Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2019 18:44 - За националния празник и за още нещо...
Автор: missana Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1250 Коментари: 8 Гласове:
3

Последна промяна: 03.03.2019 22:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
        Сега е много модерно да се говори за турско владичество. Робство нямало. Кириак Стефчовците са се разшетали и изпълняват поръчки отвън - щедро спонсорирани от външни централи със Соросоидални профили. Правят се анализи с цел научни обосновки на новата терминология. Пишат се лъскави томове. За жалост и г-н Стефан Цанев, когото дълбоко уважавам, попадна в тази графа. А случайно или не, пиесите му се радват на голям успех в братска Турция. Казвам братска, защото понастоящем тази страна е в много топли отношения с правоприемницата на СССР, т.нар. Руска федерация. На Джордж Оруел дължим термини като оператор на котел за класическия огняр. Можем да наречем и теляка рехабилитатор в банята, но това променя ли същността на въпросните професии?  Моят отговор е - категорично не! Робството си е робство, дори да го наричаме турско владичество или османско присъствие. Тук си спомням вица за отчаян съпруг, който искал да лекува жена си от безплодие. Пратили го при баш-лечителя - някакъв си овчар. Носела се славата му, че безплодните раждали след компетентното му лечение. Та овчарят запретнал ръкави, заголил срамната област на жената, а после донесъл гюм с прясно мляко. И започнал лечението: топне инструмента си в млякото, а после го слага в жената и т.н., докато изтече необходимото време за "високо професионалното" лечение. Гледал го смаяният съпруг, гледал го, и по някое време възкликнал: докторе, ако не беше това мляко, това си е живо еване...!
          Но да се върнем към фамозното българско освобождение от робството. Имаме си две имена святи - Левски и Ботев. Възпявани не само от нашия народ, но и от чужденци, писали паметни слова и книги за тях. Левски обикалял градове, села и паланки и застраховал силово родните чорбаджии, защото и по онова време те ставали милионери, заделяйки от парите си за закуска, подобно на Маргарит Мицев. Доброволно нищичко не давали. Затова Левски с прякор ДЯКОНА и своя свита, им тургал кютека и прибирал парата. Така той се явил като предтеча на съвременните силови застрахователи, но за разлика от тях прибраните пари отивали за народното благо. В опит да му подражават те също си сложиха прякори: ЛИСИЦАТА, КРОКОДИЛА, КРУШАТА и пр. Левски организирал около 200 революционни комитета в снагата на родината. Но се случило нещо много странно. Повечето от тези комитети просъществували единствено в историческите хроники, а събраните от него народни пари най-внезапно и незнайно как, изчезнали. Останало само тефтерчето на Левски, от което е видно, че той е държал най-строга сметка за всеки грош поотделно и нищичко не си е присвоил. С малкото оцелели средства било закупено оръжие - полугодни пушки кремъклийки и знаменитото черешово топче. Но това каква работа е можело да свърши срещу аскера - редовната турска армия, въоръжена до зъби с най-модерно за времето си оръжие?  Очевидно никаква. Ето защо вдигналите се по времето на априлското въстание българи са били безумно смели хора. Трябва да се гордеем с тях, защото те със съзнанието на едни мъченици са обрекли себе си и семействата си, на сигурно заколение и смърт, нещо което ние - техните потомци не сме в състояние вече да сторим. Това е наистина величав подвиг. Саможертвата на Ботев е не по-малко шокираща. Той е знаел, че се отдава на напълно обречена кауза, но целта му е била да пробуди в европейците и Русия реакция срещу поробителите ни. В този смисъл априлското възстание е изиграло своята роля. Най-после България е била забелязана като съществуваща на световната карта. Това обстоятелство, заедно с подвига на нашите опълченци на Шипка, както казва и Вазов в "Епопея на забравените", измиват срама от челото ни.
         Мисля, че крайно време е, вместо да издигаме паметници на американските летци, донесли смърт и разрушение на страната ни, да издигнем и един голям паметник на Тамерлан - великият монголски завоевател. Защото той е първият отмъстител за нашето робство, пленявайки поробилият ни турски султан Баязид, и затваряйки го в т.нар. Тамерланова желязна клетка, където той издъхва след близо 6 месечно пребиваване. Така братята монголци, от чиито орди вероятно произхождаме и ние, символично са ни подали ръка в нещастието. Нека всеки българин, който има път към Самарканд, да посети гробницата на Тамерлан и да остави в знак на признателност поне едно цвете върху паметната му плоча.



