Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2019 12:38 - Кроулистът (4)
Автор: missana Категория: Лични дневници   
Прочетен: 477 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 31.05.2019 18:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

-  Не знаех това - усмихна се Мая. Винаги съм мислила, че брустът е най-лесният и най-малко уморителен стил. Така и не научих кроула.

- О, не! - реагира Алфонсо. Брустът е труден и много изморяващ стил. При него движенията са силно насечени и дишането е спазматично. Анаеробното дишане при този стил е направо невъзможно.

Любопитството на реаниматорката растеше и тя изстреля напосоки. - Прочетох в тефтерчето ти кратки бележки за йога /нали мога да мина на ти/. Ти занимаваш ли се с йога? Вегетарианец ли си? Беше предварително наясно какви отговори ще получи, но реши да спази протокола.

- Да, занимавам се с йога от дете и съм вегетарианец - кимна Алфонсо. Майка ми настояваше за това. Така искаше да ме предпази от черна магия. Защото моят баща е магьосник. Един от най-опасните черни магьосници на планетата. С голяма практика и постижения в тази област. Това стана причина да претърпи катастрофа, която едва не му отне живота. Остана инвалид и сега живее прикован на инвалиден стол. Но със заниманията си той постави майка ми и мен в голяма опасност. Нали си чувала /и аз минавам на ти/ за всеобщата връзка. - Всяко едно нещо е свързано, с което и да е друго чрез много фина хармония, а черните магьосници нарушават тази хармония и предизвикват катастрофи в света на другите, а оттам и в собствения си свят. Аз имам природен брат, който пострада от тези практики на баща ми и сега също е в незавидно положение. Той живее в Испания. Имам и природена сестра, но за щастие тя досега не е сполетявана от нещастие.

-  За мен ти си загадъчна личност - вметна искрено, Мая. Занимаваш ли се с пранаяма?

-  Разбира се. Йога е базирана върху дишането - отговори Алфонсо. Профаните дишат външния въздух, а йогите - вътрешния, който се нарича ваю. Чрез него те подчиняват психиката си и неволевите органи /като сърцето например/ и влизат в най-дълбоките й състояния чрез инструменти като дхарана /мека концентрация/, дхиана /дълга дхарана/ и самадхи /дълга дхиана/. Но нищо от това не е възможно, ако не се използва задържане на дишането /фактически прекратяването му/. Това практикуват и животните и терминът за него е апное.

- Мая скришно наблюдаваше Алфонсо. Той говореше някак енигматично и напълно дистанцирано от нея, а очите му светеха с особен и поглъщащ я блясък, от който тя сякаш бе имала нужда цял живот. Беше като говореща енциклопедия, но не от онези - отегчителните, а жива и такава, че имаш нужда да я слушаш до безкрай.

- Апное забавя сърдечната дейност. Съществува неопровержим закон. Броят на дихателните цикли за една минута /един дихателен цикъл се нарича вдишване и издишване/ е винаги 4 пъти по-малък от броя на сърдечните пулсации за същата минута. Тоест ако си направил 15 дихателни цикъла, пулсът ти е 60 удара в минута, а ако направиш 18 дихателни цикъла, пулсът ти е вече 72 удара /т.е. приетият за нормален/. Ето защо йогите се стремят към забавяне на дишането си и така намаляват сърдечните си пулсации. Това води автоматично и до сваляне на кръвното налягане. Дори задържане на дъха за 1 минута незабавно сваля кръвното без всякакви хапчета. Така се забавят всички жизнени процеси в организма, а оттам се забавя и темпа му на стареене. Това е един сигурен начин за дълголетие /не единствен разбира се/, който бърка в голяма дълбочина - дори и на генно ниво.

- Не мислех, че е толкова просто да постигаме дълголетие - недоверчиво изрече Мая. То не зависи ли изцяло от гените? Еднодневката живее само един ден, котката около 15 години, кучето около 20, човекът около 90, а костенурките и гарваните стигат до 300, при това без да задържат дишането си. Говоря, разбира се за горни граници. Трудно е да се проумее причината за всичко това.

-  Напротив, тя отдавна е известна - вметна Алфонсо. Нарича се число на Хейфлик. То е горната граница на деленето на клетката в клетъчна култура за всеки един биологичен вид. Достигне ли се това число, смъртта за индивида неминуема настъпва. Само раковата клетка се дели неограничено и значи е безсмъртна. Ако можехме да осъществим контрол над раковите клетки, т.е. да ги синхронизираме, щяхме самите ние да сме безсмъртни. Тук ситуацията е същата, както при неуправляемата и управляемата ядрена реакция. А иначе ние, засега, не можем да отменим числото на Хейфлик, но можем да забавяме неговото настъпване и йога е един от начините да постигнем това ефективно. Разбира се, йога има много по-голяма цел от това да продължава живота на индивида. Това нейно постижение е само един, бих казал, попътен ефект.

В този момент към тях се приближи Диди.

- Мамо, идвай си вече, умолително изрече тя.

 

/следва/




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. emelika - Лекарката би трябвало да е запозната
01.05.2019 14:01
с биологичния популационен контрол професионално
цитирай
2. missana - Благодаря, Емелика!
01.05.2019 17:17
emelika написа:
Лекарката би трябвало да е запозната с биологичния популационен контрол професионално


Вероятно си права за днешни дни. Но в далечната 1986г. лекарите у нас не бяха запознати с такива неща като числото на Хейфлик, нито с източните практики. Поне не масово. Желая ти хубава вечер!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: missana
Категория: Поезия
Прочетен: 5035145
Постинги: 2884
Коментари: 18663
Гласове: 3347
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031