Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2020 20:43 - БЪЛГАРСКИТЕ ДУМИ,КОИТО ИСУС ОТПРАВЯ КЪМ БОГ ОТЕЦ ОТ КРЪСТА НА ГОЛГОТА,АВТОР:МИЛЕНА ВЪРБАНОВА
Автор: milenavarbanova9 Категория: История   
Прочетен: 2704 Коментари: 13 Гласове:
2

Последна промяна: 07.02.2020 21:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Всеки истински християнин знае наизуст и пази в сърцето си думите,с които Исус Христос, според Св.евангелисти Матей и Марко,в страшните си кръстни мъки,се обръща към Небесния Отец.Това е последното изречение,което Той произнася в човешкия си облик,преди да издъхне и да възкръсне в Слава.Това са съкровени,интимни слова,които само един Син може да изрече към любящия  Баща,който му налага да изпие до дъно горчивата чаша.Както знаем,тези думи са на арамейски език и гласят:"Ели,Ели(или Елои),лама сабахтани?",което означава "Господи,Господи,защо ме изостави?"

Но,българи,вникнете днес в откровението,че това са български слова,произнесени на български език и разпознаваеми чрез нашата реч!Български думи се отронват от напуканите уста на Спасителя в последния миг от земното му битие!

Ако вземем само втората част на изречението,без обръщението "Ели,Ели"- "Господи,Господи",тя звучи като "ламасабахтани".Но какъв е смисълът на това тайнствено звукосъчетание? То трябва да стане разбираемо за всеки българин!

Нека го разчленим по законите на българската реч:"ла ма сабах- та ни". Да му направим разбор: ЛА ( въпросителна частица -"ли"), МА ( лично местоимение - "ме","мен"), САБАХ ( възвратно местоимение в падежна форма - "себе"), -ТА ( своеобразна членна форма или притежателно местоимение -"твоята","твоето"), НИ ( отрицателна частица).

А сега от тези отделни части да съставим цялото изречение на български език:
"Господи,Господи, ли ме (в) Себе-то ( в Твоята Доброта,Закрила,Благоразположение) не ( приемаш вече)?"

Или: " Господи,Господи, ли ме (в) Твоето Себе ( Същност,Личност - в смисъл на Защита,Закрила) ( вече) не (не съм)?"

Или още :"Господи,Господи, ли ме (в) Твоето Себе (вече) няма?"

Смисълът е същият,както във възприетото в цялата християнска традиция "арамейско изречение". Нищо чудно,древноарамейският и тракийският( чийто наследник е българският език), са много сходни. Синът говори на български и е сигурен,че Бащата ще го чуе и разбере.

Разсъждавайки върху тази последна фраза на Исус,откриваме поне три  доказателства,че тя е автентична и е произнесена от Божествена Личност.

Първото доказателство за истинност е нейният насечен,пределно лаконичен изказ.Думите са сведени почти само до срички,изчистени от всякакви излишества,предлози,съюзи и пр.Напомнят оголен проводник.Това говори,че наистина е произнесена в момент на ужасни страдания.Но говори също,че е произнесена от Личност,която не принадлежи към мира сего. В други запазени пророчески фрази,предаващи преките слова на Бог ( или на божествени фигури в езическата древност) също поразява пределната краткост,"оголването" на думите,които дори не изглеждат свързани една с друга,но общият им смисъл е ярък като светкавица,точен,почти телепатично рабираем за човешкото съзнание.Спомнете си потресававащото предупреждение:" мене текел упарсин",изписано с огнени букви на стената на залата,в която последният вавилонски цар Валтасар се отдавал на разгул в нощта, когато пресийският владетел Кир вече влизал в обречения град.Впрочем и в това Божие предупреждение също звучат български слова.

Второто доказателство за автентичност и божественост на последната Христова фраза, е нейната необятна дълбина.Колкото повече разсъждавам над нея,толкова по- сложна ми се струва. Едно нейно възможно значение,невключено в евангелския прочит(доколкото той третира пряко мига на издъхването,а не прави теологичен разбор), е следното: " Господи,Господи, ли ме (в) събота-та няма?".Това може да означава както " в събота няма ли да съм сред живите?",така и " ли (в)  събота няма да съм сред мъртвите!"
Основавам тази възможна дешифровка на прочита на "сабах- та" в смисъл на "шабаш-та" - в събота.

Третото доказателство е назоваването на Бог Отец с името "Себе". То сочи разбирането за Бога като Личност и Същност,Божествено Себе,от което произлиза малкото човешко "себе" - човешката природа.Но има още нещо изключително важно - в един мой неконвенционален възглед за произхода на името на бог Сабазий,най- почитаното божество у траките,аз извеждам това име от "Себе" - същност.От него произлиза името на Бог Отец в православната традиция - Саваот. А асирийският бог на слънцето,който в древността е почитан в целия Близък изток,се нарича Шамаш.Това название е пряко свързано с тракийското име Сабазий и с асирийската дума "шамши"- " слънце",която смело можем да тълкуваме чрез българския език като "сам си"- самодържец,върховен господар.

И ето че като в някакъв пророчески проблясък ние успяваме да тълкуваме изречението на Исус дори  като:"ли моето Слънце( моят Бог) ( го) няма?" Това не е невъзможно,тъй като,според евангелските сведения,в момента,в който Исус издъхва на кръста,земята потреперва и настава слънчево затъмнение,което хвърля в ужас убийците му и насъбралата се тълпа.

