Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05 12:14 - Планетата на бабите
Автор: missana Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2313 Коментари: 11 Гласове:
6

Последна промяна: 14.05 12:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

       Бабите!!! Толкова много е изприказвано за тях. Ще бъда един наивник на над средна възраст, ако си въобразявам, че съм в състояние да кажа нещо революционно ново за тези тъмни интернационални субекти. Но все пак ще се пробвам да дам своя скромен дан по темата в това кратко есе.

        Ще ми се да започна със Свети апостол Павел. Мисля, че никой ревностен християнинин не би подценявал неговите слова и проникновение, дадено му от самия Иисус. В  Първо послание до Тимотей /глава 4, стих 7/ той отделя специално внимание на бабите, като приносител на особен вид  нравствена нечистоплътност:

7. От скверни и бабешки басни отбягвай, а се упражнявай в благочестие.

Тези негови ценни напътствия ме накараха сериозно да се замисля над въпроса, дали следва да подценяваме бабите. Зная, че тук мнозина от вас ще възроптаят срещу мен, считайки ме за истински мизантроп и женомразец. Но уверявам ви, че това не е така. И тези същите, не без основание, ще се запитат - а защо този не казва нищо за старците? За да отговоря на риторичния ви въпрос, отново ще стъпя върху слова на апостол Павел /глава 5, стих 1, от същото послание/:

1. Старец не укорявай, а увещавай го, като да ти е баща...

И така, въоръжени и подковани със свещена книга - каквато е библията, да се върнем на въпроса за бабите. Спомням си странното, до екстравагантност, заглавие на един чешки филм, от началото на 70-те години на миналия век - "Зареждайте бабите правилно". Като че ли чрез него също се провъзгласява значимостта на темата за бабите. Още от деца ни плашат с образа на зли вещици. Те са залегнали в приказките на братя Грим, но и на много други автори на приказки. Всъщност, в приказките на най-различни народи присъства образът на вещицата - колоритен и смразяващ. Достатъчно е да дадем примера с баба Яга и нейната ужасяваща метла. Излизайки на разходки в парковете, вие ще видите, че винаги има по една къщичка на баба Яга. Сякаш тази баба е въздигната в култ при възпитанието на малките деца. В известен смисъл това може и да е за добро. Защото малките дечица се приучават на страх от съмнителни баби и инстинктивно започват да ги избягват. А това само може да ги предпази от редица неприятности. Ще ви призная съвсем честно, че и до ден-днешен аз се страхувам от вещици и щом притъмнее и съм сам, започвам да се оглеждам и ослушвам, да не би скришом отнякъде да ме дебне някоя зла баба с метла и да ме метне бързешката във вързопа си.

        Затворете мислено очи и си представете планета населена единствено с баби. Представете си как млад мъж бива осъден от жесток съд на доживотен затвор на тази планета. Питам се: Не би ли предпочел той смъртното наказание пред перспективата да прекара остатъка от живота си с тези същества. Лично аз ви уверявам, че бих апелирал за незабавна смъртна присъда, защото хорорите в реалността не са никак по вкуса ми. И така - планетата на бабите!!! Смразяваща кръвта планета. Все едно всички най-ужасни детски приказки се въплъщават на нея!

         А сега си представете галактика на бабите!!! Това означава, че абсолютно цялата галактика е населена гъсто с баби. Представяйки си за миг подобна галактика, изпитах върховен и суеверен ужас. За мен е очевидно, че всички останали галактики в миг ще побягнат от нея. И ето ви научното обяснение на закона на Хъбъл за разбягването на галактиките, търсено безуспешно до ден-днешен от най-маститите учени!
Гласувай:
7
1Следващ постинг
Предишен постинг

1. lexparsy - НАПРАВО СЪМ УЖАСЕН
14.05 15:21
от погрешното и вредно послание което правиш, даже и с чувство за хумор Младен.
   Потрепервам направо, защото това отношение към Бабите идва точно от такива църковно проповеднически и грешно разбрани послания и от Библията, но и тази на децата – Приказките - тези на Бабите, съхранили мъдростта на поколенията ни.
   Замисляме ли се Кой има сметка да изопачава значението на това понятие. Май тези, които искат да ни внушат грешните представи за света, и да опорочат истинското значение на библейските послания и мъдрите приказки.

