Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2019 15:42 - Руският комплекс
Автор: missana Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4622 Коментари: 26 Гласове:
8

Последна промяна: 23.02.2019 02:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

        Дълго размишлявах върху това заглавие. Защото бих могъл да го формулирам, с не по-малък успех и като руско-съветският комплекс. Накратко става дума за манията на руснаците да са първи във всичко. Навремето имаше такъв кратък виц:

 

"Съветските часовници - най-бързите часовници в света!"

 

Спомням си и още един, не по-малко любопитен и подходящ, като илюстрация на темата:

 

"Адам и Ева правят любов на открито. Внезапно от един близък храст се чул рязък шум.  - Кой е там? - провикнал се Адам. И се получил следният отговор:

- Я Иван Иванич - первый человек в мире!"

 

Още пазя ярки спомени от учебниците по физика, по които учех в ученическите си години. Днес всеки знае, че за официален изобретател на електрическата крушка е считан Томас Едисън /1847-1931/, който пръв патентова това си откритие на 27 януари 1880г. Но в нашите тоталитарни учебници пишеше, че изобретател на крушката е някой си Лодигин. Всъщност справката сочи, че това е руснакът Александър Лодигин /1847 - 1923/, който е подал заявка за патент през 1888г., но изобретението му е патентовано чак на 28 март 1893г. , т.е. близо 13 години по-късно от това на Едисън! Но не в това е най-лошото. Имало е и други претенденти за изобретатели на крушката преди Лодигин, при това не руснаци. Разликата между всички тях /в това число и Лодигин/ и гениалният изобретател, била съвсем проста - неговата крушка светела с продължителността на съвременните крушки, а техните едва припалвали.

       Никога няма да забравя с какво огромно чувство на гордост учителката ни по физика ни съобщаваше за  т.нар. "свещи на Яблочков" (Павел Яблочков/1847-1894/)  - руски изобретател ), които, уви, имат съвсем къс живот като светещи тела. Сякаш се касаеше за изобретение направено от собствения й син! Затова пък, когато в друг урок по физика същата тази учителка обяви на всеослушание, че Петров  (Василий Петров /1761-1834/ - руски учен, един от изследователите на явлението известно като електрическа дъга) е открил Волтовата дъга, аз не се сдържах и я попитах пред класа, защо в такъв случай тази дъга е  известна с името на големия италиански физик Алесандро Волта /1745-1827/. Тя тотално се обърка, защото не бе очаквала подобен фронтален въпрос и ми обеща да направи справка. Разбира се добре се погрижи никога да не узная за резултата от нейната справка.

       Спомням си и за още един не по-малко забавен епизод. По онова време в учебниците ни пишеше, че откривател на известния Закон за запазване теглото на веществото при химическите реакции /този закон гласи, че преди началото на химическата реакция и след завършването й, сумарното тегло на участвалите в реакцията вещества остава непроменено/ бил Ломоносов (Михаил Ломоносов /1711-1765/ - руски учен-енциклопедист и писател). Връщайки се от училище вкъщи, гордо оповестих този "факт" на баща си, очаквайки същият да ме похвали за проявената любознателност. За мой ужас той избухна в ругатни по адрес на училищното образование. Каза ми да запомня веднъж завинаги, че Лавозие (Антоан Лавоазие /1743-1794/ - гениален френски учен - химик, завършил живота си на гилотината) e формулирал и доказал Закона за запазване теглото на веществото, като за целта е извършвал експерименти в продължение на десет години от живота си. И язвително добави: Възможно е Ломоносов първи да е открил този закон на чашка чай! Аз не му повярвах, но когато майка ми се върна вкъщи я попитах за по-голяма сигурност. Тя беше химик по образование и можех да й се доверя по толкова важен казус. Когато и тя потвърди казаното от баща ми, реших да оставя в паметта си името Лавоазие, като откривател на знаменития закон. От този момент изпитвах недоверие по отношение на всичко свързано с името Ломоносов, сякаш нещастният човечец беше виновен за безумията на образователната ни, сервилна към руснаците, система. Днес подобна сервилност се наблюдава по отношение на факти и събития свързани с турското робство. Навъдиха се мастити ерудити, които утвърждават, че робство не е имало, а само някакво си турско владичество. Един Стефан Цанев е, за жалост, сред тези имена. Той дори възхвалява еничарството и го свежда до висока чест оказвана от султана на нещастните майки, чиито деца са били отнемани като кръвен данък /едно, според мен, основно доказателство, че е имало робство/. Като смекчаващо вината обстоятелство Цанев изтъква, че никога не са вземали за еничар първородна рожба! Започнах да гледам с особено недоверие на обемистите му съчинения, когато узнах, че неговите пиеси жънели триумфален успех в южната ни съседка Турция!!!

