Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2019 10:09 - За златното сечение и безсмъртната любима
Автор: missana Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1991 Коментари: 4 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

          Златното сечение е една от най-големите природни тайни. Но какво представлява то? Древните са го нарекли още божествена пропорция. Едва ли може да проследим исторически, кой пръв се е натъкнал на него. Следите му се губят в лабиринта на призрачната древност. Ако вземете една произволна отсечка и върху нея изберете точка със следното свойство:

 

отношението между дължината на цялата отсечка и дължината на по-дългата отсечка /от двете отсечки, на които избраната от вас точка разделя изходната изходната отсечка/ да бъде равно на отношението между дължината на по-дългата отсечка и  дължината на по-късата отсечка, то това отношение е едно постоянно число Ф /от началната буква на великия древногръцки скулптор Фидий/, като:

 

Ф = (1 + квадратен корен (5)) : 2

 

или приблизително 1.618, закръглено до третия знак след десетичната точка.

           Пъпът на всеки нормален човек разделя отсечката от стъпалата до върха на главата в златно сечение и това създава за окото чувство на хармония, когато се вглежда в човешкото тяло. Ако вземете т.нар. пентаграм, или за несведущите,  т.нар. правилна петолъчка, то лесно ще проверите следното й фамозно свойство. Всеки две нейни рамена се разделят от пресечната си точка на отсечки, отношението между дължините на които е златното сечение. Това не важи за т.нар.правилна  шестолъчка, известна още и като еврейска звезда. В нея въпросното отношение е вече равно на 2, т.е. е по-голямо.  Ако после разгледате правилната седмолъчка, правилната осмолъчка и etc., то въпросното отношение ще продължава да расте,  но никога няма да надмине числото 3. Това означава, че ако разгледате правилната n-лъчка и изчислите за нея цитираното отношение, то при n растящо към безкрайност това отношение ще расте към числото 3. Именно по тази причина можем да считаме,  че от всички правилни n-лъчки най-красива е правилната петолъчка, защото само за нея се реализира това отношение да е златното сечение. А точно златното сечение се счита за носител и въплътител на максимална естетика!

          Златното сечение е дълбоко свързано със загадъчната безкрайна числова редица на Фибоначи.  Тя е следната:

 

1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, ...

 

Първите два члена на тази редица са равни на 1, а всеки следващ е сума на предходните два. Например:

 

2  = 1 + 1, 3 = 1 + 2, 5 = 2 + 3, 8 = 3 + 5, 13 = 5 + 8, 21 = 8 + 13, 34 = 13 + 21, 55 = 21 + 34, etc.

 

Възползвайки се от това просто правило, можете незабавно да пресметнете, че следващият член на редицата на Фибоначи е числото 89, а по-следващият е 144.

 

         Какво ще се случи ако вземем отношението между два последователни члена на редицата на Фибоначи /по-големият разделен на по-малкия/. Нашият отговор е, че когато тези членове растат по големина това отношение ще клони към златното сечение Ф. И наистина вие имате равенството:

 

A + B = C,

 

където A, B и C са произволни три последователни члена на редицата на Фибоначи. Разделете сега двете страни на горното равенство на B. Незабавно ще получите равенството:

 

A/В + 1 = C/А

 

Ако приемете чисто хипотетично, че отношението C/А клони към някакво число х, с растенето на числата А и C, то очевидно А/В ще клони към 1/х /защото B/А също ще клони към х/. Така от горното равенство ще получите уравнението:

 

1 + 1/х = x.

 

То е квадратно и решавайки го ще забележите, че единият му - единствен положителен корен, е точно златното сечение Ф.

От равенството:

 

Ф = (1 + квадратен корен (5)) : 2

 

следва, че златното сечение е ирационално число, т.е. е непредставимо като отношение на две цели положителни числа. Златното сечение Ф допуска и две изящни безкрайни представяния. Първото от тях е под формата на безкрайна верижна дроб от единици, а второто е под формата на безкрайно много вградени радикали, под всеки от които стои числото 1. Онези от вас, които биха желали да ги видят, нека сторят това на линка:

 

https://oeis.org/wiki/Golden_ratio

 

/където те са разположени непосредствено под таблицата/.

