Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2019 19:04 - 10 причини защо да НЕ си купувате книги
Автор: soldier Категория: Забавление   
Прочетен: 731 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Сърфирах си аз из нета и търсих дали мога да си изкарвам насъщния с четене на книги по 14 часа на ден (подобно на цигуларите, които практикуват по толкова) и попаднах на тази уж „смешна“ статия, на която коментарите предвидливо са изключени. Тоя Боби явно знае, че се навъртам като хрътка тук и там и вадя душата на литературните богохулници от няколко месеца насам. Благодаря за сладките съобщения. Сложил съм си ги в рамка на стената (kiss, kiss, bang, bang)

Та, вярно е, че всеки има право на мнение – не съм тук да убеждавам хората да напуснат работата си и да се заровят в някоя библиотека, преживявайки само на сухари и дъждовна вода. Но ми се струва, че тази статия отразява мнението на реални хора. Аз лично не долових никъде сарказма на Боби (ако приемем, че това наистина трябва да е смешно). Той или има стерилно чувство за хумор, или е бил сериозен и просто е добавил „смеха“ в скоби, за да избегне негативизма. И все пак… Защо е изключил коментарите? Хм…

10 причини защо да НЕ си купувате книги (смях) (По-скоро е тъга)

Книгите от много време западат. Времената се менят и вземат своето със себе си. (Трупове ли?) Книгите са част от тази смяна на ръчното с технологичното. (Хе-хей! Още се правят много ръчни неща. Има една дузина майки в БГ-мама, които плетат шалове и гривнички и си изкарват допълнителни доходи от това) Тази книга, която можеш „ръчно“ да си я носиш вече е излишен товар и освен да подпираш вратите да става течение, то за друго не са полезни. (Първо, днес можеш да четеш книги на телефона си, говоря за крадени книги, фен преводи, и дори да слушаш аудио книги, дори фен аудио версии) А колкото по-дебела книга, толкова по-добре подпряна врата. (Това изречение е причината да подхвана тази статия) Технологиите изместиха книгата и ако искаш да прочетеш нещо полезно, не бива да се излагаш с книга. (Да излагаш кое? Самурайската си чест? Недай си Боже, някой да разбере, че си завършил училище, че оле-мале!) Ако все пак ти е много наложащо (налОщажо?) да го прочетеш, задължително нека да е на Kindle-а. (задължително-нека-да-е – оф, това момченце ще ме скъса от смях!) И въпреки това, книжарници още има. (Къде? Мислех, че това са магазинчета за солни лампи, ама нейсе!) Смятам да ви спестя времето до книжарницата и да споделя 10-те причини защо да не си купуваме книга. (О, моля те, спести ми пари, които така или иначе няма да дам, защото чета сканирани книги от интернет!)

1. Книгата е голям разход. (както и точката, която си сложил на края на всяко подзаглавие!)

Не бива да се подлъгваме по цената на дадена книга. Издателите са си направили своята сметка. (Нарича се ДДС и Стандартен договор с Хеликон за 50% от доходите) Купиш ли едната книга, в следващите месеци излиза продължение на книгата, а оттам още едно и така губим пари всеки месец в ненужни продължения. (Първо: не всички книги имат продължения; Второ: ами трудът на автора? Някои хора купуват тези книги, за да подкрепят писателите, които в реалния живот може да са големи свежари, а на хартия – голяма излагация, но посредствена литература е имало и по време на Античността. Просто до нас нищо не е оцеляло, само големите произведения) А времето, пропиляно в четене на продълженията, отново може да ти коства пари. (Само ако шефът ти мрази да четеш в работно време) Мина времето, когато книги като „Малкият принц“ бяха без продължение. На негово място дойде другият малък принц-маг Хари Потър. (Можеш да разбереш много за един човек по книгите, които дава за пример – и двете книги са за деца. Съответно, тезата на Боби е повърхностна като ципа на сапунен мехур – ПУК!)