   А понякога и често, а от век насам особено, думите тенденциозно са изопачени до противоположния им смисъл, със сложни порочни алегории. А една Баба може да разкаже това, което е просто и очевидно!
   Ще опитам аз, с плахи позиви само...
   Етимология на думите за Майка и Баща, на почти всички езици идват от звуците М и Б. Те са и съгласни букви, които се произнасят с различни гласни. Примерно арабите казват Амма, Абба. За „М“ може да се сетим по-лесно, примерно ОМ е зука на оплодената утроба на Вселената, възприемана като Космическата илюзия Майя... и т.н. Но и за „Б“ може да се дадат много примери.
Почетете, проверете и се позамислете, и Сами тълкувайте!

   А значение на Баба е в контекста на Баща-Бог-Прародител или просто Мъдър човек, каквито са Бабите, нарочени така от праотците ни почитайки Богинята-Майка. Даже в Русия казват Баба и на млада, но мъдра и познаваща живота жена!
   Мъдрите-Вещи Баби (Вещ означава Знаещ) живеещи усамотено, обикновено са нарочени за Вещици (или Вещери), и преследвани главно от църквата, но и от налагащите ни грешни познания с умисъл.
   За Баба-Яга, да те подсетя че е Огнената Баба. „Г“ е звука за оГън и основа за думите на много езици. Агни йога примерно и т.н. И има теория че къщичката била летяща (с един пачи крак за приземяване) и от нея излизал огън, както от съоръжението, на което си летяла милата, на пук на всички :-)))

   А страхът ни от тъмното и от Баба-Яга, ни е внушен тенденциозно с подобни проповеди. Може би за да спрем да ходим в гората, където може да открием някои Прости и Естествени Същности на Живота, а да си седим пред телевизора, внушаващ ни и неговите „приказки“ със Страх, Агресия и Примиреност!!!

   Няма да ти слагам минус като онази „баба“, защото си се наприказвах. Но ми дължиш 3 цигари брат :-))))
цитирай
2. rosiela - КАКВО ЩЕ СИ ГИ ПРЕДСТАВЯШ НА УЖКИМ:
14.05 15:42
Бабината планета - на доктора пред кабинета!
цитирай
3. lexparsy - Правилно Росела!
14.05 16:08
rosiela написа:
КАКВО ЩЕ СИ ГИ ПРЕДСТАВЯШ НА УЖКИМ:
Бабината планета - на доктора пред кабинета!

Това е положението със съвременните баби, на които са им измислили хиляди болести, хранейки ги цял живот с отрови, а после и лекарства за половината им пенсии. Но за тези, които още не са го осъзнали, са им измислили Турски сериали на телевизора, да се зомбират тотално. Ами правилно е да се страхуваме от тях.
Гледа в градинки викат само на внучетата като в ня‘къв сериал... – Не тичай. Ще паднеш. Ще си разбиеш главата! и т.н. А детенцето гледа ужасено и го е страх да си ритне топката... Сяда и се зомбира на смартфона...
Това е ДемоноКратната планета, на която Някой е преселил обичаните ни Баби!!!
Много са кът вече. Само в някое село, в което те са си жители само, може да ги открием. Ако търсим съкровища разбира се :-)))
цитирай
4. karamelita - Мисана, какъв е този негативизъм ...
14.05 20:17
Мисана,какъв е този негативизъм към възрастните жени и майки...има интелигентни,елегантни,знаещи и помагащи много при изграждането на внуците,когато родителите са заети и са често...Именно поради липса на баби в къщи,деца израснали на улицата стават хулигани.Аз станах баба на 40 години... Искам да си представя планетата на плешиви,сбръчкани и занемарени дядовци по анцузи,с гадни жълти изпадали зъби,прегърбени и куцащи,системно пияни или пушещи..За съжаление са,наистина хората,но не стават за любов...и за гледане не са - жените все ще се направят - прическа,тоалет,червило,някои изглеждат чаровни и възрастни.И ще хвърлят очи и на по- млади мъже...някъде може и да се вредят...Аз със своя внук ще свиря на сцена на 4 ръце на пиано,ще съм с разкошен вечерен тоалет,а той с папионка.Има красота в това!Ще идем с внучка ми на фризьор и маникюр заедно и ще седнем после на паста в сладкарница.Може и да пеем на два гласа вечер.Ще ги уча на много неща,които зная.Хората си живеят живота и на стари години и тогава също има хубави спомени...Какви са тези баби Яги - това е от приказките.Повечето баби са добри и много помагат на децата си,съветват ги,предпазват ги...въобще са необходими.Нещо някоя възрастна госпожа те е изнервила и си го изкарваш на всички...Хората са различни.Седни да си хапнеш нещо вкусно,изкъпи се и ще ти минат...черните и вредни мисли!Която е разваленщина - то и млада и стара си е к...а,но има много благородни и прекрасни стари хора,не може така да се унижават за заслугите и труда си...А когато са болни трябва да им се помогне...Ти майка си така ли ще захвърлиш!!!Не са хубави твоите приказки...
цитирай
5. vesever - ))))Имаш чувство за хумор, поне ...
14.05 20:32
))))
Имаш чувство за хумор, поне аз така го схванах.
Ами...има баби и баби. Някои са благородни и мъдри, други за озлобени и нечистоплътни, както и ти забелязваш...
Аз другарувам с немалко от добрите баби, в моето село ги има и сме приятелки.
Тук пък, в блога, е видно, че се намират и от злите баби, които освен да сеят помии и да злословят, друго явно не умеят. Дано Бог се смили за тях и им вдъхне разум и доброта, но ако дадена баба си е избрала злото, и Бог не може да й помогне..

