Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2019 12:20 - Отнемане на деца след Истанбулската конвенция !
Автор: olele Категория: Новини   
Прочетен: 840 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 09.04.2019 12:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Баща  избягал от Швеция с дъщерите си в Полша Един руски баща избяга от Швеция и отпътува за Полша с трите си деца, след като са били раздадени на едно мюсюлманско приемно семейство. Варшавският съд е дал на семейството правото да остане в Полша, докато им бъде предоставен статут на бежанец.

Драмата на 41-годишния Денис Лисов и трите му дъщери започнаха в Швеция, когато жена му се разболя и трябваше да бъде откарана в болница. Шведските социални служби взеха дъщерите на руският мъж и ги предадоха на арабско приемно семейство. 

Лисов можеше да посещава дъщерите си само веднъж седмично и само за няколко часа, въпреки пълните родителски права. И трите му деца имат руско гражданство.

Шведските социални служби взеха дъщерите на руския мъж и ги предадоха на арабско приемно семейство

Шведските власти отказаха да върнат на Лисов децата си и той реши да се върне в Русия със семейството си въпреки забраната. Момичетата бяха включени в Шенгенската информационна система (ШИС) като изчезнали лица, поради което полският граничен служител трябваше да задържа семейството, когато пристигнаха на летище Варшава Шопен.

image

Полското министерство на правосъдието и полският защитник на правата на децата бяха информирани за проблема. На летището пристигнаха представители на шведските социални служби, арабското приемно семейство и руският консул. 

Благодарение на помощта на поддръжника руският баща се съгласи да подаде молба за убежище за себе си и децата си в Полша. Благодарение на това решение семейството не може да бъде върнато на шведите. 

"Съдът не може да изпрати непълнолетни в Швеция, които са влезли под грижите на баща си", решава в сряда следобед съдия на окръжния съд във Варшава. "След изслушването на бащата и поради липсата на доказателства, потвърждаващи ограничаването на родителските права, както и предвид благосъстоянието на непълнолетния, съдът е решил, че те трябва да останат в грижата на баща си." 

Не се спазва понятието за правила за приемните семейства

Министерството на правосъдието също напомни, че благодарение на усилията на полските власти, през декември 2018 г. Съветът на Европейския съюз за правосъдие и вътрешни работи прие идеята, която предвижда единно правило за зачитане на културната, религиозната и езиковата идентичност на детето. когато се дава на приемно семейство. 

Министерството съобщи, че досега законът не е спазен и има ситуации, в които децата са раздавани на семейства с много различни убеждения или от различни култури, както се случи в случая с Денис Лисов.

Източник: POLSKIERADIO24.PL




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: olele
Категория: Изкуство
Прочетен: 61570
Постинги: 33
Коментари: 66
Гласове: 448
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930