Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2022 21:02 - КАКВО ОЗНАЧАВА ДА СИ ВЯРВАЩ /есе/
Автор: missana Категория: Поезия   
Прочетен: 1221 Коментари: 12 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

      Този въпрос е смислен, защото сме непрестанни свидетели как религиозни фанатици узурпират понятието вяра. Не по-малко смислен е и въпросът дали вярата се редуцира единствено до религиозни доктрини. Изобщо - съвместими ли са вярата и доктринерството? За един мислещ човек е пределно ясно, че всяка религия представлява една специфична парадигма, в чийто обков винаги попада своеобразна тълпа, понякога дори тълпа съставена от интелектуалци. Има нещо изконно противоречиво в това да си мислим, че тълпата може да достигне до нещо толкова висше като обективната изначална истина, на която изцяло се осланя всяка вяра. Да си въобразяваме подобно нещо, означава да достигнем до непреодолим парадокс. Нали точно в името на това се появи Иисус от Назарет, за да ни накара да престанем да се кланяме на идоли и кумири /заповед фигурираща и в самата библия/. Той смело отрица синагогигите, заедно с книжниците и фарисеите, и ни даде нагледната идея за това що е вяра чрез прословутото синапено зърно. Но много бързо бе предаден от собствените си последователи, а после същите съградиха новите храмове, които погледнати безпристрастно отново се явяват обиталища на идолопоклонничество. Не и решително - не! Вярата не присъства на сборища. Тя не е и никога не е била, както и никога няма да бъде резултат от груповщина. Мисълта вярата да бъде свързана с масовка е сама по себе си кощунствена. Спомням си, че навремето попаднах на следната дефиниция на понятието вяра: "Вярата е висш контрол над въображението". Да си призная честно, колкото и сериозен да беше мислителят, който оповести тази дефиниция, нещо ме караше да си прехапвам скрито устните, за да не се разсмея. Защото въображението е последното нещо, което се нуждае от контрол. То е по същността си Безконтролно и Безподобно.

       Не всеки е способен да вярва априори. По-скоро е вярно, че вярващите са хора със специфична дарба, а всички останали са атеисти, част от които са т.нар. ритуално вярващи. Такива ритуално вярващи съставляват електората на всяка една религия. Те изпълняват определени обряди: ходят в църкви и джамии, кръстят се или пък се молят с подвити крака, палят свещи и отправят заучени наизуст молитви. Ала от всичко това те не стават по-вярващи. Бих казал, че не стават дори и вярващи. Тези хора сами по себе си се чувстват слаби, ала обединени в подобни групи се изпълват от едно особено чувство, заместило празнотата в тях, което те бъркат с вяра. Чувството на съпричастността към мравуняка! Но ако те наистина имаха и милиграм вяра, то както казва Иисус, щяха да кажат на планината да се премести и тя тутакси би ги послушала. И точно тук стигаме до същината на вярата. А тя се състои в това, че истинската вяра одухотворява, а не се се измерва с постоянно четене и зазубряне на цитати от свещени книги или с фанатично следване на написаното в тях. Да вярваш истински, това означава да одухотворяваш,а следователно и да възкресяваш. Не случайно Иисус възкресяваше мъртви, както стори това с Лазар и с други преди него. Това означава, че за вярващия няма нищо мъртво. Не е мъртъв дори и камъкът, в който той се препъва. Всичко е живо и оживява с огромна скорост. Целият свят и вселена са просто огромни живи същества. Живи са молекули, атоми и елементарни частици. Живи и мислещи. Живи и на свой ред - вярващи! И техните вери могат да бъдат съединени от вярващия. Но колцина са тези, които са способни на подобна вяра. Именно в това се крие тайната на вярата. Истински вярващият не е никога сам, защото той става център на Живота, който го обгражда отвсякъде и го дарява с любов. Ако дълбоко се замислим над това основно свойство на вярата, ние ще осъзнаем, че да вярваш означава да се слееш като духовност със Светия Дух. Без него реализацията на вярата е немислима. Погледнато чисто опростенчески, Светият Дух е като някакво поле изпълващо вселената, за да й предаде свойството живот. Това поле е вид дъх, който дарява глината с живот и създава човека дори и от пръстта. Да усещаш това поле означава да станеш негова антена - да го оставиш да те разклати невидимо и да ти даде своя божествен начален тласък. Без този тласък всеки един от нас представлява само един буден мъртвец. А за такива Иисус каза: "Оставете мъртвите да приберат своите мъртъвци!"

