Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2020 14:29 - ПО СЛУЧАЙ ГОДИШНИНАТА ОТ СМЪРТТА НА СВЯТОСЛАВ РИХТЕР
Автор: planinitenabulgaria Категория: Музика   
Прочетен: 716 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 05.08.2020 17:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                                  СЪВСЕМ НАКРАТКО ЗА СВЯТОСЛАВ РИХТЕР

 

   По случай годишнината от смъртта на Рихтер - 1. 08. 1997 г. - във ФБ се появиха „статии” от няколко дами, в които написаното за него не отговаря на истината, а по отношение на изкуството му има голяма доза, биха казал дори ПЪЛНО неразбиране. Фокусирането на тези дами, вероятно мислещи, че помагат на изкуството, е върху предполагаеми контакти и деяния на майката на Рихтер, които са измислица на интелектници като тях или съзнателно изработени в Службите на СССР фалшиви новини с цел дезинформация или подмяна на истината за живота на този велик човек. Добре е, че Рихтер вълнува фейсбучките, но годишнината от смъртта му би трябвало да се представи по отговарящ на величието на този голям музикант начин, а историческите факти – достоверно. За Рихтер има разкошен филм на Бруно Монсен Жан, същият, който направи велик филм за Глен Гулд и за Вайсенберг. За Рихтер трябва да пишат образованите в музиката, които разбират и оценяват произведенията, които той представя с изкуството му, а също и запознати с обстановката в СССР, в която той се изявява като творец.

   Съвсем бегло вечер след наситеия ден с емоции по Родопа надниквахме в айфона на жена ми, където попадахме на „статии” за Рихтер във връзка с годишнината от смъртта му,  които госпожите фейсбучки бяха поместили. Според мен е най-добре те да свалят написаното от тях за него от сайтовете си, защото чрез такива писания се създава един съвсем различен образ за този велик творец, макар намеренията им да са били благородни...

  

   Рихтер живее в много размирно време, той е роден през 1915 г. в Украйна в семейство на рускиня дворянка, образована жена и съпруг германец, който е и добър музикант. В СССР вилнее гражданска война през детските му години, животът на родителите му – защото единният от тях е германец! – е застрашен. Родителите му се местят по различни населени места, Рихтер живее при леля си, това което те ги напуска е оскъдицата, в която едвам оцеляват. Рихтер учи пиано и напредва много бързо. Той има щастливата случайност да го чуе друг велик пианист и педагог, Нойхаус /Нейгаус/, който го взема при себе си в Москва. Рихтер напредва бързо, освен пиано той изучава облигатните музикални предмети, става любимият ученик на Нойхаус.

   Годините  обаче стават много лоши, сталинският терор обхваща цялата страна, която Сталин готви за война. В тази кампания от НКВД убиват бащата на Рихтер, защото е германец и може да сътрудничи на немските служби. Подозренията на джелатите на НКВД се насочват и към майка му, която като жена на германец също може да сътрудничи на немските служби и те я търсят да я убият. Тя обаче успява да избяга, качвайки се на немски кораб, като стъплила вече на кораба – чужда територия – тя е обстрелвана и леко ранена. След ВСВ се установява в ФРГ, като се омъжва отново за германец. Арестуван е и професора на Рихтер, Нойхаус, защото е етнически германец, но в списъка за смертательная казнь неговото име го няма и той е освободен. Вероятно запознат с изкуството на този човек, агент на НКВД, преди това музикант, е изтрил името му. Същото години по-късно се случва с Шостакович, но този, който го спасява от депортирането му в Сибир и смърт е Жданов. Описал съм случая в блога си.

    Рихтер след ВСВ, вече на 30 години става един от най-добрите пианисти, ученици на проф. Нойхаус. Да отиде в чужбина – това не може да се случи, баща му е разстрелян като заподозрян, че служи на фашистите. Концертите и рециталите си Рихтер изнася по целия СССР, пътувайки с камиони, влаково е др. превозни средства от Ленинград до Владивосток. Публиката му са рабочих и крестян, между които сигурно е имало и обичащи музиката, като свързващото звено между  тези нещастници е животът им, протичащ по законите на Голямата лъжа. В случая тези хора са ходили на рециталите му свое желание, но в блога си съм описал как те са били наактивирвани от НКВД да протестират срещу произведенние на Шостакович, роден 9 години преди Рихтер, което те не са слушали изобщо, искайки смертательная казнь за автора му.

   Влъстите в СССР след смъртта на Сталин започват да пускат Рихтер да излиза в страните от соцлагера, където той има феноменални изяви. Записът от около 1955 г. от концерта му в Прага е феноменален. Давид Острах настоява пред Брежнев неколкократно, „Пустите Рихтера!”, накрая го пускат. Рихтер, болен от грип, изнаса в Париж концерт, с който смайва французите. Следват покани да свири по цяла Франция, но разрещителните ги издава КГБ. Пускат го и в други страни, защото виждат, че се връща обратно в СССР, пътува и до САЩ. Рихтер не може да пътува със самолет, до Америка той отива с кораб. И там изнася серия от концерти, феноменални, по онова време, когато  в САЩ все още е имало интелигентни хора, включително и руснаци техни любимци. Там е живял и починал Рахманинов, беглец невъзвръщенец от СССР, изявявал се е и Прокофиев.

