Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2019 22:03 - След края на историята, а сега накъде? 2 част
Автор: merlin68 Категория: Политика   
Прочетен: 3727 Коментари: 8 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Както писах в първата част - Тезата на Фукуяма за "край на историята" не се състоя. Не се осъществи и пътната карта на Бжежински за установяването на Нов световен ред по американски образ и подобие.

Следователно историята продължава, а човечеството очаква създаването на някакъв друг Нов световен ред.

Обаче, една голяма част от старите политически елити в САЩ и Европа, все още не могат да повярват че са се провалили. Това има тежки последици за Западните общества, вместо да се направи реална равносметка и да се търсят нови пътища за развитие, ЕС и САЩ се превърнаха в арени на вътрешни противоборства. Този процес върви от години и вместо да стихва се разпалва все повече. През 2019г. можем да очакваме нов пик на вътрешното противопоставяне, както в европейските страни, така и в САЩ. Като за света ще бъде особено важно как тези противоборства ще се развиват в Америка.

 

В ЕС, противоборствата ще имат регионален характер и няма да влияят особено на световната сцена. Не защото Европа е чак толкова незначителна, а защото Европа се постави сама в ролята на "снишаване", старите европейски политици чакат да се махне Тръмп и всичко да тръгне постарому. Новите политици, дошли на гребена на европейското недоволство, избягват да правят резки маневри и също чакат да видят накъде ще тръгне Америка. Разбира се ще бъде интересно да видим в новия европейски парламент дали ще се засили още повече присъствието на крайно десни, леви и евроскептици. Но както казах, всички те ще са "снишени" и в очакване противоречията им да се решат в САЩ. Предстои да разберем и дали фрау Меркел ще продължи да управлява Германия още две години, или коалиционните ѝ партньори ще я изоставят. Без Меркел, разпадът на Обединена Европа ще се ускори. От ключово значение за бъдещето на Европа ще бъдат решенията за Северен и Южен поток, както и това, ще се съобрази ли Европа с американските санкции против Иран. Тези решения са важни за европейските икономики, клякането пред САЩ и отказа от по-евтините руски и ирански енергийни сурвини за сметка на американски втечнен газ и нефт от СА ще се отразят много зле на европейската конкурентноспособност. Илюзия е да се смята, че ако бъде отстранен Тръмп, новият американски президент ще спре натиска върху Европа в тази насока. Илюзия е също, че нов президент в САЩ ще се откаже от повишаване делът на европейските разходи за НАТО и натиска съюзниците да купуват именно американско оръжие. По въпроса, че спасяването икономиката на САЩ ще става за сметка на останалия свят, в частност и на ЕС, в САЩ има пълен консенсус.

Напрежението между Брюксел и Унгария, Полша, Румъния ще продължи и това ще увеличава и за напред евроскептицизма.

Мигрантската криза ще продължи да поражда конфликти вътре в отделните страни.

Твърде вероятен изглежда Брекзит без договорка, а такъв вариант ще има сериозни и труднопредвидими последици както за Британия, така и за ЕС. Във всеки случай няма да е благоприятен за икономиките им. Не е изключено (макар и малко вероятно) да се стигне до остри разпри между ЕС и Британия, които да блокират сътрудничеството между тях за определено време.

Като цяло, Европа няма да стане по-силна през 2019г. но не очаквам и свръхсериозни кризи заплашващи ЕС с разпад. Съюзът ще се разпадне, и в това няма съмнение, но едвали ще е през тази година. Доколкото перспективите пред Европа са неясни, едва ли може да се очаква особен икономически растеж, дори ще е постижение ако няма спад.

Впрочем, ще добавя, че въпросните противоборства между елитите в Европа и САЩ, както новите дългови балони в САЩ (според анализ публикуван във Форбс, 10% от американските корпорации не са в състояние да обслужват кредитите си), ще доведат до много голяма икономическа криза която ще засегне цял свят, а нас в частност, особено силно. Много вероятно е мащабите й да са по-големи от тези на кризата от 2008г. Но според повечето експерти, тя няма да започне тази година, или поне остротата ѝ ще се прояви по-късно, вероятно 2020-21 година.

В България, управляващата партия, ще продължи да жъне успехи (и особено лидерът ѝ), докато страната продължава да върви бодро към своето самоунищожение. Малък повод за злорадство е, че младата украинска демокрация върви с много по бърза и бодра крачка натам, благодарение на което и страната ни вече не е на последно място в Европа по цял ред показатели.

 

И докато в стара, уморена Европа и примирена България, не се очаква нищо особено през 2019г., в САЩ, аз поне, очаквам да бъде много по-интересно.

