Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2018 12:31 - ФОРСИРАНЕ НА ЛУКОВИЦИТЕ
Автор: kategarbo Категория: Хоби   
Прочетен: 997 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Напролет се възхищаваме на прекрасните цветове на най-популярните луковични растения - минзухари, лалета, нарциси и зюмбюли. Тези цветя ни посрещат с първите топли дни, но искаме ли да почувстваме свежестта им и да се възхитим на красотата на деликатните им цветове и през зимата, трябва да положим определени грижи. Това е възможно ако ги отглеждаме при нужните условия - температура, светлина и влага. Често най-лесно това се осъществява по первазите на прозорците. Октомври е най-доброто време за подготовка за форсиране на луковиците в домашни условия. Ще   бъде интересно за начитаещите любители на цветя това завладяващо занимание.
Подготовка на цветните луковици
Луковиците от лалета, нарциси, минзухари и зюмбюли се съхраняват през лятото в сухо и проветриво помещение. Смята се, че лалетата са най-взискателни от тези видове луковични растения за предварително производство. След изваждането на луковиците от почвата, те трябва да се съхраняват при определена температура, защото в тях е залогът за образуването на бъдещо красиво цъфтящо растение. За щастие, при нашите летни температури, това е лесно осъществимо и не се налагат допълнителни грижи за съхранение на луковиците. Достатъчно е да се съхраняват на хладно и сухо място в касетки, като се внимава да не се нападнат от гризачи или от плесени.
Засаждане  на луковиците
Обикновено засаждаме луковиците около 5-10 октомври, но и сега не е късно. Могат да се използват  всякакви саксии или други съдове. Ако са употребявани преди това, съдовете щателно се почистват,   измиват, подсушават и дезинфекцират. Така подготвени те се напълват с богата, осигуряваща добра аерация почва (обикновено закупена от специализираните за цветя магазини). Използват се готови торфени субстрати за засаждане на луковици, защото те са обогатени с необходимите микро и макро елементи. В такава почва корените израстват и се развиват отлично и осигуряват на растенията богат цъфтеж.  Съдовете с такъв субстрат са леки и лесно се пренасят. Преди засаждане на цветните луковици те се обработват  (обикновено се накисват за 20 минути в разтвор от калиев перманганат), за да се дезинфекцират. Повърхността на почвата в саксиите се изглажда  и субстрата се навлажнява обилно. След това луковиците се засаждат на разстояние 2-3 см една от друга, като внимателно се притискат в почвата, така че да са разположени в една плоскост.
Вкореняване и охлаждане
След засаждането  субстратът отново се полива и саксиите се изнасят навън в градината или на балкона за вкореняване на луковиците. В процеса на вкореняване луковиците могат да "изплуват" от почвата при бързото израстване на кореновата система. Това не е опасно, просто се подсипва допълнително саксията  с почва. Когато луковиците добре се вкоренят, саксиите се поставят за охлаждане  (в мазето или в хладилник). Нужно е да се подсигури постоянна температура около плюс 9 градуса. Ако саксиите се поставят в хладилна камера, те се опаковат в пластмасови чували или торби, за да се предотврати интензивното изпарение на влагата и бързото подсушаване на субстрата. Нужно е редовно да проверяваме саксиите, за да не изсъхнат или да не се нападнат от плесени (тогава се третират с калиев перманганат). Според някои проучвания съвмесното съхраняване в хладилник на саксиите с ябълки, където се отделя етилен, не се наблюдава забележимо влошаване на качеството.
Форсиране на растенията
След като сме набавили достатъчно студ за растенията, около 25 януари саксиите се изваждат от хладилника и постепенно се затоплят, за да привикнат на топлината и осветлението. Първо  съдовете се поставят в най-тъмното и хладно място в апартамента или къщата (може и на пода на остъкления балкон) и когато растенията започнат да нарастват саксиите се преместват на по-топло (но не и на горещо) място. Препоръчителната температура за добър цъфтеж е около 18 градуса. Саксиите се поливат с темперирана вода и се подхранват с нужните торове. Масовият цъфтеж настъпва обикновено през първата десетдневка на март.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 851041
Постинги: 155
Коментари: 94
Гласове: 298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. hobi