Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2022 15:57 - МИСЛИ ЗА ПОДОБНОТО И БЕЗПОДОБНОТО /есе/
Автор: missana Категория: Поезия   
Прочетен: 2464 Коментари: 16 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

        Посвещавам това есе на големия български мислител - Кубрат Томов. Мир на праха му!

 

        На 4 януари 2016г., на 78 годишна възраст, си отиде от този свят един забележителен български мислител - Кубрат Томов. Той беше аристократ по дух и по излъчване. Финесът на обноските му и забележителната му научна интуиция, нямаха равни. Познавахме се добре и през далечната 1976г. получих с автограф неговата революционна философска книга, озаглавена "Резонансно-изоморфният принцип", а впоследствие и друга негова книга по Парапсихология. Срещали сме се и за да беседваме по най-разнообразни въпроси на философията и точните науки. После последва един протяжен период, от около десетина години, през който загубихме връзка. Срещнах го съвсем случайно в едно превозно средство на софийския градски транспорт и на въпроса ми как пребивава, той отговори в лаконично-сентенциален стил:

"Смених дом, работа и жена!".

След 10 ноември 1989г. Кубрат Томов водеше свое предаване по една от кабелните телевизии  - "Телевизия 2001". Той беше радетел за нов вид хомо сапиенс, който смело можем да наречем представител на шестата раса. Но да се върнем към неговата основна книга "Резонансно-изоморфният принцип".

          Кубрат беше материалист по убеждение, но в никакъв случай не и вулгарен материалист. Той се стремеше да открие тайните на материята. Висшите принципи, на които тя се подчинява в своето развитие. Бе достигнал до оригиналното виждане, че главното свойство на материята е колебателността и това свойство, според него, лежи в основата на материалното движение. Сиреч, Кубрат предполагаше, че съществува нова философска категория, неразривно свързана с материята и тя следва да бъде наречена Колебателност. Именно в колебанието, според този философ, се крие ключът към движението и изменчивостта на материалните форми. Той се опита да отиде много по- далеч и обладан от мистично прозрение формулира фундаменталния принцип на взаимодействие между две материални системи.А именно - той предполагаше, че необходимото условие за взаимодействие е наличието на подобие между двете системи, което наричаше изоморфизъм. Критикуван от представители на точните науки, че терминът изоморфизъм означава структурна еднаквост и например в математиката има пределно ясна дефиниция, която той екстраполираше в твърде широк смисъл, Кубрат Томов замени този термин с изоформизъм и издаде нов, значително по-разширен вариант на първата си книга под заглавието "Резомално изоформният принцип". Според Кубрат Томов самото взаимодействие на системите се извършва на основата на явление известно във физиката като резонанс. Резонансът е физично явление, при което собствените трептения на системата съвпадат с принудените отвън. Нерядко резонансът носи умопомрачителни разрушения. Да си припомним Йерихонските тръби от библията, от чийто звук рухнали стените на град Йерихон. Очевидно те са ярък и шокиращ пример на конструирано резонансно оръжие още в древността. Но близко до ума е, че резонансът може да се използва и за целебни чудеса. Например за разрушаване на раковите клетки, стига само да знаем специфичната им честота и да я бомбардираме с честота принудена отвън. Нападнат от яростните си критици и адепти на диалектическия материализъм, обявили го за еретик, Кубрат Томов замени термина "резонансно" с "резомално". Така той намери сигурно убежище от физиците, но лиши книгата си от нагледната физична представа, нещо което безусловно бе нейна ценност. Аз лично съм убеден, че ако Кубрат Томов не живееше в страна намираща се зад желязната завеса, той щеше да се радва още приживе на напълно заслужена популярност. Трагизмът на този светъл ум се състоеше в това, че се бе родил преждевременно в една среда, която нямаше фантазията и добронамереността да го разбере. Не изпитвам никакво съмнение във философската му правота.

          В самата библия Бог създава човека по свой образ и подобие, само и само, за да може той да взаимодейства с Него! Гьоте казва:

"Човек вижда само това, което знае."

Сиреч ние можем да виждаме, да усещаме, да взаимодействаме, само с подобното нам. С други думи безподобното е непознаваемо за нас. То е своеобразен извор на агностицизъм /принципна непознаваемост/. Ако приемем, че подобността е вид рационалност, то безподобността играе ролята на ирационалност, дори на трансцендентност. Когато исихастите казват, че Бог е непристъпна светлина, то те фактически визират онази негова /нетварна/ същност, която е безподобна. Очевидно тя е и неуподобяема. Нашето минало е вид подобност на настоящето ни, докато бъдещето играе ролята на безподобност спрямо него. Тежко ни и горко, когато бъдещето стане подобно на настоящето. Това означава само едно - че сме твърде близо до водите на Лета.

           Подобието и безподобието са като двете половини на даоската ин-ян монада. Те по странен начин съжителстват диалектически. Мъдър е само онзи, който умее да ги накара да съжителстват в мирно съвместно съществуване. Бих добавил също - той е и блажен!




Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. rosiela - Младене,
29.11.2022 16:13
познавах го. Особен човек, но от друго измерение.
цитирай
2. morskipesni - Не си "подобен", а подпосредствен
29.11.2022 19:00
който си щеш ИСТИНСКИ български или световен автор вземи- ти си пародия, гном, пръдня.
цитирай
3. zemja - Мъдър финал!
29.11.2022 19:27
Подобието и безподобието съществуват и в човешкото общество.
Затова е наистина необходимо да се намери начин за мирното им съвместно съществуване.
Но къде са тези премъдри вождове?!
цитирай
4. missana - Сърдечно ти благодаря, Роси! Права си.
29.11.2022 19:46
rosiela написа:
Младене, познавах го. Особен човек, но от друго измерение.


