Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2021 11:39 - Дискретно лобиране на Бил Гейтс в полза на организми, създадени чрез технологията CRISPR/Cas9
Автор: anthroposophie Категория: История   
Прочетен: 1306 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 04.04.2021 11:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
През 1924г. по време на селскостопанския курс в Кобервиц (СС 327) Рудолф Щайнер обяснява във връзка с дегенерацията на хранителните продукти как те “дотолкова ще се изродят, че още в това столетие няма да могат да служат за храна на хората.” По всичко личи, че ни предстои да навлезем в следващия стадий на тази дегенерация. След нахлуването на ГМО продуктите, разболяващи масово хората, сега усилено се разработват нови организми, получени чрез редактиране на генома. И тъй като в Европа, за разлика от САЩ, тези нови организми подлежат на същия строг контрол, както обикновените ГМО, благодетелят на човечеството Бил Гейтс се е заел да лобира дискретно в Европа в полза на новите организми. 

От сайта на френския вестник “Reporterre” разбираме, че фондацията "Бил и Мелинда Гейтс" е платила 1,3 милиона евро за лобиране в Европейската комисия. (https://reporterre.net/Bill-Gates-finance-le-lobby-des-nouveaux-OGM-en-Europe ). Целта е да се заобиколи решението на Съда на Европейския съюз относно „новите генетични модифицирани организми“, получени чрез редактиране на генома, така че те да бъдат освободени от регламентите за ГМО. Парите Бил Гейтс е дарил на европейския мозъчен тръст “Re-Imagine Europe”, основан през 2018 г. от бившия френски президент Валери Жискар д"Естен, с цел “ангажиране в диалог на широк кръг от европейски заинтересовани страни по редактирането на генома”. (В борда на “Re-Imagine Europe“ между другото е намерил пристан и един наш човек - Георги Пирински - 

https://reimagine-europa.eu/who-we-are/advisory-board-2.

Не е ясно дали Пирински знае въобще за какво става въпрос и умишлено работи за каузата на Бил Гейтс или просто е намерил уютно местенце с добри хонорари?) 

Както пише “Reporterre”, основният фокус на лобирането е да се премахнат строгите разпоредби относно ГМО за тези нови технологии, като бъде повлияно в съответния смисъл на европейските институции. Най-вече целта е да се заобиколи решението на Европейския съд, защото дейността на лобистите в Брюксел се е удвоила след 25 юли 2018 г., когато съдът разпореди да се спазват при новите техники на генетично редактиране на организми същите задължения, както и при ГМО.

Директивата за ГМО 2001/18 задължава земеделските компании да доказват безвредността на своите продукти и да маркират наличието на ГМО. Това обаче не попречи на около сто вида ГМО да бъдат одобрени за внос на европейския пазар, най-вече фуражна соя от Бразилия и САЩ. От 18.4.2004 в ЕС генетични променените продукти трябва да се обозначават с изключение на месо, яйца и млечни продукти от животни, хранени с ГМО растения (соя, царевица, рапица), както и добавки, ензими, аромати, произведени с помощта на генетично променени бактерии, които в правен смисъл не са хранителни стоки.

“Reporterre” напомня, че една от основните цели на биотехнологичните компании за частния сектор е да могат да патентоват живите организми и по този начин да получават патентни възнаграждения за тяхното използване - печалбата преди всичко.

Лобирането вече беше успешно - Съветът на ЕС поиска от Комисията да проведе проучване относно последиците от решението на съда на ЕС от 2018 г. Тя може да предложи мерки за отваряне на вратата за регулаторни промени. Документът се очаква най-късно до края на април 2021 г.




Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 840739
Постинги: 459
Коментари: 15
Гласове: 6203
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930