 

          За нас е от особена важност, че златното сечение се е превърнало в нарицателен израз за онази прословута златна среда, за която говори и древнокитайският философ Конфуций - като мярка между две полярности, която ги привежда в хармонично единство. Или ако предпочитате - в диалектическо единство. С други думи златното сечение е нарицателно и за междинната линия в Ин-Ян монадата /вижте нейното изображение на линка по-долу/:

 

http://religiology.org/religions/daoism/philosophical_daoism/yin_yang

 

Когато един мъж се влюби в жената на живота си, тази жена олицетворява златното сечение /в изложения по-горе обобщен смисъл/ между света на божественото и света на земното начало. Или, ако предпочитате, тази жена реализира божествена пропорция между платоничното и плътското начало. Този идеал, на абсолютна златна хармония, въплъщава своя максимум именно в Безсмъртната Любима. И именно по тази причина мъжът е склонен дори да предпочете този идеал пред идеята за Бога, защото той представя Божествената нежност като еталон на Земността. Срещайки такава Любима, ние сме убедени, че мъжът не е в състояние да я разлюби никога и той отнася спомена за светлия й Лик във Вечността, при олтара на нейния Първообраз.




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lexparsy - Поздравления за изложението и още повече за размислящите примери които даваш!
18.02.2019 12:38
   Аз скромно ще се включа с мои си, защото знам че от тебе поне могат да бъдат разбрани или коригирани даже :-)

   Като начало само ще се съглася че „безсмъртната любима“ e реципрочната ни стойност, но и с обратен знак... Само не знам кой кое от двете иска да е напоследък:-))) А също и защо искат да ни занулят със странни многополови вибрации с център Нулата :-( ???
   Ами все се чудя защо всичко, което е просто ни е внушено да си го обясняваме или сложно, или да ни е вменено като мистично или смешно езотерично? Златното сечение си една най естествена проява на Единния Бог в Творението. (После ще ти кажа за „единния“ :-)
   Съзерцавайки Природата може да научим повече тайни, отколкото науката е способна да обясни за числото Ф и като редицата на Фибуначи. Даже и клоните на растенията и листата се опитват да го следват, а и броя на листата на цветята са кратни на числата на Фибуначи 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, ... Изключенията на цветове с 4 или 6 листа се водят Двусемеделни и са „странни“, като мака например. А хармоничните пропорции на Творението Човек си е безкрайна тема :-)
   За разбиране само ще припомня че Ф е линейна проява на хармонична съизмеримост...Аз четящий, преди доста години без да знам за простата формула да го сметнем на калкулатор започнах да си мисля така:
   Ако сме Единица и искаме да се намалим спрямо Нулата, толкова колкото съизмеримо да се увеличим спрямо Безкрайност, но пак да сме си АЗЪ опитващ се да се самоизмерва (както започва азбуката ни), какво ще се получи?
   1 – 1/Х = 1 Хе... ами в кой клас е учеше квадратно уравнение?
   Ф = (1 ± SQRT(5)) / 2, Е..., другото решение е минуса на реципрочната му стойност :-)
   Извини за досадата с моята теория за погрешната ни координатна система, но хайде да размислим... Ако продължим да правим същите „съизмерими премествания“ в пространството, ще се получат едни интересни редици и полиноми, които уж са нерешими за матемаТаченото ни мислене... Уф... помедитирай професионално вместо мене :-)))
   Прав си че в двумерното пространство пентаграма съдържа повече хармонични връзки, но два пресечени кръга (Vesica Piscis) съдържат и повече :-) А Еврейската звезда просто е символ на два пресечени тетраедъра в пространството.
   А от там ако зачекнем Платоновите тела, които са кристалните триизмерни проекции, вплетени и в енергийната решетка на Земята дето погазваме... много Трифоновско вино сред Природата ще ни трябва... Да знаеш :-))))
   Но аз не „смятам“ да се мъча да откривам така простото и надлежно покрито. Че може да издадем и нечии „илюминирани“ тайни без да искаме :-)))

   Дано и те усмихнах покрай размислянето ни Младен. Желая ти много съзерцателна и слънчева математична седмица и сред природата най вече :-)
цитирай
2. missana - Благодаря ти за изчерпателния коментар, Лекс! https://www.vbox7.com/play:560f8b05
18.02.2019 14:22
Моята цел беше не да поднасям подробни сведения за златното сечение и редицата на Фибоначи. Това разбира се би било и безнадеждна задача, защото е достатъчно да припомня световно известното списание "Фибоначи Куортърли", което бълва неизвестни факти за редицата на Фибоначи и сродни ней, през няколко месеца. А също и за златното сечение. За тези математически обекти има издадени и енциклопедии. Аз исках да напомня за тези неща, за да развия тезата за златната среда и произтичащата от нея теза за великата любов.

Да имаш една прекрасна седмица, Приятелю! За твоето добро настроение е песента най-горе.
цитирай
3. lexparsy - Благодаря за поздрава със старата хубава песен Младен.
18.02.2019 20:07
Аз пък си припомних друга по-стара която и в 2-3 постинга май споменувах ‚ “For auld lang syne” и даже скромно опитах да си преведа...