       Ще ми се да приведа още факти от онези български учебници, по които се учеше в края на 60-те години. Според същите тези учебници изобретател на самолета бил някой си руснак Можайски (Александър Можайски /1825-1890/ - работил над създаването на собствен летателен апарат). За истинските изобретатели на самолета братята Райт (Орвил Райт/1871-1948/ и Уилбър Райт/1867-1912/), официално патентовали своето изобретение през 1906г., в учебниците не се упоменаваше. Явно министерството на образованието искаше да заличи тези доблестни откриватели от регистрите за изобретения. Не се и съмнявам, че ако комунизмът беше победил по цялата планета, щяха да се погрижат за братя Райт, така както се погрижиха за министъра на вътрешните работи на Сталин - Лаврентий Павлович Берия /1899-1953/, след като първо го застреляха, раздавайки после на всички съветски граждани, закупили Большая советская энциклопедия, листчета с надпис Берингово море, които да залепят на мястото на името Берия!

       Не по-малко парадоксален е и примерът с изобретателя на парната машина. За такъв на Запад е официално признат шотландският инженер Джеймс Уат /1736-1819/, патентовал своето изобретение през 1784г. Руснаците, обаче, упорито отстояваха тезата, че видите ли някой си Иван Иванович Ползунов /1728-1766/ е изобретил пръв парната машина през 1765г. (сравнете с Иван Иванич - первый чоловек в мире!). Не ги спираше фактът, че още Херон Александрийски /10г.н.е. - 75г.н.е./ е предложил т.нар. "Херонова въртележка", която се върти под действието на изтичаща през дюзите й пара. Не ги спираше дори и фактът, че Томас Нюкомен /1664-1729/ - английски ковач и монтьор /починал когато Ползунов е бил само на една година!!!/ е изобретил също своя парна машина през 1712г. Към тези инженерни постижения ми се ще да добавя и парната машина на френския математик, физик и изобретател Дени Папен /1647-1712/ от 1679г.  Тя е най-ранната завършена и действаща парна машина. Любопитен факт е, че Нюкомен изобретява своята парна машина в годината на смъртта на Папен! Аз имам много неприятен личен спомен от Ползунов, тъй като си позволих да апострофирам учителя си, когато той обясняваше на класа, че именно руснакът е първият откривател на парната машина. Сюрпризирах го с факта, че машината на Нюкомен е изобретена по-рано от тази на Ползунов. Той не беше чувал въобще за Нюкомен и реагира крайно неадекватно. Писа ми слаб (2) и ме изгони от часа. Но не съжалявам и до днес за постъпката си. Истината заслужава да получи оценка 2, както заслужава и да бъде горена на клада!

       Има още едно известно противоборство между западен учен и руснак - този път във връзка с приоритета при изобретяването на радиото. Патентът за това голямо откритие  принадлежи на Гулиелмо Маркони /1874-1937/ -  колосален италиански физик и изобретател, носител на нобелова награда. Ще ми се да споделя с читателите повода за откритието на Маркони, което доведе до преобразяването на света чрез радиовълните. Той е почти неизвестен. Парадоксално Маркони търсел връзка със света на мъртвите чрез някаква честота, на която да разговаря с тях. Именно в резултат на упоритите си търсения в тази насока той се натъкнал на радиовълните. Приблизително по същото време руснакът Александър Попов /1859-1905/ - физик - специалист по електротехника, работи в областта на създаване на апаратура за създаване на безкабелно предаване на телеграфни сигнали, при това много успешно.

        И в областта на математиката има немалко подобни примери на съперничество между руски и Западни учени. Достатъчно е да припомня за откривателите на т.нар. неевклидова геометрия. Те са трима. Първият е кралят на математиката Карл Фридрих Гаус /1777-1855/. Вторият е Янош Бояй /1802-1860/. А третият е руснакът Николай Лобачевски /1792-1856/. Пръв Гаус достига до идеята за неевклидовата геометрия, но тъй като е световно известен математик изпитва основателно безпокойство да не би публикуването на резултати в това направление да компрометира името му, защото ясно осъзнава, че светът още не е узрял за подобни авангардни идеи. Затова той тайно развива в бележника си идеите на неевклидовата геометрия, при това твърде подробно. По-късно от него Бояй и Лобачевски достигат, макар и в по-схематична форма, до същия кръг идеи. В сравнение с Гаус те не е имало какво да губят. Затова смело публикуват по темата. В резултат днес на Запад се говори за геометрията на Бояй-Лобачевски, а в Русия за геометрията на Лобачевски-Бояй. Има една много любопитна книга по тази тема, при това от българската авторка  - Анна Ливанова. Озаглавена е: "Три съдби - една идея" /изд. Народна младеж, 1971г./

        Любопитно е, че Гаус е бил много близък приятел с Фаркаш Бояй - бащата на Янош Бояй. Фаркаш споделил плахо с Гаус за "еретичните" занимания на своя син, опасявайки се за него. Но Гаус, бидейки подготвен по темата, дал рамо на заниманията на младежа. От кореспонденцията между Гаус и Фаркаш остава паметно едно писмо на гениалния Гаус. То завършва неочаквано така:

 

"Жената това е адът, в който проклятието запраща добрия мъж!"




Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. rustam - Интересни сравнения,
22.02.2019 16:14
съгласен съм с тази черта на руското мислене. Макар че, в някои от примерите наистина се намесва фактори като патентоване, а в други случаи някои, немаловажни, условия. Например с първия самолет. Машината на Можайски действително "отлепя" преди тази на братя Райт, но тя лети нищожно разстояние, а за признаване на качеството "самолет" има праг за минимално прелетяно разстояние, което постига именно тази на братята.

