Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2019 09:11 - за търсещи - "psi" (психе)
Автор: peperutka Категория: Тя и той   
Прочетен: 1243 Коментари: 9 Гласове:
7

Последна промяна: 20.10.2019 09:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    
     image              
    Историята на символа на психологията (Ψ), наука за душата На древногръцки думата "психе" (както споменахме по-рано) означава пеперуда   
Историята на символа на психологията включва митология и чудата еволюция на термина "psi" (Ψ). Това е двадесет и третата буква в гръцката азбука и в даден момент от историята римляните я транслитерират, за да формулират думата психе. Последната означава пеперуда на латински, но в последствие и неща като бриз, дъх, енергия и душа.   Всеки, който е учил психология, ще си спомни как, когато е стигнал до университета, този символ е бил почти навсякъде. Книги, кабинети на професори, информационни бележки ... Всеки, който се интересува от този клон на науката, ще го разпознае, защото той е част от една култура на символите, която е широко разпространена в много други дисциплини като философията и "phi" (Φ).

  "Думата психология произхожда от сливането на гръцките думи психе и логия." Въпреки това, често приемаме тези символи наготово, без да се замисляме особено. Няма да сгрешим, ако кажем, че много от нас вярват в градските легенди, които изкривяват част от магията на нашите корени. Ето защо разпространено твърдение е, че психологическият символ (Ψ) изобразява тризъбец. По-конкретно, дяволски тризъбец.

Тази невярна теория произхожда от времето, когато хората виждат психичното заболяване като обладаване от демон. Вярва се, че психичните разстройства имат свръхестествени източници като магии и магьосничество, неща извън човешкия контрол. Това означава, че всичко е в ръцете на църквата и, разбира се, кладата.
Нищо не може да бъде по-далеч от истината.
Така че нека да разгледаме истинския произход на психологическия символ.   Историята на символа на психологията (Ψ), наука за душата На древногръцки думата "психе" (както споменахме по-рано) означава пеперуда. Това насекомо е също символ на живот, бриз, животворен вятър ...
Малко по малко, благодарение на влиянието на Римската империя, думата се превръща в символ на човешката душа — нашата жизнена сила, известна още като "ka" в египетската култура.

Гърците и римляните по онова време имат много специфична представа за душата, що се отнася до хората. Едно от техните убеждения е, че когато някой умира, това "ka", за което говорят египтяните, напуска тялото му под формата на дъх. Този дъх има формата на пеперуда - за тях в това няма нищо ужасяващо, защото пеперудите представляват светлина, промяна и надежда.   Историята на символа на психологията на този етап опира до термина психе. По-късно се появява и "логия" (психе и логия). Така с течение на времето неговият етимологичен смисъл преминава от "наука за душата" към "наука за ума". Символът "Ψ" е използван като основен и абревиатурен.

В гръцката митология думата "психе" означава повече от пеперуда, душа и ум. Психея също е богиня, красиво същество с пеперудени крила. Нейната любовна история е една от най-красивите на всички времена и е обезсмъртена от Апулией в "Метаморфози" ("Златният Ас").  

Още за Историята на символа на психологията | Psychology Framar.bg от Framar.bg: https://psychology.framar.bg/%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-8F%D1%82%D0%B0-   Митът за Ерос (Купидон) и Психея  

  накратко..)))  

 




Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. peperutka - :-))))
20.10.2019 09:19
@би - у@и...
и аман от матем.профани..
цитирай
2. milady - кой не обича приказки...я, да видим..)
20.10.2019 09:53

Митът за Ерос (Купидон) и Психея

В гръцката митология думата "психе" означава повече от пеперуда, душа и ум. Психея също е богиня, красиво същество с пеперудени крила. Нейната любовна история е една от най-красивите на всички времена и е обезсмъртена от Апулией в "Метаморфози" ("Златният Ас").

Според историята, измежду трите дъщери на царя на Анадола, имало една, която била наистина специална. Тя била толкова деликатна, привлекателна и изпълнена с радост, че самата Афродита започнала да ревнува, виждайки я като съперница. Тя изпитвала толкова отчаяна ревност, че веднага изпратила сина си, Ерос (Купидон), да я прободе със стрелите си. Афродита искала младата Психея да се влюби в най-ужасния, грозен и безсърдечен мъж в цяла Анадола.

Но нищо не минало според плана. Вместо това синът й, Ерос, се влюбил в прелестната Психея. Неспособен да се спре, младият бог решил да посещава стаята й всяка вечер, за да я спечели и направи своя. Така се и случило. Психея се влюбила лудо в странника, който я посещавал всяка нощ в тъмното. Тя дори не можела да види лицето му. Този странник бил всъщност бог,
който искал да запази самоличността си в тайна.