2. Влияе зле на зрението ти. (Пфахахаха! Мониторът, който ползваш, е далеч по-вреден, мамин златен! Ако четеше книги, щеше да го знаеш)

Всеки знае (НЕ), че от много четене се слагат очила, които трябва да носиш до живот и да ти се присмиват околните. (Да не сме в детската градина? Не, не… Ти отварял ли си скоро списание Воуг? Няма нищо по-секси от мъж с очила, който чете в градския транспорт. Прати ми мейла си, че да ти покажа мои снимки) А очилата дори никак не са удобни. Лещите пък не са направени за четене. (Има и лазерни операции… Но четенето не е гаранция, че зрението ти ще се влоши, тикво!) Една книга може да те увреди толкова много, че да не можеш и да шофираш, а като остарееш – кой знае. (Смърт? Кой знае, може да имаш внуци, които да ти четат. Някои хора имат. Други хора са Боби) Да не говорим, че трябва и да се учат разни правила за това как се чете и под какъв ъгъл. Почти никой не го знае това, което води до извода, че явно е доста сложна материя и има поредица от формули, които ни отвеждат в математиката. (Ъъъъъъ… Какво? Сега ако кажеш и че математиката е за загубеняци, цена няма да имаш. Дори някой да ми е опрял патлак в слепоочието, не мога да реша уравнение с корен квадратен, но не седя по кафета и ресторанти да врънкам на моята компания колко много цифри има по света и как всички формули ще доведат до Края на дните. Дори да не разбираш нещо, това не трябва да ти пречи да го уважаваш. И под „уважение“ разбирам да не пишеш статии, които те излагат) А на кой му е приятна математиката? От едно четене и вече трябва да решаваме формули. Не си е работа това. (А! О? Прибързах. Плю и на математиката!)

3. Не изглежда гот да четеш. (Ти нещо за майка ли ми каза?)

От край време тези, които четат книги са отхвърлени от обществото. Наричани са под различни имена. (Учени? Учители? Професори? Писатели?… Ох, какви изроди! Продължавай!) Преди са били само подигравки, но с развитието на технологиите, можем да си правим и други изводи. (Какви???) Едно е да видиш някой младеж, четящ книга в метрото и друг, който играе на Iphone-a си. Този с Iphone-a веднага грабва женското внимание. Обикновено цъка небрежно на телефона си и изглежда, че е „неглиже“ тип. Магнит на женското око. (Боби,… Момчето ми,… Не ме карай да ти изреждам хронологично всички дами в метрото, които са си търкали задника в чатала ми, докато чета „Колелото на времето“. Мотаят ми се тука едни визитки, ще ти пратя някоя, ако си толкоз на зор. Освен това, аз съм „за“ Андроид, така че не ми пробутвай х-американските си преоценени джаджи)

4. Влизаш в ненужни мечти. (Например, че светът може да е по-добро място, ако сам си го направиш такова?)

Тези, които четат книги редовно, поне веднъж са си представяли типичната американска история – да влезнат в библиотеката, да изпуснат книгата си и когато се изправят да видят човека на живота си. Да, но това няма как да стане. За съжаление, поради много изчетени книги, че така се получават нещата продължаваш да мечтаеш и да се надяваш. А надеждата е брат на тъгата и сестра на нищетата. Въвличаш се в ненужни мисли и оттам си изграждаш друг свят. Това директно те изхвърля от обществото. (Напъваш се да се изразяваш толкова лирично за някой, който е толкова ядосан на буквите. Какво са ти направили? Всеки мечтае за нещо. И що за пример? Боби, да не казваш на пет милиона българи, че любовта на съществува и трябва да живеят в реалността, която е пълна с прасешка чума и руски шпиони? Браво, бе!)

5. Света минава около теб за миг. (Моля?)

Често се случва пристрастените към четенето хора да четат една книга на един дъх. „Един дъх“ е просто метафора, че докато четат дадена книга, нищо друго не ги интересува. (Обяснението ти е абсолютно безполезно. Читателите ти не са на шест или седем години, че да не знаят какво е метафора) Това често влиза в проворечие с изградените вече привички на живот. Често, докато четем книгата, неусетно попадаме на работното място, което е всичко друго, но не и читалня. В опит да се дочете самата книга на „един дъх“ може да загубим работата си, оттам така желаното социално положение, да се превърнем в едни асоциални животни и до края на живота си да съжаляваме, че сме се обърнали към книгата. Ако не искате това да ви се случи не започвайте да четете, стига не сте решили да прекарате остатъка от живота си сами. (Какво беше това? Някой може ли да ми обясни? Виждал съм как катерица влиза в ръкава на инженер, работещ в ядрен реактор, който унищожава света, и мислех, че това е най-тъпата сцена от филм, но, поздравления, ти си победител! Изглежда книгите са по-вредни от алкохола, марихуаната и златотърсачките, взети заедно. Мария, за теб говоря, душке!)

