Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2021 19:44 - Прелестите на шаха "Цирце"
Автор: missana Категория: Поезия   
Прочетен: 1006 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 08.09.2021 19:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Шахът "Цирце" е странно изобретение, с рождена дата 1968 година, на френския шахматен проблемист Пиер Монреал. Името Цирце той заимства на митологична основа от древногръцката митология и по-специално от нимфата-магьосница Цирцея /известна също и като Кирка/. Това е същата онази магьосница, която превърнала спътниците на Одисей в свине, а Сцила в чудовище. Цирце-шахът запазва класическите правила на нормалния /класическия/ шах /известен още като ортодоксален/, но добавя към тях някои нови, което го превръща в нещо крайно парадоксално. А именно:

ако една фигура бъде взета от противника, то тя не напуска шахматната дъска, а автоматично възкръсва на онова поле, което е заемала преди да започне играта, стига това поле да е свободно. Ако полето е заето, то фигурата напуска окончателно шахматната дъска. Самото възкресение не се зачита за ход на възкресената страна. Следователно тази страна е на ход. Ако взетата фигура е кон или топ, то тя /при наличие на възможност за това/ възкръсва на полето, което е заемала преди да започне играта, но със същия цвят като полето, на което е взета. Ако е взета пешка, то тя възкръсва на същия вертикал, на който е взета, при това на мястото заемано от нея преди да започне играта.

Всеки, който е запознат с правилата на класическия шах знае, че самотна дама не може да обяви мат на противниковия цар. Но в шаха "Цирце" тази невъзможност отпада. Така матовите картини на класическия шах се обогатяват с нови матове - невъзможни в класиката. Това са т.нар. Цирце-матове.

Нека ви илюстрирам с пример казаното. Да разгледаме внимателно следната изходна позиция, която съставих нарочно за вас:

Бели: Цд7, Де3

Черни: Це1, Тх2, Ое2, Ог3, Кф1, Кх7

Можем смело да констатираме, че в класическия шах тя е безнадеждна за белите, независимо кой е на ход, защото черните имат огромно материално превъзходство. Но в шаха "Цирце", ако белите са на ход, то същата позиция е безнадеждна за черните. Нещо повече, белите матират черния цар само в 2 хода. Нека да ви убедя в това.

На пръв поглед белите могат да играят 1.Де2. Изглежда,  че бялата дама не може да бъде взета нито от черния цар, нито от черния топ, защото тя автоматично ще възкръсне на полето д1 и черният цар би се оказал под шах. Ето, това е Цирце-мат - ще възкликнете въодушевени вие. Да, наистина това би било Цирце-мат, ако нямаше една малка тънкост, която пропуснахте. А тя е, че взетият черен офицер на е2 автоматично възсръсва на полето ц8 и белият цар е под шах. Следователно в шаха "Цирце" ходът 1.Де2 открива шах и е невъзможен. Затова белите играят далновидното

1.Цц8!!,

окупирайки полето ц8 и лишавайки офицерът на е2 от възкресение. Сега вече белите плашат с 2.Де2 Цирце-мат. Черните са длъжни да играят 1...Цд1 /те не могат да играят 1...Ке3, т.е. да вземат бялата дама, защото тя автоматично възкръсва на д1, обявявайки шах на черния цар/ И тук следва 2.Дц1 Цирце-мат. Наистина бялата дама не може да бъде взета от черния цар, защото автоматично възкръсва на полето д1, шаховайки този цар. И това е краят за черните!

Някои от вас може да си помислят, че към целта води и 2.Дд2 и че това също е Цирце-мат. Ала истината е, че това е само оптическа измама /защо?/.

 

И така, вече сте в състояние да задълбочите познанията си в шаха "Цирце". Не изключвам след това класическият шах да ви се стори доста скучен...

 

 




Гласувай:
3



1. zemja - Благодарности!
08.09.2021 20:49
Не играя шах, но ми беше интересно да прочета.
А ти от всичко разбираш, Мисана!
Успешни дни!
цитирай
2. missana - И аз ти благодаря, Земя, за проявения интерес към материала ми за шаха "Цирце"!
08.09.2021 21:50
zemja написа:
Благодарности! Не играя шах, но ми беше интересно да прочета.
А ти от всичко разбираш, Мисана!
Успешни дни!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: missana
Категория: Поезия
Прочетен: 5035315
Постинги: 2884
Коментари: 18663
Гласове: 3347
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031