Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2018 15:03 - Страхуват ли се от възкресението?
Автор: missana Категория: Забавление   
Прочетен: 1747 Коментари: 13 Гласове:
-6

Последна промяна: 06.04.2018 23:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

          Възкресения е имало и преди Христос. Той не е първият възкръснал. Достатъчно е да прочетем внимателно Стария завет и да си вземем тефтер и молив, за да запишем последователно всички възкръснали, описани в Библията. Дори самият Иисус, преди собственото си възкресение, възкресява не един мъртвец. Особено фрапантен е случаят с възкресението на Лазар /описан единствено в евангелието на Лука/, защото от смъртта на Лазар са изминали няколко дни и тялото му е започнало да се разлага. Случаи на възкресение са описани и в други свещени книги, някои от които са по-древни и от Библията. Самият Христос, след възкръсването си, сякаш губи интерес към земния свят. Той дава убедителни доказателства на своите ученици, че е възкръснал в своето истинско тяло. Това се случва, когато Неверния Тома пожелава да пипне прободните му рани, за да повярва, че това е неговият рави и Иисус му предоставя тази възможност, възкликвайки, че са блажени онези, които са повярвали без да видят! Христос пребивава след възкресението си 40 земни дни - до т.нар. Възнесение, когато отива окончателно при Отца си. Той казва на учениците си, че след него ще дойде Утешителя /това е отбелязано единствено в евангелието на Йоан/. Попове и книжници се опитват да внушат на вярващите, че Утешителя е Светия Дух. Те забравят, че Иисус също носеше Светия Дух, както го носи и всеки човек, но той се сля с него изцяло при река Йордан, когато този дух се спусна от небето под формата на гълъб. Така и Утешителя ще бъде един персонифициран израз на Светия Дух. Иисус, обаче, загадъчно мълчи относно тази му конкретизация.
           Възкресението е безусловно едно от най-големите тайнства. А тайнствата крият в себе си чудеса. Всеки вярващ тайно ги въжделява, както малкото дете вярва в героите от света на приказките и в подаръците на дядо Коледа. По отношение на тайните и чудесата никой никога не пораства. Вероятно това не е случайно.
           Всички сме наблюдавали как върната назад филмовата лента дава възможност скочилият в басейна състезател да се завърне обратно на върха на кулата, от която е наченал скока, а състезателите на бягане с препятствия да скачат наобратно тези препятствия, завръщайки се на стартовата линия. На кино всичко това е възможно, но възможно ли е да върнем и времето назад по същия начин. Ако да, то и описаното за второто пришествие ще бъде напълно постижимо технически. Мъртъвците ще изскочат от гробовете си, след като разпадналите им се кости се самосглобят и ще възкръснат в старите си тела, за да застанат пред Страшния съд, заедно с живите. Възможно е, обаче, те да бъдат възкресени и в други тела - например светлинни. А е възможно и от светлинни тела да възкръснат в истински. Просто фотоните ще преминат в двойки - електрони и позитрони и всеки мъртъв ще възкръсне в две тела едновременно - в тяло от материя и в тяло от антиматерия. И тук веднага възниква един въпрос, който още Демокрит е поставил в древна Гърция. Този велик философ е предполагал, че и душата се състои от атоми, но значително по-фини. Ако е бил прав и нашата душа е изтъкана от фино вещество, то в антитялото ние ще имаме душа, изтъкана от антивещество. Така тези двойници ще са осъдени да живеят в непресичащи се светове, за да не се анихилират. Големият италиански физик Бруно Понтекорво /1913 - 1993/ считаше, че в космоса съществуват цели материци от антиматерия. Уви, до този момент те не са регистрирани от съвременната наука. Не е изключено, обаче, да има и странстващи "айсберги" от антиматерия.
             И докато светът е разделен на два лагера по отношение феномена на възкресението - лагерът на скептиците и този на вярващите, всички до един са единодушни, че е редно да се поставят паметници и надгробни плочи при гробовете на мъртвите. Колкото по-големи са делата им, толкова по-масивни са паметниците и надгробните им плочи. Наблюдавайки тези ритуали, човек неволно се замисля. Дали целта на тези тежки паметници и плочи не е именно в това, мъртвите революционери /във всеки един смисъл/ да бъдат затиснати с достатъчно голяма тежест, за да не могат никога да възкръснат!




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. missana - Анонимен боклук,
06.04.2018 15:21
толкова ли не разбра, че отсега нататък винаги ще бъдеш изтриван и дори изстъргван, както се изтъргва куришка от обувка, защото си точно една куришка и нищо повече.
цитирай
2. vedrina - !!!
06.04.2018 15:30
Не споменахте за неутриното, което пътува във Вселената, - частиците неутрино идващи от слънцето...
"Мъртъвците ще изскочат от гробовете си, след като разпадналите им се кости се самосглобят и ще възкръснат в старите си тела, за да застанат пред Страшния съд, заедно с живите. Възможно е, обаче, те да бъдат възкресени и в други тела - например светлинни."
цитирай
3. rosiela - Не обръщай внимание.
06.04.2018 15:44
Интересен материал е, макар ролята на паметниците да е просто вид уважение. Душите на мъртвите не са там и не могат да бъдат притиснати. При възкресение не се самосглобява тялото, а се материализира ново по стария еталон, така да се каже.
цитирай
4. missana - Да, това за неутриното е вярно. Благодаря Ви, Марина!
06.04.2018 15:47
vedrina написа:
Не споменахте за неутриното, което пътува във Вселената, - частиците неутрино идващи от слънцето...
"Мъртъвците ще изскочат от гробовете си, след като разпадналите им се кости се самосглобят и ще възкръснат в старите си тела, за да застанат пред Страшния съд, заедно с живите. Възможно е, обаче, те да бъдат възкресени и в други тела - например светлинни."


