Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2017 16:30 - Защо Коледа?
Автор: missana Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1778 Коментари: 9 Гласове:
1

Последна промяна: 24.12.2017 17:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

         И наистина защо?
Нашето вътрешно усещане ясно ни подсказва, че животът ни тук - на Земята, е само едно временно състояние, при което нещо пребивава в телата ни. Нещо, което няма и не може да има отношение към тях. Това всеки един от нас, обладаващ елементарна чувствителност, е осезавал. Затворете за миг очи и си представете, че извън вас е само море от мрак - топъл мрак, в който сте потопени. За всеки случай запушите предварително ушите си с оропакс /восъчни тапи, които максимално ги уплътняват/. Така звук няма да ви достига и концентрацията ви ще бъде максимална. И тогава ясно ще почувствате, че тази вселена просто я няма, а вие сякаш сте я създали с някакъв оператор за реалност, който, обаче, е в състояние да създаде по принцип всичко, което фантазията ви е способна да предложи, стига да я имате. Така ще постигнете пълен синтез между рационално и ирационално и на самата граница между тях ще лежи онова, което наричат Истина. Хората, почти не си служат с рациото, седалище на което е лявото полукълбо. Затова един Шерлок Холмс със своя дедуктивен метод, или един Еркюл Поаро, им създават усещане за фойерверк предлаган от "малките сиви клетчици".  А всъщност те и двамата са същества с ограничена фантазия. Истинската фантазия живее в най-високите кули на най-призрачния приоблачен замък. Тъй наречените гении са същества, които са се сдобили, вероятно по чиста наследствена случайност, с нищожни количества фантазия в повече от редовите хора. Но това е напълно достатъчно, за да изглеждат те в очите на останалите свръхестествени и надарени личности.
        Не зная дали Юнг се е произнасял за тази страна на човешката природа, но тя проявява един съвсем отчетливо виден феномен - способността да предпочита да живее в измислени, отколкото в рационално изводими светове. Може би така хората се опитват отново да се завърнат в детството и да влязат в някоя разтворена шарена детска книжка с хубава приказка, в която вълшебник твори чудеса. Психолозите имат думата да изяснят дали това не е просто опит за бягство от този свят, тъмните води на който ни заобикалят като постоянна заплаха. Или пък е отчаян опит за реанимиране на заглъхващата фантазия, неизбежно следствие от закърняването на тимусната жлеза. Тази фантазия е изключително силна у детето и рациото е смърт за нея. Така или иначе хората независимо от разликата в пол, възраст и занятие са склонни да приемат с лека ръка скандинавските митологии за дядо Коледа, пристигащ със своята шейна и раздаващ подаръци пред коледната елха. И всичко това съчетано с друга една митология - тази за Рождество на датата 25 декември. Ще кажете - какво лошо има да празнуваме масово. Не е ли това една прекрасна традиция, която обединява немалка част от човеците и ги прави по-добри за цели седем последователни дни. Всеки се нуждае от тези седем дни годишен отпуск на нравствеността и традицията ни ги осигурява. Нещо като отпуск от митарствата на блудстващия ни дух през по-голямата част от оставащото време. Макар че ми е трудно да приема как след един четиридесетдневен по продължителност християнски пост /чийто прототип е този на Христос в пустинята/, изведнъж някои още на 25-то число колят бедното прасе и го поглъщат с нечувано лакомство. Не е ли това още по-голямо свинство, отколкото ако въобще не се бяха подлагали на подобен пост? Чувал съм дори и "високонравственият" аргумент, че именно благодарение на коледните празници и на това прословуто заколение, домашните прасета биват отглеждани, а в противен случай просто нямаше да бъдат развъждани за живот. Не е трудно да съобразим, че може би и с нас една по-голяма и висшестояща сила би могла да постъпва аналогично. Нека поне на този светъл християнски празник си зададем този въпрос и да поразсъждаваме, макар и за кратко, над него.

         А иначе, честито Рождество на всички и нека се порадваме на дядо Коледа и неговите животворни подаръци!





Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. rosiela - Да си жив и здрав, Младене.
24.12.2017 17:31
ПЪЛЕН С ДОБРУВАНЕ БЪДНИ ВЕЧЕР И УТРЕ РОЖДЕСТВО!
цитирай
2. tikovpisane - Интересен философски текст, приятелю!
24.12.2017 18:49
Да, за човека е присъщо да бяга от действителността, тъй като като чада Божии, сме много чувствителни, и дори и най-големия изрод носи божествената искра, и в този смисъл, няма напълно безразлични или безчувствени люде. А бягаме, защото реалността често е твърде жестока и не можем да я понасяме. А де факто се оказва, че бягаме от самите себе си, защото ние сме направили тази реалност жестока. Супер парадокс! Относно постенето...никога не съм го практикувал. Но лично аз най-много се възмущавам от внезапно " включилата се " доброта на хората точно по празниците. А през останалите дни от годината какво правим? Дай да бъдем гадни, без значение дали съзнателно или несъзнателно, макар че почти всеки е лош от втория тип, и това е по-разбираемо и- простимо, пък накрая на годината ще станем добри и ще изкупим греховете. А след това- старата песен на нов глас! Мечтата ми е да бъдем добри и през останалото време- и съм сигурен, че има такива хора. Все си мисля, че са по- малко обаче. А може и да греша. Както и да е, да не философствувам повече. Весели празници, Младене за н-ти път ти желая. :)
цитирай
3. missana - Скъпи приятели - Роси и Влади!
24.12.2017 19:21
Благодаря, че коментирахте есето ми. Благодаря и за отправените хубави пожелания! Аз също ви пожелавам благословена Коледа! Нека Иисус бди над вас и ви направлява във всичко. Да ви е леко и светло на сърцата и душите през Новата година! И нека тя ви носи здраве и успехи!
цитирай
4. stih - Замисляш и будиш съвести...
25.12.2017 02:16
Тревожни въпроси поставяш в есето си, Мисана. И дълбоко в душите ни ровиш...
Хора сме, слаби сме, безпомощни сме пред някои закони на живота и реалността.
Но тези светли празници ни карат са се вгледаме в себе си и да поискаме да бъдем по-добри.

Весела Коледа и добра Нова година!
цитирай
5. missana - Честито Рождество, Елица!
25.12.2017 11:40
stih написа:
Замисляш и будиш съвести... Тревожни въпроси поставяш в есето си, Мисана. И дълбоко в душите ни ровиш...
Хора сме, слаби сме, безпомощни сме пред някои закони на живота и реалността.
Но тези светли празници ни карат са се вгледаме в себе си и да поискаме да бъдем по-добри.

Пожелавам ти здраве, успехи и много успешна 2018-а година!

Благодаря ти за този хубав коментар и съм напълно съгласен с казаното в него!

Весела Коледа и добра Нова година!

цитирай
6. nalia - Светли и споделени Коледни празници, Младене!
26.12.2017 07:44
Замислих се колко тъничка е границата между рационалното и емоционалното, където лежи истината:)
цитирай
7. missana - Благодаря ти, Натали! https://www.youtube.com/watch?v=uHTQWTvdllk
26.12.2017 11:01
nalia написа:
Светли и споделени Коледни празници, Младене! Замислих се колко тъничка е границата между рационалното и емоционалното, където лежи истината:)


Дай боже, по възможност, тези коледни празници да са светли за всички. И да ни пазят малките Ангелчета от злото в този свят! За теб е поздравът най-горе.
цитирай
8. lexparsy - Моите поздравление че си от малк...
26.12.2017 17:22
Моите поздравление че си от малкото, които се замислят за смисъла на празниците, преди да хапнат и пийнат порядъчно... Както винаги даде повод за размисли, ама и аз си имах мои си също :-)

А такива опити за поставяне на човек в "черна кутия" (без сетива) са правени отдавна... Автора на книжката дет чета вчера каза че разума се делял на"оскъден" и "дълбок", а някои използват само първия... Та тях ако ги поставиш в черна кутия за дълго,сигурация си полудяват... доказано...
За това си компенсират оскъдността в емоционалната кутия на телевизора брат, и като им писне даже ни викат да им правим компания:-)))
цитирай
9. missana - Честито Рождество, Лекс!
26.12.2017 18:45
lexparsy написа:
Моите поздравление че си от малкото, които се замислят за смисъла на празниците, преди да хапнат и пийнат порядъчно... Както винаги даде повод за размисли, ама и аз си имах мои си също :-)

А такива опити за поставяне на човек в "черна кутия" (без сетива) са правени отдавна... Автора на книжката дет чета вчера каза че разума се делял на"оскъден" и "дълбок", а някои използват само първия... Та тях ако ги поставиш в черна кутия за дълго,сигурация си полудяват... доказано...
За това си компенсират оскъдността в емоционалната кутия на телевизора брат, и като им писне даже ни викат да им правим компания:-)))


И голяма благодарност за този толкова интересен коментар. Хареса ми това обособяване на разума на "оскъден" и "дълбок". Наистина, това са двата полюса на разума, когато въобще има разум. Така че нека се радваме, когато ни причисляват към "оскъдния" разум. Това е недвусмислено доказателство за наличен разум.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: missana
Категория: Поезия
Прочетен: 5042211
Постинги: 2886
Коментари: 18683
Гласове: 3348
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031