Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2020 22:43 - Нещо, което не знаете за котешкото мъркане
Автор: anonymous285 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 326 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 30.11.2020 22:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Нещо, което не знаете за котешкото мъркане

https://www.obekti.bg/zemya/neshcho-koeto-ne-znaete-za-koteshkoto-mrkane
  image

Budimir Jevtic / Shutterstock

ПРИРОДА

 12 юли 2018, 13:00 ч.

#котки #мъркане #любопитно

(13.3K)

Да се излегнете на дивана с интересна книга, чаша топъл чай и спокойно мъркаща котка в скута ви… Това е представата за мир и необезпокоение на повечето хора. Но какво всъщност кара котките да мъркат?

Мнозина мислят, че мъркането е израз на щастие, но това не винаги е вярно. Може да приемем, че е проява на удоволствие и наслада, защото котките мъркат при контакт с котенцата си, или когато стопаните им ги галят и глезят. Но мъркането е реакция и при стресови ситуации, когато животното е под напрежение или е ранено.

Мъркането е обикновено с честота на звука от 25 до 150 херца. Тази честота е демонстрация на приятелски отношения и намерения, но може да има и друга, напълно различна, много по интересна цел. Доказано е, че вибрациите в тялото имат лечебна цел.

Ултразвукът забързват заздравяването на кожата. Вибрации с високи честоти повишават мускулната сила. Мъркането на котките пък увеличава плътността на костите им.

Заради заседналия им лежерен живот, котките се нуждаят от начин, по който поддържат плътността на костите си. Това също обяснява и защо мъркат, когато са ранени.

Мъркането не е само суперсилата на себелечение. То често се използва и за манипулация. Котките често мъркат за да привлекат вниманието на хора и да получат храна. Но с голямата сила идва и голяма отговорност.

Как и какво лекуват котките Как и какво лекуват котките


 08.01.2016 15:21  89228 image Снимка: iStock/Guliver

  Отдавна е известно, че котките могат да откриват и лекуват болните места на своя стопанин. Те лягат там, мъркат и го стоплят с тялото си. В по-сериозни случаи котката може да стои часове на болното място. Статистиката твърди, че любителите на котки прибягват към лекарските услуги пет пъти по-рядко, в сравнение с онези, които си нямат коте.

 

        1. При сърдечно-съдови заболявания

 В първия час на нощта през тази седмица Майнц (Германия) бе покрит от странна мъгла, която жителите на града никога досега не бяха набл...

Прочети повече   Котката в дома намалява риска от повторен инфаркт на миокарда. Галенето на домашния любимец е в състояние да нормализира кръвното налягане и пулса.

 2. При болести на стомашно-чревния тракт

 Да галиш котка е полезно и за храносмилането. Късокосместите котки най-добре от всички лекуват болести на стомаха и на пикочо-половата система.

 3. При стрес и умора

 Котките са в състояние да отнемат умората, стреса, мигрената, да понижат кръвното налягане... За най-добри психотерапевти са признати дългокосместите котки, които помагат на хората, страдащи от безсъние, раздазнителност и депресия.

 

  

Ако косата ви няма блясък, ноктите ви се чупят и имате тъмни кръгове под очите, всяка сутрин изпивайте едната чаша от тази напитка. Сам...

Прочети повече   Черните котки отнемат двойно повече от отрицателната енергия, в сравнение с писаните с други цветове на козината. Котките с кремава окраска "тонизират" енергията ни, а сивите - успокояват. Белите котки са признати за най-добрите лекари.

  4. За повишаване на имунитета

 Ако всеки ден слушате котешкото мъркане това ще се отрази положително на имунитета ви. Учените предполагат, че мъркането е сходно с лечението с ултразвук, което ускорява зарастването на раните и укрепва костите. Персийските котки могат да лекуват болки в ставите.

 

5. Увеличават продължителността на живота

 

    Хората, които цял живот са имали котки в дома си живеят средно с 10,3 години повече, в сравнение с тези, които нямат.

 Тигърът Амур, обитател на сафари-парк в Приморския район в Русия се сприятели с козела, който е бил предназначен за храна. Тигрите от...

Прочети повече   6. Котки и иглотерапия

 

      Котките могат да влязат и в ролята на иглотерапевт. Когато легнат върху вас и започнат да ви "тъчпат" те пускат ноктите си и стимулират рефлексогенните зони, както при същински сеанс по иглотерапия.

 7. Котките енергоинформационен избор

 Според биоенергетиците котката е същински енергоинформационен прибор. Според тях ако котката често ляга на главата на стопанина си, той вероятно има хипертония или склонност към болки в главата. Ако любимецът ляга на лявата лопатка или рамо, това говори за проблеми със сърцето. Ако котката ляга на кръста, то тя "усеща" проблеми с бъбреците. А ако ляга на краката - стопанинът има понижено кръвно налягане или често настива.

 


Котешкото мъркане лекува 


Varnautre.bg

12:44 | 2 септември | 2016 от ВарнаУтрециите попадат в специален терапевтичен диапазон

image

 Котките са не само невероятно красиви,грациозни и фотогенични. Учените са установили, че съжителството с тях е полезно за нашето здраве, пише BrightSide.

Котките ни лекуват

Котешкото мъркане улеснява зарастването на раните. Учените още спорят за точния произход на звука, но котките мъркат и това помага на човешките способности за възстановяване.

Вибрациите на котешкото мъркане попадат в специален терапевтичен диапазон.

Котките мъркат с честота от 25 до 150 херца. Това е честотата, която помага за по-доброто възстановяване на котешките мускули и кости, а също и на човешките.

Те са в диапазона, който според учените е терапевтичен за човека.

Многобройни изследвания са посветени на този феномен. Котешкото мъркане може да лекува фрактури, възстановява увредените мускули и може дори да ни отърве от хриповете.

Котките намаляват стреса

Проучванията показват, че като цяло собствениците на котки са по-малко предразположени към стрес. Любителите на кучета са на второ място, докато най-стресирани са хората без домашни любимци.

Котките намаляват риска от инфаркт с 40 процента

Учени от Университета на Минесота са установили, че присъствието на котка в дома е от полза за сърцето.

Те казват че: “Най-разумното обяснение за това може да бъде, че котките облекчават стреса и тревожността, като по този начин намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания”.

image
 






Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anonymous285
Категория: Новини
Прочетен: 2484496
Постинги: 8264
Коментари: 277
Гласове: 1011
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930