Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09.2020 10:50 - Балхика
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 1836 Коментари: 5 Гласове:
26


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Балхика или Бахлика е индийското наименование на страната Балхара (Бактрия), която според памирската теория е прародината на българите. Народът пък бил наричан балхики или бахлики в различните източници. Най-ранното упоменаване е във Ведите и по-точно в Атхартва веда, където пише, че на север от Индия живеят народите булинги, балхики, врики, хунга и хети. Над седемдесет пъти са споменавани балхиките в Махабхарата (Х – VІІ век пр. н. е.). Царят на Балх е на особена почит в творбата. Балхика е посочена там, където Арменските географи посочили народа Булх. Същата страна в китайските източници била наречена Боло. Съгласно сведението в Китай дошли майстори от Боло, които научили китайците да правят изделия от цветно стъкло и оттогава тези изделия поевтиняли в Китай. От Балхика имало преселение на балхики в Индия, където била създадена държава със същото име. Владетелите на тази нова Балхика са носили титлата Балхара. Известен е един от владетелите на Балхика на име Кардама, чието име носил Канас Юбиги Кардам. Според мен трябва да бъдат проучени индийските и китайските извори, в които се описва страната Балхара с цел да се изясни дали тя наистина е българската прародина.

image

image




Гласувай:
26


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. vled - Пътят в историята - БАЛК, БАЛКАРА, БАЛКАРИЯ, БЪЛГАРИЯ (Стара велика), БЪЛГАРИЯ (Дунавска) е прав като магистрала…
28.09.2020 13:21
Пътят в историята - БАЛК, БАЛКАРА, БАЛКАРИЯ, БЪЛГАРИЯ (Стара велика), БЪЛГАРИЯ (Дунавска) е прав като магистрала…
Това дължим на Петър Добрев, който със своята упоритост, работоспособност и интуиция показа на българите къде са се формирали като етнос и държавност.
Нищо друго не може да обясни съществуването в днешен Афганистан на градовете Шуман, Варну и скален барелеф, подобен на Мадарския конник, носещ почти същото име МОДАР или МАДР. А всеизвестният БЪЛГАРСКИ КАЛЕНДАР е друг материален символ на древност на прабългарската цивилизация, Датиран е на 5505 година пр. Христа! Няма никакви писмени източници от това време.
Родее се с китайския календар, но доскоро е бил непознат в Европа.
Иранската теория обаче не дава обяснение защо всички ирански народи и племена си живеят и до днес по същите земи - Средна Азия, а само прабългарите са се придвижили във времето и хилядолетията до земите на днешна България. Отговор на това дава БЪЛГАРСКАТА ТЕОРИЯ.
http://vled.blog/history/2019/12/12/bylgarskata-teoriia.1686717

цитирай
2. laval - Принципно
28.09.2020 14:38
има известен резон. За иранските племена обаче не е било съвсем така. Например скити и сармати, които са от иранския клон, са се придвижили доста на запад в Европа. Дори скитите са стигнали чак до Балканите, до Добруджа, наречена Малка Скития. Нали?
цитирай
3. vled - Никой не знае кои и какви точно са скити и сармати и къде са днес.
29.09.2020 00:07

За разлика от тях Българите вървят в историята и хилядолетията отначало докрай с името си и държавите си.
Споменал съм ги по-горе.

цитирай
4. shtaparov - Ето как се оказва, че ХУНГА-ХУНЗА са ...
29.09.2020 12:46
Ето как се оказва,че ХУНГА-ХУНЗА са в Индия много преди Александър и нямат нищо общо с "македонците"! :)
цитирай
5. laval - Беше
02.10.2020 20:18
shtaparov написа:
Ето как се оказва,че ХУНГА-ХУНЗА са в Индия много преди Александър и нямат нищо общо с "македонците"! :)


голям майтап, когато преди години в Македония бяха закарали някакъв княз на хунзите.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4100291
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21961