   Направих си пауза дълга на мислите... от скрупули... Амиии такива че някой ще си помисли как имам нужда да се изказвам логорейно безконтествено от себелюбност някой да ме прочете... Честно.. аз си пиша за споделяне само с няколко човека и даже се страххувам да не съм „напомпан“, и да не ми направят постинг с част от някое изказване, странно и угодно разтълкувано :-)

   За списанието "Фибоначи Куортърли" честно не знаех... Но щом за тази линейна хармония има списание, само си представям кога ли ще има и списание „Платон“, който се е размислял и дефинирал по-сложни „загадки“ които „Науката“ ни тепърва разгадава...???

   За връзката на числото Ф с Великата Любов ме размисли...
   Ами ние си го знаем като 0.618..., но то е и реципрочната му отрицателна стойност -1.618... също като половете на мъжа и жената. Не мислиш ли че Любовта е хармоничното взаимодействие между тези реципрочни стойности, но еднакви в мистерията на останалите си цифри от съдържанието, за да може да Роди и себеподобие на Любовното си Взаимодействие.
   А то не ЕДНО като Бог... А ДВЕ като двата пола. А ТРИ е Плода Им. Китайска мъдрост казва: „Едно поражда Две. Две поражда Три. А Три – Мириадите Неща...“
   И това е болната тема за Половете ни...
Представям си че Вселената е родила някакво си Двуполово Същество... Ами сигурно суровата нужда на Слънцето му го е създала... НО съм сигурен че ако му „притрябва“ да си се опложда от самосебе си ще трябва да се престори на една от двете ДЕФИНИРАНИ И КРАЙНИ РЕЦИПРОЧНИ естествени същности - Женска или Мъжка, за да се задейства естествения процес произхождащ от Любовта – Оплождането.
   Аммм... само си представи брат... че органически и генетично тези същества се адаптират за този процес на Сътворение на Себеподобие. Как ли го правят ??? ОООКККК, приемаме че е възможно, но при две условия: Или е Естествено или Изкуствено !!! СЪГЛАСЕН???
НО!!!    След като нас хората Някой иска да ни направи НЕОПРЕДЕЛЕНО ПОЛОВИ...
ИЗВОДА Е ПРОСТ:
   - или иска да ни промени генетично Човешката Същност, защото така Му е угодно, както прави и с храната ни...
   - или Същото иска да постигне по Изкуствен път и да ни отглежда и размножава в епруветки...
   И ДВЕТЕ СА СТРАШНА РЕАЛНОСТ, която ни се случва Примирено и най важното с Извоюваното ни СЪГЛАСИЕ!!!
   Но Вселенските закони никой не може да нарушава Младен!!! За това и договора между Сатаната и Фауст е подписан със СЪГЛАСИЕ.

ХА...!!! Дойде Време за ИЗВОДИ.
   Значи Всички които вече си мълчат, и са Примирени със Своята, че и Нашата „Съдба“, са Подписали СЪУЧАСТНО Договора за Съгласие... даже и от Наше Име бе Човеко...!!!
Ами дай да ги разпознаем КОИ СА!
И да се запитаме... Дали вече И НИЕ НЕ СМЕ ОТ ТЯХ???

   Извини за споделянето тук и така. Ако някой това го „натоварва“ има Избора даден му да кликне с мишката Close. Аз го правя за размисъл и за себе си и за споделяне с още някой... не да променя мисленето му, а да го допълня, както и очаква същото, а даже и размислящ доводи за да се коригиране...

Благотворна вечер ти желая!
цитирай
4. missana - Навеждаш на интересни мисли, Лекс.
19.02.2019 04:12
Да си представим многополово и самозадоволяващо се същество. Нещо като сторък бог Онан със 100 мъжки атрибута /може и лингама на Шива, ама мултиплициран на части като след космически Чернобил/ и с още толкова женски. И си ги чифтосва помежду им както му кефне. Кво му плащаш. Хем си прави фитнеса на ръцете, хем фитнес и на атрибутите. Сега тях си ги представи одухотворени - пъшкат и се съвокупляват до примала в една Месалинова вакханалия. Можем да включим тук и духовете на Калигула и Нерон. Та ние не знаем дори, дали сме самостоятелни полови същества или някой безбройрък Шива ни кара да се задоволяваме, а той е воайор когото зареждаме с Ерос и разните му там енергии. Не ми се мисли дори на тази тема. Толкова е дълбинна и безкрайна. Мерси за идеите, брато!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: missana
Категория: Поезия
Прочетен: 5038200
Постинги: 2885
Коментари: 18678
Гласове: 3348
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031