Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2017 01:05 - Тайната на праха
Автор: missana Категория: Лични дневници   
Прочетен: 12302 Коментари: 32 Гласове:
-11

Последна промяна: 01.09.2017 15:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

         В своя знаменит роман "Лунен прах", в който действието се развива на Луната, великият фантаст - сър Артър Кларк, още с встъпителните си редове, описва апокалиптичната картина на праха, покрил Лунната повърхност:

"Но за всички Морето на жаждата беше новост. Зад прозорците на „Селена“ неговата сива, прашна и девствена повърхност се простираше до звездите. Над него висеше нащърбеният сърп на Земята, кацнал върху небето, от което не бе изчезвал милиарди години. Ярката, синьо-зелена светлина на родния свят обливаше странната почва със студено сияние — а и наистина беше студено, може би сто и шестдесет градуса под нулата откъм незащитената страна. Само по вида никой не би могъл да каже дали морето е течно или твърдо. То беше напълно гладко и еднообразно, лишено от безбройните пукнатини и цепнатини, които браздяха останалата част на този пуст свят. Никакво възвишение, скала или камък не нарушаваха това еднообразие. Нито едно море на Земята, нито дори воденичен вир не е бил толкова спокоен. Това море беше от прах, не от вода, чуждо на всякакъв човешки опит, и именно заради туй пленяваше и привличаше хората. Ситен като талк, по-сух от пясъците на Сахара, прахът се лееше лесно като всяка течност. Тежък предмет, пуснат в него, изчезваше веднага, без плясък, без да остави следа. Нищо не можеше да се движи по измамната му повърхност освен малките двуместни скутери и „Селена“ — невероятна комбинация от шейна и автобус, подобна на всъдеходите, които разкриха Антарктика преди едно поколение."

Прахът е вездесъщ. Той е абсолютно навсякъде. Тук на Земята - в далечните пустини, в близките ни домове. И Там - в необятния, студен и враждебен Космос. В Битие /първата книга на Стария завет/ - глава 2, стих 7, е казано:

"И създаде Господ Бог човека от земна пръст и вдъхна в лицето му дихание за живот; и стана човекът жива душа."

Следователно библията утвърждава, че фактически Бог създава човека от прах! Дори и само този стих следва да ни накара да сме нащрек и да усетим колко важна роля изпълнява прахът във вселенските дела.

         Голяма и епична е битката между прилежните домакини и прахът нахлуващ в дома им. Този истински досаден натрапник прониква и през най-малките отвори, сякаш привличан от чистите и неопетнени кътчета на всеки дом, старателно почиствани часове и дни, разрушавайки крехката победа на жените в борбата им за надмощие с него. Силно замърсената околна среда отдавна се е превърнала в символ на запрашаването. В мегаполисите /в частност и в София/ оставен на улицата автомобил се оказва бързо покрит от сивия и неподкупен прах, а самата гледка е удар върху вроденото ни чувство за естетика и върху нормите ни за елементарна хигиена.
        
        И така, всичко сякаш изглежда пределно просто и ясно. Борете се по-често за хигиена и чистота на местата, където живеете и вие ще се отървете завинаги от праха. Но толкова ли просто наистина стоят нещата? По-наблюдателните от вас ще се досетят, че прахът се появява и в достатъчно добре херметизирани помещения, дори на домове разположени в сравнително чисти райони. Този прах сякаш се взема буквално от Нищото. Достатъчно е перфектно да почистите всички помещения на вилата си в планината с кристално чист и незапрашен въздух, а после да ги затворите с помощта на най-модерна дограма. После заключете вилата и отсъствайте една седмица. Когато това време измине и вие отключите тази вила, а после влезете в произволно избрано от вас помещение, ще констатирате, че в него има наличен прах, на места образуващ цели фъндъци. Откъде се е взел той? От Нищото ли? А защо да не е от Нищото, бих ви отговорил аз. Аристотел твърди, че:

"Природата не търпи празно пространство!"