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. rosiela - Честит празник, Младене.
03.03.2019 20:04
Напълно си прав в изложението. Подкрепям те. Да пребъдем!
цитирай
2. missana - Честит да ни е, Роси!
03.03.2019 20:10
rosiela написа:
Честит празник, Младене. Напълно си прав в изложението. Подкрепям те. Да пребъдем!


Благодаря ти, че коментира този мой текст, в който се стремих да се придържам към документалната истина.
цитирай
3. lexparsy - Интересно есе за празника представяш Младен
03.03.2019 20:53
   За жалост има още много неизвестни факти и от събитията и личностите и историята, които ще изплуват постепенно. Сетих се и за Джанюариъс Макгахан, който изиграва роля в гласността за Априлското въстание и проследява освобождението. Но странно умира веднага след това.
   Аз съм съгласен с някой хора че 3 март не е най подходящата дата за национален празник. Защото българите не се отличаваме по това че сме освободени от някакво робство. Може би ще сменят датата, когато се освободин от Евро-Атлантическото такова :-)))
   Но например деня на българската писменост мисля че е по-подходяща дата за национален.
Приятна и празнична вечер да имаш.
цитирай
4. missana - Благодаря ти за този коментар, Лекс!
03.03.2019 21:44
lexparsy написа:
 Интересно есе за празника представяш Младен   За жалост има още много неизвестни факти и от събитията и личностите и историята, които ще изплуват постепенно. Сетих се и за Джанюариъс Макгахан, който изиграва роля в гласността за Априлското въстание и проследява освобождението. Но странно умира веднага след това.
   Аз съм съгласен с някой хора че 3 март не е най подходящата дата за национален празник. Защото българите не се отличаваме по това че сме освободени от някакво робство. Може би ще сменят датата, когато се освободин от Евро-Атлантическото такова :-)))
   Но например деня на българската писменост мисля че е по-подходяща дата за национален.
Приятна и празнична вечер да имаш.


Моето мнение е, че освен 24 май трябва да имаме и 3-ти март! Най-малкото, за да събираме повече почивни дни. Но ако слушаме големия бял баща от Вашингтон и евроатлантическите му марионетки и респективно - бг-подлоги и ибрикчии, то ще трябва да дадем за претопяване и паметника на цар Освободител. Все пак русите са ни освободили. Независимо какви са били плановете на руския император, обикновените руски войници са умрели не за проливите, а са си оставили костите на наша земя заради освобождението ни от робството. Българите са много неблагодарни хора. Това е национална черта, заедно със склонността им към подлост и предателство. Това поставя на карта оцеляването на нацията, която все повече се редуцира до турци, цигани и други "малцинства".
цитирай
5. vedrina - !!!
04.03.2019 12:27
Доста разнообразни анализи...
цитирай
6. missana - Благодаря Ви, Марина!
04.03.2019 21:21
vedrina написа:
Доста разнообразни анализи...


Фактите не ми оставят голям избор.
цитирай
7. eva666 - тук ме замисли/ и аз така "виждам" БГ следа през Вековете..
06.03.2019 17:22
Мисля, че крайно време е, вместо да издигаме паметници на американските летци, донесли смърт и разрушение на страната ни, да издигнем и един голям паметник на Тамерлан - великият монголски завоевател. Защото той е първият отмъстител за нашето робство, пленявайки поробилият ни турски султан Баязид, /

поздрав,миссана, ще потърся материали по...темата..
интуицията и мен натам тегли..
Юлия
цитирай
8. missana - Благодаря ти, че прочете и коментира...
07.03.2019 00:37
eva666 написа:
тук ме замисли/ и аз така "виждам" БГ следа през Вековете.. Мисля, че крайно време е, вместо да издигаме паметници на американските летци, донесли смърт и разрушение на страната ни, да издигнем и един голям паметник на Тамерлан - великият монголски завоевател. Защото той е първият отмъстител за нашето робство, пленявайки поробилият ни турски султан Баязид, /

поздрав,миссана, ще потърся материали по...темата..
интуицията и мен натам тегли..
Юлия

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: missana
Категория: Поезия
Прочетен: 5038988
Постинги: 2885
Коментари: 18680
Гласове: 3348
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031