Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2021 22:42 - Невероятните жени до 7-ми век
Автор: u4itel Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 827 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Кои са невероятните жени от началото на новата ера до 7-ми век от нея? Тогава освен Римската империя и Китай, има и други държави, повечето от които империи и от които произлизат съвременните религии и някои изчезнали религии: Партската империя (религия: вавилонство), Сасанидска империя (зорастризъм), Маурянската империя (будизъм), Кушанска (смесица: гръцка и будистка), Сатаваханска империя (индуизъм, будизъм), Арабски (Рашидунски) халифат (религия: ислям).      За римлянките знаем много повече, макар че те никога не се възкачват на трона като императрици, освен ако не са омъжени за император или управляват като регент на невръстен син. Най-прочутата римлянка е Агрипина Младша, която с властническата и амбициозна, манипулативна воля възпитава своя убиец - император Нерон, синът й, който според историците след непрекъснато харчене и разгулен живот в сегашния курорт Бая, става нарицателно име за убец, лентяй, стигнал до самоубийство на 30 г. Трите велики Юлии на Римската империя: Юлия Домна, Юлия Мамая и сестра с второ име Соемия, които са майки на императори. Тези императори са: Каракала, Елагабал, Александър Север. (Първите двама са идвали в Пловдив - да гледат игри в Античния стадион - тогавашен Филипопол.) Но най-властна и величествена е четвъртата Юлия - майка на двете Юлии, която влияела върху величествените си внуци.       Една от най-интересните личности на Римската империя, по-точно на отцепилата се Византия (дали се счита за едно цяло с Рим е отделелен въпрос) е императрица (по съпружеска линия) Теодора. Теодора - жената на Юстиниан I, който започва да строи наново "Света София" в Константинопол. Теодора - бивша актриса и проститутка от началото на 6-ти век кара бъдещия  император да пренебрегне римски закон, според който аристократ не може да се ожени за жена с нечистата професия актьорство.  Тя защитава жените с множество закони за правата им, включително право на наследяване на имущество. Юстиниан надживява Теодора с 20 г., но никога повече не се жени. (Юстиниян на своя страна има и военачалника Велизарий, който се бори и срещу прабългарите, и всичко в обсега му. ) Може би сте чували за Юстиниановия кодекс. Съветник е била Теодора.  
  
 Малко са знанията ни за жените на другите известни тогава държави. Но интересна е идеята за старата религия на индуизма, която съществува и до днес и изглежда не толкова монотеистична - почитат се много богове. Абсолютът е Брaхман, който няма определена форма. Той не е жена, не е мъж. Най-известните мъжки са Брахма (няма "н"), Вишну и Шива - траене и край. Сарасвати : Богинята на знанието, изкуството и мъдростта, често е изобразявана да седи на бял лотос, символ на чистота и истина. Лакшми: е богинята на богатството. Четирите й ръце символизират четирите цели на човешкия живот: дхарма (сложна концепция с гама от значения), k ma (желание, страст), артха (смисъл, цел) и мокша (свобода, самопознание). Кали : Свързана със сексуална енергия, често е изобразявана с меч и отсечена глава, които заедно означават унищожаването на човешкото его. Кали също представлява силата на времето. 

 Когато боговете са спуснати на земята се наричат аватар и имат някаква мисия. А женското начало в почитането на майката Природа е заложено в почитане на животно от женски пол - кравата.



Тагове:   римлянка,


Гласувай:
3



1. ganini - Да! Велики!
31.03.2021 23:43
Но нашата Водачка ПКП се извисява над тях с интелектуална мощ и неистова пробивност!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: u4itel
Категория: Други
Прочетен: 509607
Постинги: 238
Коментари: 189
Гласове: 878
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930