Тоест природата не търпи Нищото. Този висш принцип първоначално е бил посрещнат с "Осанна", а после изпратен от науката в  Recycle Bin с "Разпни го". Благодарение на победоносния й ход, днес ние знаем за съществуването на невидимия свят - светът на молекулите, атомите, елементарните частици и субчастиците и най-вече на квантовия свят. От друга страна съществуват бактериите, вирусите и etc., които можем да считаме за най-мъничките представители на живата материя, т.е. също за представители на този невидим свят. С телескопите /в частност с могъщи радиотелескопи като Хъбъл/ ние виждаме и подслушваме макроскопския свят, а с микроскопите - микроскопския. Сякаш колкото по-надолу проникваме в материята, толкова повече частици изникват в нея. Идеята за Нищото на пръв поглед  се компрометира и губи почва в тази привидно шестваща победоносно логика на размножаващите се частици. От друга страна, обаче, не бива да забравяме за Вакуума. Абсолютният Вакуум би следвало да ни даде отправната идея за Нищото. Днес големи физици, като Стивън Хокинг и Роджър Пенроуз, говорят, че досега съществуващият Вакуум е всъщност привиден или илюзорен Вакуум. Наричат го Фалшив Вакуум. Хокинг твърди, че една масивна верижна реакция между черни дупки (при която те скоростно, подобно ракови клетки, ще се размножат и обединят /както малката снежна търкаляща се топка ражда лавина/) би могла да доведе до своеобразно мегацунами от същите, при което ще се осъществи поглъщане на Фалшивия Вакуум и преминаването му в Абсолютен Вакуум, т.е. в чистото Нищо. Това е равносилно на изчезване на цялата вселена /да не забравяме, че непредпазливо и безрасъдно извършваните експерименти в ЦЕРН също биха могли да доведат до аналогичен резултат/.
         Но да се върнем към мисълта на Аристотел. Абсолютното Нищо /т.е. Празното Пространство/ според древния мислител е нетърпимо състояние за Природата. За да го избегне тя трескаво твори вещество. Всъщност цялото Сътворение може да се разглежда като проявление на този висш Аристотелев принцип.

Сътворението е отговорът, който природата дава на Нищото в стремежа му за самоутвърждаване! /blackjack12/

Погледнато от тази гледна точка:

Прахът се явява минималната форма на проявление на Сътворението на макроскопско ниво.

От какво се пораждат най-фините - почти невидими частици прах? Бих ви отговорил така. Пораждат се от някакви полета, в частност от добре известните ни физични полета, като магнитно и електрично, обединени заедно със слабите взаимодействия в т.нар. поле на електрослабите взаимодействия. Пораждат се и от силните взаимодействия, а също и от гравитационното поле. Убеден съм, че към тях се добавят и други - все още неизвестни на науката полета /например торсионните/, а може би дори и субполета, които тепърва предстои да бъдат открити!

И така, попадайки на прах във вашия дом, вие следва да станете безкрайно щастливи. Защото той ви дава възможност да сте директен очевидец на Сътворението.

Почиствайки праха, вие всъщност заличавате следите на Сътворението. Поне му се полюбувайте малко преди да го почистите. Усетете святостта му дошла от дълбините на времето. Или, както казва големият руски поет Александър Блок:

"Ты здесь пройдешь, холодный камень тронешь, Одетый страшной святостью веков..."

Един от бащите на квантовата механика - гениалният английски физик Пол Дирак (1902 - 1984), е откривател на позитрона - античастицата на електрона. С нейното откриване всъщност Дирак открива антивеществото. Дирак е създател и на Теорията на магнитните монополи /елементарни частици, които са магнити с един-единствен полюс/. Те са вече синтетично създадени от физиците, но още се търсят експериментално в свободно и естествено състояние. Негова е и мисълта:

"Тази теория не е достатъчно красива, за да бъде вярна!"

Чрез тази своя мисъл Дирак всъщност провъзгласява изключително важен принцип, който може да бъде преформулиран и така:

Необходимо условие за истинност на една математическа теория е нейната красота!