 
Гласувай:
51. zemja - Уникален поглед към Вярата!
01.12.2022 22:14
"истинската вяра одухотворява, а не се се измерва с постоянно четене и зазубряне на цитати от свещени книги или с фанатично следване на написаното в тях. Да вярваш истински, това означава да одухотворяваш..."
Бог не е в сърквите, а навсякъде в Природата.
цитирай
2. morskipesni - Вярата не е материална, за да се стараеш да я натъманиш
01.12.2022 22:31
по твой писарски калъп. Вярата е продукт, на глупавите я продават- а най-глупавите я подлагат на съмнение и сравнения, докато се шашнат. Духовно бедните и априори блажени сте ми най-смешни, като обсъждате другите- кой бил със свещ в г/за , кой се надупил за причастие. Жив, мислещ, вярващ- определено не си ти. Слаб (2).
цитирай
3. rosiela - Младене,
01.12.2022 22:38
вярно е. На истинските вярваши Бог подава и много небесни сигнали за ориентация в живота, ще допълня.
Макар че и недотам вярващите подсеща как да влязат в пътя.
цитирай
4. rosiela - Балерко го е хванала лудата. Скача от моя в твоя блог, после обратно!
01.12.2022 22:39
morskipesni написа:
по твой писарски калъп. Вярата е продукт, на глупавите я продават- а най-глупавите я подлагат на съмнение и сравнения, докато се шашнат. Духовно бедните и априори блажени сте ми най-смешни, като обсъждате другите- кой бил със свещ в г/за , кой се надупил за причастие. Жив, мислещ, вярващ- определено не си ти. Слаб (2).

цитирай
5. kvg55 - missana,
01.12.2022 22:48
Вярващите не са само религиозно вярващи.
Аз например вярвам в силата на човешкия ум и науката.
цитирай
6. missana - Благодаря, Земя! Ти се изрази превъзходно и максимално разбираемо.
01.12.2022 23:20
zemja написа:
Уникален поглед към Вярата! "истинската вяра одухотворява, а не се се измерва с постоянно четене и зазубряне на цитати от свещени книги или с фанатично следване на написаното в тях. Да вярваш истински, това означава да одухотворяваш..."
Бог не е в сърквите, а навсякъде в Природата.

цитирай
7. missana - Ти ли си вярващият, отнел на бедната старица пенсийката - последните й парици...!
01.12.2022 23:22
morskipesni написа:
Вярата не е материална, за да се стараеш да я натъманиш по твой писарски калъп. Вярата е продукт, на глупавите я продават- а най-глупавите я подлагат на съмнение и сравнения, докато се шашнат. Духовно бедните и априори блажени сте ми най-смешни, като обсъждате другите- кой бил със свещ в г/за , кой се надупил за причастие. Жив, мислещ, вярващ- определено не си ти. Слаб (2).

цитирай
8. missana - Сърдечно ти благодаря, Роси!
01.12.2022 23:23
rosiela написа:
Младене, вярно е. На истинските вярваши Бог подава и много небесни сигнали за ориентация в живота, ще допълня.
Макар че и недотам вярващите подсеща как да влязат в пътя.


И аз като вярвам, че на всеки се дава шанс да влезе в пътя.
цитирай
9. missana - Представям си колко е отчаян, Роси. Защото осъзнава ясно ужаса, който го очаква.
01.12.2022 23:30
rosiela написа:
Балерко го е хванала лудата. Скача от моя в твоя блог, после обратно!
morskipesni написа:
по твой писарски калъп. Вярата е продукт, на глупавите я продават- а най-глупавите я подлагат на съмнение и сравнения, докато се шашнат. Духовно бедните и априори блажени сте ми най-смешни, като обсъждате другите- кой бил със свещ в г/за , кой се надупил за причастие. Жив, мислещ, вярващ- определено не си ти. Слаб (2).


Но той си е заслужил именно това и ще си получи възмездието!

цитирай
10. missana - Благодаря, Краси! Има всякакви вярващи,
01.12.2022 23:41
kvg55 написа:
missana, Вярващите не са само религиозно вярващи.
Аз например вярвам в силата на човешкия ум и науката.


в това число и в Путин. Но аз имах предвид вярващите в Бог.
цитирай
11. oia26 - Поздрави !!! Прекрасно обяснено. ...
02.12.2022 00:59
Поздрави !!! Прекрасно обяснено. Ако ми позволиш да допълня. ВЯРАТА не е религиозен атрибут. Вярата се състои от форма и съдържание, но се обяснява само посредством формата, а същността е в съдържанието. Формата и съдържанието имат точно място в пространството и с точно обяснение. С новото време се появява и необходимостта от нов прочит на ЖИВОТА. Вярата ако няма дела, сама по себе си е мъртва. Надявам се да не те разгневя
цитирай
12. missana - Благодаря, oia26! Чудесно допълнение направи и съм напълно съгласен с теб, че
02.12.2022 19:39
oia26 написа:
oia26 Поздрави !!! Прекрасно обяснено. Ако ми позволиш да допълня. ВЯРАТА не е религиозен атрибут. Вярата се състои от форма и съдържание, но се обяснява само посредством формата, а същността е в съдържанието. Формата и съдържанието имат точно място в пространството и с точно обяснение. С новото време се появява и необходимостта от нов прочит на ЖИВОТА. Вярата ако няма дела, сама по себе си е мъртва. Надявам се да не те разгневя


вярата се нуждае от дела. Мисля, че притежаващият истинска вяра няма как да бъде бездеен, защото вярата сама по себе си е сила, а всяка сила намира начин за деятелност.

П.П. Не може да става дума за никакъв гняв, а само за благодарност по повод добрия коментар.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: missana
Категория: Поезия
Прочетен: 3589327
Постинги: 2322
Коментари: 15751
Гласове: 3023
Календар
«  Януари, 2023  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031