Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2017 23:26 - На Учителя с любов
Автор: missana Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1462 Коментари: 10 Гласове:
2

Последна промяна: 13.07.2017 11:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Иван Иванов - Учителя, ми завеща следното свое учение.

1. Основната цел на човешкия живот е САМОУСЪВЪРШЕНСТВАНЕТО и стремежът към БЕЗСМЪРТИЕ /физическо и духовно/.

За постигането на тази цел

ПЪРВОТО НЕОБХОДИМО УСЛОВИЕ е физическото пречистване. То се базира на вегетарианството /това включва суровоядство и избягване дори на млечни храни. Забранени са също риба, хайвер, пилешко месо и яйца/. Храненето трябва да се извършва веднъж дневно - между 17 и 19 часа /това е усилен вариант на еднократното хранене предложено от геронтолога Янко Балиев, който, обаче, допуска и ядене на месо и други/.

ВТОРОТО НЕОБХОДИМО УСЛОВИЕ е нравственото пречистване. Според Иван Иванов то се постига чрез дълго и бързо ходене по планински терени /не по-малко от 30 - 40 км на ден/, по възможност в самота. Така се изпада в състояние на автоматична медитация, която именно пречиства духа.

За постигане на физическото пречистване се правят подходящи упражнения, включително йогийски. Те се съчетават с навременно лягане, а също и студовозакалителни процедури с хладна, дори студена вода - като къпане в планински речни вирове, извори и водоеми. След дълго ходене /повече от 30 км/ се консумира единствено хляб накиснат в студена вода!

ТРЕТОТО НЕОБХОДИМО УСЛОВИЕ е пълното полово въздържание /брахмачария/. Самият Иван Иванов никога не е водил полов живот. Чрез половото въздържание се набира необходимата енергия за физическо усъвършенстване и за извисяване на духа /трансформация на материалната енергия в т.нар. оджас/!

ЧЕТВЪРТОТО НЕОБХОДИМО УСЛОВИЕ е да не се допуска никакво съмнение в осъществяването на крайната цел. Дори миг съмнение обрича каузата на провал. Липсата на съмнение се постига чрез фанатична вяра в целта.

ПЕТОТО НЕОБХОДИМО УСЛОВИЕ е полагането на непрестанни усилия за постигане на целта. Малките постоянни усилия правят целта осъществима!

ШЕСТОТО НЕОБХОДИМО УСЛОВИЕ е четенето на правилни книги на велики мислители. Самият Иван Иванов посочва само следните книги, според него подходящи и достатъчни за всеки поел трудния път на самоусъвършенстването:

1. "Път към здраве" с автор Махатма Ганди;
2. "Мисли" с автор Блез Паскал;
3. "Обуздаване на вътрешната природа - Раджа Йога" с автор Свами Вивекенанда;
4. "Пътят на Живота" с автор Лев Толстой.
За последната книга Иван Иванов препоръчва едно много старо издание на български език на тази книга /от 1910г./, вече библиографска рядкост, което се състои от 3 части. Първата - сборник от безсмъртни мисли на велики мислители, съставен от самия Толстой и озаглавен "Пътят на Живота" /на руски "Путь Жизни"/. Втората - оригиналното произведение и учение на Толстой "Трактат за Живота /на руски - "Трактат о Жизни"/. Третата разглежда необходимите стъпала на стълбата за духовно усъвършенстване, предложена от Толстой, включваща вегетарианството.

Самият Иван Иванов практикуваше непрестанно дългото ходене през целия си живот. Осъществил е преходи като следните: Драгалевци - Черни връх - Верила - Рила /Седемте рилски езера/ - Връх Дамга - Рилски манастир /115 км/ - за 1 ден /този уникален преход е правил 25 пъти/;
Вихрен - Мусала - за 1 ден /този също уникален преход е правен многократно/;
Ком - Емине за 6 денонощия /720 км/ - Уникален свръхрекорд, достоен за ГИНЕС, поставен заедно с Петко Лазаров и още един участник;
над 40 на брой самостоятелни преминавания на маршрута Ком - Емине по билото на Стара планина.
Отделно Иван Иванов в течение на 21 години /въпреки, че работеше в Кремиковци като електротехник/ всекидневно се изкачваше от Драгалевци до Черни връх, понякога дори 2 или 3 пъти в рамките на един и същи ден. Когато го попитах защо прави това той отговори: "Представи си, че там на края на този дълъг път умира дете и ти трябва да го спасиш. Единственият начин да стигнеш до него е да изминеш това разстояние!".
Иван Иванов обичаше и прехода Драгалевци - Черни връх - село Чуй Петлово /през извора на река Струма/ и обратно - за 1 ден. И аз веднъж го придружих в този любим негов преход.

Поклон пред паметта ти, Учителю! Липсваш ми много!



Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. rosiela - Интересен човек.
12.07.2017 23:40
Били сте добри приятели, очевидно.
цитирай
2. missana - Благодаря ти, Роси!
12.07.2017 23:59
Иван беше уникален човек. На 62 годишна възраст постъпи в школата на Венцислав Евтимов и стана най-добрият демонстратор по йога там. За съжаление той имаше една неизличима слабост. Обичаше да пробива през зимата с щеки леда в планински вирове и да престоява в тях около 15 минути. Бях го предупредил, че това е крайно опасно. Въпреки изключителната му закаленост той на 69 години разви ревматоиден артрит, който само за няколко години го скова напълно. От това и почина.
цитирай
3. zemja - Интересно ми беше...
13.07.2017 01:21
Пожелавам, духовни и физически сили на всеки, който се реши да се усъвършенства по този начин!

