Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2020 21:08 - Адв. Минчо Спасов: Полицията извърши въоръжен грабеж върху мен, шефът на СДВР излъга
Автор: zahariada Категория: Новини   
Прочетен: 985 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 23.09.2020 21:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Адв. Минчо Спасов: Полицията извърши въоръжен грабеж върху мен, шефът на СДВР излъга    

image

Адв. Минчо СпасовИзточник: БГНЕС

 22| 8839|23.09.2020
https://frognews.bg/novini/mincho-spasov-pred-frog-politsiiata-izvarshi-vaorajen-grabej-varhu-men-shefat-sdvr-izlaga.html?fbclid=IwAR1qvoKY9r_VJmZS74ypy1uPs-cH81tEe1BbOIZrtctC9aRH1L8BVyNEoMo


Полицията извърши въоръжен грабеж върху мен снощи на протеста, а шефът на СДВР излъга. Това каза пред Фрог нюз адвокат Минчо Спасов. Ето какво обясни той:

Адвокат Спасов, снощи полицията ограничи правата на протестиращите, като не ги допусна да стигнат до паметника на Незнайния войн. Може ли хората да си потърсят правата в съда? 

 

В момента пиша сигнал до Районна прокуратура. Ще подготвя сигнал и до Софийския административен съд, защото това, което се случи снощи пред НС беше нарушение. Без да е обявен вечерен час, без да се нарушава закона за движение по пътищата, тъй като хората искаха да минат по тротоара към страната на БАН, се ограничи правото им на свободно придвижване. Това е полицейски произвол. Отделно от това бях жертва на въоръжен грабеж от страна на полицията. 

 

Не сме чули за това, разкажете какво ви се случи?

 

По време на сблъсъка един от полицаите ми грабна мегафона, който струва около 200 лева и го прибра. Именно по този повод ще пусна сигнал до районна прокуратурата за въоръжен грабеж. 

 

Опитахте ли да разговаряте с униформените да ви го върнат?

 

Разбира се. Половин час се разправях, но те мълчаха като риби. Използвах мегафона с изключително учтив тон. Нито съм агресирал, нито съм ругал. Обяснявах им през цялото време, че тяхно задължение е да пропуснат гражданите по тротоара. Настоявах да представят заповед, ако имат такава, за недопускане на хората. Два часа това не се случи. И най-накрая ми отнеха мегафона.  Това си е грабеж от въоръжено лице. Със сила ми бе отнет.  Преди това бях ритан и блъскан. Имаше употреба на физическа сила от полицаи без идентификационни номера.

 

Как оценявате поведението на МВР-шефовете, които така и не се появиха?

 

Поведението на полицейските началници и на министъра на вътрешните работи бе скандално и заслужава оставки. Без да е обявено извънредно положение в страната и столицата, без да е налице заповед от кмета на общината, полицаите по усмотрение на техните началници, прекратиха достъпа на протестиращите до паметника на Незнайния войн. Още пред Военния клуб бе преградена улица “Г. С. Раковски” до сградата на БАН. Преградено бе дори и от сградата на Художествената академия. Отвсякъде беше сложен такъв полицейски кордон. После разбрах, че  г-н Георги Хаджиев /бел.ред. шефа на СДВР/, е излъгал в интервюто си, че имало и други достъпи до паметника. Това е лъжа от негова страна. Жалко е, че висш полицейски началник си позволява да го прави. 


Той твърди, че протестът бил нерегламентиран и затова са действали така. 


Единственият орган, който може да каже дали един протест е нерегламентиран или не, е кметът на Общината. Това го пише в чл. 13 от закона за събранията, митингите и манифестациите. Нито президент, нито прокурор, нито министър-председател, нито полицай може да направи квалификация дали даден протест е редовен, нередовен, в нарушение или в изпълнение. Законът е такъв и той трябва да се спазва. В случая ние имаме качество на мирни граждани, които искаха, без да нарушават закона за движение по пътищата, да минат по тротоара до БАН, насочвайки се към паметника на Незнайния войн. Този достъп неправомерно ни бе отказан. Правото на свободно придвижване е конституционно право на всеки гражданин и то може да бъде ограничавано само при наличието на изрична писмена заповед от оторизирано лице. Два часа чакахме тази заповед да ни бъде представена. Тя така и не се появи. 


Видяхме, че до НС имаше много полицаи. Това уплаши ли хората, какви бяха настроенията на площада?


Не, хората не бяха уплашени, те са все така смели и решителни да отстояват правата си. Ако не се огънат под криминалния натиск на управляващите, ще загубим правовата държава, ще загубим България. Управляващите са обречени на неуспех. Но те използват полицаите и жандармеристите, срещу които ние нямаме нищо против. Но властта ги изпращат като жив щит. Ние призовахме вътрешният министър да се появи на място  и лично да ръководи може би най-голямата полицейска операция от 20 години насам. Оказа се, че няма нито един висш полицай, който да излезе и да разговаря с нас. Аз лично поне 20 пъти призовах от мегафона, преди да ми го откраднат, да се яви някой от полицейските началници и да даде обяснение каква заповед обясняват. Оказа се, че това огромно количество полицаи нямат командир. 


Те на ударени ли се правят, страхуват ли се или такава е практиката им?


Този въпрос трябва на тях да им го зададете. Съвсем ясно се видя, че ние потърсихме мирен и цивилизован контакт с тях.  Даже предложихме, ако ги е страх от мен като мъж, да излъчим жени от протестиращите, които да разговарят. Призовахме ги да обяснят поне на журналистите каква заповед изпълняват.  Полицейските началници се скриха. Вътрешният министър също се скри като мишка. Това е длъжностно престъпление - да използваш полицията по нерегламентиран начин. Полицията може да налага полицейски час и ограничения на придвижването само ако е обявено извънредно положение в държавата. Такова, доколкото ми е известно, все още няма.   

 

Интервю на Катя Илиева 




Гласувай:
5



Спечели и ти от своя блог!
1. zaw12929 - Въоръжен грабеж! от полицията!! Е, ...
24.09.2020 13:45
Въоръжен грабеж! от полицията!! Е, браво!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39748474
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031