През 1983г. , т.е. една година преди да почине, световно известният физик посещава Австралия и Нова Зеландия и в тамошни университети изнася цикъл от пет лекции по теоретична физика. Те съставляват съдържанието на нашумялата книга: "Directions in Physics". Последната й глава съдържа космологията на Дирак. Това е неговата пета лекция и лебедова песен, в която Дирак твърди, че във вселената непрестанно се ражда вещество, чието количество /като размер/ е равно на квадрата на времето за нейното съществуване /отмервано в атомни единици/. Според Дирак това може да се извърши само по два сценария. Трети не е възможен. При първият, който той нарича адитивен - веществото се ражда от всяка точка на пространството, а при вторият, наречен от него мултипликативен, то се заражда само около определени центрове. И тези центрове са самите атоми, т.е. атомите имат свойството да се размножават! Според Дирак, физиката понастоящем не разполага с необходимите знания, за да отговори на въпроса - кой от двата сценария за раждане на вещество е избрала природата. Парадоксално физикът обвързва този въпрос с поведението на Луната и по специално с това дали тя се доближава, или отдалечава от Земята /такива разглеждания могат да се правят, разбира се и за други планети/. Един от студентите задава на Дирак въпроса:

От какъв източник се ражда веществото във Вашата теория - от излишъци на енергия ли?

И сега внимавайте добре какъв е отговорът на физика. Той отговаря по следния начин на студента:

"Не! Това е нещо от рода на радиоктивността. Веществото се ражда от Вакуума благодарение на нов вид радиоактивен процес, който протича съвършено независимо от всички известни досега процеси и възниква така рядко, че не може да бъде наблюдаван в обикновени лабораторни експерименти."

Тук гениалният физик Пол Дирак донякъде се заблуждава, заблуждавайки и бедния студент. Защото всеки от нас е учил в гимназията и е наблюдавал с микроскоп, хаотичното движение на частици, известно като Брауново движение и си спомня, че то се причинява от ударите на невидимите за очите ни молекули върху тези частици. По същия начин видимият прах се образува от интегралното слепване на невидими за нас частици материя, произведени от адитивния принцип за раждане на веществото, хипотетично предсказан от Дирак. Тоест образува се от всяка точка на пространството, за да се неутрализира Абсолютното Нищо. Немаловажната подробност - дали тези невидими частици се раждат от особения нов "радиоактивен процес", за който физикът говори е по-скоро техническа. Следователно можем да формулираме, че:

Най-финият прах е видимото проявление и доказателство за непрестанното раждане на вещество във вселената от всяка една точка на пространство-времето.




Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kremenova - Интересно есе, да се надяваме, че ...
27.08.2017 09:55
Интересно есе,да се надяваме,че този Вселенски прах все пак може да създава и някакви организми,по- големи,които да могат да го бършат ако не хора,в случай,че се избием от некачествени експерименти,за да не превърне Земята в пустиня...и това да става във Вечността...иначе язък за красивата ни Земя! Става дума за Земята,където май има условия за това,защото на Луната няма такива условия и е пълно с прах,въпреки че там от обратната и страна е гъсто населено от извънземни. Те май много ги мързи да го бършат...
цитирай
2. missana - Благодаря за това включване, Кременова!
27.08.2017 10:39
Обратната страна на Луната е невидима. Затова й се приписват всевъзможни, но недоказуеми фантастични свойства. Бях още малък, когато се разправяха "старогръцки" митове и легенди за нея. С Луната има доста опити за спекулация, не забравяй това. Един от американските космонавти от уж кацналите на Луната, подхвърляше в някакви интервюта за база на извънземните там /именно на обратната й страна/ и че му било забранено да говори за това. Луната е свързана и с тайното общество Туле на Третия райх, както и с високата му ложа Врил. Чрез нея /Луната/ се оправдаваше идеологията на нацизма - арийската раса да е господстваща над Земята - за да стане обединител на човешкия род, с помощта на висши окултни сили, и Спасител /пак с помощта на същите сили/ от планетарна катастрофа, която щяла да настъпи вследствие предстоящото падане на Третата луна /т.е Насоящата/ върху Земята. Според тези източници, които нацистите ползваха, а именно древната тибетска секта БонПо, от която взеха и обърнатата свастика, отъждествявайки тази секта /на черната магия по произход с атлантите, две луни вече са падали върху Земята, причинявайки суперкатаклизми, при единият от които измират динозаврите. Другият мит е, че тази Луна е дошла от друга планетна система и е прихваната от слънцето, оставяйки в нашата. Затова въртенето й било в обратна посока на това на останалите планети от равнината, наречена еклиптика. И за Марс се разправяха подобни небивалици. Съветския учен Шкловски стигна дори дотам, че обяви спътниците на Марс - Деймос и Фобос, за изскуствени образувания. Бях дете, когато се бръщолевеха небивалици за т.нар. канали на Марс. После "пренесоха" там и пирамидите и ги обявиха за архетип на земните, а фантастът Робърт Дохърти написа цяла поредица книги за т.нар аирлиянци /марсианска цивилизация/ колонизирала Земята. Поредицата е интересна, но разбира се твърде спекулативна откъм научна стойност и започва с книгата "Зона 51".
цитирай
3. kremenova - Наистина ли наши космически кораби ...
27.08.2017 11:01
Наистина ли наши космически кораби не са я обиколили тази Луна до сега,че да видят и обратната и страна?Аз съм виждала клипове и снимки на цели светещи градове и бази на Луната,дори статии,съм чела,че там имало триметрови маймуни,които са интелигентни,дребни зелени човечета и излитали непрекъснато чинии.Заради тяхната съпротива и опасност учените са се отказали от посещението на Луната,защото е недостъпна именно заради много по- развитите в знание и силни извънземни...Чела съм също че Луната както и Земята отвътре са населени с друга змиевидна цивилизация от рептилииСъщо преди да стигнат до Луната космонавтите чували космически шепот да се връщат обратно и че не е дошло още времето да отидат там...Явявали им се няколко метрови хора от светлина с крила и им се усмихвали и махали дружелюбно.Дари раят не е твърде близа от колкото си мислим?!Кой знае каква е истината като всичко е забулено в тайна...Дано само можем да оцелеем въпреки това.
цитирай
4. rosiela - ПОДКРЕПЯМ Я!
27.08.2017 13:08
kremenova написа:
Интересно есе,да се надяваме,че този Вселенски прах все пак може да създава и някакви организми,по- големи,които да могат да го бършат ако не хора,в случай,че се избием от некачествени експерименти,за да не превърне Земята в пустиня...и това да става във Вечността...иначе язък за красивата ни Земя! Става дума за Земята,където май има условия за това,защото на Луната няма такива условия и е пълно с прах,въпреки че там от обратната и страна е гъсто населено от извънземни. Те май много ги мързи да го бършат...

цитирай
5. missana - Кременова,
27.08.2017 13:12
не забравяй, че интернет-пространството служи освен за информиране, така и за дезинформиране. Самата информация винаги съдържа в себе си и дезинформация. Двете са обвързани в диалектическо единство. Тези неща, които си чела за разни градове на луната и крилати същества са откровени лъжи. Те служат за лумпенизиране на масовото съзнание. Виж, съществувянето на Mothman не е вече лъжа:

https://bg/wiki/%D0%9C%D0%BE%D1%82%D0%BC%D0%B0%D0%BD

https://www/search?q=Mothman&client=firefox-b-ab&gbv=1&prmd=ivns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwi-g4WolvfVAhXDchQKHeePBRkQsAQIHA