Не знаех за тези "възгледи" на Цанев за еничарството. Когато някой проговори, че за българите не е имало състояние на робство под турците, мисля, че е достатъчно да му се каже, че всъщност понятие "българи" в Осм империя не съществува. Турците не делят хората по етнос, а по изповедание. Има правоверни и и гяури.

Иначе, в някои случаи руснаците стават комични с напъните си. Наскоро почти се скарахме с моя близка позната относно прословутите им пелмени, за които й обясних, че не са тяхно, а заимствано, типично сибирско ястие на коренните народи от Севера.
цитирай
2. eva666 - ... всеки мизантроп,задължително е и женомразец! постулат на Джули..
22.02.2019 18:09
"Жената това е адът, в който проклятието запраща добрия мъж!"

и, затова ли бе нужна..цялата тази графомания..

цитирай
3. rosiela - Много любопитен материал, Младене.
22.02.2019 19:42
Четох с интерес.
цитирай
4. lexparsy - Много интересни факти и пояснения цитираш.
22.02.2019 20:59
   Но всъщност ако трябва да се направи една резолюция, която да коригира в учебниците само изобретателите, ще си стане дебела книжка.:-) Но по жалкото и болно е че цялата ни образователна система е написана порочно, и най-важното че много от научните открития са тълкувани погрешно, а някои даже и невярно.

   Аз за руския синдром ще разкажа случка, която ако не я цитирам от първо лице ще помислиш че е шега.
Не помня годината на соца но може би началото на 80-те в един бар се запознах с момче, което самотно и усърдно си се напиваше. Като се разговорихме сподели че се прибира от Русия където е следвал, но са го изключили от университета, даже с лоша характеристика, която не му позволява да кандидатства в наш ВУЗ. Защо са го изключили ще попиташ! Ами защото протестирал че Азбуката не я е измислил Ленин, а Кирил и Методий. А това било адски скандално за преподавателите. Истина ти казвам, и не вярвам да ме е лъгал.
   Та и сега даже не знам колко двойки ще получат децата ни ако противоречат на милите си учители :-( Аз за това не искам да си контактувам с тях, защото ще намразят децата... Сетих се че в първия учебен ден на щерката на дъската бяха изписани от 1 до 10, и като получих отговор на уж озадаченото ми питане че това са цифрите, аз викам – Ама тук няма една цифра, а има едно число... и учителката ме намрази :-))) А да не говорим че на децата като се опитам за някои по сложни неща да ги коригирам, самите те ме гледат скандално и като луд невежа... Страшно е положението брат :-(
цитирай
5. getmans1 - Драскотите си вие ама не знаете, че. ...
22.02.2019 22:42
Драскотите си вие ама не знаете, че ... до няколко години всички бивши руски, бивши съветски и настоящи руски комплекси ще са самата реалност.
-До година, година и половина ще е реалност и първата в света ядрена ракета имени Путина движеща се със скороста на светлината.
-само месеци по късно тези ракети ще се и подводни и подземни...
- година по късно руснак ще кацне на слънцето и ще му постави таймер който ще се командва от Кремъл
- по същото време друг руски екип ще създаде от слънчевата плазма кристал с помощта на който ще се изработи най мощният компютър на вселената с големината на ръчен часовник
- до 2023 г. биотехнологиите в Русия ще са толкова напред, че синята кръв ще е реалност и ще епрелята на целият россияниски народ и всичките русофили по света ... дори в момента се правят записвания от сега на сайта дабълю дабълю дабълю.руссияче съм.ру
- през 2024 година ВВПутин ще бъде обявен за Цар на ВСИЧКИТЕ Вселени и Космоси а всеки руссиян ще отоплява дома и оранжерията си с една православна църковна свещ осветена от НС Патриарх ген. Гундяев- Кирил.
цитирай
6. missana - Благодаря ти за страхотния коментар, Рустам!
22.02.2019 23:43
rustam написа:
Интересни сравнения, съгласен съм с тази черта на руското мислене. Макар че, в някои от примерите наистина се намесва фактори като патентоване, а в други случаи някои, немаловажни, условия. Например с първия самолет. Машината на Можайски действително "отлепя" преди тази на братя Райт, но тя лети нищожно разстояние, а за признаване на качеството "самолет" има праг за минимално прелетяно разстояние, което постига именно тази на братята.

Не знаех за тези "възгледи" на Цанев за еничарството. Когато някой проговори, че за българите не е имало състояние на робство под турците, мисля, че е достатъчно да му се каже, че всъщност понятие "българи" в Осм империя не съществува. Турците не делят хората по етнос, а по изповедание. Има правоверни и и гяури.

Иначе, в някои случаи руснаците стават комични с напъните си. Наскоро почти се скарахме с моя близка позната относно прословутите им пелмени, за които й обясних, че не са тяхно, а заимствано, типично сибирско ястие на коренните народи от Севера.


Напълно се съгласявам с теб. Така е - за турците сме гяури. За евреите - гои!

Весел уикенд!
цитирай
7. missana - Къде я чукаш! Къде се пука!
22.02.2019 23:45
eva666 написа:
... всеки мизантроп,задължително е и женомразец! постулат на Джули.. "Жената това е адът, в който проклятието запраща добрия мъж!"

