Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2019 21:15 - ЯЗОВИР "СТУДЕНА", ИЗТОЧЕН КАКТО КТБ...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 1230 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

МУТРИ, СОБСТВЕНИЦИ НА МИНИ ВЕЦ БЛИЗО ДО СТЕНАТА НА ЯЗ. „СТУДЕНА” , ИЗТОЧИЛИ ВОДАТА МУ      

          ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ЕЛ. ЕНЕРГИЯ?

 

   В последно време посещавам региона на Южна Витоша и от туристи чух нещо, което е достойно за проверка от прокуратурата.

    Перничани буквално остават без вода ако не завали обилен дъжд. За да се стигне до това бедственно положение не е виновно безводието през изминалото лято, когато 3-и месец така и не пада дъжд. Виновни за него според туристите, с които разговарях са местната управа на Перник, отговорните служители на В и К от Перник и собственика на яз.”Студена”, извършил неразумен ремонт на стената му. Стената е имала повреди, напълно възможни за отстраняване от водолази, но е било решено да се източи язовира през мини ВЕЦ-а на мутрите, ползващи вода от него за енергийно отработване. За да се открият местата по стената на язовира за ремонт и те да бъдат поправени от ковенционални работници строители, той е бил източен до санитарния му минимум. Ремонтирали стената собствениците, но за беда дъжд така и не завалял и той от месеци се пълни само от вода с все по-намаляващ дебит, останала в снагата на планината от миналия зимнопролетен сезон. За това бедствие, че е вероятно да сполети града, управниците на Перник са знаели, поели са риска, но пък чрез избрания начин на ремонт на стената са осигурили бол вода на частния мини ВЕЦ, което означава, и големи печалби. Какви мотиви са били представени на ръководството на Перник да нагуши с вода турбините на минивеца и да остави без вода града, това трябва да установи разследването. И върху още нещо трябва да се сезира следствието - мястото на ВЕЦ-а правилно ли е било избрано, така че след енергийното отработване водата да не е изгубена за питейни нужди, както тази, идваща от яз. „Искър”към ВЕЦ „Кокаляне”. Сега имало планове за излизане от бедстието като се прокопае тунел за милиони левове,  дълъг километри, през който част от Владайската река да се излива в притока на р. Тончовица, друг канал щял да се прокопава от миниязовира oо с. Долна Диканя, който си е живо блато, до яз. „Студена”. Този язовир обаче е на доста по-ниско и водата му ще трябва да достига до яз. Студена с помощта на мощни помпи. Цената за електроенергията ще влезе в цената на питейната вода, а колко ще струва напорния водопроводпдо там е друг въпрос. Това, което знам е, че язовира до с. Долна Диканя има много слаб приток на вода, рекие към него текат по полето. Не съм запознат с мястото на мини ВЕЦ-а. Обяснение за това къде изтича отралоботената в него енергийно вода не получих убедително. Дано да бъде извършена проверка, казаха перничани, защото заради две-три мутри, оставиха града без вода, казаха те. Нкога Гърнетата /някякви братя Гърневи/ съсипаха предпприятията на града, които купиха по 1 лв. и разбиха за скрап, сега тия с водата нас ще ни довършат.

   Истина ли е това?

  Според туристите извършеното от управата на Пернник е престъпление срещу хората в града, облагодетелстващо собствениците на частния ВЕЦ, което трябва да бъде разследвано. Задаващата се беда е ако не завали дъжд, и то много силно и много дълго време, градът да остане съвсем без вода. Достатъчно да се разкрие това престъпление е да се извърши проверка на произведената ел. енергия от частния ВЕЦ, казаха хората и да се сравни с тази от предишните години и от там да се тръгне към мотивите. Аз повтарям, че не съм виждал този ВЕЗ и къде изтича водата след него.

 

   Същата такава беля за София сториха енергийните мутри по времето на Филип Димитров. За да сринат правителството му, те източиха водата на яз. ”Искър”, която бе отработена енергийно във ВЕЦ-овете Пасарел и Коколяне и токът продаден в Сърбия. Мисля, че годината бе 1992, не съм убеден, но този период на режима на водата в София го помнят всички. Причината обаче е известна на ралотещите в Енергетикага по онова време, където бях и аз. В Перник ще стане още по-страшнно, защото водата в чашата на язовира свършва..

    Господ дава водата, да я пазят хората са длъжни. Без нея няма живот. Мюсюлманите като намерят изворче правят чешма, съират се на курбан. Ние се явяваме точно обратното на тях, водни хаирсузи. Но с други измерения – не изворче можем да съсипем, много ни е дребно, а цял язовир. Заради интереси нечии и от простотия... 





Гласувай:
5



1. morskipesni - По кърджалийско (Боко-тиквено) време тъй е било..
16.11.2019 18:34
Да се знае и помни, че който не е научил, който забравя.. не е за жалене.
цитирай
2. planinitenabulgaria - Горячими
17.11.2019 19:31
morskipesni написа:
Да се знае и помни, че който не е научил, който забравя.. не е за жалене.


маркспутинскими приветами!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12181698
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031