Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2020 08:46 - Тайнственото уравнение
Автор: missana Категория: Поезия   
Прочетен: 386 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 26.10.2020 09:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

- Хей, пич, кво крЕпиш там - на коча мъдете ли?

Гласът го удари като камшик през лицето и тук Мето си спомни за Наско Анастасов - физикът, който му обясняваше за диференциалното уравнение на камшика. От него следвало, че краят на камшика се движи с безкрайно голяма скорост и оттам идвал пукота, който той произвеждал. Затова мълниеносно отговори:

- Искаш да ми го вземеш за камшик ли? Още Ницше е казал: Отиваш ли при жена, не забравяй бича! А ти си само едно въшлясало дърто говедо.

Старчето го погледна сащисано и помисли:

- Ама и тоя си го бива. Егати цветистия и циничен език има. Повече и от мене. А си мислех, че съм върхът. И контрира:

- Цецо Убавецо, идвай тук по-бързо, оти че те накарам да вдигаш сапунчето от пода на банята, докато зад гърба ти запъхтяно диша културния лос. Знаеш ли колко като теб са се опитвали да ми избегат у банята. Ама хубавичко им насапунисах гърбовете.

- Не съм ти никакъв Цецо - изрева Мето. Мето ми викат. И ако още веднъж те чуя да ги плещиш такива, ще ти изкарам ченето и ще ти го завра там дето слънце не огрява.

Уплашено старчето започна да заеква пред една черна дъска с тебешир в ръка. Беше плешиво и с мижави очилца, които падаха на върха на носа му, а малките му подвижни очички сновяха бързо и нервно над тях. Пишеше нещо на дъската и беше помислил Мето за разсилния. Но разбра, че е сгрешил, защото разсилните говореха по-културно.

- Да ти се представя - изфъфли то. Викат ми Триперлицки. Професор съм по математика. Ама днес попаднах на уравнение, от което зависи съдбата на изборите и не успявам да го реша.

Мето наостри уши като разгонен пес. Думата избори винаги му действаше възбуждащо. Може би, защото свързваше изборите с едно трио, а пък триото със секс. Беше учил достатъчно математика, но досега не бе чувал изборите да зависят от едно уравнение. Затова заинтригувано попита:

- Кво е уравнението?

- Не зная дали ще го разбереш, много си млад още - изломоти Триперлицки. То е нещо от рода на:

a^x + b^x + c^x +... = 1.

Неизвестното е x, а буквите a, b, c,..., са безкрайно много. За удобство си ги мисли, че са колкото китайците. Абе аз на тия китайци мамата ша им..., че ни го лепнаха този Ковид 19, та сега само за 19-годишни си мисля - изстреля гнуснавото старче.

За лолитки - чувал ли си? Не ги бъркай с нимфоманките. И затананика песничка под носа си:

https://www.youtube.com/watch?v=zfXBNQMj2SE

Мето на младини беше чел Набоков и то не за друго, а щото тоя правеше перфектни шахматни задачки - двуходовки и триходовки. Та оттам назнайваше и за лолитките. Но напоследък, покрай пандемията, беше позакъсал финансово и хич не му беше до лолитки.

- Глей сега - обърна се той към старчето. Хайде да ми кажеш нещата възможно най-просто, че да започна да те разбирам. Нали знаеш, за да се разберат двама трябва да говорят на един и същи език.

Тук Триперлицки извади език като бухалка пред лицето на облещения Мето и рече:

- Ей, момче! Аз съм почитател на група Куин. Фреди Меркюри - понимайш. Ако не ще ти дам и упътване - сър Елтън Джон. Абе изобщо падам си по ингилизки неща и Истанбулски конвенции.

Мето усети, че ще се издрайфа, но досетливото старче бързо го хвана за ръката и рязко сниши глас:

 

- Не се страхувай. Стар съм вече. Отдавна се отказах от педерастията. Абе аз за много сериозни неща ти говоря, а ти кво си помисли. Недоразумение някакво. И преди Мето да се опомни, продължи: Например уравнението:

2^x + 3^x = 1.

Ще го решиш ли? Ще го решиш на кукуво лято!

Неизтрезнелият от изненадите на старчето Мето отчаяно се мъчеше да си спомни дали е виждал някога такова уравнение, но паметта му бе блокирала. Виж уравнение от типа:

2^x = 1

умееше да решава мигновено и то с едното голо логаритмуване. Ама тук имаше две събираеми. Не е шега работа - помисли Мето. И изобщо откъде му е хрумнало на Триперлицки дяволското уравнение - при това с безброй събираеми. Преодолял отвращението си към старчето с меки китки, с растящо любопитство се реши да го попита. Професорчето хитро се усмихна и съучастнически му намигна.

- Много е просто, моето момче. С a, b, c, etc., са означени партиите в нашата многострадална република. Както е известно, техният брой постоянно нараства, от година на година. Затова съм предвидил и възможността в моя модел те да станат безбройно много. Числото x e онова неизвестно, на което трябва да повдигнеш всяка една от тези партии, че след това като ги събереш да получиш единство между тях, тоест 1. В случая на ГЕРБ, БСП и ДПС, трябва да ми решиш уравнението:

a^x + b^x + c^x = 1.

Но в общия случай само тези 3 букви няма да стигнат, защото не си включил Слави Трифонов, Маяма-та /Мая Манолова/ и разните там патриоти, Атаки, ВМРО-та и темподобна гмеж. И сега разбираш, че няма да ни стигнат буквите на нашата азбука, а може би и  на латиницата. Дори предполагам, че и китайските йероглифи ще се окажат недостатъчни. Но главното е да открием принципиалната идея как се решава такова едно сложно уравнение.

- Обещавам да си помисля - като в сън, озадачено промълви Мето. И си спомни, че тестът му за Ковид 19 се оказа положителен, като на премиера.  Ето че му се откриваше възможност да не скучае по време на принудителното карантиниране.

- Ще се пробвам и ако успея ще ти се обадя - избоботи той. Ама остави някакъв телефон.

- А моят е много прост, отговори старчето. Започва с 0 и после девет шестици. Три пъти 666 - понимайш.

И докато Мето се опомни, от Триперлицки ни вест, ни кост!

 

 




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: missana
Категория: Поезия
Прочетен: 5035194
Постинги: 2884
Коментари: 18663
Гласове: 3347
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031