За тези които не са успели да си дешифрират новините излъчвани от много свободните световни медии ще преведа - В САЩ, вече две години се води "студена" гражданска война. Президентът на САЩ воюва с огромната част от медиите, с демократите, с част от собствените си съпартийци, с ФБР, с Пентагона и Бог знае с кого още. Но той не е сам, зад него стои половин Америка. Онази половина американци, чиито деди създадоха расистка, бяла Америка. Тези които постигнаха своята мечта за свобода, освобождавайки си жизнено пространство трепейки местното население и осигурили си благоденствие благодарение на робския негърски труд... абе лоши хора. Лоши, лоши, но това са създателите на най-демократичната държава в света. И днес техните потомци са стресирани от новите емигрантски потоци, стресирани са с право, защото те могат да направят с тях същото което техните деди направиха с индианците. Тези хора не желаят да делят своята осъществена мечта с все по-многобройните латиноси, араби и наплодилите се бивши роби. И Тръмп превърна тези хора в свои избиратели, обеща им много неща, и се стреми с всички сили да не ги разочарова.

Медиите твърдят, че избирателите му са необразовани, безработни бели аутсайдери - да прави са, това е огромната част, но не са само те. Зад Тръмп стои едрият национален промишлен капитал на САЩ, Военно промишленият комплекс (да не се бърка с Пентагона)... и разбира се Русия:). Против Тръмп е финансовият капитал с всичките си "свобдни" медии, НПО-та и почти цялото шарено население на страната. Тези хора управляваха Америка и свата през последните почти 30 години и в САЩ са заели ключови позиции във всички държавни структури, включително Пентагона, специалните служби и съдебната власт.

Ситуацията в САЩ, днес наподобява ситуацията в СССР от края на 20-те и 30-те години на миналия век, когато са си противоборствали идеите на интернационалистите и националистите в болшевишката партия. Троцки твърди, че комунизмът не може да победи в една страна и всички сили на младия СССР трябва да бъдат хвърлени като сухо дърво в пожара на световната революция, докато товариш Сталин иска да построи империя по свой образ и подобие на мястото на Руската. Знаем как това противоборство завърши в СССР, Сталин успя, но този исторически пример не гарантира служебен успех на Тръмп. Едва ли днес някой се съмнява, че ако Троцки бе взел властта и хвърлил всичките немощни по това време сили на СССР за подпалване на световна революция, то СССР би рухнал далеч преди 1991г. Разбира се, САЩ разполагат днес с далеч по-голяма мощ, но резултатът от почти 30 годишния им опит да наложат властта си над света показва, че тази мощ е крайно недостатъчна. В този смисъл, победата на Тръмп, може да съхрани Америка като велика страна, не единствената в света, но все пак велика. Ако спечелят опонентите му и продължат опитите за реализация на плановете описани от Бжежински, то САЩ рискуват да изчезнат не само като велика държава, а въобще като държава. Разбира се съществува и варианта ядрен апокалипсис, но световно господство те не могат да постигнат.

В края на миналата година в резултат на острия конфликт между Тръмп и демократите се стигна до така наречения "шът-даун" в САЩ. Заради неразбирателството между Сената и Тръмп, не бяха гласувани допълнителни средства за бюджета и голяма част от министерствата прекратиха работа. Стотици хиляди държавни служители останаха без заплати. Това продължава и в момента, а поводът е обещаната в предизборната кампания от Тръмп стена на границата с Мексико. Републиканците не искат да му отпуснат 5 млрд.$ за строителството й. Това не е толкова значителна сума за бюджета на САЩ, но демократите не искат да отстъпят, Тръмп също няма да отстъпи защото въпросът е принципен и съдържа голяма символика. Заграждам Америка, казва Тръмп, а опонентите му - не, САЩ, както и целият свят ще бъдат един общ двор. Ще видим как ще се реши тази бюджетна драма, но победителят ще отбележи сериозно предимство.

В края на миналата година Тръмп предизвика за пореден път и недоволство в Пентагона с решението си да изтегли американските войници от Сирия. Без коментар оставям отношението му към европейските му "съюзници", които научиха за решението му от медиите. За местните му съюзници - кюрдите това решение е направо шок. Въобще кюрдите за трети път са прелъстени и зарязани от САЩ в геополитическата битка в Близкия изток. Разбира се Тръмп обяви победата над ИДИЛ като основание за изтеглянето, но трябва да е ясно, че основните причини са други.

- Американските войници в Сирия, трябваше да подпомогнат сирийските бунтовници да свалят Асад от власт. Днес това е очевидно, че няма как да се случи, следователно те вече не са нужни в Сирия.

- Ердоган съвсем открито заяви, че през пролетта започва офанзива срещу кюрдите (които той счита за терористи) в района където са разположени американските сили. Тоест, американците рискуват пряк сблъсък със съюзника си Турция в Сирия. Доколкото Турция е стратегически съюзник на САЩ, то Тръмп не може да си позволи още по-голям разрив в отношенията с Ердоган. Затова американските войници трябва да напуснат Сирия.

- Тръмп в предизборната си кампания обеща да изтегли контингента от Сирия, той просто изпълнява обещанията си за които бе избран.