6. Превръщате се в най-обикновен консуматор.

Човекът се има за много специално същество, дори по висшe от себеподобните си. Затова смята себе си за специален екземпляр, който ще промени света, стереотипите и начина на живот. Опитва се да бъде различен от другите, но знае, че всъщност е прашинка от пясъка, наречен живот. (Пфахахаха!) В последно време се навъдиха достатъчно „мислители“, които да изкарват пари от консуматорите. (Имаш предвид политиците ли?) Те тръбят наляво и надясно в свойте семинари, че трябва да променим живота си и че промяната започва тогава, когато престанем да бъдем консуматори и станем производители. (А! Говориш за хората, които работят в групи за взаимопомощ? Да, как смеят тез свини да помагат на хората да преодоляват травмите си!?) Тези „мислители“ са строго почитани от голяма гилдия от хора. (Раковоболни, жертви на насилие, трафик на хора и подобни) А не бива да преосмисляме и преправяме думите им. А ако не искаме да бъдем консуматори, не бива да „консумираме“ книгите на производителите. Бъдете специални и не подкрепяйте книжната индрустрия. (Да! Ще подкрепя теб и ще ти дам пари да завършиш училище, щот не знаеш как се пише „индустрия“. Господи! Дори Windows има базисен коректор)

7. Превръщаш се в роб на битови порядки.

…Събирането на голямо количество книги само по себе си е ярък признак за неистово количество от прах – над и под книгите. За изчистване на прахта трябва да бъдат купени домакински принадлежности като парцал, препарат, ароматизатор и всевъзможни други досадни неща. Накрая, като теглиш чертата, се оказва, че тази книга освен, че ти е навкякла беля със загубено време, докато си я чел, ти навлиза и домашни проблеми от загуба на място в така или иначе малкия панелен апартамент и допълнителни разходи всеки месец, които се равняват на стойността на книгата. (Искам да говоря с шефа на Боби и да го питам дали му е платил за тези 1600 думи, които трябваше да съкратя от себеуважение)

8. Издателите те правят на глупак. (Единственото изречение, с което съм съгласен)

Когато наглостта граничи с безумието, значи те правят най-нагло на глупак. Много често се случва да отидеш да си купиш книга и да срещнеш 2 цени за една и съща книга. (Не знаех, че продават книги в Кауфланд) Като се загледаш вече по-старателно в книгите ще разбереш, че едната книга е с тънки корици, а другата с дебели. (Боже! Наричат се твърди корици, Боби! Те правят цената по-висока. Леле, аз мислех, че си „нали“, а ти се оказа пълен невежа.)

9. Книгите лъжат по корицата и съдържанието. 

Задната страничка на книгата, както и корицата, са основните маркетингови стратегии за продаване на една книга. Нека не забравяме, че книгата е продукт, а като такъв трябва да има маркетингова обвивка. Затова много рядко можем да попаднем на лоша корица или на лошо описание за историята в книгата. Често корицата изобразява или мистериозност, която те кара да се чудиш къде свършва тази мистерия и за да разбереш трябва да купиш книгата или пък е изобразена най-важната сцена от самата книга. … (Още един безсмислено дълъг абзац с безсмислени разсъждения за кориците и анотациите. Първо, корицата си има художник. Не всеки аспект от една книга е продукт на маркетингови тирани. Второ, анотацията има за цел да грабне вниманието и да ти предложи нещо, което може да е по вкуса ти, а не да обърне портфейла ти с хастара навън) (#Логика) (#КнигиПо5лв)

10. Можеш да изгледаш филма. (Не всички книги са филмирани) (Поправка – повечето книги НЕ са филмирани)

(…)

Някъде към шеста точка осъзнах каква загуба на време е да се занимавам с тази статия, но не искам нещо подобно да си съществува в пространството и аз да се преструвам, че не го виждам. То е грешно. Дори от хумористична гледна точка това е грешно. Нямаше нищо забавно, нищо комично – просто един сухар, който не вижда по-далеч от носа си. Ако не искаш да „финансираш“ издателствата, иди в библиотеката. Ако времето ти е толкоз ценно, има „тъмни“ сървъри, където можеш да си намериш повечето популярни книги.