цитирай
6. missana - Благодаря ти, Роси!
27.08.2017 13:28
Безусловно Кременова е будна и нестандартна личност. Уважавам опитите й да надниква "зад завесата" на стандартното мислене. Според мен идеята й, че може да съществуват същества, които да се хранят с прах, така както Ланголиерите на Стивън Кинг се хранят с време, не е издържана откъм достоверност. Да се замислим, ако това беше вярно, то какво биха кензали тези същества. Вероятно пак прах! Но гогава дейността им напълно се обезсмисля. Мисля, че Кременова просто се шегуваше в неин си стил.
цитирай
7. kremenova - Аде за последно обаждане за днес, та ...
27.08.2017 13:41
Аде за последно обаждане за днес,та аз съм виждала земен учен,не един а институт по телевизията,който се занимава с отглеждане на зеленчуци на евентуална космическа станция,,може и да си имат цели плантации под повътхността на луната и искуствени
слънца,за каквото се говори,че съществуват под повърхността на земята,знае ли се...
цитирай
8. missana - Права си, Кременова!
27.08.2017 13:53
Много неща са засекретени. Държат ни на тъмно, за да ни е ясно!!!
цитирай
9. tikovpisane - Много интересен материал за чет...
27.08.2017 14:26
Много интересен материал за четене, Младене! Поздравления!
цитирай
10. missana - Благодаря, Влади!
27.08.2017 14:41
Трогнат съм.
Желая ти хубава неделя и нова седмица!
цитирай
11. vedrina - !!!
27.08.2017 15:36
За мене винаги Луната е била една огромна загадка - причината Тя да е обърната към Земята само с едната си страна са приливите и отливите, те пък се дължат на гравитационните им сили..., Луната обикаля планетата ни за 28 дни, тя не може да избяга, защото земната гравитация е по-силна от нейните центробежни сили, но и Луната със своята гравитационна сила привлича онова, което може от Земята - скали и почви не може, но водата - може, защото е подвижна, затова се поддава. Луната крие много тайни - къде все пак отива тази вода при отливи...? Луната се отдалечава от Земята и ще се отдели ли от нашата орбита, ще има ли своя около Слънцето..., пълнолуннието също е мистично, влиянието върху хората и животните, също така и магнитно поле има ли или няма, и от какво се състои ядрото на Луната ,течно ли е и какъв е съставът му....?!!! Аз забелязах огромни разлики на Луната тази година и миналата - появяване, залязване, мястото и на небето и много други неща....
цитирай
12. pvvdaskalov - Олеле! Кой от тия петимата е Ва...
27.08.2017 17:08
Олеле!
Кой от тия петимата е Валери, да го цункам по дупенцето?
Пиер
цитирай
13. yotovaa - Чичо Пепи, първият е Валери! Р...
27.08.2017 17:10
Чичо Пепи, първият е Валери!
Родоският колос и Александрийският фар на поезията!
Топките му са катранено черни!
цитирай
14. анонимен - Точно така е, чичо Пепи! Валюша ...
27.08.2017 17:12
Точно така е, чичо Пепи!
Валюша знае!
Аз съм Чу
цитирай
15. thesccarletletter - Боже, тая сутрин сънувах Чу, точно ...
27.08.2017 17:15
Боже, тая сутрин сънувах Чу, точно преди да се събудя.
Толкова топло ми стана, животът ми се изпълни със смисъл и аз пърхам от щастие.
Прегръдки, Чу!!!
цитирай
16. rossiela - " НАГРОЧИ, ГАЧЕ И КЕЧЕ&quo...
27.08.2017 17:25
" НАГРОЧИ, ГАЧЕ И КЕЧЕ"
ГИ ПИШЕ НАШЕТО СТАРЧЕ.
ЗОВЕ ГО НАШИЯ ЛИРИК
БАБА ЯГА НАЙ - ВЕЛИК.