и, затова ли бе нужна..цялата тази графомания..



Не така първосигнално, Джули. Изкара Гаус мизантроп, че и женомразец. Възползваш се от факта, че като покойник не може да ти възрази писмено. А не се ли страхуваш от други възможни изразни средства?!
цитирай
8. missana - Благодаря ти, Роси!
22.02.2019 23:47
rosiela написа:
Много любопитен материал, Младене.Четох с интерес.


За мен твоето одобрение /на материала/ ми означава много.

Зареждащ да е уикендът ти!
цитирай
9. missana - Благодаря ти, Лекс!
22.02.2019 23:49
lexparsy написа:
  Много интересни факти и пояснения цитираш.  Но всъщност ако трябва да се направи една резолюция, която да коригира в учебниците само изобретателите, ще си стане дебела книжка.:-) Но по жалкото и болно е че цялата ни образователна система е написана порочно, и най-важното че много от научните открития са тълкувани погрешно, а някои даже и невярно.

   Аз за руския синдром ще разкажа случка, която ако не я цитирам от първо лице ще помислиш че е шега.
Не помня годината на соца но може би началото на 80-те в един бар се запознах с момче, което самотно и усърдно си се напиваше. Като се разговорихме сподели че се прибира от Русия където е следвал, но са го изключили от университета, даже с лоша характеристика, която не му позволява да кандидатства в наш ВУЗ. Защо са го изключили ще попиташ! Ами защото протестирал че Азбуката не я е измислил Ленин, а Кирил и Методий. А това било адски скандално за преподавателите. Истина ти казвам, и не вярвам да ме е лъгал.
   Та и сега даже не знам колко двойки ще получат децата ни ако противоречат на милите си учители :-( Аз за това не искам да си контактувам с тях, защото ще намразят децата... Сетих се че в първия учебен ден на щерката на дъската бяха изписани от 1 до 10, и като получих отговор на уж озадаченото ми питане че това са цифрите, аз викам – Ама тук няма една цифра, а има едно число... и учителката ме намрази :-))) А да не говорим че на децата като се опитам за някои по сложни неща да ги коригирам, самите те ме гледат скандално и като луд невежа... Страшно е положението брат :-(


За мен няма съмнение, че цитираният от теб случай е истински.

Вдъхновени събота и неделя от мен!
цитирай
10. missana - Мерси, Гетманс1!
22.02.2019 23:51
getmans1 написа:
Драскотите си вие ама не знаете, че ... до няколко години всички бивши руски, бивши съветски и настоящи руски комплекси ще са самата реалност.
-До година, година и половина ще е реалност и първата в света ядрена ракета имени Путина движеща се със скороста на светлината.
-само месеци по късно тези ракети ще се и подводни и подземни...
- година по късно руснак ще кацне на слънцето и ще му постави таймер който ще се командва от Кремъл
- по същото време друг руски екип ще създаде от слънчевата плазма кристал с помощта на който ще се изработи най мощният компютър на вселената с големината на ръчен часовник
- до 2023 г. биотехнологиите в Русия ще са толкова напред, че синята кръв ще е реалност и ще епрелята на целият россияниски народ и всичките русофили по света ... дори в момента се правят записвания от сега на сайта дабълю дабълю дабълю.руссияче съм.ру
- през 2024 година ВВПутин ще бъде обявен за Цар на ВСИЧКИТЕ Вселени и Космоси а всеки руссиян ще отоплява дома и оранжерията си с една православна църковна свещ осветена от НС Патриарх ген. Гундяев- Кирил.


Дано не се окажете пророк от ранга на Тирезий. Но при всички случаи съм съгласен, че нещата са тръгнали вече в очертаната от Вас посока. Затова Ви пожелавам релаксиращ уикенд!
цитирай
11. vmir - Не ме бъркат руските комплекси, даже често са ми забавни.
23.02.2019 02:50
В края на краищата, доколко основателни са претенциите е най-добрия атестат за всеки.

Бъркат ме обаче онези уж българи, които пишат двойки или приписват свои обяснения (от двойката за незнание до набеждаването в служба на "враговете" крачката за някои не е голяма). Защото това е санкция към знаещите и усилие за подмяната им с "всезкайковци", активността на които се определя от нелепата им самонадеяност и е подкрепяна заради идеологическата им лоялност, което е деструктивно и равносилно на диверсия спрямо държавата, в която живеят без значение коя е тя.

Помня имената от постинга, дори повече. Няма как да забравя един мой преподавател по шлосерство и заваряване, примитивността на когото беше видима за учениците. Според него всичко без изключение беше измислено от руснаците. Ученик го запита кой е измислил електрожена, и онзи веднага изстрелва: "Шамшуренко". А оксижена? - следва още едно подобно име, казано с още по-голямо чувство за превъзходство над нишите знанием.

