Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2017 00:40 - За Бог, Сатана и още нещо (1)
Автор: missana Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3400 Коментари: 17 Гласове:
2

Последна промяна: 22.11.2017 23:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

          Съществува ли Бог?
Навремето покойният ми баща се шегуваше, че дори и атеистите имат своя бог - Атей.
А сега сериозно. Какви убедителни доказателства имаме за съществуването на Бог? Великият Исаак Нютон обичал да казва:

"Аз не се нуждая от Бог, за да строя своите теории."

И въпреки че самият Нютон е бил силно религиозен, не е ясно защо в науката е необходима хипотезата за съществуване на Бог. Редица изтъкнати учени недвусмислено заявяват принадлежността си към идеята за Бог. Например Айнщайн декларира това с помощта на знаменитото си изказване:

"Бог не играе на зарове" -

камък, който физикът хвърля в градината на Копенхагенската школа в квантовата механика, към която се числят мастити учени като: Нилс Бор, Ервин Шрьодингер, Вернер Хайзенберг и още мнозина други, проправили път на индетерминизма, силно дразнещ пристрастеният към реда Алберт. От друга страна един колос на физиката, като Стивън Уайнбърг /носител на нобелова премия за теоретичната разработка на полето на електрослабите взаимодействия/, който написа великолепната книга "Първите три минути след Сътворението", разказваща за сценария настъпващ непосредствено след Големия взрив, е чиста проба атеист, както това се вижда от финала на цитираната книга.
          Навремето във висшето учебно учебно заведение, в което учех, стоеше надпис:

"Когато науката влезе през вратата, религията излиза през прозореца."

Тази мисъл бе подписана, с лека ръка, с името Фридрих Енгелс. Гениалният индийски математик - Сриниваса Рамануджан твърдял, че по време на сън му се явявала богиня Намикал и му диктувала дивни формули, които той записвал веднага след събуждането си. Тези формули поразили въображението на целия математически свят. Въпреки това, обаче, твърдението на Рамануджан не може да се приеме за сериозно доказателство за съществуването, както на богинята Намикал, така и на Бог. Науката е скептична към разказвачи на сънища и видения. Неслучайно учените все още не са приели като нещо сериозно виденията на Йоан Богослов, формирали в тялото на Библията т.нар. Откровение /известно още като Апокалипсис/.

            От само себе си се подразбира, че един телевизор не може да се самосглоби.  Необходима е предварителна схема, за да се осъществи това сглобяване, а зад тази схема несъмнено стои нечий интелект. Ако приемем, че вселената влиза в ролята на този телевизор, е близко до ума да допуснем, че тя също има свой Създател. Бог! - ще възкликнете вие. Бих се съгласил с вас, но с известни уговорки. Барух /Бенедикт/ Спиноза се изразява малко по-близо до истината:

"Разум или причина, причина или разум!".

Добре, да допуснем, че ви дам картбланш и ви кажа - и аз като вас вярвам в съществуването на Бог. И сега какво? Възниква неминуемо следващият - особено важен въпрос. Този Бог-Творец има ли нещо общо с библейския, или с който и да е друг Бог, от произволна друга религия. Нима Библията, пълна с врели некипели, говори точно за този Бог, или за своя си - напълно измислен Бог. И всички тези църкви и храмове - какво общо имат те с Бог-Творец. Не са ли плод на наши аборигенски вярвания и представи? Или още по-точно казано - нима всички религии в своята съвкупност не са продукт на общото човешко невежество, плод на дълбоко Незнание? Склонен съм да приема за вярно именно последното. Човечеството тъне в глобален Тамас, а религията е жалък опит да се домогне до онова, което не е лъжица за неговата уста. Да не говорим, колко опасна може да стане тя в ръцете на опитни и безсъвестни манипулатори, нещо, за жалост, доказано от хода на човешката история. Или, както простичко формулираха и изповядваха класиците на марксизма в своя триумвират /Маркс - Енгелс - Ленин/ :

"Религията е опиум за народите."