Много финес имаше в Кубрат Томов, за разлика от тъпака Балерко, който е непоправим подлец и посредствен "поет". Най-лошото е, че Кубрат накрая напълно ослепя.
цитирай
5. missana - Глупчо, ти си най-посредственото гномче на този свят и кръгла 0 в поезията.
29.11.2022 19:48
morskipesni написа:
Не си "подобен", а подпосредствен който си щеш ИСТИНСКИ български или световен автор вземи- ти си пародия, гном, пръдня.


Вече всички го разбраха и спряха да те четат.
цитирай
6. missana - Абсолютно си права, Земя. Благодаря ти за качествения коментар!
29.11.2022 19:49
zemja написа:
Мъдър финал! Подобието и безподобието съществуват и в човешкото общество.
Затова е наистина необходимо да се намери начин за мирното им съвместно съществуване.
Но къде са тези премъдри вождове?!

цитирай
7. iw69 - Гьоте казва: "Човек вижда само това, което знае."
29.11.2022 21:13
Но всъщност май по-скоро е така, че човек вижда истински само това, което иска да види и всичко друго го игнорира.
цитирай
8. missana - Много ценна добавка, Ив. Благодаря ти!
29.11.2022 21:17
iw69 Гьоте казва: "Човек вижда само това, което знае." написа:
Но всъщност май по-скоро е така, че човек вижда истински само това, което иска да види и всичко друго го игнорира.

цитирай
9. krumbelosvet - Има във философския речник (1977г)
29.11.2022 21:18
Има във философския речник (1977г) статия "Всеобща връзка на явленията". Най-обща закономерност на съществуването на света, представляваща резултат и проява на универсалното ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ на всички предмети и явлеия.
Теорията на великото обединение (между четирите основни взаимодействия) все още се търси, но не съм чул някой да я счита за невъзможна. Търси се и частицата носител на гравитацията. Очевидно взаимодействат обекти и явления с несъвместима природа, примерно влюбените от Хирошима и атомната бомба.
цитирай
10. missana - Благодаря ти, Круме!
29.11.2022 23:02
krumbelosvet написа:
Има във философския речник (1977г) статия "Всеобща връзка на явленията". Най-обща закономерност на съществуването на света, представляваща резултат и проява на универсалното ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ на всички предмети и явлеия.
Теорията на великото обединение (между четирите основни взаимодействия) все още се търси, но не съм чул някой да я счита за невъзможна. Търси се и частицата носител на гравитацията. Очевидно взаимодействат обекти и явления с несъвместима природа, примерно влюбените в Хирошима и атомната бомба.


Търси се гравитонът. Покойният български физик Анастас Христов Анастасов, с когото бяхме близки приятели, считаше, че гравитоните не съществуват. Айнщайн е считал точно обратното. Айнщайн и Леополд Инфелд работят съвместно върху Великото обединение в Принстън, но безуспешно. Вече са обединени електичество, магнетизъм и слаби взаимодействия с помощта на експериментално доказания w-бозон като представител на полето на електро-слабите взаимодействия. Това обединение е осъществено от Пакистанския физик Салам, от Уилям Глешоу и от Стивън Уайнбърг. Те получават нобелова награда за това. Остава да бъдат прибавени силните взаимодействия и гравитацията и така 5-те основни физични взаимодействия да бъдат описани с единна математическа теория. Именно това се нарича Велико обединение.
цитирай
11. rosiela - Младене,
29.11.2022 23:16
гномчето е винаги било изобилстващо в цинизми и подлости и накрая се срина само в собствената си тиня.
цитирай
12. missana - Така е, Роси.
30.11.2022 00:05
rosiela написа:
Младене, гномчето е винаги било изобилстващо в цинизми и подлости и накрая се срина само в собствената си тиня.


Знаеш за циганина с мечката дето прави атракции. Този го е надминал - вместо мечка слоница!
цитирай
13. krumbelosvet - Драги Мисана
30.11.2022 13:26
Пишеш по памет и малко бъркаш.
Основните взаимодействия са ЧЕТИРИ
- електромагнитно
. гравитационно
- силно
- слабо.
Бяха обедиенени слабото и електромагнитното.
Остана да се обадинят силното и гравитационното, а после "електро-слабото" с "гравито-силното".
Ти броиш обединението на слабото и електрото за ПЕТО.
Пет са пръстите на гръбначните, но това е друга област на сътворението.
цитирай
14. missana - Благодаря ти, Круме.
30.11.2022 20:26
krumbelosvet написа:
Драги Мисана Пишеш по памет и малко бъркаш.
Основните взаимодействия са ЧЕТИРИ
- електромагнитно
. гравитационно
- силно
- слабо.
Бяха обедиенени слабото и електромагнитното.
Остана да се обадинят силното и гравитационното, а после "електро-слабото" с "гравито-силното".
Ти броиш обединението на слабото и електрото за ПЕТО.
Пет са пръстите на гръбначните, но това е друга област на сътворението.


Преди да се стигне до електромагнитното поле и неговите уравнения открити от Максуел, физиците са мислели, че електростатичното и магнитното поле са различни полета. Фарадей пръв прозря единната природа на тези полета, а Максуел описа това единно поле математически. Така че в самото начало фундаменталните взаимодействия са били 5.
цитирай
15. krumbelosvet - Уж Мисана
01.12.2022 14:30
а като котка не падаш по гърба си.
цитирай
16. missana - Говоря истината, Круме.
01.12.2022 23:54
Затова не падам.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: missana
Категория: Поезия
Прочетен: 5034986
Постинги: 2884
Коментари: 18663
Гласове: 3347
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031