Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2020 22:26 - БЕЗ ОРЪЖИЯ РАЗРУШЕНИЯ ТВОРЯТ....
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 1284 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

            OHNE  WAFFEN  RUHINEN  SCHAFFEN!

 

    Така казваха гедерманските ми приятели, когато се разхождаме някога из закритата вече ГДР. Тук и там затворени предпроятия, чиито сгради се рушат, квартали из Дрезден с рушащи се къщи. Без оръжие разруха творят, това могат комунистите, казваха те.

 

    Често си спомням за приятелите ми гедермаци, с останалите живи от тях връзките ни продължават. Сега ще опиша две села, където комунистите натвориха такива разрушения, че те са буквално унищожени без прилагане на никакви оръжия. Оръжието им е простащината, сега в актуализиран вариант ползвано от супердвойката Черепа/Фатмака - единият натовски генерал и обединител на нацията, другият – успешен безнесмен, побегнал в чужбина заради мафията в прокуратурата.

   Селата, които ще опиша са едни от най-красивите като природа. Едното е Софийското село Меча поляна в Понор планина, другото, Безводно - е в един дял на Родопа, известен като Ненковската планина, избрана от траките за тяхна култова планина. Село Меча поляна пък попада в околностите на християнската света планина Манастирище. Започвам със село Меча поляна.

    Селото е много старо, основано е на това място благодарение на римския път от Искрец през Добърчин до него. Без този път достъпът до селото е невъзможен поради отвесните скални брегове на река Сиренена, която тече през Тубдиспансера в Искрец. По-прекрасно място в Понора от това няма. Селото е на височина около 750 м, разположено е в изворната зона на р. Сиренена. Римският път до него се разклонява на три, описвал съм го. Един от най-прекрасните понорови маршрути е този от с. Добърчин до с. Добравица, който преминава под скалите с формата на буквата омега, под един голям водопад, под един древен манастир, разрушен от турците при завладяването на България, за да достигне под скалния комплекс Лупова глАва над с. Добравица.

    Какво случват на селото комунистическите сталински колективизатори:

    Идват те в селото, отнемат на хората земята, пасищата, животниге, инвентара. Изграждат се общи обори за животните в съкратени срокове. Настъпва глад и ужас като този, който описва един селянин от с. Чакаларово в Родопите, а Хайтов публикува в Списание „Родопи” спомените му. Ни храна, ни мляко за децата, към 1960 г. положението в селото е неудържимо. Селяните се събират тайно и решават да изненадат властите в Искрец, като избягат от селото кой където има роднини. Едни слезли в Искрец и Своге, голямата част – в София. Останали няколко много възрасти хора да издоят кравите за да не умрат от мастит докато се реши какво да се прави с тях. Решението на ТКЗС Искрец било те и овцете да се заколят.

   Селото се обезлюдява, които не могат да напуснат селото, много възрастните, остават. След това други селяни от селото, станали възрастни по градовете се завръщат, родното място ги тегли. Все по един двама души в селото им до днес, които остават през зимата. Сградите на ТКЗС-то се разрушиха, виладжии отмъкнаха камъните им, ливадите се възстановиха. Без оръжия коменистите унищожиха селото. Препоръчвам на тези, които не са го посетили да го посетят от спирка Меча поляна. Описал съм поне 10 прехода от него към Пролома или други интересни места.

 

   Селата, които сега споменавам – Меча Поляна и Безводно като такива с еднакво жестока съдба са с много близка природа. Скалите, изпод които от няколко карстови извори извира водата ги има и в двете села, по еднакъв пачин са заобиколени с красоти, а от един процеп от долините им се виждат и по-далечни красоти.

   Съдбата на Безводно е малко по-различна, комунистите му е....ха майкята и на него, но по друго перо – изверването. Село Безводно, наречено така, защото реката му пресъхва през есента има много карстови извори и по същество е Многоводно. Разположено е на около 900 м. н. в. на прекрасно място под вр. Чилакая. От едната страна е оградено от р. Хамбардере, а от другата – с по-малка река, извираща от седловината при махала Бозова. Тази река се влива в яз. Боровица, който е под селото. Красотата и природата му е като на с. Меча поляна, но тук всичко е доста по-голямо. Познавам това село преди изверването, тук имаше живот във всяка махала, във всяка къща. Дойде изверването, хората решиха по махали кои да се изселя и които да одстанат. В долната махала останаха някорко семейства, гор.ните две се изселиха 100%. Изоставените къщи започнаха да се рушат, изворите, непочиствани пресъхнаха, овощните дръвчета и лозите плесенясаха и изсъхнаха. Ползват се от животните само мазетата на къщите, които все още не са паднали. Руини, руини, руини.  И не само тук, а и горе по билото на рида в посока на с. Русалско, където има махали с по една къща, но поне с по декар гробище. Толкова хора са починали за 300 години, а турците не погребват друг човек в стар гроб.

  

  Ще завърша с още една руина, каракачанското село при Канината река под връх Кафадикилди до заслон Ботев. Там имаше каракачанско село с мандра, месопреработваща работилница, с кметство. Понеже съм роден в Калофер видях това село когато то бе във възхода си. Какво се оказа обаче – каракачаните, които са двуезични – български и гръцки – били гръцки шпиони. Задържаха ги в България, интернираха ги по Сливен, Карнобат, овцете им изклаха, конете застреляха, защото нямаше какво да ги правят. Каракачнаското село сега изглежда като пристанщето на Бейрут, където бе складиран товара на „повреден” руски кораб с азотен тор, от който бомбаджиите на Хамас правят бомби. Пак путинска проработка?

   Каракачанското село обаче не бе разрушено с взрив, а поради простащината на управляващите, същата като тази днес на Божков и Фатмака, които искат да върнат България във времето на стореното на Мечата поляна, на Безводно, на каракачанското село Канина река, на фалшивата история, на унищожаването на ценностната система на българите, наричано накратко Голямата лъжа. Сега, когато Гешев подгони мафията от презинентсвото се появи още по-голяма лъжа. Мозъкът на президента ни, нагънат колкото корема на Пеевски след работен обяд проралоти и и той рекна, размайхвайки юмрук:

    - Вън мафията от изпълнителната власт и прокуратурата!

    - Мутри, вън!

   Аз пък казвам друго:

-       Радев, президент на България до 2036 г!

 

 Така тълкувам лозунгите на циганите в окръг Сволянски, стоящи покрай важните пътища с лозунг на гърдите:

     ИСКАМ  НОВА  КОНСТИТУЦИЯ!

   Спряхме при един циганин, най-дебелия, попитах го какво иска да се промени в Конституцията, веднага ще му я напиша. Погледна ме, като че към мен, а не към него ще отправят възнаграждението за гдето кеси на този пек. Нито дума.    

   Глупав човек – иска нова Конституция, аз ще му я напиша веднага, той не казва какво иска. Сещам се за поговорката, късмет в гъзо му вкарваш, оно си бега от късмето....





Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12183396
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031