Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2018 18:28 - Огледалният шах
Автор: missana Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2044 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 02.11.2018 02:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

            Ще се сбъднат ли мрачните прогнози на д-р Емануил Ласкер /вторият официален световен шампион по шахмат/ и Хосе Раул Капабланка /третият официален световен шампион по шахмат/ за предстояща реми-смърт на древната игра? Те са направени във връзка с бурния възход на шаха, при който полезните ходове, особено в дебютите, са изучени до кост. При високата техника на игра на съвременните гросмайстори това прави, според тези мислители, равният изход почти неизбежен. Днес сме свидетели на т.нар. табийни позиции - т.е. позиции случващи се след първите 20 играни хода в дадено начало, например в дебют Руи Лопес /известен още като Испанска партия/. Въпреки сложното дърво от варианти, се счита, че нищо ново не може да се открие в този дебют, в рамките на указания брой ходове. По-лесно ще е да откриете вода в пустинята Атакама, отколкото да намерите неизвестен смислен ход в дебют Лопес, в рамката на първите 20 хода. Ето защо избралите тази система, шахматисти екстра класа, играят въпросните 20 хода чисто протоколно, а реалната битка започва от съответната табийна позиция, възникнала непосредствено след тях на дъската. Нищо не пречи, разбира се, реферът да нареди предварително същата позиция и да прикани състезателите да започнат играта от нея. Ала за да се икономисат тези ходове ще се наложи промяна в правилника. Аз например ви предлагам да изпробвате в дебют Лопес, след началните ходове:

 

1.е4 е5 2.Кф3 Кц6 3.Об5

 

/именно тази поредица ходове характеризира перлата на дебютите - Испанска партия/ изненадващият и парадоксален "черен" ход  3...Ка5!!  Уверявам ви, че той може да обърка и много силен шахматист. Мнозина биха взели тук черната пешка на е5 с белия кон - 4.Ке5. Ала след острата контра - 4...Дг5!, играта и на двете страни тъне в неясни усложнения /неминуемо пада бялата пешка на г2/. При всички случаи ви съветвам да направите този  експеримент във ваша блиц-партия шах. Рискувате да спечелите!

 

           Искам да отбележа, че д-р Емануил Ласкер е буквално личност, която е истински интелектуален колос. Човек с няколко висши образования, той е заинтригувал самия Алберт Айнщайн, който казва за него:

 

"Ласкер е безусловно най-интересният мислител, с когото съдбата благоволи да ме срещне."

 

Ласкер оставя името си и в световната математика с помощта на своя теорема, както и с откритите от него "полиноми на Ласкер". Той властва цели 27 години на шахматния трон, рекорд ненадминат от следващите световни шампиони и до сега. Детронира го гениалният Капабланка /известен още като детето чудо, защото започва да играе шах от 4 годишната си възраст, а на 13 годишна възраст е вече шампион по шах на Куба за мъже!/, но трябва да вземем под внимание голямата възрастова разлика между двамата. Капабланка е бил дипломат от кариерата и с изключително привлекателна външност. Жените трудно устоявали пред чара му. В него се влюбва и жената на Александър Алехин - най-гениалният руски шахматист /и четвърти официален световен шампион по шахмат/, който бягайки от съветска Русия се установява в Париж и само по тази причина французите се сдобиват с единствения си световен шампион по шах! Алехин ненавиждал Капабланка, така както всеки ревнив съпруг би възненавидял съперника си в любовта. С огромната си интуиция Алехин почувствал, още по времето когато Ласкер бил световен шампион, че точно Капабланка ще му отнеме титлата и незабавно започнал тайна подготовка за мач с него. Изучил навиците му, особеностите му на игра, изобщо всичко. Тази секретна подготовка траяла цели 14 години. И когато предвиждането на Алехин се сбъднало и Капабланка станал световен шампион, Алехин го предизвикал на шахматен дуел за световната титла. Капабланка, считан за непобедим по онова време, защото играел безпогрешно, дори не подозирал срещу кого се изправя. Мачът се състоял в Буенос Айрес през 1927г.  Алехин загубил от нерви цели 6 зъба по време на титаничното сражение с кубинеца. По регламент се предвиждала игра до 6 победи и Алехин с огромно усилие на волята сломил Капабланка, при резултат 6:3 /без да се броят ремитата/. За всяка победна точка руснакът заплатил с по един зъб! Отмъщавайки на гениалния си противник за посегателството срещу половинката си, злият Алехин не му дал право на мач реванш до смъртта му!

 

           По повод авторитетното мнение на Ласкер и Капабланка, започнали да търсят алтернативни възможности за развиване на древната игра. Едни от тях били под формата на модификации на дъската. Замяна на обичайната 8х8 шахматна дъска с цилиндрична, тороидална /т.е. с формата на спасителен пояс/, хексагонална, обемна и пр. Справедливо е да отбележим, че подобни изобретения е имало още и в зората на шаха. Внукът на Чингис хан - Тамерлан /известен още като Тимур/ бил особено жесток, но и велик пълководец. Той отмъщава за падането на България и съседните й страни под турско робство, като пленява турския султан Баязид I /известен още като Иълдъръм = Светкавицата/, разгромил съюзните воски в битката при Косово поле /след смъртта на баща си Мурад/. Тамерлан затваря Баязид в тясна желязна клетка, именувана впоследствие Тамерланова клетка и го държи в това жалко положение от август 1402г. до 8 март 1403г.  Жените на Баязид били изнасилване пред очите му от монголците,  а турчинът умрял в жестоки мъки. Тамерлан практикувал игра върху шахматна дъска 11х10 с единадесет фигури. Капабланка пък предложил свое оригинално хрумване - шахматна дъска 16х12, с двоен комплект фигури и изиграл мач в този модифициран шах срещу силния унгарски гросмайстор Геза Мароци, побеждавайки го с резултат 3:1.

