Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2019 09:52 - Кроулистът (12)
Автор: missana Категория: Поезия   
Прочетен: 420 Коментари: 4 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Тук Диди припряно го прекъсна: Излиза, че Дхармакая е обиталището на абсолютната Истина. Имам ли право да си я представям по този начин?

- Донякъде добре се ориентираш - с леко одобрителна интонация кимна Алфонсо. Само че терминът "абсолютна" не е много уместен. Няма много истини, за да има една абсолютна между тях. В дхармакая не съществуват формите и времето. Можем да си мислим, че тя е Вечността. В нея се реализира вечното настояще.

- А какво е самбхогакая и има ли трета кая? - намеси се внезапно, Мая.

Алфонсо усети, че тялото му се сгорещява и дори започна да се поти. Ах, тези жени с дяволското им любопитство. Колко време и усилия му костваше да се добере до същността на каите, а те искаха ей така - за броени минути, да узнаят всичко. Но както казват архатите:

можеш да дадеш - без да даваш и да получаваш - без да получиш!

Сега най-важното беше да обуздае тяхната фантазия, защото развихрила се веднъж тя можеше сериозно да им навреди, а той нямаше право да ги излага на риск. Затова внимателно отговори: Да, има още една кая - нарича се нирманакая. Можете да си мислите, че вселената е била първоначално компактифицирана в една единствена точка и там е пребивавала в състояние на хибернация. Това именно е дхармакая. После се е появило Очакването за нещо повече - назряло е Бъдещето, но не като конкретика от форми, а само като намерение за промяна. Това Очакване е с цвета на индиго, с виолетови оттенъци. Ето защо  самбхогакая излъчва индигово-виолетова светлина. Тя е едно безкрайно индигово-виолетово поле. Поле на чистото и лишено от атрибути Очакване. И когато неговата фина ципа се разкъса Реалността се разпилява на форми. Този стадий се нарича нирманакая /и неговият придружаващ цвят е зеленият/. Следователно самбхогакая е чистото и нематериализирано бъдеще. Формата на все още безформеното. Но това не е всичко. Трите каи са свързани с трите главни чакри на човека. Дхармакая е локализирана в чакрата на върха на главата, наречена сахасрара или хилядолистния лотус. Листенцата на лотоса са обаче, не хиляда, както пишат в книгите по йога, а точно 972. Тази най-сложна чакра /чийто доминантен цвят е  белият, понякога с виолетови и златисти примеси/ се състои от два кръга. Външен - с 960 листенца и вътрешен, който се върти в обратна посока на външния. Той има 12 листенца, точно колкото има и сърдечната чакра - анахата, чийто цвят е зеленият. Самбхогакая е локализирана в чакрата, наричана аджна, която съответства на Третото око. Тя има 96 листенца и цветът й е  индигово-виолетов. Всяка от упоменатите чакри е портал за съответстващата й кая. Казано възможно най-просто, в дхармакая не съществува феноменът наричан Време. В самбхогакая съществува нещо, което можем да наречем, обаче, Предвреме. Тя е Залата на бъдещето, в която са разположени отливките на формите, преди още тези форми да се обособят от зеления океан на нирманакая, който всъщност е флуидът на Времето! Когато задухат ветровете на Съдбата, те разпенват повърхността на този океан и от него се отделят късове пяна, които политат и се издигат нагоре. Така се раждат формите, а заедно с тях и пространството, в което те пребивават, описвайки го!

 

/следва/

 

 




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lexparsy - Много интересна за Мая част :-)
17.05.2019 20:29
Различните Кая монасите ги рисуват като мандали с цветни камъчета и после ги разпиляват за подчертаят преходността на Майя. Не твоята от разказа де.... :-)
Интересни мандала се получават само от пресичането на окръжности (като vesica piscis), но всъщност със сфери се получават интересни модели, от които може да се извлекат интересни изводи, някои „херметични“ даже:-)

Благодаря Младен! А добавих и тази част към файла, че да преплуваме после с Кроулиста цялата дължина :-)
цитирай
2. missana - Благодаря ти за ценните допълнения по темата за Каите, Лекс!
17.05.2019 21:42
lexparsy написа:
Много интересна за Мая част :-)Различните Кая монасите ги рисуват като мандали с цветни камъчета и после ги разпиляват за подчертаят преходността на Майя. Не твоята от разказа де.... :-)
Интересни мандала се получават само от пресичането на окръжности (като vesica piscis), но всъщност със сфери се получават интересни модели, от които може да се извлекат интересни изводи, някои „херметични“ даже:-)

Благодаря Младен! А добавих и тази част към файла, че да преплуваме после с Кроулиста цялата дължина :-)


Твоите добронамерени и компетентни коментари са стимул за мен. Пожелавам ти много хубав уикенд!
цитирай
3. emelika - Все пак
18.05.2019 23:18
Алфонсо не бива да забравя да уведоми дамите, че чакрите вече не са 7 а 14, защото може да не знаят, както и за промените в цветовата им гама, обусловени от повишената вибрационна честота на Земята и освен трите Каи -истина /чоку/, радост /лонгку/ , излъчване/тулку/ (използвам тибетските наименования, защото по ми допадат) има и четвърта - свабхавикакая, обединаваща трите – състояние на Просветление – възниквашо и прояваващо се като трикая, основана на интуитивната мъдрост.
цитирай
4. missana - Благодаря ти за тези ценни вметки и допълнения, Емелика!
19.05.2019 10:19
emelika написа:
Все пак Алфонсо не бива да забравя да уведоми дамите, че чакрите вече не са 7 а 14, защото може да не знаят, както и за промените в цветовата им гама, обусловени от повишената вибрационна честота на Земята и освен трите Каи -истина /чоку/, радост /лонгку/ , излъчване/тулку/ (използвам тибетските наименования, защото по ми допадат) има и четвърта - свабхавикакая, обединаваща трите – състояние на Просветление – възниквашо и прояваващо се като трикая, основана на интуитивната мъдрост.


Да имаш прекрасна неделя!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: missana
Категория: Поезия
Прочетен: 5035980
Постинги: 2885
Коментари: 18672
Гласове: 3347
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031