Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2019 11:25 - Защо родното кино е бездарно и слабо?
Автор: missana Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1917 Коментари: 6 Гласове:
-2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

       Този въпрос винаги ме е вълнувал, откакто пораснах, но все се надявах, че причината е в тоталитарната машина, която налагаше и на творците в киното своя неприемлив диктат. Когато демокрацията най-сетне стана факт, за мен нямаше съмнение, че ще се роди най-после българският шедьовър в киното. Тръпно го очаквах. Но ето, че изминаха почти 30 години от "новата ера", а такова събитие не се случи. Нещо повече, българското кино навлезе във фаза на небивал упадък. Днес спокойно можем да затворим всички български кинематографии, без да рискуваме да нанесем какъвто и да е урон на българското филмово изкуство. Просто защото такова изкуство не само че липсва, но липсват даже и епизодични негови елементи. Справедливостта изисква да отбележим, че преди 10 ноември бяха създадени десетина сносни за гледане български филма. Сред тях мога да отбележа "Крадецът на праскови", "Бумеранг", "Козият рог", "Всичко е любов", "Отклонение" и още някои други. И въпреки, че дори и в тези филми не всичко е на нужната висота, все пак те правят чест на българската кинематография. По разбираеми причини в онези времена бе взет курс към пълна иносказателност. Завоалирана до такава степен, че бе дразнеща до смърт. Особено видна беше тази иносказателност във филмите на Рангел Вълчанов, режисьор, нашумял с филма си "Лачените обувки на незнайния воин", който колкото и да се мъчеше да прикрие този факт, бе следовник на Фелини, нерядко следващ и вектора на Емир Кустурица с неговата "Аризонска мечта". От доброто старо време следва да отлича и някои актьори, които полагаха големи усилия да са на висота. Сред тях се открояват имената: Николай Бинев, Георги Чаркелов, Андрей Чапразов, Наум Шопов, Антон Горчев, Васил Михайлов, Иван Андонов, Невена Коканова, Катя Паскалева и др. Тези актьори умееха да се превъплъщават и тях аз смело наричам международни.  Имаше и друга група български актьори, които бих нарекъл местни. Те играеха единствено себе си. Във всеки филм участваха с този си - константен образ. Сред тях поставям: Апостол Карамитев, Петър Слабаков, Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Георги Георгиев - Гец, Коста Цонев и други. Както е добре известно, обаче, големите актьори се славят най-вече със способността си за превъплъщение от роля в роля - до неузнаваемост. Конкретен пример от миналото е Лорънс Оливие, а от настоящето - Леонардо ди Каприо.

 

        Не бива да забравяме и факта, че и световното кино също се намира в голям упадък. Това спомогна, след 10 ноември 1989г., някои български филми да получат международни отличия, включително и в Кан.        

       Има един български актьор, който ярко се откроява от цялото ново поколение наши актьори. Това е Христо Шопов - синът на Наум Шопов. Той получи и международно признание с играта си. Но насочвам читателите на този скромен материал към филма, с негово участие, "Следвай ме", който при съвсем камерен актьорски състав реализира отлична игра и сюжетна смисленост.

 

       Приведените от мен факти за нелоши български филми не бива да ни залъгват. В масовостта си българският филм се характеризира с рядко слаба - гротескова актьорска игра. Разочарованите зрители бързо напускат салоните, където се прожектират такива филми. А причината е проста. Актьорите са лишени от елементарна естественост в играта си. И всичко това е на фона на претенциозна, но много бездарна режисура. Гледайте и най-тъпия чуждестранен филм или сериал - да речем турски. Ще видите затрогваща актьорска игра, съвършено непостижима за нашите родни актьори. И ще се запитате, както многократно съм се запитвал и аз: на какво се дължи подобна разлика - от земята до небето? Отговарям ви незабавно. Дължи се на липса на всякаква спонтанност. Добре известно е, че в родината ни единственото спонтанно нещо, което се случва, е спонтанният аборт! Как тогава да очакваме актьорите ни да бъдат спонтанни.

        В своето знаменито съчинение - "За живота", Лев Толстой привежда притчата за един любознателен воденичар, който започнал да си задава твърде много въпроси:

1. Защо воденицата мели жито?

И си отговорил - защото камъните се въртят и го стриват.

2. Какво върти камъните?

Водата на реката - отговорил си съобразително воденичарят.

3. Откъде се взема реката?

От планината - отговорил си воденичарят.

4. Откъде се взема планината...?

И продължил да се пита все в този дух любознателният воденичар, стигайки постепенно до космоса и изгубвайки се между звездите... Резултатът бил, че воденицата му спряла да работи.

        Не бих искал да вляза в ролята на любознателния воденичар, но все пак съм длъжен да задам на себе си и на вас, поне следващия въпрос: Защо, все пак, българите не могат никога да са спонтанни? Отговорът е изненадващо прост. Защото са безкрайно страхливи същества. А страхът им е генетична рожба на две робства и на комунистически режим, който караше хората върло да се автоцензурират. Така антиспонтанността стана основна характеристика на българина. Той не смее думичка да обели от себе си, без предварително да поразсъждава над въпроса - какво би могло да му се случи, ако изрече тази думичка. А актьор без спонтанност е като птица без криле.