Откровено ви заявявам,че съм сторонник на идеята за съществуване на Бог-Създател. Тя е смислена и ползотворна. Тя вдъхва надеждата, че вторият принцип на термодинамиката - този за ентропията, може да бъде оборен. Макар че от друга страна се наблюдава като феномен нещо, което можем да наречем Закон за съхранение на ентропията. Но ние можем да приемем, че той е само свидетелство за отсъствието на висок разум на локално ниво. С други думи - Бог пребивава повече в своя Сион, отколкото в материалната вселена. Това често се случва - родител да изостави детето си и то да порасне без него на улицата.

           Опитите да видим Бог като единствено олицетворяващ благост и съвършенство са несъстоятелни. Бог е и деятелност и в това е втората му главна функция. Първата е априорен и постериорен промисъл. Религиите приписват на Бог нетварност. Отрицават познанието на Бог чрез Творението му. В този смисъл те утвърждават че Бог е непристъпна светлина, че Той притежава и неизявима същност. Тоест поне за нас - простосмъртните, Бог е нещо в себе си. Същевременно пак тези религии лансират тезата, че човекът е образ и подобие Божие. Парадоксално, нали? Едно подобие не може да опознае подобието си. Очевадна нелепост и недомислие. Овладяването на свръхспособности тези религии наричат "прелест", нещо, което отвежда можещите към редиците на Сатаната.  Или:

"Блажени нищите духом, защото тяхно е царството небесно."

            Е ли Бог всемогъщ? Това е друг фундаментален въпрос. Той отдавна е контриран с остроумен и парадоксален отговор:

Ако Бог беше всемогъщ, то Той щеше да създаде камък толкова тежък, че да не може да бъде повдигнат и от Него самия!

Това положение странно напомня парадокса на Ръсел в математиката:

"Множеството от всички множества не е множество."

Сиреч - този камък, камък ли ще бъде? Или какво?
              Всички религии признават съществуването на опонент на Бога. В различните религии той се явява под различни наименования, но най-общо можем да му присвоим името Сатана. Сатана е падналият ангел, бивш Божий любимец. Той притежава уникални дарби и господарува над материалния свят, т.е. над Божието Творение. Основните му отлики са Лукавство и Гордост. Той може да е съзидателно начало единствено в името на последващо и окончателно разрушение. Сатана не се занимава с вече падналите ниско същества. Те са му в кърпа вързани. Търкалят се сами надолу по склона на пропастта, в дъното на която е мрачният му замък. Него го интересуват онези самотни алпинисти, устремили се с цялата си енергия към Сион. Тях той иска да отклони от праведния път - да ги направи подвластни му Божии дисиденти. За тази цел не жали средства и сили - да си припомним страданията на Йов! Ако църквите са инструмент на Бога, то можем смело да допуснем, въз основа на казаното по-горе, че в тях отдавна се е настанил Сатана. Въплътен в попове, монаси, светци и пр. Овладявайки тях - като форпостове, Той ще има очевидно спечелена партия. Затова лично аз съм убеден, че най-опасните места за вярващите са църкви, манастири и etc. Там с ехидна, незрима усмивка, седнал на невидим шезлонг, Той ги очаква, за да ги отлъчи от Божието стадо.

              Ако бъдем логически последователни, можем да се лишим от бинарността, колкото и скъпа, и вкоренена в нашето съзнание, да ни е тя. Защо са ни неоходими две различни начала?  Можем просто да допуснем, че това, което наричаме Бог и онова, което наричаме Сатана, са всъщност проявление на една единна първосъщност. И наистина функцията квадратен корен от х приема винаги две различни стойности за положително х. Едната е положителна, а другата отрицателна. Например квадратен корен от 4 се равнява на +2, но същевременно и на -2.  И ако чисто условно числото +2 e изявител на Божието начало, то пак чисто условно, можем да считаме -2 за проявление на сатанинското начало. Ала виждаме ясно единната им първосъщност - числото квадратен корен от 4.
             Далеч съм от мисълта, че нещата в действителност са толкова прости. Да разгледаме корен един милион от 4. Той вече ще приеме един милион различни значения. Можем да допуснем, че Божията същност разпада дори на безбройно много стойности всяко едно число и всяко нещо, както действа например многозначната функция логаритъм. Но макар и привидно многозначна, тази функция, както и всяка друга многозначна функция, може да се превърне в еднозначна чрез залепване на отделните й клонове върху подходяща Риманова повърхнина. Така получаваме възможност да гледаме на Бог като на едно многообразие от  противоречиви същности, които обаче разкриват единна първоприрода върху подходяща повърхнина - вероятно митичният Сион!





Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. gorskafeq - Очаквам следващата част, с инте...
20.11.2017 02:25
Очаквам следващата част, с интерес. Харесаха ми разсъжденията ти, аргументацията особено в математическата логика. Поздравления!
Относно дали съществува, Бог няма да изразя лично мнение, за да не повлиява по някакъв, дори косвен начин на предстоящите ти есета. Леко, перо!
цитирай
2. rosiela - А когато четеш книги не велики екстрасенси,
20.11.2017 09:01
просто те са там - по- близо до Великия Разум - БОГ!
Интересен текст, приятелю.
цитирай
3. nalia - Трудно е човек да вярва без да знае
20.11.2017 09:03
Да видим продължението:)
цитирай
4. missana - Благодаря Ви, Горска Фея!
20.11.2017 09:26
gorskafeq написа:
Очаквам следващата част, с интерес. Харесаха ми разсъжденията ти, аргументацията особено в математическата логика. Поздравления!
Относно дали съществува, Бог няма да изразя лично мнение, за да не повлиява по някакъв, дори косвен начин на предстоящите ти есета. Леко, перо!


Радвам се, че одобрявате начинанието ми. Да се пише за Бог е възможно най-неблагодарната тема. Защото Той е едновременно всичко и нищо и рискът да се спекулира с това понятие е огромен. Да имате силна нова седмица!
цитирай
5. missana - Мерси, Роси!
20.11.2017 09:30
rosiela написа:
А когато четеш книги на велики екстрасенси, просто те са там - по- близо до Великия Разум - БОГ!
Интересен текст, приятелю.


Права си. Проблемът е в това, че има вече една общоприета конвенция около понятието Бог. Натрупани са обширни наносни пластове, които никой не би дръзнал да разчисти с лека ръка, дори и в интерес на Истината. Да ти е много успешна новата седмица!
цитирай
6. missana - Благодаря ти, Натали!
20.11.2017 09:33
nalia написа:
Трудно е човек да вярва без да знае. Да видим продължението:)