В този път на мисли, ми се струва, че Цанев се опитва да освободи читателя от деструктивната патетика, каквато представлява претенциозния "патриотизъм". Който е единствената лична опора на феновете на конюнктурно рентабилни легенди. И ми се струва неиздържано точно еничарството да бъде сочено като доказателство за робство. Централната джамия в София е творение на еничар, който е един от най-прочутите архитекти в империята и е построил десетки известни архитектурни обекти и съоръжения. Като много други еничари е бил обучаван дълги години за целта. Главните везири на империята са също еничари и са може би стотици. В бойния еничарски корпус са оставали онези, които не са се отличили в други области, освен във военното дело. Днес ние си представяме ужаса на това да дойде държавата и да ти вземе детето, но се радваме, когато му отпуснат стипендия за обучението му в чужбина. А тогава дори не е било чужбина, а е било в "Цариград" - градът на Царя. Да, ставали са "войни на Аллаха", но някой днес да ожалва младежите, придобили знания в чужбина? И ако има такива, нима това са хората, чието мнение може да бъде обективно или меродавно?
цитирай
12. missana - Благодаря за този интересен коментар, vmir!
23.02.2019 03:24
Колкото и добре да са били обучавани еничарите и каквото и образование да са получавали, не смятам, че кръвният данък е бил повод за веселие в потърпевшите семейства /при това тук не става дума само за български семейства, защото еничари са се набирали отвсякъде/. Не зная дали еничари са били набирани и от турските семейства, но доколкото си спомням - не. В съчинението си Държавата Платон предлага децата да се отделят от родителите още от ранна възраст, за да бъдат прекъсвани роднинските връзки, които той смята за вредни и разлагащи обществото. В този ред на мисли е възможно еничарството да се разглежда и от подобен ъгъл. Все пак мисля, че Хатихумаюна идва твърде късно - 1856г., а целият период от 1396г. /когато пада и Видинското царство/ до него носи белезите на робство. Въпросът - владичество или робство, е носител на една чисто Оруеловска ирония. От това, че ще наричаме огняра - оператор на котел, а теляка - рехабилитатор, няма да произтекат съществени изменения в основния им предмет на дейност. Целта на подобна игра с терминология е очевидна, както е очевидно и защо Стефан Цанев е така добре приет в Турция като автор!
цитирай
13. rosiela - Точно! Не се колебай за владичество или робство - все е мракобесие!
23.02.2019 09:47
missana написа:
Колкото и добре да са били обучавани еничарите и каквото и образование да са получавали, не смятам, че кръвният данък е бил повод за веселие в потърпевшите семейства /при това тук не става дума само за български семейства, защото еничари са се набирали отвсякъде/. Не зная дали еничари са били набирани и от турските семейства, но доколкото си спомням - не. В съчинението си Държавата Платон предлага децата да се отделят от родителите още от ранна възраст, за да бъдат прекъсвани роднинските връзки, които той смята за вредни и разлагащи обществото. В този ред на мисли е възможно еничарството да се разглежда и от подобен ъгъл. Все пак мисля, че Хатихумаюна идва твърде късно - 1856г., а целият период от 1396г. /когато пада и Видинското царство/ до него носи белезите на робство. Въпросът - владичество или робство, е носител на една чисто Оруеловска ирония. От това, че ще наричаме огняра - оператор на котел, а теляка - рехабилитатор, няма да произтекат съществени изменения в основния им предмет на дейност. Целта на подобна игра с терминология е очевидна, както е очевидно и защо Стефан Цанев е така добре приет в Турция като автор!

цитирай
14. germantiger - впечатляващо и дори дипломатично или спокойно поднесено
23.02.2019 09:50
ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ПОСТИНГ СЪС СВОЯТА КОНКРЕТИКА!

За някои от примерите знаех, но за други дори не подозирах.

БЛАГОДАРЯ за това, което научих!

Що иде реч до комплексите и изхвърлянето - всички народи правят това в малка или голяма степен, вероятно само сританите самооплюващи историята си германци най-м алко го правят.

ЗА ЖАЛОСТ РУСНАЦИТЕ И БЪЛГАРИТЕ ИМАТ МНОГО ОБЩО В КОМПЛЕКСИТЕ:

РУСНАЦИ И БЪЛГАРИ ПОЧТИ ВИНАГИ ТВЪРДЯТ, ЧЕ СА ЖЕРТВИ

РУСНАЦИ И БЪЛГАРИ СА УБЕДЕНИ, ЧЕ СВЕТА ИМ ДЪЛЖИ НЕЩО И ТО "МНОГО НЕЩО"