Точно на неутриното възлага надеждите си да открие материци от антиматерия Бруно Понтекорво. Аз се ограничих единствено до темата за възкресението. Може би за неутриното следва да напиша друг материал.

Светли великденски праници!
цитирай
5. missana - Благодаря ти, Роси!
06.04.2018 15:51
rosiela написа:
Не обръщай внимание. Интересен материал е, макар ролята на паметниците да е просто вид уважение. Душите на мъртвите не са там и не могат да бъдат притиснати. При възкресение не се самосглобява тялото, а се материализира ново по стария еталон, така да се каже.


Това за паметниците беше само една невинна шега. И все пак в нея и ма и частица истина. Анонимните боклуци са множеството ръце на един Мефистофел, битуващ в този блог, а и на други места. Но Бог си знае работата и много скоро тази пасмина ще бъде поставена на място. Ще им бъде закачена 200 кг котва и ще бъдат спуснати на дъното на Варненския залив.
цитирай
6. rosiela - Разгледай внимателно, Младене,
06.04.2018 15:57
една познайница неграмотна с постинг "Царят е гол". Барнала си е по- нова снимка и ми пиши, може и на лични, колко килограма я отчиташ, в сравнение с другите по- ранни? Да видим имаме ли точно око.
цитирай
7. monbon245 - Я
06.04.2018 16:02
вземи ти един молив и тефтер, и ги напиши всичките възкръснали от Стария и Новия Завет.
цитирай
8. missana - След твоето упътване, Роси,
06.04.2018 16:02
rosiela написа:
Разгледай внимателно, Младене, една познайница неграмотна с постинг "Царят е гол". Барнала си е по- нова снимка и ми пиши, може и на лични, колко килограма я отчиташ, в сравнение с другите по- ранни? Да видим имаме ли точно око.


нямаше начин да не се досетя. Ще ти пиша на Лични.
цитирай
9. rosiela - Анонимката пуска безплодни копнежи,
06.04.2018 21:24
мъж не видяла, ама се ежи.
цитирай
10. missana - Издебна ме, докато отсъствах от мрежата, Роси.
06.04.2018 21:59
rosiela написа:
Анонимката пуска безплодни копнежи, мъж не видяла, ама се ежи.


Тази анонимна мъж не е помирисвала, щото само пишки са й в главата. Ще да е с голяма телесна маса, за да я отбягват мъжете /съвършено правилно разбира се/. На главната причина не е в килограмите й, а предполагам в ужасяващото й излъчване на диплодок с огромен подут корем. Може би и устата й мирише на вкиснало. Добре ще е да я измие с белина или с негасена вар!
цитирай
11. lexparsy - За да кажа какво мисля, ще започна от последната ти алегория – Паметниците!
06.04.2018 22:02
Паметниците, с които нарочно се потрупва и Вярата ни в Твореца и Разбирането на Мирозданието, чрез изопачаване на религиите и модифициране на Знанието в смешно познаваеми „Доктрини“, че и даже държат да го наричат „Научно“, че и да ни „образоват“ :-(, че и нарочно ни засрамват с понятието „не-научно“. А после… ако се светнем за нещо, измислят преиначена езотерична теория обругана с думата „магия“, и забележи… в нея Опаковат и Истината!!!

Ами разбира се че мистерията на Възкресението на Сина Божи се повтаря фрактално от хилядолетия… и само слабоумните незрящи и глухи „образовани“ люде не виждат.
Ами то е така заради Божия замисъл на Повторяемост за Еволюция на Мирозданието!
И тука Демагогията е тотална, когато Някои започват да пренаписват и история и да адаптират религии, като мултиплицират и хора и събития, чак до наглост!

А за елементарните частици…Ами не искам да се правя на образовател, но е мисля че е ясно как всичко в Сътворението е квантово. Но даже и Научно и в домашни условия може да докажете, че една елементарна частица е там, докато… и после се губи в понятия като вълна или странно споделящи се кванти, че и Веднага с други „частици“…
Ами от началото на миналия век така стана неудобно понятието Етер или Ефир, че хиляди трудове на учени бяха затрити за да стане велик Айнщайн… А сега в Церн ни обясняват че „търсели“ Частицата на Бога :-)))) Лелеееее, дано не я намерят брат… Споко… няма :-) А к'во търсят няма и да кажат...

А за Въскресението ли говорехме… Ами как го наричаме и как си го представяме, че и Къде… Това дето трябва да Възкръсне???
цитирай
12. missana - Страхотен коментар, Лекс! Много си навътре в нещата. Благодаря ти, Приятелю!
06.04.2018 22:16
Имаш възхищението ми. Няма да намерят никаква частица-бог - една щура измислица на Леон Ледерман. И стотина физика като Питър Хигс да се трупнат, пак резултатът ще е нулев. Причината е, че между Небитието и Битието лежи това, което аз наричам Ка-материя. Тя няма форма. Не е Небитие, но не е и Битие. Междинност, която древните наричат форма на безформеното. Ка-материята не може да бъде опозната от същества, намиращи се в битието.
Тази вечер ще пусна стихотворение по въпроса.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: missana
Категория: Поезия
Прочетен: 5036421
Постинги: 2885
Коментари: 18674
Гласове: 3348
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031