Знанието винаги ни освобождава от вярата. То не е наивно, докато вярата винаги включва в себе си компонент на наивност и несигурност. В този смисъл вярата е привилегия на невежите. Но те са по своему щастливи с нея. Права си - "да видим продължението." Нека новата седмица ти носи само радостни събития и душевен покой.
цитирай
7. ladylady - епилога на чудесното експозе..ме шокира,миссана..повече, по-късно, хубав ден на всички.
20.11.2017 09:52
Илюминатска идеология на Братството на Сион. Тя е по илюминастки модел. Както старейшините на илюминатите се представят за "висши същества" - паднали ангели или нефилими и техни потомци(кръвни линии), Братството на Сион приема подобен модел. Хабсбургите са предствени като синове на змията. (От семитското Хибис - змия, макар че етимологията на името на династията е друга) Разбира се това са лъжи и измами. Нито илюминатите са ангели, паднали или не. Нито Хабсбургите са синове на змията.
Това е част от религиозно-мистичния буламач, с който промиват мозъците на последователите и служителите им от тайните организации за да им служат сляпо.
Братството на Сион днес. Смята се, че в братството на Сион са членували и банкерите Ротшилд(чрез Виенския си клон). Смята се че английската кралска династия наследява Хабсбургите, след падането им, като кандитат-световна царска династия на Братството на Сион.
Попурярни са с измислиците за рептилии - превъплътени извънземни гущери. Така например английската кралица в определени среди е представяна като извънземен гущер в човешка кожа.(Докато илюминатите се представят като контактьори, превъплъщения или потомци на "светлите" извънземни - плеядинци и др.) Това са модернизирани варианти на старите лъжи.
цитирай
8. tikovpisane - Интересен текст, МЛадене!
20.11.2017 10:45
Не с всичко в него съм съгласен обаче. Чисто и просто аз съм си привърженик на Библията, и ако в нея има много противоречия, то аз мисля, че идват от това, че само определени хора могат да го разберат, така да ги нарека- много отдадени, много вярващи. И си мисля, че твърде много неща няма да разберем, ако се опираме единствено на разума и логиката, защото Бог не желае това. Иска се най-вече СЪРЦЕ , за да ги проумееш, т.е повече място на Вярата, демек да не бъдем много философи и да мислим, а просто да вярваме и ще ни се открият доста неща. Плюс това, Бог никога няма да бъде доказан научно, защото ако бъде, то вече не би бил Бог, и тогава няма да имаме нужда от вяра и религия, т.е ще стане тотален атеизъм, а Той не би допуснал това. Понякога си мисля- колко ли смешни му изглеждаме ние хората с жалките си опити да разсъждаваме за това дали Го има или не, вместо да вършим волята Му- да се обичаме. И още си мисля, че като разсъждаваме дали Го има или не, можем и да Го ядосваме и Той нарочно да ни забуждава умовете в някакви грешни посоки, просто защото се занимаваме с глупости. Мога още много да кажа, но тази тема е неизчерапема и ще спра дотук. Поздрав за едрудирания текст и хубава седмица от мен!
цитирай
9. missana - Благодаря ти, Юле!
20.11.2017 14:15
ladylady написа:
епилога на чудесното експозе..ме шокира,миссана..повече, по-късно, хубав ден на всички. Илюминатска идеология на Братството на Сион. Тя е по илюминастки модел. Както старейшините на илюминатите се представят за "висши същества" - паднали ангели или нефилими и техни потомци(кръвни линии), Братството на Сион приема подобен модел. Хабсбургите са предствени като синове на змията. (От семитското Хибис - змия, макар че етимологията на името на династията е друга) Разбира се това са лъжи и измами. Нито илюминатите са ангели, паднали или не. Нито Хабсбургите са синове на змията.
Това е част от религиозно-мистичния буламач, с който промиват мозъците на последователите и служителите им от тайните организации за да им служат сляпо.
Братството на Сион днес. Смята се, че в братството на Сион са членували и банкерите Ротшилд(чрез Виенския си клон). Смята се че английската кралска династия наследява Хабсбургите, след падането им, като кандитат-световна царска династия на Братството на Сион.
Попурярни са с измислиците за рептилии - превъплътени извънземни гущери. Така например английската кралица в определени среди е представяна като извънземен гущер в човешка кожа.(Докато илюминатите се представят като контактьори, превъплъщения или потомци на "светлите" извънземни - плеядинци и др.) Това са модернизирани варианти на старите лъжи.


Ти синтезира всичко в едно единствено и безценно изречение:

"Това са модернизирани варианти на старите лъжи."
цитирай
10. karamelita - Илюминатска идеология на Братс...
20.11.2017 14:16
ladylady написа:
Илюминатска идеология на Братството на Сион. Тя е по илюминастки модел. Както старейшините на илюминатите се представят за "висши същества" - паднали ангели или нефилими и техни потомци(кръвни линии), Братството на Сион приема подобен модел. Хабсбургите са предствени като синове на змията. (От семитското Хибис - змия, макар че етимологията на името на династията е друга) Разбира се това са лъжи и измами. Нито илюминатите са ангели, паднали или не. Нито Хабсбургите са синове на змията.
Това е част от религиозно-мистичния буламач, с който промиват мозъците на последователите и служителите им от тайните организации за да им служат сляпо.
Братството на Сион днес. Смята се, че в братството на Сион са членували и банкерите Ротшилд(чрез Виенския си клон). Смята се че английската кралска династия наследява Хабсбургите, след падането им, като кандитат-световна царска династия на Братството на Сион.
Попурярни са с измислиците за рептилии - превъплътени извънземни гущери. Така например английската кралица в определени среди е представяна като извънземен гущер в човешка кожа.(Докато илюминатите се представят като контактьори, превъплъщения или потомци на "светлите" извънземни - плеядинци и др.) Това са модернизирани варианти на старите лъжи.

