Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2019 08:52 - Голата Маха
Автор: missana Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2055 Коментари: 8 Гласове:
2

Последна промяна: 29.01.2019 01:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

         Тя изплува в живота му като руска атомна подводница от дълбините на поетичния Северен ледовит океан. Непредсказуема, властна и с хъс. Нещо в нея му напомняше за херцогиня Алба от знаменитата картина на Гоя - Голата Маха. Изпълнена с чувство за непогрешимост и непоклатимо усещане, че е божия наместница.  Нено Недимов беше впечатлен от фрагментарната й поезия, наситена с изюминки. Самият той също пописваше стиховце, но почти никой не му обръщаше внимание, освен невзрачен брой тетки-вертолетки - предимно диабетички и преобладаващо пенсионерки, които убиваха скуката си, смесена с безсъние, във Фейса. Всъщност основното му поле на изява беше екологията. Бяха го включили в състава на разни комисии,  които сваляха статута на резервати и защитени местности в планински и крайморски терени, за да може мощна вълна от строителни инвеститори да нахлуе и изпере парите на мафията по най-бърз и ефективен начин, заличавайки произхода на капитали от наркотици, хазарт, проституция и търговия с оръжие. Основните притегателни и апетитни центрове бяха Банско, Добринище, Синеморските чудни кътчета,  около границата с южната ни мюсюлманска съседка, както и дивите плажове - Иракли и Карадере, между Слънчев бряг и Обзор , и Бяла-Шкорпиловци. Работата на Нено Недимов беше да удря по един параф под съответните документи, като експерт-еколог от най-висш ранг, та ако случайно някоя зелена организация дръзнеше да се противопостави на проектите, подкупният съд да стъпи на неговия подпис,  като на вещо лице, за да мотивира решението си, даващо зелена улица на калната вълна от капитали, погребваща родната природа под тонове бетон, вземайки тихомълком, под масата, сочна зелена лепта. Та добре си живееше Недимов - сито и охолно, а поезията беше за него просто тих гаван в малките нощни часове, чрез която се опитваше да приспи гузната си съвест. И той все си повтаряше на глас сутрин пред огледалото, преди да се запъти към парламента, че парите не могат да те направят щастлив, но са за предпочитане като начин да бъдеш нещастен.

          Голата Маха бе родом от някакво невзрачно Пиринско селце, а после - още в невръстната й възраст, нейните родители бяха мигрирали към един от големите провинциални градове. Макар и наближаваща тридесетте, тя не работеше нищо и се занимаваше с интернетен хазарт,  където прахоса и последните си спестявания, минавайки окончателно на родителска издръжка. Този начин на вегетиране й създаваше своеобразно усещане за безтегловност и тя нямаше никакво намерение да се откаже от малката си привилегия да пребивава като свободен електрон, за да не попадне в  орбита на сивата и мрачна действителност на работническата класа. Понякога се правеше на редактор и вземаше парите на наивни балъци, подготвящи стихосбирки, обърнали се към нея /с възхита от творчеството й/ за съдействие. Тарифата й /от 2 лв на редактиран ред/ бе непомерно висока. И макар най-нагло да скубеше нещастните графомани и несретници, тя не беше честна с тях, защото ползваше редакторските услуги на свои приятели поети, представяйки труда им като свой, а на тях самите не заплащаше абсолютно нищо.

           Когато в една юнска вечер Нено и Голата Маха установиха епистоларни отношения, тя изглеждаше в очите на мастития еколог въплъщение на самата невинност. Изпращаше му свои подбрани стихотворения, а той цъкаше с език и изразяваше нарастващото си възхищение от поетичните й достойнства. Както вече споменахме, Недимов нямаше претенции в поезията, ала общата му култура позволяваше да балансира умело и да захранва събеседницата си с най-разнообразни образци на световната поезия. Голата Маха беше от онези самородни таланти, изпитващи гордост от невежеството си. Тя презираше съвкупното културно наследство, независимо от езиковия му произход, считайки, че всяко познание само би ограничило творческия й потенциал. Постепенно Нено я ограмоти, въпреки яростната й съпротива и Голата Маха научи имената на световно известни поети като: Константинос Кавафис, Костас Уранис,  Чезаре Павезе, Еудженио Монтале, Джакомо Леопарди, Анри Мишо и др. Създаде се задушевна епистоларна атмосфера, в която Нено Недимов успешно релаксираше и сякаш очистваше съвестта си от нескончаемите подписи, полагани за тлъстите пачки с неясен произход. Тази своебразна симбиоза и поетична идилия, може би щеше да продължи още дълго време, ако през една такава вечер той не си позволи да цитира един апокрифен стих на Пеньо Пенев:

 

"Пак устните ти са солени.

Ти пак си правила минет.

Но аз не те упреквам, Лена.

Не съм еснаф, а съм поет!"

