Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2021 14:48 - ИСТОРИЧЕСКИЯТ ВЪПРОС Е: ДЕВНЯ ИЛИ АБОБА?
Автор: devnenetz Категория: История   
Прочетен: 1144 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 25.09.2021 11:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 ЛАГЕРУВАНЕТО НА ЦАР АСПАРУХ НА ДЕВНЕНСКА ЗЕМЯ ПРЕЗ  680 год.

Идва… Идва оня щастлив за всички българи миг, когато след 1340 години

 цяла Девня ще посрещне отново цар Аспарух с цветя, със сълзи в очите,

с хляб и сол… И с думите: 

ДОБРЕ СТЕ СЕ ЗАВЪРНАЛИ В ДЕВНЕНСКАТА СИ  СТОЛИЦА, ВАШЕ ЦАРСКО ВЕЛИЧЕСТВО!

Белият цар Аспарух ще скочи от Белия си кон и с треперещите си старчески ръце  ще го

върже за онази, същата, Старата върба до Пирамидата на Пегас, от която извира

и се издига Девненският воден поток (наричан някога и с името Варнан).

А българската историческа наука с наведена глава ще гледа виновно в черната земя…

 Ще подсмърча и ще се извинява за поредната си голяма и непростима грешка!

Преобладаващата част от българите знаят, че Никифор Патриарх, Теофан Изповедник и н. др. са най-старите автори, които са писали за митичната т.н. Варнан (Βαρναν) в поддунавието, в която през 680 година се настанили бойната конница на цар Аспарух и неговата Първа българска преселенческа колона. Навремето, нашата наука изпълнила криво-ляво своя дълг – събрала и превела текстовете им; изтълкувала ги и публикувала всичко произтичащо от тях. Вече повече от един век тя обучава най-старателно и педантично малките българчета, децата, учениците, студентите, учителите и учените (до най-висше ниво) по своята научно „избистрена“ концепция за началната история на Дунавска България. И води безкрайна научна дискусия кое е по-правилното – „КАН“, или „ХАН“? Сякаш само това не е изяснено! Сякаш само това е важно…

Съществуват множество коментари и интерпретации по отношение на правилността  на преводите на написаното от Никифор и Теофан. Видно е, че от тях не става ясно кое е мястото, където се установил Аспарух с племето си. Споменава се въпросната „т.н. Варна“, която уж е била близо до град Одесос, а в края на краищата (в края на 19-ти век) Аспаруховата столица е „научно парашутирана“ („запратена“ и „завързана“) в далечната Абоба, която пък уж се наричала Плиска (че и Плюска!). Този проблем хич не е за по-нататъшно пренебрегване и „уйдурдисване“. Той трябва да намери прецизно решение, защото в противен случай нашата писана история e не научна история, а чисто и просто едно изпипано и наложено „отгоре“ невярно литературно и наукообразно съчинение.

В съвременното ни научно общество няма особени спорове по „напълно изяснената в научно отношение“ тема за Абобското местоположение на Аспаруховата ни столица. Мисля, че не е проблем да покажа и да изразя своето коренно различно виждане   по някои от най-важните сведения на старите автори  относно местонастаняването на Аспаруховия боен и преселенчески авангард.  Въпросната и досега неясна „мъглявина“ – т. н. Βαρναν“/ („Варнан“) е една неразгадана енигма, която е сведена само до неизясненото по произход и значение име Варна.

 Драги Читатели,

От 1878 година досега (вече цели 143 години!) ние българите учим, проповядваме и се поклоняваме на Абобската приказка за историята на Дунавска България. Нека временно да се абстрахираме от нея и да се опитаме да вникнем дали не е възможно да е съществувала една друга, Девненска приказка за Аспарухова България. В Девня и в литературата има изобилие от доказателства за историята, за величието и за паденията на римския град Марцианопол. Нека да допуснем, че той е играл Първостолична роля на Поддунавска България. Нека, без да се срамуваме и без да се страхуваме, да се потопим смело и самоотвержено в бистрите води на вълшебните Девненски извори – немите свидетели и историческата сцена на създаването, християнизирането, просвещението и функционирането на една от първите империи на Европа – Българската. Нашата. Девненската.

Така се е получило, че историята ни е била погълната от забравата на народа и е потънала във водите на тези извори, престояла е цяла вечност в техните дълбини, но най-после е дошло време, когато подобно на легендарното гърне на Марциана, прави опити да изплува по един мъчителен начин над водата с надеждата, че ще бъде забелязана и спасена от българските историци. И държавници! А защо не и от Българския ни народ!? Ако все още можем да минаваме за народ.

Сега ще насоча своята работа към преводите на най-интересните части от текстовете на Νικηφορος Πολιτάνος, на Никифор I, Патриарх Константинополски и на Теофан Изповедник. Нека повече никой никога да не произнася скверни думи срещу тези автори. Чел съм упреци, че те не са били на нужното „ниво“, че са писали „ей така“ – невярно, неясно, несвързано, непонятно, по простоватому… Ами ако се окаже, че ние българите все още не сме прочели правилно написаното от тях!?

Да, няма спор – нашите, а и европейските учени от 20-ти и 21-ви векове уж са били, бяха и са високо квалифицирани, знаят и могат всичко. Поне така си мислят, но фактът си е факт – над тях виси със страшна сила един голям въпрос: Кой не е на нужното ниво – тези трима автори и техните последователи, или – нашата наука? Верният отговор и вярното решение на този трагичен за народа и за историята на държавата ни голям въпрос биха били и ще са истинско чудо!

 

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: devnenetz
Категория: История
Прочетен: 1194123
Постинги: 528
Коментари: 339
Гласове: 1259
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031