Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2017 22:28 - Съществува ли Съществуването?
Автор: missana Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5729 Коментари: 15 Гласове:
-5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                                                                                           "Пространството помни,
                                                                                                Времето забравя!"

                                                                                                /blackjack12/



        Въпросът от заглавието, макар и странно звучащ, не е лишен от смисъл. Защото какво означава нещо да съществува, уважаеми читатели. Опитайте се да си дадете сметка и ще разберете, че сякаш интелектът ви блокира или се бори с непробиваема стена. Дори един блестящ мислител, като Рене Декарт, не можа да стигне по-далеч в отговора на този въпрос от своята знаменита фраза: "Cogito, ergo sum!" /"Мисля, следователно съществувам!"/. Моята цел в това есе не е да ви натрапвам фрапантни идеологеми, а е далеч по-скромна - да раздвижа мозъците ви и те сами да ви подскажат задоволителния за вас отговор. Ако постигна това, уверявам ви, че ще остана предоволен.
        Ние всички, без изключение, оперираме с термина "съществуване" напълно свободно и чисто интуитивно, без да си блъскаме главата над въпроса колко е парадоксално понятието, свързано с този термин и как то следва да бъде дефинирано точно. Аз няма да наруша тази традиция и ще ви оставя във властта на собственото ви интуитивно усещане за "съществуването". Един от първите въпроси, който може да възникне в главите ви, и който просто се набива в очи е:

Свързано ли е съществуването с понятието "форма"?

Казано с други думи - възможно ли е съществуване без форма? В знаменития роман на Хърбърт Уелс "Невидимият", главният герой - физикът Грифин, успява да стане съвършено невидим за околния свят. За този свят той престава да има форма и дефакто не съществува, но за себе си той продължава да съществува. Възникват, обаче, сериозни проблеми пред Грифин и му се налага да демонстрира съществуването си пред света. За целта той облича дрехи и бинтова главата си, за да може да изглежда що годе нормално и приемливо за останалите. Тоест Грифин е принуден да приеме определена форма, в която да облече съществуването си. Древнокитайският мислител Лао Дзъ, обаче, говори за формата на безформеното, която именува Дао. Според него Дао е вечно и неунищожимо, малко и невидимо, меко и всепроникващо, и управляващо света. Тоест Дао съществува, в някаква предформа и е първопричина за формите. За Него Лао Дзъ казва:

"Дао ражда едно. Едно ражда две. Две ражда три. Три ражда мириадите неща..."

Никой не е виждал с очите си митичното Дао, но с видими форми се сблъскваме ежедневно. И като следствие изниква закономерният въпрос:

Защо нещата приемат форма?

Когато котката изпитва студ, тя се свива, приемайки кълбовидна форма. Това никак не е случайно. Котката мигновено решава един вариант на изопериметричната теорема:

От всички обемни тела кълбото е с най-малка повърхнина.

Фактически котката се свива на кълбо, за да намали до минимум повърхнината си и така съхранява топлина за по-дълго време.

Близко до ума е, че нещата приемат определени форми, които са решения на някакви екстремални задачи и тези форми им служат като защитна реакция, от една страна срещу съществуващото извън тях и вътре в тях, а от друга срещу несъществуващото извън тях и вътре в тях. В частност формата ги предпазва, в определен смисъл, дори и от самите тях, а на последното обстоятелство спокойно може да се гледа като на доказателство за собственото им съществуване. И когато споменахме, че формата предпазва нещата, както от несъществуващото извън тях, така и от несъществуващото вътре в тях, рискуваме да бъдем обвинени в едно напълно безсмислено изказване. Но нека ви припомня, любознателни читатели, една известна мисъл на Лао Дзъ:

"Несъществуващото ще споходи всичко съществуващо."

Тя не е никак случайна и ви съветвам да помедитирате върху нея. Дълбочината й е необичайна!

И така, осъзнавайки важността на формата за съществуването на нещата, ние все още нямаме убедителни логически доводи, за да се произнесем окончателно, че наличието на форма е едно необходимо условие за съществуването на нещата. Единственото, което смеем да твърдим е, че има немалка вероятност това да е именно така. Именно поради липсата на доказателства за упоменатата теза, следва да разгледаме по-подробно въпроса за:

чистото съществуване /без форма/.