 

            Други модификации на древната игра се свързват с т.нар. феерични фигури. Те съчетават в себе си свойства на класически шахматни фигури или са носители на нови свойства. Например знойната феерична шахматна фигура Амазонка се движи като офицер, топ и кон. Три черни Амазонки се справят с цялата бяла армия, а една самотна Амазонка е обречена да загуби девствеността си от бялата шахматна войска /открийте сами как/. Какво ще се случи, ако на бялата армия противопоставим колектив от две черни Амазонки? Разсъждавайте самостоятелно над този провокативен и интересен въпрос. Суперофицерът се движи като офицера, само по диагонали от един и същи цвят,  но може да се отразява от "тъч-линията" на шахматната дъска, така както шайбата в хокея се отразява от контурния борд на игралното поле.

             Кентавърът е феерична фигура, обединяваща в себе си офицер+топ, а канцлерът е феерична фигура съединяваща кон+топ. Зебрата е феерична фигура, напомняща коня, но придвижваща се с по-дългъг Г-образен ход от него.

 

             Трета група модификации на древната игра са съотносими към крайната й цел. Например вместо обявяване на мат, печели този, който пръв обяви шах, или онзи, който пръв се избави от фигурите си /така наречената Лапаница/. Аз също се осмелих /в съавторство с друг български проблемист/ да предложа една нова група модификации на шахматната игра.  Без да се отклоняват от обичайните шахматни правила, двете играещи страни са задължени да играят по една предварително обявена тема. Например тема Новотни- Плахута.  Нарекохме този шах - Тематичен шах. Онези от вас, които проявят интерес към това изобретение и искат да се запознаят по-подробно с него, могат да го видят на страницата на Ханс Бодландер, където то е на линк:

 

https://www.chessvariants.com/problems.dir/thematic.html

 

а решението на съставения от мен, илюстриращ темата необичаен етюд, да проследят на линка:

 

https://www.chessvariants.com/problems.dir/1998-02sol.html

 

              По-долу предлагам на вниманието ви една забележителна по простота модификация на древната игра, която ми хрумна. Нарекох я Огледален шах по съвършено понятни причини, както ще се убедите след малко. Предимствата й пред редица други нови видове шах са ясни:

 

1. Дъската остава същата.

2. Фигурите и правилата им за движение остават същите.

 

Единствената разлика с класическия шах е, че буквално са разменени местата на белите и черните от началното им разположение за една шахматна партия. Правото на първи ход пак принадлежи на белите. И двете страни, обаче, могат да играят на първия ход очевидно само с коне, а от следващия могат да започнат производство на фигури, например царици. По сложност Огледалният шах значително превъзхожда обичайния. Мисля, че той не е по силите на нито една от най-модерните и мощни шахматни програми, тъй като нивото на възможностите нараства експоненциално.  Лично аз останах изненадан, че дори решението на една моя шахматна задача, съставена на 16 годишна възраст, не е по силите на тези съвременни шахматни програми. Те се провалиха с гръм и трясък и задачата ми остана нерешена от тях. Нарекъл съм я:

 

Разбиване на Хеопсовата пирамида /от началното фигурно разположение ще разберете защо/.

 

Заданието е: мат в 11 хода, при начален ход на белите и начална позиция на фигурите:

 

Бели: Цх1, Дд1, Од3, пешка ф3;

Черни: Цб1, Да1, Оа2, Оц1, пешки: б2, б3, ц2, ф4, х5

 

Може би за някои от вас ще е интелектуално предизвикателство да открият сами решението на тази трудна задача. И не забравяйте: всеки сполучлив ваш опит за решение на задачата би доказал, че човешкият мозък стои все още над компютрите!

 

 

 




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. stih - Празничен поздрав!
01.11.2018 19:51
Аз не разбирам от шах, но прочетох с интерес и се убедих, че ти, Мисана, си човек с широк диапазон на знанията и уменията...
Все повече ме изненадваш с тематиката на творбите си.
Пожелавам ти нестихващ творчески подем!

цитирай
2. missana - Благодаря ти, Елица и за този коментар и за хубавото ти пожелание - нека ти се връща!
01.11.2018 21:37
stih написа:
Празничен поздрав! Аз не разбирам от шах, но прочетох с интерес и се убедих, че ти, Мисана, си човек с широк диапазон на знанията и уменията...
Все повече ме изненадваш с тематиката на творбите си.
Пожелавам ти нестихващ творчески подем!



Животът ми, по Божия благословия, се стече така, че имах десетки пъти повече свободно време от средностатистическия човек. Използвах това време за себеусъвършенстване и за натрупване на Познание (аз правя съществена разлика между знание и Познание. Познанието е систематизирано и осмислено знание. "Който трупа знание, трупа печал" /Еклесиаст/, но който трупа Познание - трупа щастие! /Мисана/). Благодаря на Всевишния, че ми откри пътищата към Истината. Какво повече да искам от един живот. Хората се борят за насъщния и за оцеляване, а аз се боря за доосмисляне на духовното начало!
цитирай
3. stih - Благодаря за уточнението!
02.11.2018 01:14
Пожелавам ти още много време, за да трупаш Познания, Мисана! :)



цитирай
4. missana - Сърдечно ти благодаря, Елица!
02.11.2018 02:08
stih написа:
Благодаря за уточнението! Пожелавам ти още много време, за да трупаш Познания, Мисана! :)



Винаги си била добронамерена към мен и това ме трогва.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: missana
Категория: Поезия
Прочетен: 5106671
Постинги: 2916
Коментари: 18861
Гласове: 3354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930