Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2021 23:18 - Декарт
Автор: mt46 Категория: Хоби   
Прочетен: 1778 Коментари: 6 Гласове:
18

Последна промяна: 13.04.2021 23:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.

   Рене Декарт (на френскиRenй Descartes; на латинскиRenatus Cartesius), известен още като Картезий, е френски философматематик и физик. Спечелил световна слава най-вече със своите новаторски философски идеи, Декарт е известен и като създателя на декартовата координатна система, която повлиява върху развитието на съвременната аналитична геометрия и математически анализ.

   Декарт, понякога наричан основоположник на съвременната философия и баща на съвременната математика, се нарежда сред най-влиятелните мислители в новата европейска история. Той вдъхновява както своите съвременници, така и следващите поколения философи, поставяйки началото на рационализма, водещото философско течение в Европа през 17 и 18 век.
/.../

   Рене Декарт /1596 –1650 г./ често е сочен като първия мислител, акцентиращ върху рационалистичния подход в развитието на естествознанието. За него философията е система на мислене, която обхваща цялото познание, и той го изразява по следния начин:

  "Така цялата Философия е като дърво, в което Метафизиката е коренът, Физиката е стъблото, а всички други науки са клоните, които израстват от това стъбло и които се събират в три основни клона, а именно Медицина, Механика и Етика. Под наука за морала аз разбирам най-висшата и най-идеална наука, която, изхождайки от цялото познание на другите науки, е последната степен на мъдростта."

 
image  
Заглавната страница на първото издание на „Разсъждение за метода“

   В своето „Разсъждение за метода“ Декарт се опитва да дефинира фундаментална система от принципи, които могат да се приемат за истинни без никакво съмнение. Той прави опит да създаде такъв познавателен модел, безупречен във всяко отношение, който да даде основа за по-нататъшно развитие – „сигурни и прости правила, такива че всички, които строго се придържат към тях, никога няма да нарекат лъжата – истина и без безрезултатни усилия ще стигнат до истинното познание за това, което е познаваемо“. За да постигне това, Декарт използва метод, наричан понякога хиперболично или метафизично съмнение или методично съмнение: той отхвърля всички идеи, които могат да бъдат подложени на съмнение, а след това ги преутвърждава въз основа на несъмнените идеи, за да получи здрава основа за истинското познание.

   Първоначално Декарт установява само един неподлежащ на съмнение принцип – мисленето съществува, а мисленето не може да бъде отделено от мен, следователно аз съществувам. Така той формулира известното твърдение „Cogito ergo sum“ („Мисля, значи съм“, често (некоректно) превеждано и като „Мисля, следователно съществувам“). Декарт заключава, че ако той се съмнява, следователно нещо или някой трябва да извършва съмняването, а оттам самият факт, че той се съмнява доказва неговото съществуване. „Простото значение на фразата е, че ако някой е скептичен към своето съществуване, това само по себе си доказва, че той съществува.“

   Декарт заключава, че може да бъде сигурен, че съществува, тъй като мисли, но въпросът за формата на това съществуване остава открит. Той възприема своето тяло с помощта на усещанията, но те не могат да бъдат приети за надеждни. Така за него единственото несъмнено познание остава фактът, че той е мислещо нещо. Декарт дефинира „мисленето“ („cogitatio“), като това, „което става в мен, така че аз незабавно да го осъзнавам, в степента в която го осъзнавам“. Така мисленето е всяко действие на личността, което осъзнава незабавно.
/.../

   Декарт извежда и няколко практически правила, които дават възможност за надеждно систематично изследване:

  1. Никога да не приемам за вярно нищо, за което не знам с очевидност, че то е такова, т.е. да избягвам старателно прибързаността и предубедеността и да включвам в съжденията си само онова, което би се представило на ума ми така ясно и отчетливо, че да нямам никакъв повод да го поставям под съмнение.
  2. Да разделям всяка една от проучваните трудности на толкова части, на колкото е възможно и необходимо, за да я разреша по-добре.
  3. Да спазвам винаги ред в мислите си, като започвам от най-простите и най-лесните за познаване предмети, за да се изкача малко по малко, като по стъпала, до познанието на най-сложните, и като приемам, че има ред дори и между ония, които естествено не се предхождат един друг.
  4. Да правя навсякъде толкова пълни изброявания и такива общи прегледи, че да бъда уверен, че нищо не съм пропуснал.
/.../


https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B5%D0%BD%D0%B5_%D0%94%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82

 ПП: Мислите ли, че мислите и съществувате достатъчно?...



Тагове:   философия,   декарт,   Рене,


Гласувай:
18



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dobrodan - 5. Да имам времето да проверя по три пъти
13.04.2021 23:31
дали съм спазил предишните четири :).

То хубаво, ама.....кой ще работи?
цитирай
2. kvg55 - mt46,
13.04.2021 23:34
"Аз напълно се отказах от изучаването на книгите".
Правилно се е отказал от книгите. По негово време най-разпространените книги са били богословските. Но вероятно е чел Еразъм, Рабле и Томас Мор.
цитирай
3. silviia - :)
14.04.2021 00:34
Не. :) Но се надявам на реинкарнация, за да си наваксам това, което Преходът отне от моя голям медицински талант. :) Но пък може хората просто да не ме заслужават. :)))
цитирай
4. mt46 - Е, философията изисква жертви... :)
14.04.2021 22:11
1. dobrodan - 5. Да имам времето да проверя по три пъти
13.04 23:31
дали съм спазил предишните четири :).

То хубаво, ама.....кой ще работи?
цитирай
5. mt46 - Не знам за него, но аз съм ги чел с интерес...
14.04.2021 22:13
kvg55 написа:
"Аз напълно се отказах от изучаването на книгите".
Правилно се е отказал от книгите. По негово време най-разпространените книги са били богословските. Но вероятно е чел Еразъм, Рабле и Томас Мор.

Еразъм Ротердамски е сред любимите ми писатели...
цитирай
6. mt46 - Добре, че си признаваш... :)
14.04.2021 22:14
silviia написа:
Не. :) Но се надявам на реинкарнация, за да си наваксам това, което Преходът отне от моя голям медицински талант. :) Но пък може хората просто да не ме заслужават. :)))

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19157054
Постинги: 3686
Коментари: 45089
Гласове: 148913
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031