 

И тук Голата Маха изригна внезапно и мощно, като Везувий над Помпей! Нейната сексуална перверзност не знаеше граници. Към слисания Недимов потече лава от словесна гряз. Предложение да осъществят среща в хотел, където той да запази стая първи и да я чака на тъмно в леглото. А когато тя дойде да се отдадат на небивала страст. И щом утолят сексуалната си жад, да включат осветлението и да се запознаят наживо. Голата Маха предлагаше богат репертоар от сексуални услуги, на каквито би завидяла и най-опитната жрица на любовта, а майката на Александър Велики - фамозната хетера Олимпиада, би си тръгнала посрамена и с наведена глава. В общи линии апетитите на Голата Маха демонстрираха ярък афинитет към оралния и към нестандартния секс. Тя имаше изявено предпочитание към суинга и към най-вулгарното говорене. Недимов изпита спонтанно чувство на отвращение и неволно се асоциира с Титаник, сблъскал се със сексуален айсберг. Не можеше да си обясни, как уж нежната поетична душа на тази жена може да съжителства с вулгарния духовен изверг, развихрил се виртуално най-безсрамно пред него. Може би, защото в наивните му представи жената-поет би следвало да е чисто и възвишено същество. Но именно чрез Голата Маха той научи един от странните си земни уроци - че има жени с ангелска външност и с дявол в тялото, и в душата. Среднощните му преживявания с Голата Маха имаха и положителна страна. Окончателно сне от себе си бремето на съвестта и само за месец удвои подписите искани от него, а в резултат и пачките. Горката Гола Маха. Тя така и не разбра каква златна мина изпусна  в лицето на Недимов с Жил де ла Турет(ното) си спонтанно поведение, по-гибелно от спонтанен аборт. А Нено започна все по-често да си рецитира пред огледалото завършека на Кавафис: "Какво ще правим днес без варвар(к)и? За нас те бяха някакво решение!"

 

 




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. milady - мама миа!!!! Сеньора миа кара де ла Санта Кроче...от Гуаделупе!!
28.01.2019 10:38
това ли сънува цяла нощ...миссане..

да пази Бог!
цитирай
2. missana - Аз никога не сънувам.
28.01.2019 10:56
milady написа:
мама миа!!!! Сеньора миа кара де ла Санта Кроче...от Гуаделупе!! това ли сънува цяла нощ...миссане..

да пази Бог!


Сънуват онези с инициалите на малка рокада!
цитирай
3. nalia - Нямам думи, Младене:)
28.01.2019 11:39
Какъв размах! Колко изобилни сравнения!
цитирай
4. tikovpisane - Отново ме разсмя, Приятелю!
28.01.2019 11:51
Не знам дали и тази история е по действителен случай, но си я биваше! Много ме кефи как пресъздаваш образите на някакви отрепки- цветисто и яко разсмиващо. Поздрав за таланта!
цитирай
5. missana - Мерси, Натали! https://www.youtube.com/watch?v=pp9fbmZUs5A
28.01.2019 12:24
nalia написа:
Нямам думи, Младене:) Какъв размах! Колко изобилни сравнения!


Ти имаш много точно усещане за нещата и нищичко не ти убягва. Да ти е светла и радостна новата седмица! Поздрав за теб /най-горе/:
цитирай
6. missana - Благодаря ти, Влади!
28.01.2019 12:27
tikovpisane написа:
Отново ме разсмя, Приятелю!Не знам дали и тази история е по действителен случай, но си я биваше! Много ме кефи как пресъздаваш образите на някакви отрепки- цветисто и яко разсмиващо. Поздрав за таланта!


Просто направих творчески микс от две автентичности! Нали това е все още позволено. Иначе, както е прието да се казва: всяко съвпадение с лица и събития е случайно!
Вдъхновени дни ти пожелавам!
цитирай
7. vesever - И на мен ми харесва как пишеш, пре...
28.01.2019 13:50
И на мен ми харесва как пишеш, предимно стихове от теб съм чела.
Напълно подкрепям визията на героя ти, че човекът творец трябва да бъде чист като ангел - за мен също е неприемливо поет, музикант, художник, въобще творец от каквато и да е сфера, да ползва вулгарен и груб език. Истинските творци трябва да бъдат пример на хората в доброта и чистота.
Поздрави, Младене!
цитирай
8. missana - Благодаря ти, Веси!
28.01.2019 15:42
vesever написа:
И на мен ми харесва как пишеш, предимно стихове от теб съм чела.
Напълно подкрепям визията на героя ти, че човекът творец трябва да бъде чист като ангел - за мен също е неприемливо поет, музикант, художник, въобще творец от каквато и да е сфера, да ползва вулгарен и груб език. Истинските творци трябва да бъдат пример на хората в доброта и чистота.
Поздрави, Младене!


Абсолютно се съгласявам с теб. И това не трябва да е така не поради желанието един творец да крие от обществото някакво второ аз, а по силата на една вътрешна потребност, която не си налага табута, а е постигнала един духовен дан, който не може и да иска да се издъни. Нови красиви творби ти пожелавам през начеващата нова седмица!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: missana
Категория: Поезия
Прочетен: 5042886
Постинги: 2886
Коментари: 18683
Гласове: 3348
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031