РУСНАЦИ И БЪЛГАРИ СА В ОСНОВАТА НА ВСИЧКО И СА НАЙ- НАЙ - НАЙ- ДРЕВНИ НАПРИМЕР

РУСНАЦИТЕ СЕ ИМАТ ЗА НЕПОБЕДИМИ, МАКАР ДА СА ГУБИЛИ ДВУЦИФРЕНО ЧИСЛО ВОЙНИ

БЪЛГАРИТЕ СЕ ИМАТ ЗА РОДЕНИ ВОЙНИЖИ, НО ПОЛОВИНАТА ИМ ИСТОРИЯ Е В РОБСТВА

итн итн итн

още веднъ благодаря за КОНКРЕТИКАТА
цитирай
15. missana - Изключително точна си, Роси. Благодаря ти за ценната добавка!
23.02.2019 10:11
rosiela написа:
Точно! Не се колебай за владичество или робство - все е мракобесие!
missana написа:
Колкото и добре да са били обучавани еничарите и каквото и образование да са получавали, не смятам, че кръвният данък е бил повод за веселие в потърпевшите семейства /при това тук не става дума само за български семейства, защото еничари са се набирали отвсякъде/. Не зная дали еничари са били набирани и от турските семейства, но доколкото си спомням - не. В съчинението си Държавата Платон предлага децата да се отделят от родителите още от ранна възраст, за да бъдат прекъсвани роднинските връзки, които той смята за вредни и разлагащи обществото. В този ред на мисли е възможно еничарството да се разглежда и от подобен ъгъл. Все пак мисля, че Хатихумаюна идва твърде късно - 1856г., а целият период от 1396г. /когато пада и Видинското царство/ до него носи белезите на робство. Въпросът - владичество или робство, е носител на една чисто Оруеловска ирония. От това, че ще наричаме огняра - оператор на котел, а теляка - рехабилитатор, няма да произтекат съществени изменения в основния им предмет на дейност. Целта на подобна игра с терминология е очевидна, както е очевидно и защо Стефан Цанев е така добре приет в Турция като автор!


цитирай
16. missana - Много благодаря за тези ценни констатации, поднесени безапелационно!
23.02.2019 10:14
germantiger написа:
впечатляващо и дори дипломатично или спокойно поднесено ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ПОСТИНГ СЪС СВОЯТА КОНКРЕТИКА!

За някои от примерите знаех, но за други дори не подозирах.

БЛАГОДАРЯ за това, което научих!

Що иде реч до комплексите и изхвърлянето - всички народи правят това в малка или голяма степен, вероятно само сританите самооплюващи историята си германци най-м алко го правят.

ЗА ЖАЛОСТ РУСНАЦИТЕ И БЪЛГАРИТЕ ИМАТ МНОГО ОБЩО В КОМПЛЕКСИТЕ:

РУСНАЦИ И БЪЛГАРИ ПОЧТИ ВИНАГИ ТВЪРДЯТ, ЧЕ СА ЖЕРТВИ

РУСНАЦИ И БЪЛГАРИ СА УБЕДЕНИ, ЧЕ СВЕТА ИМ ДЪЛЖИ НЕЩО И ТО "МНОГО НЕЩО"

РУСНАЦИ И БЪЛГАРИ СА В ОСНОВАТА НА ВСИЧКО И СА НАЙ- НАЙ - НАЙ- ДРЕВНИ НАПРИМЕР

РУСНАЦИТЕ СЕ ИМАТ ЗА НЕПОБЕДИМИ, МАКАР ДА СА ГУБИЛИ ДВУЦИФРЕНО ЧИСЛО ВОЙНИ

БЪЛГАРИТЕ СЕ ИМАТ ЗА РОДЕНИ ВОЙНИЖИ, НО ПОЛОВИНАТА ИМ ИСТОРИЯ Е В РОБСТВА

итн итн итн

още веднъ благодаря за КОНКРЕТИКАТА


Както е прието да се казва в подобни случаи - пред фактите и боговете мълчат!
цитирай
17. getmans1 - . . . Добро утро, missana - ще си по...
23.02.2019 10:25
... Добро утро, missana - ще си позволя кратка реплика-допълнение на Вмир ... като говорим за робство и еничарство да не забравяме в кои времена е ставало това и каква е била световната практика. Нещо повече, Турция доста по-рано от други държави разбира, че може да печели повече ако пази народите които владее отколкото да ги продава по робските тържища.
Тук е момента да си припомним прословутия апел на Г.С. Раковски към българския народ и от кого точно иска да го предпази.

ВМИРе, ти отсъства едно известно време от блога и може да не знаеш колко горд беше ПОДВОДНИ, че синът му бил избран ... точно избран... за член на младежката организация на Путиновата партия на Казанския университет.
На следващата година ПОДВОДНИ даже специален постинг пусна когато избраха синът му за делегат на Всерусийския конгрес на тази партия. Вече спокойно се говори, че безплатното следване в Русия си има цена.

Сега ще ви представя един линк към филма ма Миролюба Бенатова за атентата в Петербург и как мнозина и обещали да се срещнат с нея но в края на краищата ... ще разберете ако слушате между думите и ако имате 30-тина минути;

https://www.vbox7.com/play:a18328cfa4

Жалко е, че са съкратени коментарите от предаването и е оставен само филма ... но това не е проблем за този който мисли.


[quote=vmir]В края на краищата, доколко основателни са претенциите е най-добрия атестат за всеки
цитирай
18. apostapostoloff - Първо:
23.02.2019 10:38
Пропуснал сте да споменете, че съветските болни са най- здрави!

Второ:
вицът не е точен.

Когато Ева поставила листото върху катеричката си, Адам я попитал:
- Ама защо? Та нали аз съм единственият ти, първият ти мъж?!
От храстите веднага се разнесъл див вик:
- Нет, дорогой! Я первьi, я всегда первьi!

Трето:

На полуграмотния тигър ще кажа, че българите са всъщност немци, т. е. вестготи, които, бягайки от дивите орди на хуните, пресекли Дунава и се заселили в България. Ето откъде са дошли прабългарите и какви са те в действителност.

