Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2019 10:11 - Кроулистът (11)
Автор: missana Категория: Лични дневници   
Прочетен: 912 Коментари: 10 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Докато произнасяше последните си думи, Алфонсо неволно погледна към Мая. Очите й сякаш казваха: Прекалено се отегчих. Може би е най-добре вече да си тръгнеш. Затова той се надигна от стола и промълви: Време е да се прибирам. Злоупотребих с гостоприемството ви, дами. Някой друг път ще продължим да си говорим на тези теми. И се запъти към вратата, държейки плавниците и торбичката на Мая с млякото и кейка. Но точно в този миг Диди пъргаво го изпревари и затисна с гръб вратата с думите: Моля те остани! Искам да продължиш да ми разказваш. Тъкмо сега стана най-интересно. Мая с леко гузен поглед от мислите, които бе допуснала в себе си, също изрече: И аз те моля да останеш и да ни разкажеш как се влиза в Пещерата на брахман. Много съм любопитна. Смутен от тази неочаквана реакция, Алфонсо отново седна. Само преди минута той се беше зарадвал, че ще сложи край на увлечението си да говори върху езотеричната тема. А  сега трябваше да сподели с външни за него лица своите тайни практики. Все пак запази присъствие на духа и когато Диди с вид на медиум изрече: Сигурна съм че ако натиснеш точката Юй-тан в областта на сърцето, ще се отвори нещо като врата на асансьор, който те изкачва в Пещерата на брахман, той й отговори:
Донякъде си права. Без тази точка няма проникване в Нефритения дворец. Всъщност индийците наричат Третото око Прозореца на брахман, а даосите - Дворецът Ниуан. След смъртта този Прозорец нерядко рефлекторно се отваря и мъртвият съзира Бялата сияйна светлина, която нахлува в Пещерата. Умрелият възприема тази Пещера като тунел, но изпитва уплаха да излезе от него и да навлезе в сияйната светлина на дхармакая. И тогава попада във виолетовата светлина на самбхогакая.
Тук Мая леко се оживи и с детско любопитство попита: Каква е тази дхармакая? Не съм чувала нищо за нея.
- Дхармакая е истинската реалност - тази, която се простира извън нашата. Индийците считат земната ни реалност за илюзорна. Тя носи твоето име - Мая. Можем да си мислим, че Мая е гигантска холограма, а и самите ние също сме холограми, само че мънички. Като мравчици лазещи из нея. Още по-точно е да си мислим, че сме просто сенки, затворени в една Пещера, прототипът на която е Пещерата на брахман.  Животът ни е нещо като сън на сенки. Тази мисъл за пръв път е изказана от древногръцкия поет Пиндар:

"Сън на сянка е човекът.",

а през 1634г. Калдерон, в "Животът е сън", е формулирал поетичната й кулминация:

"Спи царят, за величие в съня си бленува.
Спи богаташът, богатството тревожен сънува.
Спи беднякът, укори сипе, без да разбира... -
Сън е животът и никой своя сън не избира."

 

/следва/




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lexparsy - Ще вметна съвсем в кратце, за мои и чужди размисли:
16.05.2019 12:41
1.
„Дхармакая е истинската реалност“ е прикрита от това, което наричаме с различни понятия за разбиране Матрицата – Холограмата – Майя...
Но дали не е Социума, като общо понятие?
Нали точно Социума ни ограничава в правила за поведение, закони за спазване и псевдо наука, която пак се състои в преходни закони, стъпили на пясъчни аксиоми...
Та точно Социума, който така си харесваме да преживяваме лесно в него, но ни е даден на готово с правото да избираме, но само Неговите „Свободи“, не допуска да бъдем различни, да вземаме решения и да имаме свободна воля! Също както илюзията на Майя, Матрицата, и квантовата Холограма на възприятията ни, не ни позволяват да излезем от тях.
2.
„Умрелият възприема тази Пещера като тунел, но изпитва уплаха да излезе от него и да навлезе в сияйната светлина на ДхармаКая.“
Думата Дхарма, не се споменава толкова често, колкото Карма!
А Карма постоянно се цитира, в контекста на предопределеното ни от обсъжданите по-горе понятия, като Матрицата... Което е изгодно и за Религията и за една измислена и усложнена до „наука“ Езотерика.
Поради тази проповядвана причина, не се замисляме за Божествените ни „Свободна Воля“ и Право на Избор“, които са същността на Дхарма.
Или по-семпло казано. Дхарма е нещо като Дао, правилния Път, който трябва да следваме за да изживеем правилно живота си (, съобразявайки се и с Кармата, все пак :-)))
3.
А стиха "Животът е сън" е образна картина на състоянието на Живота ни в момента, до който ни докара вечно проповядвания ни, и управляващ ни Социум, заедно с новите дефиниции на държавността ни Българска.
А „картинката“ никой не вижда защото всички Спят, щастливи от радостите на Майя! :-)))
3+.
И понеже всички говорят за древната българска „държава“! Дали милите ни предци ще се съгласят със сегашното ни определение за държавност. И ако не, как ли са го наричали бе Младен?