Поздрави от мен!
цитирай
6. valdor1355 - :))))))))) Допускам, че за пост...
14.05 20:40
:))))))))) Допускам, че за постинга има ситуация, която е афектирала творческата и вглъбена натура на Мисана. Лекс, не се ужасявай от перата на хората, та дори от перото на благородник като него. :)) Не забравяй, че преди всичко той е ексцентрична и философска шпага. :)
цитирай
7. eva666 - :-)) аз,нали ви казах, още отдавна,
14.05 20:55
всеки сам си рисува портрета..
а баба росса, пардон леля, и Миссана, умрат да плюят по..бабите
уж,първом бяха..БСП, ноо постепенно, Ареала..се разширява..
лично, аз използувам тази дума,по повод една Видна особа,която
упорито си крие бабеш възраст..инак, дали си баба или лоша, или добра
това са тъпи клишета..от Тръноффските ливади
толкозз писане, и толкозз смрад..за да висиш кат печен празз отгоре
жалка картинка, и се по-жалко изглежда/ отстрани
Юлия, една вдовица, с чийто Съпруг, ти, пУтете,има...простата гениалност
да се подиграеш..
толкова си малък, жалък, дори, нямах намерение, да те доближавам..
погнусена съм, честно..
цитирай
8. lexparsy - Все пак... и още ще бъда откровен!
14.05 21:54
Не мисля, че е достойно, когато приятели споделят някакви словесни неразбирателства, или даже слабости, всичките му врагове да го нападат! И то преди да се е споделил реплика! Камо ли хора доказали пред другите своята недобронамереност!!!
Благодаря за разбирането!
цитирай
9. missana - Скъпи приятели, https://www.youtube.com/watch?v=qL99by4yr8U
14.05 23:19
Току-що се връщам ентусиазиран от интересен филм и съм направо сащисан, че моят скромен и чисто хумористичен текст е предизвикал такива дебати. Прегръщам ви всички и ви пожелавам много здраве и възвишени мисли! Моят поздрав за вас е една любима ми песен - най-горе. Приятно слушане. Много ви обичам и ценя.

П.П. Юле, ама ти си нещо много гневна. Приеми гнева като панацея срещу нещо още по-лошо. Влязох в контакт със съпруга ти /нали съм медиум/. Каза ми да ти пратя много здраве и да си пазиш нервите!
цитирай
10. emelika - "Зареждайте бабите правилно"!
15.05 16:28
Не е зле. Вслушай се!
цитирай
11. missana - Привет, Емелика! Много ти благодаря, че коментира!
15.05 16:35
emelika написа:
"Зареждайте бабите правилно"! Не е зле. Вслушай се!


Ами аз това и правя. Нонстоп се вслушвам. Толкова много се вслушвам, че ушите ми станаха 3 ти по-дълги и сега се налага да ги скъсявам на хирург. Ама нейсе!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: missana
Категория: Поезия
Прочетен: 1364012
Постинги: 1010
Коментари: 7007
Гласове: 1508
Календар
«  Юли, 2019  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031