването на което сме вложили толкова сили и време. Както желаете, уважаеми читатели. Изборът естествено е изцяло ваш. Но аз все пак ще рискувам да споделя още нещичко с вас,  което се надявам поне да ви заинтригува и пораздвижи инерционното начало във вашето мислене. А по-точно ще си позволя да ви поговоря за един от въпросните фараони, управляващи реалността. Нарекъл съм го:

Принцип за априорност

С други думи това е един мощен критерий, който ще ви демонстрира как причините се превръщат в следствия и обратно - как следствията придобиват статут на причини. Неговата функция е да нареди правилно нещата - по местата им. За да знаете вие откъде идва нещо и накъде отива. Така всъщност ще узнаете кое е истинското априорно, таящо се под видимата повърхност. За да ви потопя в този ред на мисли, ще си послужа с мисловен пример. Вие често сте виждали самотни хълмове в поле. Понякога сте се приближавали към някакъв такъв хълм и сте установявали цяло множество от пътеки, минаващи през полето, които водят към подножието на този хълм, а оттам започват да пъплят и към върха му. Тези пътеки идват от изток, север, запад и юг, както и от всевъзможни комбинации на тези четири основни посоки. Външно погледнато те изглеждат като някакви причини за съществуването на този хълм, а той, като че ли, е тяхно следствие. Сякаш в своето многообразие те са го изваяли и той следва от тях. Но истината е точно обратната. Този хълм е съществувал преди съществуването на всяка една от тези пътеки и точно той се явява първопричината за тяхното съществуване. Образно и поетично казано, бихме могли да илюстрираме това така:

Ако много пътеки водят към Нещо, то това Нещо е съществувало преди тези пътеки и То е причина за тяхното съществуване.

Главното, което следва да помните е, че:

Хълмът съществува преди пътеките!!!

И така, на всички логично мислещи от вас, предлагам да формулират сами Принципът за априорност. А Той гласи:

Ако много причини водят до едно и също следствие, то това следствие е съществувало преди тези причини и всъщност то е истинската причина, а те са само следствие от нея!!!

Дотук добре, ще си кажете вие. Но какво ни дава този с тези свои "водовъртежни абстракции"? С какво ни обогати? Добре си живеем ние, кой както се е уредил. Свикнали сме със статуквото. Както предпочитате, уважаеми читатели.  Този ви навик е ваше изконно право. Но преди да се разделим с вас в това есе, ви предлагам едно парадоксално следствие от Принципа за априорност.

      Да разгледаме философските категории: пространство, време и материя. Както би ни казал тук другарят Ленин във своята Философска тетрадка, това са категории за обозначаване на обективната реалност. Може би г-н Кант тук ще ни каже, че тези категории са фикции на нашия ум в опита му да познае нещата в себе си и да ни създаде наглед за тях. Но дори и г-н Кант не би отрекъл, че не можем да създаваме фикции на ума, за нещо, което не съществува, а тези фикции се отнасят за нещо съществуващо, пък дори то да е само нещо в себе си. Изброените по-горе философски категории са всъщност нещо като пътеки, които ни водят в подножието на един Хълм, който в есето си "Очакването" аз нарекох Очакване. От само себе си се подразбира, че упоменатото Очакване е нова философска категория (забелязана от мен), която съгласно Принципа за априорност предшества категориите: пространство, време и материя. Но Очакването е нещо, което принадлежи на бъдещето. Така достигаме до най-парадоксалния извод, който следва от Принципа за априорност. А този извод е следният:

Бъдещето съществува преди Миналото и Настоящето!!!

Налудничаво звучащо следствие, но единствено вярно!!! На вас оставям да медитирате върху този неочакван извод!


 

 
Гласувай:
5Следващ постинг
Предишен постинг

1. rosiela - Да. Не всеки го разбира, но пророците знаят.
02.12.2022 21:44
Бъдещето съществува преди Миналото и Настоящето!!!
цитирай
2. rosiela - Да! Браво!
02.12.2022 21:45
Хълмът съществува преди пътеките!!!
цитирай
3. missana - Сърдечно ти благодаря, Роси!
02.12.2022 21:53
rosiela написа:
Да. Не всеки го разбира, но пророците знаят. Бъдещето съществува преди Миналото и Настоящето!!!


Над половин век разработвам тази идея.
цитирай
4. missana - Благодаря ти, Роси!
02.12.2022 21:54
rosiela написа:
Да! Браво! Хълмът съществува преди пътеките!!!


Всеки хълм е Очакване!
цитирай
5. rosiela - А пътеката е начин да се стигне до него.
02.12.2022 22:44
missana написа:
rosiela написа:
Да! Браво! Хълмът съществува преди пътеките!!!


Всеки хълм е Очакване!

цитирай
6. kvg55 - missana,
02.12.2022 22:55
Та какво е имало преди материята?
цитирай
7. missana - Отлично формулира, Роси. Хиляди благодарности!
02.12.2022 23:25
rosiela написа:
А пътеката е начин да се стигне до него.
missana написа:
rosiela написа:
Да! Браво! Хълмът съществува преди пътеките!!!


Всеки хълм е Очакване!


цитирай
8. missana - Преди материята, Краси, преди Време и Пространство и изобщо преди всичко
02.12.2022 23:27
kvg55 написа:
missana, Та какво е имало преди материята?


е съществувало само чистото и непричинено от нищо ОЧАКВАНЕ. То е началото на абсолютно всичко.
цитирай
9. zemja - Разбрах:
02.12.2022 23:38
Бъдещето съществува преди миналото и настоящето, защото е предопределено.
То е хълмът, а миналото и настоящето са пътеките към него.
Колкото и завои да правим и да се мъчим да променим пътеките, те все към върха ще ни доведат.
цитирай
10. iw69 - Дълбоко
03.12.2022 03:26
философска материя.
цитирай
11. missana - Благодаря ти, Земя! По същество нещата стоят точно така.
03.12.2022 19:36
zemja написа:
Разбрах: Бъдещето съществува преди миналото и настоящето, защото е предопределено.
То е хълмът, а миналото и настоящето са пътеките към него.
Колкото и завои да правим и да се мъчим да променим пътеките, те все към върха ще ни доведат.

цитирай
12. missana - Благодаря за коментара ти, Ив!
03.12.2022 19:37
iw69 написа:
Дълбоко философска материя.


Благодаря и за чудесните материали, които предлагаш на блога.
цитирай
13. emelika - Какво ли ще е
04.12.2022 13:25
ако си спомним бъдещето. И тук ще е навярно важно кой, доколко и как си го спомня.
цитирай
14. krumbelosvet - Живял един слон 100 години
04.12.2022 23:42
Но дошло със специална пушка едно чедо богаташко и утепало слона. Разбира се, слонът 100 години само това е чакал. Който не го разбира, мани го.
Преди година-две писаха астрономите, че се очаква някъде на опасно близко разстояние да избухне свръх-нова звезда. В древността елините описват, че Сириус е правел нощта ден. Сега си е звезда като много други но знаем, че в древността е избухнал като свръх-нова. Ясно е, че Сириус тогава не би избухнал, ако не са го очаквали елините или некои други разумни существа. Или поне живи такива. Щото само живите имат очаквания. Начи, не траба ли да утепем астрономите, дато имат такива лоши очаквания? Защото живата материя не е нов етап от развитието на материята, а неживата материя е следствие от очакванията на живата!!!!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: missana
Категория: Поезия
Прочетен: 3603662
Постинги: 2324
Коментари: 15765
Гласове: 3030
Календар
«  Февруари, 2023  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728