pro4eti za otkroveniata na princesa Daiana otnosno rituala po obez4estiavaneto i i iaviavaneto na 4lenovete na semeistvoto v istinskia im reptilski vid,reptiliite imat zenici kato na kotkite i se razpoznavat po tova i osobeni zubi kato se pichech vse 4e si grafinia bi triabvalo da si reptil sachto,zlobna i bez4uvstvena zmiia,locha.. sachtestvuva - videli sa go mnogo hora v klini4na smart,ada sachto,opisvat go i velikiat sud sa varchili zlini,kogato im se iaviava givota kato na film 4uvsvat deianiata si varhu sebe si,za da gi osznaiat Kastanieda e izvesten kato goliam, mochenik,lagec i falchifikator,edin 4ovek s mnogo pronicatelen mozak kato moia,pred koito ne moge da se skrie nikakva laga - vednaga ia raschfrovam do osnovi, ne moge da mu viarva sliapo na knigite e 4ovek s mochtno vaobragenie,napisal hiliadi knigi,mnogo v tgiah sa prosto fantazia...
цитирай
11. missana - Мерси за всичко споделено, Влади!
20.11.2017 14:24
tikovpisane написа:
Интересен текст, Младене! Не с всичко в него съм съгласен обаче. Чисто и просто аз съм си привърженик на Библията, и ако в нея има много противоречия, то аз мисля, че идват от това, че само определени хора могат да го разберат, така да ги нарека- много отдадени, много вярващи. И си мисля, че твърде много неща няма да разберем, ако се опираме единствено на разума и логиката, защото Бог не желае това. Иска се най-вече СЪРЦЕ , за да ги проумееш, т.е повече място на Вярата, демек да не бъдем много философи и да мислим, а просто да вярваме и ще ни се открият доста неща. Плюс това, Бог никога няма да бъде доказан научно, защото ако бъде, то вече не би бил Бог, и тогава няма да имаме нужда от вяра и религия, т.е ще стане тотален атеизъм, а Той не би допуснал това. Понякога си мисля- колко ли смешни му изглеждаме ние хората с жалките си опити да разсъждаваме за това дали Го има или не, вместо да вършим волята Му- да се обичаме. И още си мисля, че като разсъждаваме дали Го има или не, можем и да Го ядосваме и Той нарочно да ни забуждава умовете в някакви грешни посоки, просто защото се занимаваме с глупости. Мога още много да кажа, но тази тема е неизчерапема и ще спра дотук. Поздрав за едрудирания текст и хубава седмица от мен!


Абсолютно си прав, че Бог никога няма да бъде доказан научно и че не бива да бъде доказван научно. Бог е най-големият математик и математичността на вселената е най-нагледното доказателство за съществуването на Бог-Създател. Все едно сме попаднали на изложба, на която той е поставил тематичен надпис - гледай и ще ме видиш. Моята цел не е да правя опити да насаждам атеизъм, а да разгранича този Бог-Създател от Библейския, който е изцяло продукт на човешката сетивност /и разбира се заблуди/. Не че в Библията няма истини и опити за опознаване на истинския Бог. Но нейните средства за изучаване на Бога са твърде елементарни и недостатъчни и изкривяват представата ни за него, отдалечавайки ни от Истината. Разбира се това си е мое усещане и виждане за нещата.
цитирай
12. tikovpisane - Приятелю!
20.11.2017 15:05
В едни неща се доближаваме, в други се различаваме, но това е напълно нормално, както изгрева на слънцето. Ако разсъждавахме еднакво, щяхме да бъдем нещо като роботи, което би било ужасно. Всъщност истината е, че ще разберем всичко, когато напуснем тоя свят. Ще разберем дали сме се заблуждавали през земния си път относно Него или тъкмо обратното. Аз казвам да научим колкото се може по-късно. Тук вече мисля, че трябва да си съгласен с мен. А иначе моята Истина за земното ни битие е то да преминава в любов- предполагам, че е верен път.
цитирай
13. vedrina - !!!
20.11.2017 16:32
Опитвате се да свържете религията с науката, чудесно - какви прекрасни примери..., но защо казвате, че при втори признак на термодинамиката има - "отсъствието на висок разум на локално ниво" и съпоставяте като извод за изоставено дете от родител, какво общо има ентропията или който и да е от принципите на термодинамиката..., това са процеси, които протичат при изменение на две от трите величини - температура, налягане и обем..., Не разбрах....
цитирай
14. missana - Прав си, Влади и ти благодаря за споделеното!
21.11.2017 08:51
tikovpisane написа:
Приятелю! В едни неща се доближаваме, в други се различаваме, но това е напълно нормално, както изгрева на слънцето. Ако разсъждавахме еднакво, щяхме да бъдем нещо като роботи, което би било ужасно. Всъщност истината е, че ще разберем всичко, когато напуснем тоя свят. Ще разберем дали сме се заблуждавали през земния си път относно Него или тъкмо обратното. Аз казвам да научим колкото се може по-късно. Тук вече мисля, че трябва да си съгласен с мен. А иначе моята Истина за земното ни битие е то да преминава в любов- предполагам, че е верен път.


