Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2021 21:16 - Облаците на Несъществуващото
Автор: missana Категория: Поезия   
Прочетен: 1128 Коментари: 6 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

      Облакът - огромен и бял, накъдрен сякаш с гъби от избухнали безброй водородни бомби навлезе през очите му и го накара да изпита тръпка на презрение към нищожеството на човешкия род. Тези милиарди еднодневки, които всекидневно се мотаеха из краката му, като в сюрреалистичен сън. Те искаха уют, храна и удоволствия. Безсмислени и извратени удоволствия, довеждащи ги до своего рода наркоманно онаниране на обезумелите им и никому ненужни мозъци. Виждаше ги навсякъде - в метрото, в превозните средства на градския транспорт, дори и на лигавите им излети. Държаха своите смартфони и онанираха като геймъри. Това не бяха вече човешките същества от неговото детство, а хиперплазирали извратеняци, които плачеха за нови конвенции - от Истанбулски до Манхатънски. Спомни си стихотворението:

СТЕНАТА

В полето на мечтите никне време
и с плевелите бързо избуява.
Издига се нагоре като Хребет -
Стена с цвета на вечната забрава.

Стена на скръб и сълзи нечовешки.
Стена на вкопчените в нея катерачи. -
Пълзящи милиарди буболечки
преди да падне сянката на Здрача.

То беше една констатация за нищожество - неумолима и вярна. За какво бе необходима на Бог тази слуз от човешки попови лъжички? Към какво се стремеше Всемогъщия чрез нейното съществуване? Може би да опровергае себе си в най-неудачния си експеримент - експериментът с маймуната на Дарвин. Впрочем самият Дарвин с външния си вид бе най-нагледното доказателство за тази междинна маймуна, която така и не бе открита официално от науката в напъните й да демитологизира произхода на човека. Произход ту от кал, ту от кости, уж по подобие Божие. Но човекът вирееше в жалки образи, а Бог не можеше да се редуцира до нищо обикновено. Той стоеше над пространството и извън времето. Книжки, самоприсвоили си правото да се самонарекат свещени, спекулираха с неговата първосъщност, искайки да я припознаят в човека. А всъщност и последното животно на планетата бе по-близо до Него от всяко човешко същество.  И докато разсъждаваше така, облакът отмина - бял айсберг и вечен изгнаник, запътил се към несъществуващата страна на Истината, плачейки за нея с безброй сълзи...

 




Гласувай:
3



1. rosiela - Младене,
18.12.2021 21:35
оригинално и мъдро. Звучи като притча.
цитирай
2. missana - Сърдечно ти благодаря, Роси!
18.12.2021 22:44
rosiela написа:
Младене, оригинално и мъдро. Звучи като притча.

цитирай
3. zemja - Философски размисли...
19.12.2021 01:09
...за земния човек, който в хилядолетното си развитие не е успял да се доближи до Бога дори толкова, колкото животинският свят е успял.

А "Стената" звучи като зловеща метафора на човешкия стремеж към извисяване, защото постигнатото чрез пълзене потъва във вечната забрава.
Тъжна констатация за един свят, изпълнен със скръб и сълзи нечовешки".

Тъгата има много извори за теб, Мисана!

(Гласуването ми не се отрази)
цитирай
4. missana - Дълбоко съм трогнат от този толкова хубав коментар, Земя!
19.12.2021 01:16
zemja написа:
Философски размисли... ...за земния човек, който в хилядолетното си развитие не е успял да се доближи до Бога дори толкова, колкото животинският свят е успял.

А "Стената" звучи като зловеща метафора на човешкия стремеж към извисяване, защото постигнатото чрез пълзене потъва във вечната забрава.
Тъжна констатация за един свят, изпълнен със скръб и сълзи нечовешки".

Тъгата има много извори за теб, Мисана!

(Гласуването ми не се отрази)


Нека всеки следващ ден е празник за теб!
цитирай
5. tikovpisane - Поздравления, Приятелю!
19.12.2021 21:24
Силна проза! Един човек се оказва внезапно "осенен" от Истината под формата на облак, който само за малко се задържа при него и си тръгва. Да, хората сме жалък род, но и велик...не мога да кажа, че не е така! В голямата си част сме гадове, но няма да е честно, ако кажем, че не сме способни на големи дела( и не само способни, вършили сме ги!). В този ред на мисли съм на мнение, че наистина сме подобни на Бога, но отдавна сме го забравили, и затова вече всяко животно прилича повече на Него от нас!

Иначе си написал страхотен философски разказ, подтикващ към размисли. А горе споделих само своето скромно мнение.

Вдъхновена и хубава седмица, Младене! Ще се чуем!
цитирай
6. missana - Благодаря ти, скъпи Приятелю!
19.12.2021 22:46
tikovpisane написа:
Поздравления, Приятелю! Силна проза! Един човек се оказва внезапно "осенен" от Истината под формата на облак, който само за малко се задържа при него и си тръгва. Да, хората сме жалък род, но и велик...не мога да кажа, че не е така! В голямата си част сме гадове, но няма да е честно, ако кажем, че не сме способни на големи дела( и не само способни, вършили сме ги!). В този ред на мисли съм на мнение, че наистина сме подобни на Бога, но отдавна сме го забравили, и затова вече всяко животно прилича повече на Него от нас!

Иначе си написал страхотен философски разказ, подтикващ към размисли. А горе споделих само своето скромно мнение.

Вдъхновена и хубава седмица, Младене! Ще се чуем!



Както винаги си много точен и вдъхновен от Истината. Така е. Между жалките и въргалящи безчислените си тела нули, се раждат творческите единици. Тези които оглавяват нулите и ги превръщат в числа!

Разбира се, че скоро ще се чуем. Да ти е много творчески вдъхновена новата седмица!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: missana
Категория: Поезия
Прочетен: 5066331
Постинги: 2906
Коментари: 18813
Гласове: 3351
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930