        От липса на спонтанност страдат също продуценти и режисьори. Най-малкото защото не са сигурни, че спонсорът им ще е продължава да е такъв, ако поемат подобен риск. Затова всичко в българското кино прилича на дете, което се ражда в кувьоз на 6-я месец от бременността. И това - за жалост, няма да се промени никога. Гарантирам ви го!




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. morskipesni - И от кино разбирате– браво!
11.03.2019 12:28
Но как (отново) успяхте да натрупате толкова безсмислици в характерния си безобразен махленски стил- е, това е постижение за отбелязвене.
цитирай
2. missana - Благодаря ти, анонимни Глупчо!
11.03.2019 12:34
morskipesni написа:
И от кино разбирате– браво! Но как (отново) успяхте да натрупате толкова безсмислици в характерния си безобразен махленски стил- е, това е постижение за отбелязвене.


Нали поне това можеш да схванеш с оскъдната си мисъл, че не е необходимо да си специалист в областта на киното, за да осъзнаеш, че българското кино е гротескно. Иди само и погледни празните салони при прожекция на български филми и всичко ще ти стане ясно. Или ти май на кино не ходиш. Разбрах, че си много духовно издигнат. Само дето си абсолютно неизвестен. Големи претенции - покритие зиро! Морски песни - Смешник!!!
цитирай
3. emelika - Не е задължително да си моряк или живеещ до морето
11.03.2019 13:10
за да усещаш морските песни. Ако не си кинокритик, значи ли да си останеш без мнение за киното, за което са нужни "широките народни маси", да напълнят залите, щото рейтинг се помпи, но ценители се събират със стойностно изкуство.
Освен спонтанността ни липсва и свободата на изразяване, скрита в страхът да не получим житейска двойка, страх породен от порочното образование - няма да мислиш, умните са го казали. Ти трябва да научиш и преповториш. Ще имаш собствено мнение като пораснеш. Порастваш бързо и се губиш в мислите на другите. Своите си оставяш за наум. Дори името си изричаш на спънки и плахо. Такъв ли трябва да е човекът днес. Такъв ли да е българинът - с внушени мисли и пристрастия, приемайки примиренчески насаденото му стадното чувство? Защо да нямаме свободата на вълната - да спорим със скалата, ако поискаме или да се слеем с пясъка...
цитирай
4. thoth - Ако трябва да сме честни в периода ...
11.03.2019 13:45
Ако трябва да сме честни в периода около Източни пиеси, Кецове, Лора от сутрин до вечер, Тилт и Love.нет имаше доста добри попадения, като споменатите. Също и хубави сериали като Стъклен дом, Под прикритие. Поне на мен ми харесват, а аз не харесвам нещо току-така. Но, да много от родните актьори играят леко изкуствено като за кино, много театралничат или пък обратното - мърморят си под носа. И май като че ли тази златна ера попремина.
цитирай
5. lexparsy - Като посредствен киноманиак направо замлъкнах от асоциации
11.03.2019 15:01
които да споделя за киното, че и нашето и световното... а ако отзад напред се изкажем за ‘мириканското ще установим че до нас трудно достигат филми на „свободните“ продуценти, режисьори и артисти... (както и с музиката)...
   Относно старото соц. кино аз, както и много хора съм фен. Защото зад прикрития „социален мир“ имаше творци изразяващи се творчески и чувствено, и даже с послания неразбрани за комунягите :-) Така че поздравявам труда ти да споменеш имената на много артисти, но има и много още режисьор, музиканти и поети!
   За съвременното кино, както е със всички изкуства, пак е под контрола социалната и икономическа и политическа доктрина, защото са медия, която е част от тях.
Въпреки всичко мисля че има тенденция за възраждане и възход на българското кино и театър, когато се самоспонсорира и взаимно вдъхновява.
   Използвам случая да спомена за планирания за 27 март концерт на Хилда Казасян, на най-популярната българска филмова музика с аранжименти от музикантите Христо Йоцов и Живко Петров., и с участието и на Теодоси Спасов и Васил Петров. Аз съм поканен :-)))
цитирай
6. missana - Гениални редове:
11.03.2019 22:01
emelika написа:
Не е задължително да си моряк или живеещ до морето за да усещаш морските песни. Ако не си кинокритик, значи ли да си останеш без мнение за киното, за което са нужни "широките народни маси", да напълнят залите, щото рейтинг се помпи, но ценители се събират със стойностно изкуство.
Освен спонтанността ни липсва и свободата на изразяване, скрита в страхът да не получим житейска двойка, страх породен от порочното образование - няма да мислиш, умните са го казали. Ти трябва да научиш и преповториш. Ще имаш собствено мнение като пораснеш. Порастваш бързо и се губиш в мислите на другите. Своите си оставяш за наум. Дори името си изричаш на спънки и плахо. Такъв ли трябва да е човекът днес. Такъв ли да е българинът - с внушени мисли и пристрастия, приемайки примиренчески насаденото му стадното чувство? Защо да нямаме свободата на вълната - да спорим със скалата, ако поискаме или да се слеем с пясъка...