Апостол Павел също изразява мнението, че сега виждаме само отчасти нещата, или както той сполучливо се изразява - виждаме ги "мрачкаво, като в огледало", но че след земния ни живот ще ни бъде дадено знанието в пълнота. Да се надяваме, че е бил прав. Що се касае до това, че правилният път е пътят на любовта и сърцето, то това е същината на един от пътищата на познанието, описван от древните индийци като бхакти - път на любовта. За съжаление този път /наричан още бхактийога/, както и кармичният - известен като кармайога, не са достатъчни сами по себе си и следва да се допълват от най-висшия път, известен като пътя на познанието /жнана/, наричан жнанайога.
цитирай
15. missana - Благодаря Ви, Марина!
21.11.2017 08:57
vedrina написа:
Опитвате се да свържете религията с науката, чудесно - какви прекрасни примери..., но защо казвате, че при втори признак на термодинамиката има - "отсъствието на висок разум на локално ниво" и съпоставяте като извод за изоставено дете от родител, какво общо има ентропията или който и да е от принципите на термодинамиката..., това са процеси, които протичат при изменение на две от трите величини - температура, налягане и обем..., Не разбрах....


Вероятно не съм бил разбран правилно от Вас. Упоменатият от мен Закон за съхранение на ентропията няма нищо общо с втория принцип на термодинамиката. Той е изцяло мое лично хрумване и се състоии в хипотезата ми, че общото ниво на ентропията, като усредняване за цялата вселена, трябва да е постоянна величина. Грубо казано това означава, че ако в някаква точка на вселената върви процес на прогрес, то в друга трябва да протича процес на регрес, така че като цяло да няма развитие.
цитирай
16. ladylady - аз търся квинтесенцията, макар и Словото ти да е Откровение,миссана..
21.11.2017 14:52
За съжаление този път /наричан още бхактийога/, както и кармичният - известен като кармайога, не са достатъчни сами по себе си и следва да се допълват от най-висшия път, известен като пътя на познанието /жнана/, наричан жнанайога.

поздрави,многоо дълбок промисъл видях тук..
като „ножа на Истината!!
Юлия

„квинтесенция“.

Поначало терминът ефир, се използва в античната гръцка митология със значение „най-високият, най-тънък, прозрачен слой на въздуха, дишан от боговете“.
цитирай
17. missana - Благодаря ти за тези пояснения, Юле!
21.11.2017 18:00
Този ефир Айнщайн уж го отхвърли, позовавайки се на опитите на Физо и на Майкелсон и Морли. С първия опит /този на Физо/ се доказа, че движещите се тела следва да увличат около себе си етера, като топка шаваща в еластичен дамски чорап. Опитът на Майкелсон и Морли опроверга, на свой ред, увличането на етера. За него се получи парадокса на Ръсел за бръснаря, който трябвало задължително да бръсне всички онези, които не могат да се бръснат сами. Оказва се, че този бръснар нито може, нито не може да се бръсне. Днес, обаче, съществуват опити за реставрация на древногръцкия етер /ефир/. И дай боже те да завършат успешно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: missana
Категория: Поезия
Прочетен: 5035641
Постинги: 2884
Коментари: 18663
Гласове: 3347
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031