Мисълта ми е, че ако наистина, ама наистина си поставиш някаква цел, можеш да я постигнеш, независимо от обстоятелствата. Тази статия е просто 10 извинения да де-еволюираме в маймуни. Какво е продължението? „10 причини защо не трябва да ходим на училище (смях)“?

1. Защото е много далеч от компютъра;

2. Защото трябва да харчиш ценните си пари за градски транспорт, вместо за Сникърс и Кока-Кола;

3. Защото учителите са нископлатени идиоти с паласки и мазни зелени сенки, които пушат зад училището и ни правят мръсно;

4. Защото е готино да не ходиш на училище и се издигаш в очите на също толкова готините си приятели;

5. Защото е по-лесно да се социализираш с каймака на обществото – наркодилъри и сводници;

6. Защото учебниците са скъпи, ненужни и ще те направят на Квазимодо;

7. Защото да имаш диплома е тъпо, днес всеки може да си я принтира от интернет;

8. Защото ученето е една голяма машинация от страна на държавата да ни губи времето и да не можем да играем Call of Duty по 18 часа на ден;

9. Защото аз съм прав, а вие грешите;

10. Защото ми свършиха причините, но аз все още съм прав.

https://writereadbelieve.home.blog/2019/09/17/10-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d1%87%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%b7%d0%b0%d1%89%d0%be-%d0%b4%d0%b0-%d0%bd%d0%b5-%d1%81%d0%b8-%d0%ba%d1%83%d0%bf%d1%83%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b5-%d0%ba%d0%bd%d0%b8%d0%b3%d0%b8/




Гласувай:
4



Предишен постинг

1. geridi - Някои книги са вредни. Остарели, за ...
17.09.2019 19:38
Някои книги са вредни. Остарели, за бракуване. Трябва да си вървят с рецензия, корекция и прочие. Някои книги са загуба на време. Не че не беше интересно оборването им, но времето можеше да е оползотворено по-добре. Една книга е... опс... тук се натъкнах на някой, който се оплака, че му е откраднат компютър с ценни снимки и книга вътре.
Втори елемент. Ако си купя книга, шскам да подкрепя автора.
Трето. Не развалят очите. 8 години пред компютъра. Плюс около 20 над книги.
Някои четат за живота, други го живеят. Трети фантазират и пишат. Понякога правят открития, друг път просто пропиляват живота си.
Понякога четенето е безсмислено. Когато книгата е. Но пък е така фубаво рекламирана, че заблуждава в ценността си.
Аз също минах през етап, в който съжалих, че съм чела. После си дадох сметка, че не е имало кой да улови интересите ми и да ги превърне в умения. Има книги, които са излишни. Да рециклиране. И точка.
цитирай
2. kerri - :)
21.09.2019 11:43
"В свят, където всяко действие трябва да носи полза, където времето е пари, а човек струва толкова, колкото е успял да натрупа, четенето става безмислено. Затова нека тези хора да си живеят в обкръжението на ценените от тях предмети, на своите несъкрушими принципи и на чувствата, които не са в състояние да опишат. Благодарение на това ще умрат щастливи в рамките на съществуващата система. Те не познават мъките на самостоятелното мислене, терзанията, свързани с опознаването на собственото си „аз” и света, и никога няма да проумеят, че съществуват различни гледни точки и широка перспектива. Нека и занапред попълват редиците в овчите стада. Това на никой не вреди. Дори помага – на тези, които ги управляват". - цитат от неизвестен автор

И все си мисля, че този материал /против книгите/ е написан иронично или с цел да провокира размисъл.
Поздрави!


цитирай
Търсене

За този блог
Автор: soldier
Категория: Забавление
Прочетен: 15512
Постинги: 16
Коментари: 13
Гласове: 14
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031