Светла му памет на учителя Иван Иванов!
цитирай
4. missana - Хиляди благодарности, Елица!
13.07.2017 01:38
Иван Иванов беше турист-отшелник. Или още по-добре казано - отшелник, не знаещ покой и живеещ във вечно движение. Аскетизмът му е път труден и достъпен за малцина. Точно затова го уважавам безмерно.
цитирай
5. vedrina - !!!
13.07.2017 12:13
Ооо..., не..., - нито едно не мога да изпълня...!!!
Както казват старите хора - за всеки влак си има пътници, понякога ми минава мисъл за едно нещо от всички, а това означава, че ще изям колко за всички останали - "Храненето трябва да се извършва веднъж дневно - между 17 и 19 часа..."
цитирай
6. missana - Мерси за прочита и коментара Ви, Марина!
13.07.2017 13:18
Абсолютно сте права, че подобен начин на живот не е за всеки човек. Но Иван Иванов го беше постигнал. Бях приятел и със сър Янко Балиев. Той забегна в САЩ, а после обиколи целия свят, но се върна в БГ силно разочарован от американците. Написа 2 чудесни книги: 1) Да запазим здравето и младостта; 2) Планински пешеходен туризъм - жизненост и дълголетие. Имам ги с негов автограф. Той бе идеологът на еднократното хранене. Мотивираше го с факта, че през деня (от 6 сутрин до 18 следобяд) е доминантен симпатикусът, който стимулира двигателността и възбужда нервната система. Ето защо, според него, е престъпление да се подава в този период храна на организма. Цикълът на Кребс е трудоемък и въвлича много системи на организма в храносмилателния процес. Поемайки храна ние саботираме двигателното разгръщане на организма. Според Янко, в указания промеждутък трябва да играем специални упражнения и да се движим, като е разрешено единствено пиенето на вода (никакви сокове!). След 18 часа доминантен става вагусът, който умиротворява организма. Именно тогава следва да се нахраним само веднъж, поемайки каквото ни се прииска. Не бива, обаче, да преяждаме. Самият Янко спазваше еднократното хранене, а Иван Иванов, който също го спазваше и беше най-издръжливият на натоварване човек, когото съм виждал през живота си, бе най-яркото доказателство за състоятелността на еднократното хранене. Баща ми, който беше лекар, прочете книгите на Янко Балиев и даде висока оценка за тях. Не зная дали Янко е още жив, но ако е, той ще е около 100-те. Той твърдеше също, че мускулната фибра е по-стара от нервната тъкан и затова има управляващо действие върху последната. И Янко Балиев и Иван Иванов, бяха колосални личности, способни да променят живота на всеки човек, който ги е срещнал. Те промениха тотално и моя свят.
цитирай
7. hloris - Светла му памент на Учителя ти!
13.07.2017 14:05
Къде мога да прочета повече неща за този стил и начин на живот?
В смисъл има ли нещо качено в нета?
Как се казва този начин на живот,отделно течение ли е,или част от йогата?
Макар че едва ли бих могла да спазя всички тези неща...за мен този аскетизъм би бил непосилен,особено да не консумирам кисело мляко и плодове
цитирай
8. missana - Мерси, Хлорис!
13.07.2017 14:43
За подвига на Иван Иванов и Петко Лазаров /за щастие все още жив и в отлична форма/ във връзка с прехода Ком-Емине за 6 денонощия, има два линка в мрежата:
Те са:

http://komemine/records/

http://www.360mag/posts/46711

Що се отнася до книгите на Янко Балиев, то те са цитирани по-долу:

http://knizhen-pazar/index.php?option=add_book&id=300656&title=%D0%94%D0%B0%20%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BC%20%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%20%D0%B8%20%D0%BC%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0


http://webcache.googleusercontent/search?q=cache:GOOTpHYXgLoJ:http://knizhen-pazar/index.php?search%3D%25D0%25AF%25D0%25BD%25D0%25BA%25D0%25BE%2520%25D0%2591%25D0%25B0%25D0%25BB%25D0%25B8%25D0%25B5%25D0%25B2%26searchin%3Dname%2B%D0%AF%D0%BD%D0%BA%D0%BE+%D0%91%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B2&client=firefox-b-ab&hl=bg&ct=clnk

Всичко друго е в моите спомени за тези забележителни личности.
цитирай
9. lexparsy - Сигурен съм че ще каже Да не му липсваш
13.07.2017 15:22
такива хора са безсмъртни в паметта ни
ето и аз се зачетох за да си припомня някои по-истински неща...
благодаря
цитирай
10. missana - Блаогдаря най-сърдечно, lexparsy,
13.07.2017 16:06
за тези точни слова! Тези хора са много скромни. Те никога не вдигат шум около себе си. И днес няма кой да напише две думи на кръст за тях. А това са големи българи. На мен лично ми е най-тъжно именно от това, че в публичното пространство се рекламират имена, които нямат нищо общо с духовните стойности. Биват издигани на пиедестал, а истински стойностното чезне безследно. Преди няколко години мернах в един известен вестник на първа страница заглавие: "Пробутаха Дънов на мястото на Стоичков". Ставаше дума за класация на най-знаменитите българи за всички времена. Дънов бе попаднал в челната десетка, а Стоичков не. Нямам думи да изразя възмущението си от това скверно заглавие. Как може въобще един ритнитопковец да бъде сравняван с духовен колос като Петър Дънов. Но такава е, за най-голямо съжаление, родната ни действителност.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: missana
Категория: Поезия
Прочетен: 5034931
Постинги: 2884
Коментари: 18663
Гласове: 3347
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031