   Рихтер има огроме репертоар, не знам друг пианист да има репертоар с такъв обем. По ген Рихтем има нещо германско и е добър изпълнител и на немската музика, а вънщността му, тя е на типичия германец. Рихтер изпълнява феноменално много автори, като в репертоара му влизат и 48-те Прелюдии и фуги на Бах, всичките соннати на Моцарт и Бетховен, преобладаваща частот пиесите на Шуберт, Шуман. Концертите за пиано и оркестър, които той е изпълнявал са между 60 и 100. Единственият автор, който Рихтер изпълнява по-студено и се оплаква, че не му влиза в мозъка, е Моцарт. На Рихтер Прокофиев посвещава последните си сонати. Тукще отбележа, че така както Рихтер изпълнява Прокофиев, не може никой друг. Недостиживо е и изпълнението му на Сонатата в си минор от Лист, където освен музикалните качества, пианистът трябва да имаи  много широка и силна ръка.

   Към репертоара на Рихтер влизат и много камерни произведения, където той съвместно с Ойстрах, с Ростропович и други велики артисти бележи други върхове. Цитарам трите Сонати за цигулка и пиано на Брамс, петте Соннати за виолончело и пиано на Бетховен. ВЕЛИК ТРОРЕЦ!!!

   При представянето на филма за Вайсенберг в Народния театър в София, присъстваше самият Вайсенберг, който каза, че счита Рихтер за едни от най-великиите пианисти, защото „умее да яхва мелодията”. Интересно е мнението на Рихтер за Вайсенерг, когото той критикува за недостатъчна бързина на пръстите. Не ги сравнявам двамата, макар да имам мнение, запазвам КОМПЕТЕНТНО мълчание по казуса.

   Такъв велик артист би трябвало да изживее живота си по различен начин от този, който е текъл покрай него и който го е подтискал – живот под знака на Голямата лъжа, на страха, на насилието и лъжата, палката и нагайката. Убили баща му, че е германец, майка му избягала за да не убият и нея, не пускат Рихтер на погребението на майка му във ФРГ за да не избяга. Вместо изкуството му да става достояние на хората по света,  той пътува в студени пътнически и товарни влакове и камиони по Сибир за да изнаса концертите си в слабо отоплени или неотоплени сгради пред хора, които понятие си нямат от музика, от изкуството му. С това си обяснявам тъжното излъчване на този велик човек дори по време на изпълнеията му и го сравнявам с това на свободния човек Вайсенберг. Ако някой се сезира в разликата – свободата в излъчването чрез „каменната” си стойка на Вайсенберг от клавира и тъжното излъчване на Рихтер, ще ме разбере.

   Накрая нещо по-весело:

   При последното посещеие на Рихтер в България, мисля че бе през 1994 г. той изнесе рецитал. Чакаме ние в залата, Рихтер се показва от вратата, поглежда, прибира се обратно. След 20 мин. излезе – остарял, напълнял, в програмата е обявено, че ще изпълни последната Соната на Бетховен, оп. 111. Той изпълни първата, оп. 2 №1. След това до края на рецитала изпълняваше произведия от Шопен, но така вълнуваща, че не мога да го забравя и си спомням - даже чувам - гласа на жена ми до мен тогава, която каза:

   Ние нного ценним Вайсенберг, но не знаем кой от тях е по-велик...

   Каво нещо е срещата с такъв велик човек, а тази моя среща с него е започнала още от радиото преди много десетки години, после чрез грамофонните плочи..

  Ще потърся клипове с изпълнения на този велик артист, жалони за пианистите след него към какво да се стремят:

    Попаднах на исторически запис, част от програмата на Рихтер в Прага от 1955 г, когато за първи път му разрешават да излезе от СССР, изпълнява Шеста соната от Прокофиев.
   Които обичат музиката - приятен досег до изкуството на този голям артист!
  
   Допълнение към постинга ми:
   В последните години на живота си Рихтер на няколко пъти казва пред свои близки:
     - Не нравлю себя....
   Същото казва и във филма за него. Този епизод от филма е много тъжен. В последните дни на живота си - той има усложнение от пневмония - Рихтер отказва да влиза в разговори, казвайки:
  - Я очень усталый, я ухожу...
    Ще дам и пример за неговата трудоспособност:
    Прокофиев пише соната и му ь посвещава, насрочена е и дата за представянето й. Внезапно Прокофиев дни преди концерта променя нещо в сонатата, а времето притиска Рихтер. Той свири по 12 часа на ден, успява да я научи. При представянето обаче спира тока в залата малко преди края на сонатата.  Рихтер при абсолютна тъмнина довършва сонатата, става от клавира, в това време осветлението заработва отново. Не си спомням за коя соната става въпрос, мисля, че е Шестата, една от възлюбените в репертоара му. 
  Годишнинната от смъртта на Рихтер бе повод да послушам негови изпълнения и преклонението ми пред този велик артист сега е по-дълбоко от преди....
  












Гласувай:
4



1. lulchev - Поредна ПЛАТЕНА публикация
09.08.2020 15:46
рекламираща СИН НА НАРОДЕН ВРАГ и прикрит ФАШИСТ, който натрапва на угнетените маси изкуството на експлоататорските класи. С надежда да видиш истината и да се поправиш, ти препоръчвам да чуеш едно изпълнение от пианист с правилни възгледи: https://www.youtube/watch?v=-J9O5Yj3-I4
цитирай
2. planinitenabulgaria - Някакъв пенис ползват в Блог. бг,
09.08.2020 22:30
lulchev написа:
рекламираща СИН НА НАРОДЕН ВРАГ и прикрит ФАШИСТ, който натрапва на угнетените маси изкуството на експлоататорските класи. С надежда да видиш истината и да се поправиш, ти препоръчвам да чуеш едно изпълнение от пианист с правилни възгледи: https://www/watch?v=-J9O5Yj3-I4


ако линкът не е горе в реда за обръщението, той не се отваря. Съжалявем, че не мога да го отговоря и отговоря....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12184137
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031