Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2019 13:56 - Поезия по-висша от поезията
Автор: missana Категория: Поезия   
Прочетен: 838 Коментари: 2 Гласове:
-4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Посвещавам този свой материал на Дон Бъч - колега по перо и интелект, от когото искрено се възхищавам!

Шахматните етюди са квинтесенцията на поетичното начало в шаха. Още по-точно е да кажа, че в тези произведения се съчетава в изумителен синтез висшата поезия с върховната живопис. Неслучайно някои виртуозни шахматни етюди са рожба на многогодишен труд, по-дълъг от времето, което Леонардо да Винчи посвещава на най-знаменитата своя картина "Мона Лиза" /известна още като "Джоконда"/. Може би ще си кажете - този ни баламосва с празни приказки и силни преувеличения. Не сме длъжни да му вярваме.  Ако разсъждавате така, то ви моля да хвърлите поглед на следната начална позиция, в която на ход са белите:

Бели: Цб1, Дф5, Кг4;

Черни: Цх3, Де7, Кц5, пешки на а4 и ц6.

Да анализираме заедно тази позиция. Черните имат материално превъзходство, изразяващо се в цели две пешки повече. Тяхната дама защитава своя кон. На пръв поглед те не са заплашени от нищо сериозно и би следвало да спечелят партията в тази позиция. Но има една тънкост - на ход са белите и те могат чрез отскок на своя кон да обявят неприятен шах на черния цар. Какво пък толкова, ще си кажете вие. Нека белите си пошаховат на воля. Рано или късно черният цар ще се изплъзне от шаховете и тогава с белите ще е свършено. Тук, обаче, вие забравяте немаловажна подробност. От всички шахматни тандеми най-опасният тандем е този на дама и кон. Това прави крайния изход на партията непредсказуем. Нека започнем с шаховете:

1. Ке3 шах!

Няма съмнение, че белите не разполагат с по-добър ход. Белият кон застава на един от централните вертикали и черните фигури се превръщат в безучастни зрители, наблюдаващи от отдалечена ложа преследването на своя монарх.

1...Цг3!  Най-добрият отговор за черните. Черният цар е длъжен да бяга, като дявол от тамян, от първия хоризонтал и от вертикала "х", където би получил лесен мат.

2.Дг4 шах. Голямото и опасно преследване на черния цар започва. Ще намерят ли черните спасителна вратичка, за да се изплъзнат през нея?

2...Цф2. Отново единствен и лесно находим отговор!

3. Дф4 шах. Единствен шах, чрез който преследването на черния цар продължава. Игра на ловец и жертва!

3...Це2! (или 3...Це1). Като че ли атаката на белите приключи. Но това е прибързано и твърде повърхностно заключение.

4. Дф1 шах! Тук се разкрива коварството на белия замисъл. Белият кон се оказва неприкосновен за черния цар, защото на неговото вземане бялата дама шахова от полето "е1" и на следващия ход прибира своята черна посестрима. Отговорът на черните е принуден:

4...Цд2. Но следва:

5.Дд1 шах!  Отново същият мотив - вземането на белия кон е невъзможно по указаната вече по-горе причина.

5...Цц3. Цяло щастие за черните е, че разполагат с пешка на "ц6". В противен случай играта приключваше още тук след 6. Кд5 шах-шех. Белите продължават атаката, защото всяко изплъзване на черния цар е равнозначно на капитулация за тях:

6.Дц2 шах. Вероятно един слаб шахматист би преместил тук черния цар на "д4". Тогава белите с огромно задоволство биха играли 7.Кф5 шах-шех и спечелили партията. Но да приемем, че партията на черните се играе не от слаб шахматист, а от Бог. А той би избрал вярното продължение:

6...Цб4!

А сега накъде? Играете срещу Бог и разполагате с единствен шах, изглеждащ по-скоро като шах на отчаянието:

7.Дб2 шах. С вероятен разчет на гибелното: 7...Ца5 8.Кц4 шах Ца6 9.Дб6 мат! Но Бог вижда всичко и намира правилния отговор:

7...Кб3! Край - ще си помислите тук вие. Бог се защити отлично. Не се вижда шах за белите. Черният кон се активизира и на свой ред черните заплашват с редица неприятности белия цар. Изглежда, че на това място белите следва да подпишат безусловна капитулация. Но сте пропуснали чудото. Защото в играта срещу Бог може да ви помогне единствено чудо! Може би в конкретния случай то е осигурено от дявола!:

8.Да3 шах!! - Вероятно най-уникалният ход в цялата шахматна история! Белите жертват сякаш за нищо своята дама. Ако приемането на жертвата бъде отказано (например чрез 8...Цб5), то белите прибират черната дама на "е7" и тутакси печелят. Затова черните са длъжни да приемат данайския дар, завличащ черния цар на фатално за него поле:

8...Ца3.

И тук каго гръм от ясно небе следва:

9. Кц2 мат!!

Белите спечелиха по невероятен начин тази партия срещу Бог. Оказа се, че в шаха дори и Бог може да загуби, особено ако срещу него играе самият Леонид Кубел. Финалната матова картина е като взета от сън, разклащащ доверието ни в материалното превъзходство и доказващ, че духът може да намери начин да победи материята. Давид побеждава Голиат!




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. rosiela - Някога играех много и добре шах,
02.12.2019 17:54
но години с ангажименти и задачи и забравих тактиките, но не шаха. Четох с интерес, Младене.
цитирай
2. missana - Благодаря ти, Роси!
03.12.2019 00:15
rosiela написа:
Някога играех много и добре шах, но години с ангажименти и задачи и забравих тактиките, но не шаха. Четох с интерес, Младене.


Въпросният етюд на Леонид Кубел е уникален. Това ме изкуш и да го приведа. Радвам се, че си съпричастна към шахматната игра!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: missana
Категория: Поезия
Прочетен: 5039535
Постинги: 2885
Коментари: 18680
Гласове: 3348
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031