Тук те са се омешали с траките и славяните, но това е друга тема. Затова и до ден днешен и немците, и българите все хленчат, мърморят и се оплакват. И все налитат на бой. Страхливци са, но се имат за големи войни. Затова са загубили всичките си войни.

Четвърто:

Пиесите на Стефан Цанев се играят в цяла Русия, но той не е получил от руснаците и една копейка. Защото руснаците са народ от мошеници, лъжци, крадци, лентяи и пияници. И става така, че на този свят всеки получава точно това, което си е заслужил.
цитирай
19. krumbelosvet - Мисана е първи поклонник на Росиела. Равнище.
23.02.2019 10:54
Но като заклет Гьобелсо-Макартист, т.е. антиком и ру-фоб, и на него КАТО НА ВСИЧКИ АНТИКОМИ И РУ-ФОБИ му се изкриви вратът да гледа назад, към мръсния соц, оти в готиния днешен глобал-либерализъм НЕМА НИЩО УБАВО.
Разбира се, у нас в миналото, сега и завинаги, за всичко са виновни комунистите. Но Европа, о, Европа защо е подложена на УНИЩОЖЕНИЕ.??? Не е ли? Раждат ли се във Франция повече не-френчета? Германките ебат ли ги мигранти по площадите? Оскверняват ли мигрантите с убийства където си щат - Шанз Елизе, Ница, Брюксел... А възможностите им са хиляди пъти по-големи и само чакат сигнал... Пази Боже.
цитирай
20. vmir - 17. getmans1, И аз съм го забелязал.
23.02.2019 12:16
getmans1 написа:
Турция доста по-рано от други държави разбира, че може да печели повече ако пази народите които владее отколкото да ги продава по робските тържища.


В епоса за Крали Марко са описани дружеските му отношения с османците едновременно с освобождаването на трите синджира роби, водени от "църни арапи". Разпокъсаността на централната и местната власт при нахлуването на османците е правело населението безсилно срещу набезите на всевъзможни бандити. Съществуват свидетелства, че в огромната си част българите приемат османската власт заради обещанията й да ги пази от рейдовете на разбойниците. В неговата "История на България" Янко Сакъзов твърди, че през първите 200 години османците са спазвали този ангажимент към местното население, но след Сюлейман Великолепни и най-вече след разгрома им при Виена, империята отслабва и не е в състояние да осигурява безопасността на поданиците си. След Катерина Велика и колонизацията на Кавказ положението на населението у нас съвсем се влошава заради нахлуващите у нас кавказки разбойнически малцинства - черкези, татари, даалии, кърджалии и прочие диваци, които се сдружават с дезертьори от османската армия и български мюсюлмани, правят си села и впоследствие стават ядрото на башибозука, третиращ християните като безправна рая. Срещу злочестията на християните османската държава явно не е имала сили да се бори, но са известни султански фермани за въоръжаване на населението с цел самозащитата му срещу разбойниците.

p.s. Не разбрах от линка кой клип имаш предвид, предполагам, този:

https://www.vbox7.com/play:2af98eb2b6?p=playlist&id=2270149&order=date
цитирай
21. getmans1 - https://www.vbox7.com/play:a18328cfa4
23.02.2019 14:27
... Чудна работа, че аз уж го пробвах след като го пейснах ... ама май на уж.


vmir написа:
getmans1 написа:
Турция доста по-рано от други държави разбира, че може да печели повече ако пази народите които владее отколкото да ги продава по робските тържища.


В епоса за Крали Марко са описани дружеските му отношения с османците едновременно с освобождаването на трите синджира роби, водени от "църни арапи".

p.s. Не разбрах от линка кой клип имаш предвид, предполагам, този:

https://www7/play:2af98eb2b6?p=playlist&id=2270149&order=date

цитирай
22. missana - Здравейте, г-н Апостолов!
23.02.2019 15:43
apostapostoloff написа:
Първо: Пропуснал сте да споменете, че съветските болни са най- здрави!

Второ:
вицът не е точен.

Когато Ева поставила листото върху катеричката си, Адам я попитал:
- Ама защо? Та нали аз съм единственият ти, първият ти мъж?!
От храстите веднага се разнесъл див вик:
- Нет, дорогой! Я первьi, я всегда первьi!

Трето:

На полуграмотния тигър ще кажа, че българите са всъщност немци, т. е. вестготи, които, бягайки от дивите орди на хуните, пресекли Дунава и се заселили в България. Ето откъде са дошли прабългарите и какви са те в действителност.

Тук те са се омешали с траките и славяните, но това е друга тема. Затова и до ден днешен и немците, и българите все хленчат, мърморят и се оплакват. И все налитат на бой. Страхливци са, но се имат за големи войни. Затова са загубили всичките си войни.

Четвърто:

Пиесите на Стефан Цанев се играят в цяла Русия, но той не е получил от руснаците и една копейка. Защото руснаците са народ от мошеници, лъжци, крадци, лентяи и пияници. И става така, че на този свят всеки получава точно това, което си е заслужил.