Възможно ли е то? Погледнато чисто математически, можем спокойно да въведем един Оператор за съществуване. Той не се нуждае от форма, за да функционира, но спрямо конкретните форми ще се задава по специфичен начин с нещо, което можем да оприличим на матрица или тензор. Преди да се прояви на ниво форма, съществуването на нещата се гарантира от този оператор и можем да го наречем мнимо /или латентно/ съществуване. Без да се задълбочавам върху детайлите, ще споделя с вас един удивителен факт:

Както и да бъде дефинирано понятието "доказателство", съществува теорема за съществуване, която не притежава конструктивно /т.е. описано с помощта на алгоритъм/ доказателство.

Близко до ума е, че броят на подобни теореми, имащи единствено чисто логически /и некоструктивни/ доказателства, ще надвишава чувствително броя на "конструктивните" теореми. Да си вземем една произволна такава "неконструктивна" теорема. В нея задължително ще става дума за съществуването на някакъв обект "О".  И тук идва първият шок, който получаваме. "О" не може да възникне като реално физически съществуващ обект, никога в никоя вселена. И наистина, ако допуснем противното, то начинът на възникване на "О" ще представлява по същество своеобразен алгоритъм, който доказва теоремата. А нали тя нямаше конструктивно доказателство! Следователно "О" съществува само в математическата, но не и във физическата реалност. "О" е като летящия Пегас - неговото съществуване е чисто мнимо! Но все пак е съществуване, нали?
       Даденият от мен пример оборва поддръжниците на теориите, че математиката се покрива с физическата реалност. Не, драги мои - математическата и физическата реалност имат непразно сечение, но имат и вечно непресичащи се зони!
       Идеята да се зададе съществуването чрез Оператор за съществуване ни води до следващата стъпка. Във физическата реалност следва да търсим физическо Поле на съществуването. Неговият репрезентатор следва да е протобозон, който чисто символично ще наречем Екзистенцион. Той, съгласно известният принцип на Луи дьо Бройл, е частица вълна, или още по-точно казано - частица сърфираща на гребена на квантова вълна.  Фактически Екзистенционът живее на границата между Битието и Небитието. Той е като делфин, който е осъден вечно да се гмурка във "водите" на Небитието и да изскача оттам в Битието, обгърнат от мистични капчици мъгла,  с която сякаш загръща Битието и изгражда наноси в Него (както героите на Омир от троянската война са загръщани в мъгла /или облак/ от техните богове-любимци, за да бъдат спасени от смърт /така например Аполон спасява Еней в двубоя му с Диомед/).  Именно тук е мястото да си припомним още една друга изключителна мисъл на Лао Дзъ, тясно преплитаща се с казаното от нас:

"Всичко се поражда от Битието. Битието се поражда от Небитието!"

Нека отново се върнем на главния въпрос:

Какво означава нещо да съществува?

Не следва ли да свързваме съществуването на един обект с наблюдател, който регистрира /обективира/ съществуването му?


Според мен отговорът на втория въпрос изцяло зависи от това как подхождаме към него - като вярващи или като атеисти. И наистина, нека сме вярващи. Тогава за нас съществува Бог, когото можем да наречем Висша перцепторна функция. Той наблюдава квантовия свят представляван от т.нар. вълнова функция на Шрьодингер. Добре известно е, че съгласно принципът на неопределеност на Хайзенберг, вълновата функция задава не точните местонахождения на наблюдаваните обекти, а цели полета от потенциално възможни техни координати, в които те пребивават с определена степен на вероятност. Занимавайки се обстоятелствено с този въпрос, ние изяснихме преди време, че принципът на Хайзенберг означава, че за един квантов обект не е възможно едновременно да се знаят неговото настояще и локалното му бъдеще. Затова, за да има той локално бъдеще, т.е. за да съществува, наблюдението променя неговото настояще. Следователно Висшата перцепторна функция, наблюдавайки всеки един квантов обект, непрекъснато го променя, но така тя, оглеждайки се в неговата промяна, променя и себе си. Тоест Бог не може да се самонаблюдава, защото тогава той се саморазрушава! Така логически достигаме до извода, че ако съществуването на нещата е плод на Божието наблюдение, чрез което това съществуване се регистрира и обективира, то съществуването на Бог не може да е дело на негово самонаблюдение. Тогава имаме само две възможности, ако искаме да сме логически последователни. Да приемем, че Бог не съществува, защото за него не съществува Наблюдател. Но това противоречи на аксиомата на вярващите: Бог съществува! Другото е да признаем съществувавето на Наблюдател на Бог, което звучи толкова налудничаво, че е направо абсурдно. Единствен изход се явява тезата на солипсизма:

"Съществувам само аз и всичко останало е плод на моето въображение!",

която сега би следвало да бъде преформулирана във вида:



Съществува само Бог и всичко останало е плод на Неговото въображение!