- Последната причина, но не и по важност за Тръмп е, че както той сам заяви преди година - В Близкия изток ние похарчихме 7 трилиона $ и какво получихме в замяна? - Нищо!

Да не би Пентагонът, или демократите да не разбират тези аргументи на Тръмп, та го обвиняват, че бяга от Сирия? Не, разбират ги добре, но не искат да разберат, че доброто старо време в което печалбата от присъствието на американските войски в различни места по света носеше печалба, надхвърляща издръжката им, свърши. Не могат, и не искат да разберат, как се стигна до там, че една регионална сила като Турция, може дръзко да им противоречи и дори заплашва, и изнудва. Не разбират още, че светът се промени, Бжежински не е актуален отдавна. Отказват да разберат, че това което САЩ се опита да наложи на света, светът не го иска, а Америка няма силата да го наложи въпреки това.

Това последното предстои да видим дали голямата част от американския и европейски елити, най-после ще схванат. Ако това се случи през 2019г. то за човечеството рисковете в бъдеще значително ще намалеят, но няма да намалеят трудностите, защото противопоставянето натрупа маса световни проблеми. Те могат да бъдат решени бавно чрез сътрудничество, не чрез противопоставяне.

Така че, тази година ще бъде от изключителна важност за САЩ и за света въобще. От ключово значение ще е, въпросът - Ще бъде ли оставен Тръмп да води своята политика, или ще му пречат по всякакъв начин, включително с опит за импийчмънт. Твърде вероятно е да се стигне до опит за преждевременното сваляне на Тръмп. Много от най-сериозните анализатори дори предричат, че той ще бъде свален. Аз не мисля така и се надявам да се окажа прав. Впрочем свалянето му от поста може да доведе дори до сгорещяване на "студената" гражданска война която в момента тресе САЩ.

 

За Русия и Китай в трета част.

 



Гласувай:
11



1. freeoldmen - За мен бе изключително интелектуално удоволствие
05.01.2019 22:41
да прочета и обмисля и двете части на труда ти.
Предполагам, знаеш, че Фукуяма в значителна степен ревизира позицията си в следващите през годините публикации.
Би ми било много интересно, ако вече си се запознал с последния юбилеен доклад на Римския клуб, да го анализираш.
Той бе издаден на български феноменално бързо, буквално дни след представянето му. В следващият коментар давам линк.
цитирай
2. freeoldmen - http://www.papertiger-bg.com/Comeon.html
05.01.2019 22:43
Като чета реакциите, документът е доста вълнуващ...
цитирай
3. анонимен - да прочета и обмисля и двете части на ...
05.01.2019 23:09
freeoldmen написа:
да прочета и обмисля и двете части на труда ти.
Предполагам, знаеш, че Фукуяма в значителна степен ревизира позицията си в следващите през годините публикации.
Би ми било много интересно, ако вече си се запознал с последния юбилеен доклад на Римския клуб, да го анализираш.
Той бе издаден на български феноменално бързо, буквално дни след представянето му. В следващият коментар давам линк.


Да, знам че Фукуяма ревизира тезите си от 92г. но то няма и как да е иначе:) Бжежински също ревизира тезите си, след като става очевидно, че партията на голямата му шахматна дъска не върви в предреченото от него русло.
Не съм чел доклада, но ще го прочета утре и ще коментирам.
цитирай
4. freeoldmen - E, мисля, че няма да е утре:-)
05.01.2019 23:19
248 странички, обаче само преглед на съдържанието може да те замае...
Моят го чакам по куриер, ама нещо закъснява.
цитирай
5. анонимен - 248 странички, обаче само преглед ...
05.01.2019 23:33
freeoldmen написа:
248 странички, обаче само преглед на съдържанието може да те замае...
Моята я чакам по куриер, ама нещо закъснява.


Останах с впечатление, че целият доклад е в линка и затова казах, че утре ще го прочета.
250 страници доклад е ужасно за четене нещо. Ако намеря някоя компилация по бих се зачел.
цитирай
6. codetroina - !!!??? многооо думички, ако, ако, ако...а, ЗАЩО?
06.01.2019 00:18


Твърде вероятно е да се стигне до опит за преждевременното сваляне на Тръмп. Много от най-сериозните анализатори дори предричат, че той ще бъде свален. Аз не мисля така и се надявам да се окажа прав. Впрочем свалянето му от поста може да доведе дори до сгорещяване на "студената" гражданска война която в момента тресе САЩ.
цитирай
7. freeoldmen - В линка го има съдържанието,
06.01.2019 02:41
ако го прочетеш, мисля, че ще придобиеш интерес да се запознаеш с целия доклад:-).
цитирай
8. mt46 - Поздрав!
06.01.2019 20:51
Отново интересен геополитически анализ... Светът изглежда в положение на застой, на затишие...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merlin68
Категория: Политика
Прочетен: 1679666
Постинги: 293
Коментари: 4201
Гласове: 19298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031