"Защо да нямаме свободата на вълната - да спорим със скалата, ако поискаме или да се слеем с пясъка..."

Поетични и велики!

Благодаря ти, Емелика!
цитирай
7. missana - Прав сте, thoth!
11.03.2019 22:04
thoth написа:
Ако трябва да сме честни в периода ... Ако трябва да сме честни в периода около Източни пиеси, Кецове, Лора от сутрин до вечер, Тилт и Love.нет имаше доста добри попадения, като споменатите. Също и хубави сериали като Стъклен дом, Под прикритие. Поне на мен ми харесват, а аз не харесвам нещо току-така. Но, да много от родните актьори играят леко изкуствено като за кино, много театралничат или пък обратното - мърморят си под носа. И май като че ли тази златна ера попремина.


Но общата картина в бг-киното е крайно подтискаща. Все едно присъствам на комикс направен без техника, при това кривогледо. Да ме прости Морскипесни - той е прекалено голям естет. Дано пак не съм му развалил настроението.
цитирай
8. missana - Нямам думи да ти благодаря за този толкова смислен, задълбочен и верен коментар, Лекс!
11.03.2019 22:07
lexparsy написа:
Като посредствен киноманиак направо замлъкнах от асоциации които да споделя за киното, че и нашето и световното... а ако отзад напред се изкажем за ‘мириканското ще установим че до нас трудно достигат филми на „свободните“ продуценти, режисьори и артисти... (както и с музиката)...
   Относно старото соц. кино аз, както и много хора съм фен. Защото зад прикрития „социален мир“ имаше творци изразяващи се творчески и чувствено, и даже с послания неразбрани за комунягите :-) Така че поздравявам труда ти да споменеш имената на много артисти, но има и много още режисьор, музиканти и поети!
   За съвременното кино, както е със всички изкуства, пак е под контрола социалната и икономическа и политическа доктрина, защото са медия, която е част от тях.
Въпреки всичко мисля че има тенденция за възраждане и възход на българското кино и театър, когато се самоспонсорира и взаимно вдъхновява.
   Използвам случая да спомена за планирания за 27 март концерт на Хилда Казасян, на най-популярната българска филмова музика с аранжименти от музикантите Христо Йоцов и Живко Петров., и с участието и на Теодоси Спасов и Васил Петров. Аз съм поканен :-)))


Мерси и за оповестяването концерта на Хилда Казасян!
цитирай
9. emelika - И малко по-конкретно мнение
12.03.2019 10:09
Хареса ми проекта "Златната ябълка" за анимационни филми по български митове, легенди и фолклор. Идеята е на Димитър Петров. Основава студио „Змей“ . В екипа му към момента работят 28 български професионалисти в областта на анимацията, илюстрацията и фолклора, разпръснати в шест страни. Така българското киноизкуство в този си жанр се вписва в световното. Копродуцент е БНТ.

https://www.youtube/watch?time_continue=3&v=VgZya3xe2zk

Легенда за първия кукер - Късометражен филм от света на "Златната ябълка"
цитирай
10. missana - Благодаря ти, Емелика!
12.03.2019 10:55
emelika написа:
И малко по-конкретно мнение Хареса ми проекта "Златната ябълка" за анимационни филми по български митове, легенди и фолклор. Идеята е на Димитър Петров. Основава студио „Змей“ . В екипа му към момента работят 28 български професионалисти в областта на анимацията, илюстрацията и фолклора, разпръснати в шест страни. Така българското киноизкуство в този си жанр се вписва в световното. Копродуцент е БНТ.

https://www/watch?time_continue=3&v=VgZya3xe2zk

Легенда за първия кукер - Късометражен филм от света на "Златната ябълка"


Сигурно си права. Имаме нелоша анимация. Аз имах предвид класическото кино. Дори не и сериалите, макар че и към българските сериали също могат да се предявят големи претенции. Говорех за нормалните игрални български филми. В тях има винаги нещо изкуствено и фалшиво. Нещо измислено по най-лошия възможен начин и неадекватно на действителността. Гледаш и се питаш - в кое пространсво-време се случва всичко това. Селяни говорят с високо интелектуален език на професори. Селянки на полето са облечени като манекенки и приличат на Клаудия Шифър. Шофьори разсъждават за големия взрив като Стивън Хокинг и пр. Мисля, че ме разбра правилно, какво искам да кажа.
цитирай
11. emelika - Разбрах те, Мисана
13.03.2019 09:00
Още с постинга. Но първосигнално реагирах на коментара, а после допълних. Все е кино. И в документалните имаме успехи. А за игралните си го казал изчерпателно, Лично аз се дразня като теб от неуместната оригиналност, многото надвикване и изкуственост, толкова изкуственост, която стопява изкуството.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: missana
Категория: Поезия
Прочетен: 5078260
Постинги: 2908
Коментари: 18819
Гласове: 3351
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930