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. missana - Благодаря, Влади!
20.08.2017 08:56
Трогнат съм, че хареса есето.
Желая ти вдъхновение и хубава неделя!
цитирай
2. rosiela - Интересно е.
20.08.2017 09:20
Нали знаеш, оттатък не търси форма и твърда материя, всичко е дух, светлина и движение.
цитирай
3. missana - Може би и те се се явяват в свои си форми, Роси.
20.08.2017 09:36
Надявам се да узнаем от първа ръка, все някога. Както казва апостол Павел - тук, на Земята, "виждаме мръчкаво - като в огледало". Истината ще ни се даде чак Оттакък. Ако и тогава ни се даде.

Благодаря за интересните споделени мисли!
цитирай
4. tikovpisane - Трогнат съм, че хареса есето. Желая ...
20.08.2017 10:11
missana написа:
Трогнат съм, че хареса есето.
Желая ти вдъхновение и хубава неделя!



Благодаря! Хубава неделя и на теб!
цитирай
5. kremenova - Надявам се да узнаем от първа ръка, ...
20.08.2017 11:16
[quote=missana]Надявам се да узнаем от първа ръка, все някога. Както казва апостол Павел - тук, на Земята, "виждаме мръчкаво - като в огледало". Истината ще ни се даде чак Оттакък. Ако и тогава ни се даде.

Благодаря за интересните споделени мисли![/quo
Каквото е на небето, токава е и на земята, но в различни измерения.Да не забравяма,че Адам и Ева са създадени в Рая - не на Земята от кал Адам,имало дръвчета,змии,после са пратени на Земята,всъщност ние нищо не знаем каква е истината...
цитирай
6. karamelita - Надявам се да узнаем от първа ръка, ...
20.08.2017 11:34
kremenova написа:
[quote=missana]Надявам се да узнаем от първа ръка, все някога. Както казва апостол Павел - тук, на Земята, "виждаме мръчкаво - като в огледало". Истината ще ни се даде чак Оттакък. Ако и тогава ни се даде.

Благодаря за интересните споделени мисли![/quo
Каквото е на небето, такава е и на земята, но в различни измерения.Да не забравяме,че Адам и Ева са създадени в Рая - не на Земята от кал Адам,имало дръвчета,змии,после са пратени на Земята,всъщност ние нищо не знаем каква е истината...

Всички божествени явления идват от горе,Той е слязъл на земята от горе,издигнал се нагоре и изчезнал.Това означава Космоса.
Прозрението ми тази сутрин е,че съществува свят на фините материи,където отиваме след смъртта си и той е в Космоса,че съществува паралелна земя идентична с нашата,извънземните също отиват в свое си място като умрат там.Накрая,че тези неща вече са открити, но се държат в тайна,тъй като това може да удари по религията.Съществуването съществува в разни форми на материята и в различни измерения,дори паралелно съществува миналото и бъдещето,за това някои неща могат да се предвидят.Това е цивилизация ,която е много пъти напред от нас,за това много неща са необясними за нас,не сме дорасли до нивото им на знания и умения .Тук са заселени хора,за да се спаси умираща поради космически явления цивилизация,пренесени са на по- благоприятни условия.Развили сме се така,заради особеностите на планетата,но съдържаме и ген на извънземни.Тази цивилизация е създала живот след смъртта като по този начин е открила безсмъртието на индивида,ние умираме тук,няма начин - просто ще стене пренаселено ако няма смърт тук и отиваме да продължим живота си там,после е кръговратът Прераждане.
цитирай
7. kremenova - Надявам се да узнаем от първа ръка, ...
20.08.2017 14:07
karamelita написа:
kremenova написа:
[quote=missana]Надявам се да узнаем от първа ръка, все някога. Както казва апостол Павел - тук, на Земята, "виждаме мръчкаво - като в огледало". Истината ще ни се даде чак Оттакък. Ако и тогава ни се даде.

Благодаря за интересните споделени мисли![/quo
Каквото е на небето, такава е и на земята, но в различни измерения.Да не забравяме,че Адам и Ева са създадени в Рая - не на Земята от кал Адам,имало дръвчета,змии,после са пратени на Земята,всъщност ние нищо не знаем каква е истината...