Благодаря за изслушването на разсъжденията ми Младен, в които може и да греша, но и не натрапвам! А може утре сутринта да мисля различно :-)))
цитирай
2. emelika - Алфонсо покани Астолфо
16.05.2019 13:59
Ще има да си бъбрят за конфликта между съдба и дълг, човек и природа, власт и личност... Пък може и да се върнат към Лопе де Вега и християнизираното животоописание на Буда.
А кармата, Лекс. Законът за кармата е вече отменен. Очакваното следствие - бъркотията. После ще започне подреждането.
цитирай
3. missana - Благодаря ти, Лекс!
16.05.2019 16:53
Във връзка с много интересните ти разсъждения искам да доуточня какво точно е Дхармакая. Това е причинно-каузалното тяло на Реалността. Но тук не следва да бъркаме причинност с причини, защото причините имат конкретна физическа природа. По-скоро се касае за архипричинност или нещо като фараони-принципи. Фараонът заповядва построяването на пирамидата, но той действа като принцип, а не като причина. Робите са строителите на пирамидата и следователно те са аналога на физическата причинност.
цитирай
4. missana - Въпреки, че http://missana.blog.bg/drugi/2016/10/05/antikarma-ese.1480616
16.05.2019 16:59
emelika написа:
Алфонсо покани Астолфо Ще има да си бъбрят за конфликта между съдба и дълг, човек и природа, власт и личност... Пък може и да се върнат към Лопе де Вега и християнизираното животоописание на Буда.
А кармата, Лекс. Законът за кармата е вече отменен. Очакваното следствие - бъркотията. После ще започне подреждането.


твоят коментар, Емелика е насочен повече към Лекс, отколкото към мен, съм длъжен да ти благодаря за това включване. Искам да споделя, че в есето си "Антикарма" /вж линка най-горе/ съм дал обосновани доводи, че Карма има много малък дял във формиране на бъдещето. То се доминира почти изцяло от принцип, който съм нарекъл Антикарма. Всъщност индийското учение за Карма е една от великите заблуди на древността, която предстои да бъде развенчана тотално.
цитирай
5. lexparsy - Благодаря ти за уточнението Младен
16.05.2019 17:39
което не само приемам, но то е ключ към разбирането мистериите, примерно пирамидите... (Принцип, а не причина).
А Архиетипите, "малките" Богове, демоните ни, и храмовите им постройки, и тези на телата ни Чии са?... е много обширна тема...
Блог не стига само..., че и с очички... :-))))
цитирай
6. emelika - Есето е много интересно
16.05.2019 19:46
Прочетох набързо, а и има много препратки, които искам да прегледам. Навярно ще възникнат въпроси на които ще се опитам да си отговоря по мой си начин. Често имам много въпроси, на които знам, че имаш отговори и понякога се изкушавам да попитам.
А Калдероновия Астолфо си беше за теб - да поживеят с Алфонсо сънувайки и да посънуват живеейки.
Малко се дразня от преекспонирането на кармата за щяло и нещяло, за това , уж деликатно, вметнах на Лекс.
Ще се поразходя из предишните ти публикации. Хубава вечер!
цитирай
7. lexparsy - Пак се чувствам като Самотен Войн Емелика :-)
16.05.2019 20:55
Та нали точно Това и аз наТвърдих... за преекспонирането на Кармата...
Която ни прави примирени роби, без Свободна Воля и Право на Избор...
Всеки има своята Дхарма (Път)... можем само да споделяме опитности от своите.
Учителите са малко, и не идват при тези, които и сами си могат...
Примерно... Да си карат тежкотоварния "кармичен' ТИР, който всеки може да предскаже къде ще се озове... Това правят "Гадателите"!
Но не знаят че можем да спрем времето... да вземем решение... и да променим и Кармата и събитията...
Има хора, които само с присъствието си го правят... Защото си търсят Свободата!
Не ги ли разпознаваме?
А не сме ли ние?
цитирай
8. missana - Благодаря ви най-сърдечно Лекс и Емелика!
16.05.2019 21:45
Действително нещата са необозримо сложни. Бъдещето е океана на трансцендентното. То е от една страна информационно предхождане като чиста еманация. От друга страна то се вклинява в настоящето чрез конкретни форми. Тези форми са агенти на бъдещето в настоящето. Нещо като разузнавателни отряди на бъдещето. Те са като комплексните числа - състоят се от две компоненти. Първата е чисто реална, т.е. живее само в настоящето. А втората е чисто имагинерна - т.е. живее само в бъдещето. Но двете заедно и синтетично формират своеобразен кентавър. Нещо като човекът амфибия - Ихтиандър. Този кентавър живее в настояще-бъдещето. Разглеждал съм този кръг въпроси в редица мои есета, които са публикувани тук - в блог бг, както и в сайт Откровения. Обърнете внимание на поредицата ми озаглавена: "Мит ли е безкрайността?" Тя ще спомогне максимално за проясняване на ситуацията.
цитирай
9. emelika - Не, няма да сме самотни Войни!
17.05.2019 12:10
Понякога не догонвам менталния ви вихър, момчета. Отклонявам се лирически в търсене на нова тревичка и забравям, че съм била амазонка. А била ли съм? :) Но пък в моето отклонение се случва да намеря водица - чиста, изворна. И тичам да ви я донеса. Разплисквам половината, но все остава. Мисля си, че точно тя най е нужна на Светлинните Войни.
цитирай
10. missana - Колко поетично, Емелика!
17.05.2019 12:44
emelika написа:
Не, няма да сме самотни Войни! Понякога не догонвам менталния ви вихър, момчета. Отклонявам се лирически в търсене на нова тревичка и забравям, че съм била амазонка. А била ли съм? :) Но пък в моето отклонение се случва да намеря водица - чиста, изворна. И тичам да ви я донеса. Разплисквам половината, но все остава. Мисля си, че точно тя най е нужна на Светлинните Войни.


Днес нещо не съм в час, но ти ми дари светъл импулс с казаното! Да имаш прекрасен ден!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: missana
Категория: Поезия
Прочетен: 5037412
Постинги: 2885
Коментари: 18674
Гласове: 3348
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031