Кои са двамината герои?
цитирай
17. 4huddovi6teto - Аз съм най-велик! Чу
27.08.2017 17:26
Аз съм най-велик!
Чу
цитирай
18. 4huddovishteto - Ти, ама друг път! Говедо мръсн...
27.08.2017 17:27
Ти, ама друг път!
Говедо мръсно!
Чу
цитирай
19. анонимен - Мамицата ви! Аз съм Чу!!!
27.08.2017 17:29
чера и снощи цялата армия от множествено склеротични полигорални откачалки, тъпоидалоидни канибални кретеноиди и ялови бездетки толкова много го искаха този свой Чу – и го напомпиха до ниското таванче на катадневните си мечти – да се видят на първа страница в Блог.бг, че днес не ми остава нищо друго, освен да им го дам – голям и прелестен.
Сбъдна се мечтата на блоговите идиоти, имате го - Чу! - в цялото Му великолепие.
Получихте си Валери Станков на първа.
В 7, 30 сутринта.
Не е ли време и за някакви други мераци, м?
Станков ще си стои на първа, додето всички вие – блоговите тъпаци и копуци, го вдигат там със своите безумия, и – преди да ви бия шута с обичайното си "Аре у лево!" – искам да ви благодаря за безплатната реклама.
Да ви е сладко утринното кафе! :-))))))))))

Чу
цитирай
20. yootova - Аз съм баба яга! Не мога да дишам, ...
27.08.2017 17:31
Аз съм баба яга!
Не мога да дишам, ям и акам без Валери!!!!
цитирай
21. missana - Благодаря Ви, Марина!
27.08.2017 21:41
Отново научих много интересни факти от Вашия коментар.
цитирай
22. missana - Моля, само не се изхождайте в полето ми.
27.08.2017 21:43
анонимен написа:
Аз съм баба яга!
Не мога да дишам, ям и акам без Валери!!!!


Не обичам да играя ролята на санитар. Купете си памперси, ако обичате!
цитирай
23. deorea2 - Много хубав материал, но и той ст...
27.08.2017 21:47
Много хубав материал, но и той станал жертва на ония ненормални човекоподобия, които непрекъснато помпят едни и същи блогъри, защото по тоя извратен начин се забавляват.
Всички помпаджии са луди за връзване.
цитирай
24. missana - Радвам се, че хареса материала ми, deorea2.
27.08.2017 21:58
Благодаря ти за изразеното мнение!
цитирай
25. 4oskies - И как така все ти седиш на първа, а аз ...
27.08.2017 22:59
И как така все ти седиш на първа, а аз не?
Чу
цитирай
26. cederama2 - Манията на чучелото да си слага п...
27.08.2017 23:04
Манията на чучелото да си слага плюсове от фалшиви профили е жалка.
Реалните му плюсове са десетина, 4 от които са на оная откачалка редбъс, която няма друга радост освен да духа на мухоморката.
Да припомним пак фалшивите профили на чучулина, с които се коментира сам
ili4e
4oskies
poliqor
selena3
nedovolen
xubavka
tomjouns
elvispresly
цитирай
27. pitbul68 - Оставете девойчето emocionalnost ...
27.08.2017 23:56
Оставете девойчето emocionalnost намира. Тя само е гадже на Канибала.
Ето й профила и на друго място.

https://www.stihovebg/authors_info/author/az%40/
цитирай
28. nalia - По мое мнение, Мисана,
28.08.2017 10:33
бърсането на прах трае 5 минути и то с книжна салфетка:)
цитирай
29. karamelita - бърсането на прах трае 5 минути и то с ...
28.08.2017 13:50
nalia написа:
бърсането на прах трае 5 минути и то с книжна салфетка:)

Малка ти е къщата...
цитирай
30. nalia - Кари, не ми казвай, че си от ония чистофайници,
28.08.2017 14:03
дето цял ден обикалят с парцала:)
Точно голямата къща не го оправдава:))
цитирай
31. karamelita - дето цял ден обикалят с парцала:...
28.08.2017 16:49
nalia написа:
дето цял ден обикалят с парцала:)
Точно голямата къща не го оправдава:))

Споко,не съм чак толкова...
цитирай
32. missana - Благодаря ти, Натали!
28.08.2017 18:09
nalia написа:
бърсането на прах трае 5 минути и то с книжна салфетка:)


Уви, далеч съм от големите възможности и познания на домакините, но си мисля,
че всичко зависи от праха и от салфетката.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: missana
Категория: Поезия
Прочетен: 5017948
Постинги: 2864
Коментари: 18568
Гласове: 3345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031