Всички божествени явления идват от горе,Той е слязъл на земята от горе,издигнал се нагоре и изчезнал.Това означава Космоса.
Прозрението ми тази сутрин е,че съществува свят на фините материи,където отиваме след смъртта си и той е в Космоса,че съществува паралелна земя идентична с нашата,извънземните също отиват в свое си място като умрат там.Накрая,че тези неща вече са открити, но се държат в тайна,тъй като това може да удари по религията.Съществуването съществува в разни форми на материята и в различни измерения,дори паралелно съществува миналото и бъдещето,за това някои неща могат да се предвидят.Това е цивилизация ,която е много пъти напред от нас,за това много неща са необясними за нас,не сме дорасли до нивото им на знания и умения .Тук са заселени хора,за да се спаси умираща поради космически явления цивилизация,пренесени са на по- благоприятни условия.Развили сме се така,заради особеностите на планетата,но съдържаме и ген на извънземни.Тази цивилизация е създала живот след смъртта като по този начин е открила безсмъртието на индивида,ние умираме тук,няма начин - просто ще стене пренаселено ако няма смърт тук и отиваме да продължим живота си там,после е кръговратът Прераждане.

Твоите есета ме карат да се замисля за много неща,хубаво е,че ги пишеш!
цитирай
8. didigee - Еха, и Мисана са напомпили пак! ...
20.08.2017 14:57
Еха, и Мисана са напомпили пак!
Прегръдки, приятелче!
цитирай
9. 1997 - Свободни вариации по темата
20.08.2017 21:38
Екзестионът е хипотеза, която с нищо не помага. Материалните частици по- добре обясняват съществуването. Метафората с делфините, гмурканията, мъглата и наносите е красива, но потвърждава, поетичността му.

Смятам, че съществуването не е задължително форма. Дори материалните неща не винаги имат изразена форма. Аз не зная каква е формата на материалните атоми, те се променят непрекъснато, не зная дали потокът светлина е частици или вълна. Не зная каква е формата на никоя идея- на Нищото- 0 и вакуума, нито на пи, на който и да е продукт на мозъка- мисъл, метафора, Бог, изобщо всяка информация и всякакви връзки и отношения.
Приемайки, че ясната оптична форма не е задължителен атрибут на материалните тела (не на нещата) се отървавам от необходимостта от наблюдател. Телата могат да си съществуват и преди, и след наблюдателя, а и независимо от него като Доколумбови индианци. Според това и Бог може да съществува без аз да зная формата му и да допускам, че е старец, 33 г. мъж или гълъб, или и трите заедно?!
Отказвам логични разсъждения за НЕсъществуване на Бог, както е отказал и Бертранд Ръсел. Съществуването Му е обект на вярата , а каква е формата на вярата? А ако няма форма за наблюдател- човек, съществува ли тя за него? ;)
цитирай
10. missana - Мерси и за двете интересни включвания, Кременова!
20.08.2017 22:31
Те египтяните са казали къде отиваме в Египетската книга на мъртвите. Душата отива в Дуат /второто небе/. Скоро ще пускам есе по темата.
цитирай
11. missana - Благодаря, Карамелита!
20.08.2017 22:37
Развиваш доста ценни разсъждения. Наистина Онези Отгоре ни държат на тъмно, за да сме наясно.
цитирай
12. missana - Благодаря, 1997!
20.08.2017 22:43
Прав сте, че нещата са винаги по-сложни, отколкото ни изглеждат. Аз се опитах да нахвърля няколко насоки за размисъл по темата за Съществуването и ще се радвам ако този ми скромен опит получи някакъв отзвук.

Приятна вечер!
цитирай
13. vedrina - !!!
21.08.2017 11:17
Ммммм..., прерасни разсъждения..., - радвам се, че мога да се възползвам - прочетох с голям интерес, също и причина да прочета още по-интересни и други публикации...!!!
цитирай
14. missana - Благодаря, Марина!
21.08.2017 21:38
Трогнат съм от хубавите Ви думи!
цитирай
15. astrojozi19 - БЛАГОДАРЯ!
22.08.2017 16:38
Ценно е. И да Бог е във всеки от нас.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: missana
Категория: Поезия
Прочетен: 5037054
Постинги: 2885
Коментари: 18674
Гласове: 3348
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031