Още за Историята на символа на психологията
| Psychology Framar от Framar: https://psychology.Framar
цитирай
3. milady - искате ли..още...
20.10.2019 09:54
Но нещата се объркали. Когато Психея разказала на сестрите си за това, те й казали, че тя не бива да продължава връзката, ако не види лицето на мистериозния си любовник. Ето защо докато Ерос лежал в леглото си, тя доближила лампа до лицето му. В този момент синът на Афродита се събудил и избухнал, разярен от дързостта на Психея.

Изпитанията на Психея
Неутешима, обезсърчена и изпълнена със съжаления, дъщерята на царя на Анадола отишла при Афродита, за да поиска помощ. Майката на Ерос видяла това като шанс да освободи света от тази жена, която съперничела с богинята на красотата. Тя й дала четири изпитания, четири задачи, които трябвало да завърши, за да получи любовта и прошката на Ерос. Изпитанията се отнасяли до подземния свят — да се изправи пред Кербер, да пътува с Харон, а по-късно и с Хадес, за да стигнат до Персефона и да поискат малко от нейната красота, която тя държала в малка кутия.

Против всички очаквания, Психея показала, че не само е красива, но и умна, смела и изпълнена с решителност. Но точно когато се справила с всяко предизвикателство и получила кутията на Персефона, потънала в момент на суетност и любопитство. Решила да отвори кутията, за да види какво има вътре и да вземе част от красотата за себе си. Тогава станала жертва на капан: стихийният сън. За щастие една позната ръка издърпала прокълнатата кутия от погледа й. Тази ръка я утешила, а лицето на нейния притежател, изпълнено с надежда, моментално й донесло радост.
Ерос й бил простил.



цитирай
4. mihala - Здравей,
20.10.2019 09:57
Поучително, мисля,че думата логия може да произлиза от логика,което поставя разисъла на друга основа.Логично мислене за психиката. Весел ден.
цитирай
5. eva666 - благ, михаалаа..но, спорният момент, беше...
20.10.2019 10:09
не "логия"та ,а Психе-то /т.е..пеперудата..)
а, това /логично мислене за психиката/
ми звучи.. просто като закачлива таВтология
и не идва от таФта...
усмивки и за теб..
цитирай
6. mihala - Благодаря,
20.10.2019 10:37
От коментарите стигнах до извод,че самата дума изпълнява предназначението на Психея. Иска ми се тав/Ф/тологията да е тафтяна.Къде ли изчезна много беше хубава...
цитирай
7. ladylady - днес е Неделя, ден за Почивка..
20.10.2019 10:44
затова, се опитвам и да бъда..по-въздържана..
ама, не ми е никак..лесно..)
..нетърпелива съм, крайна, не прощавам..лъжи и измама!
/защото, вижте..ние,"земляните"действаМЕ,обикновено с две категории..
примери многоо...
ее,аз намирам, това за..примитивно и неполезно...ретроградно..

затова, пиша с 4-5 имена, защото го..мога..
за мен е фасулска игра,забава..и каширам...00 облага...
и нека , не се мъчат напусто и напразно..злобоидните Хабилитати..
Безкрайността е Избора на моята ..дилема..
цитирай
8. ladylady - още помня..лакираният Гардероб на мама, и нейните рокли и обувки/ които изпробвах.
20.10.2019 10:47
mihala написа:
От коментарите стигнах до извод,че самата дума изпълнява предназначението на Психея. Иска ми се тав/Ф/тологията да е тафтяна.Къде ли изчезна много беше хубава...


Гардероба на мама, ми беше любим, и нейните рокли/ които изпробвах,
а бях малка, около 14..така се започва..и.Любовта, няма край @
трогателен комент, мила...благодаря ти..
цитирай
9. eva666 - колежке михаалаа..комай, ще отворим нова Тема..
20.10.2019 11:10
засега, ще излизам..
до по късно/ и ти благодаря за репликите ..

ти ,сама си противоречиш,мила! нали,Бог уж бил..Всемогъщ?

Бог хлопа на сърцето и който отвори т.е. който повярва и се кръсти
/ Той ще влезе в него чрез Духа си.
У Юда няма това доказателство -според делата,по които ще ги познаем. Не може да приемем,че убийство и предателство,както в последствие самообесването
на Юда , са Божие дело./

това са ..притчи, митове, легенди, и най-опасни вековно наложени.. догми..
и заставам с Цялата си Личност, зад моите думи...
/ и съм се доказала, имам около .5 000поста!!!..
а,това си е бая Духовна работа))
бъди и ти..богоподобна..
извини ме..сега..

Коментарът чака одобрение
Постинг: предател ли е юда искариотски
Автор на постинга: mihala
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: peperutka
Категория: Тя и той
Прочетен: 528589
Постинги: 406
Коментари: 3784
Гласове: 691
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031