Абсолютно сте прав за пропуска ми на финала на вица. Благодаря за допълнението! Истината е, че не знаех за него. Иначе, бъдете сигурен, не бих го пропуснал за нищо на света. За Адам остава утехата, че е бил втори. Макар че, когато една жена ти каже, че си й вторият, мисли си винаги - 2 на коя степен си! Интересно ми е, защо Стефан Цанев развива тези теории сега, а не във времената на Живков - да речем по време на възродителния процес. Аз помня как той правеше мемориални чествания на комунистически поети със съпругата си Доротея /например на Иван Милчев/. Сега е станал демократ. Нищо лошо. Те комунистите винаги са били двойнствени, дори двойнствени по диалектически /като единство и борба на противоположности/, особено след като брадатий татко Маркс ограби диалектиката на Хегел и според думите на Ленин: я освободи от идеалистическата й обвивка, за да засияела в пълна мяра рационалната й същност.
цитирай
23. missana - Крумчо, симпатичен сте ми с опитите си евтино да фалшифицирате истината!
23.02.2019 15:59
krumbelosvet написа:
Мисана е първи поклонник на Росиела. Равнище. Но като заклет Гьобелсо-Макартист, т.е. антиком и ру-фоб, и на него КАТО НА ВСИЧКИ АНТИКОМИ И РУ-ФОБИ му се изкриви вратът да гледа назад, към мръсния соц, оти в готиния днешен глобал-либерализъм НЕМА НИЩО УБАВО.
Разбира се, у нас в миналото, сега и завинаги, за всичко са виновни комунистите. Но Европа, о, Европа защо е подложена на УНИЩОЖЕНИЕ.??? Не е ли? Раждат ли се във Франция повече не-френчета? Германките ебат ли ги мигранти по площадите? Оскверняват ли мигрантите с убийства където си щат - Шанз Елизе, Ница, Брюксел... А възможностите им са хиляди пъти по-големи и само чакат сигнал... Пази Боже.

Ами точно комунистите са най-добрите ученици на Гьобелс. Те го надминаха в пъти. Създадоха цели фабрики за слухове, клевети и лъжи. И както каза Желю Желев на др.Лильоф: "Една вечер си легнахте комунисти, а на сутринта се събудихте социалисти". Днес всички ви припознават като ултрадясната партия на БГ. И вие май сте от тези, които: "поемат вината с мезета". Сега сте се загрижили, че немкините ги чукат цветнокожи, а по Татово време направихте Панчарево база на цветнокожите. Като партиен секретар, нима бяхте сляп за това. Баба Меркел не е ли точно ваша креатура - комсомолка от източния блок. Точно вие - комунистите я излюпихте от инкубатора си. Добре е, че Горбачов ни отърва от комунизма. Трябва да бъде възкресен Фидий, за да му направи паметник по-висок от статуята на Зевс! И този паметник да бъде инкрустиран с окрадените от БКП зелени гущери!
цитирай
24. germantiger - ...
23.02.2019 19:26
откога вие червените кучки крумбелосвете страдате уж за европа

виуе сте руснаци, гледайте си ртуската кочинка и не плачете на чужд гроб

масата от вас червените в блога се КЕФИТЕ при атентат или гаври в европа с европейското

вие българските комунисти никога не сте били леви, защо левичарството е винаги интернационално и мигрантско, зелено някак

вие българските комуняги винаги сте били едно единствено "нещо" - руски шовинисти

и миссана е абсолютно прав като ти загатна генезиса на меркел феркел - пионерката
цитирай
25. krumbelosvet - Добре, добре Мисана
23.02.2019 22:24
Ще оспориш ли, че си почитател на Росиела? Това ти е равнището.
Изтърканите ти антиком тиради, доказват същото равнище. Ма ти не разбираш. Жалко за славните ти предци. Като на Маричков, подлеца.
Ох, който харесва Росиела, оти да не цитира глупостите на ЖЖ. Чел съм му книжката преди 10-ти. Средно гимназиално равнище. Затова никой не го е репресирал.
цитирай
26. missana - И защо да не харесвам, Росиела, Крумчо?
24.02.2019 02:06
krumbelosvet написа:
Добре, добре Мисана. Ще оспориш ли, че си почитател на Росиела? Това ти е равнището.
Изтърканите ти антиком тиради, доказват същото равнище. Ма ти не разбираш. Жалко за славните ти предци. Като на Маричков, подлеца.
Ох, който харесва Росиела, оти да не цитира глупостите на ЖЖ. Чел съм му книжката преди 10-ти. Средно гимназиално равнище. Затова никой не го е репресирал.


Да не би в правдивостта си да те е настъпила по мазола, че се пробваш да й вдигнеш мерника?! А може би те дразни фактът, че не е комунистка. Или си от хората на чучелото? Не изключвам пък това да е твоето равнище. Ще е жалко да стигнеш до такова падение, защото ми се стори, че на моменти в теб присвяткват пламъчета на обективност. Контактувай с мен по-честичко, но културно и ти обещавам, че ще те излекувам от мирогледната ти болест. Твърдя го убедено, защото съм излекувал вече мнозина.

...А Росиела е една отлична поетеса. Казвам това с чиста съвест.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: missana
Категория: Поезия
Прочетен: 5038278
Постинги: 2885
Коментари: 18680
Гласове: 3348
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031