Откритието,че последните думи на Спасителя са произнесени на български език, е волтова дъга,която трябва да възкреси нашия народ,да му вдъхне нови сили за живот.Това е глас от небето,който повелително вика:"Стани и тръгни!",върховна заповед за действие,борба,спасение!Да се вслушаме в нея - тя неслучайно идва сега - в мига на най-низкото ни падение,на най-отчаяната ни безизходица.Ако нямаме водач - нека ни води Самият Бог!Какво по-велико доказателство за изначалността,универсалността,божествеността на нашия избран език,можем да искаме от това,че Божият Син е говорил за него! А то означава,че и избраният народ,пренесъл през хилядолетията този език,ще да пребъде!

СТАТИЯТА Е ПУБЛИКУВАНА ОТ НЯКОЛКО БЪЛГАРСКИ ЕЛЕКТРОННИ САЙТА,
В.ТЕЛЕГРАФ,
В.СЛОВОТО ПЛЮС

ВСИЧКИ АВТОРСКИ ПРАВА СА ЗАПАЗЕНИ
И ВЕЧЕ ,РАЗБЕРИ,СПАРОТОКЧЕ,ЧЕ СИ СМЕШЕН С ПОСТОЯННОТО СИ ПЛАГИАТСТВО!
ОСТАВИ НА МИРА СТАТИИТЕ МИ ЗА ЦАР МИНОС И "КОБЕН ЧАС"!
АКО НЕ МОЖЕШ ДА СЕ СЕТИШ ЗА КАКВО ДА ПИШЕШ, ПРОСТО ИДИ ДА СЕ ТРУДИШ ПОЧТЕНО НА ПОЛЕТО!
ПЛАГИАТСТВОТО Е ГРЯХ И БОГ ГО НАКАЗВА ПО-ТЕЖКО ОТ КРАЖБАТА!
ПРЕСТАНИ ДА ПРЕДСТАВЯШ ЧУЖДИТЕ ИДЕИ КАТО СВОИ!
ПРОСТО СЛОЖИ ТОЧКА!
АМИН!

 



Гласувай:
5



1. rustam - Там е работата, че не е "Ели", а "Илли"
07.02.2020 20:49
Освен това "Илл" не означава "Господ", а "Бог". "Господ"(господар) и "Бог" въобще са различни думи и понятия.
цитирай
2. milenavarbanova9 - към рустам
07.02.2020 21:06
Това е преводът,възприет във християнската традиция.Погледнете как е представено изречението.
цитирай
3. krumbelosvet - Има ли
08.02.2020 20:01
Има ли други кандидат-наследници на "ХЕТИТЕ" с които е воювал Египет, освен нашите гети-готи?
Защо ли в египетските рисунки от тия сражения, хетите винаги са покрити с точки по телата и дрехите?
цитирай
4. milenavarbanova9 - към крумбелосвет
08.02.2020 21:03
Вие споменахте това,когато ставаше дума за описаните от Джулио Мискози "stellati" - т.е.покрити със звезди.
Поне в момента се затруднявам да отговоря на въпроса.
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей, Милена!
09.02.2020 13:51
Връзката ни с римляни е безспорна! Дори да се тръгне от васалното на Рим Сапейско царство в територията на днешна Югоизточна България! Защо не са направили такова римляните с гърците? Но нашенските, днешни Български черти са го провалили и то е ликвидирано след век и половина съществуване Заяждания, клевети, подмолни действия! И на римляните им е дошло в мно

Използвачм за сравнение френския Той е келтски, а келтите са живели на нашите земи и са съхранили наши думи! Преди да тръгнат на запад! Към Франция, Швейцария, бЕЛГИЯ, ИСПАНИЯ, ШОТЛАНДИЯ....
Не искам да използвам случая за конфронтиране с когото и да е било, просто излагам това, което мисля!
Господ и Бот на френски е една думи- Дийо! За господ се позва и сеньор Което показва ,че той е близко до човека Сеньор се ползва и за хора!
Известно е, че римляните обожествяват императорите си След отпадането на августовата династия има една година- 68-ма ,година на четирите императора !Властта накрая взема Веспасиан Синът му воюва в Юдея Всичко за Бог и Божи син между тях съвпада, с тази разлика ,че се губят 40 години 40 години след Христос са!
Може би ще развия тази тема?
Бог и божествен от френския присъстват и в нашия език-. дивен, Девин, дева ....

Хубав ден, Милена!
цитирай
6. krumbelosvet - Простете,
09.02.2020 14:38
не един историк съм питал за това.
цитирай
7. horos - НА КАКЪВ ЕЗИК Е ГОВОРИЛ ХРИСТОС?
09.02.2020 16:45

Днес всички ни убеждават, че евангелският Иисус е говорил на арамейски език. Дори Холивуд направи цял филм на арамейски. Негов продуцент бе Мел Гибсън и филмът се казваше "Страсти Христови". Нека сега да видим как е на арамейски прочутата фраза, казана от Иисус на кръста:
33. А на шестия час настана тъмнина по цялата земя до деветия час.
34. А на деветия час Иисус извика с висок глас: Елои, Елои, лама савахтани? което значи: Боже Мой, Боже Мой, защо си Ме оставил?
35. Някои от стоещите там, като чуха, казваха: ето, вика Илия.

Марко, 15:33

На арамейски думите на Иисус се четат по следния начин:


(E-LEE E-LEE L-MAA-NAA SAA-BAACH-TAA-NEE) =

(My God, my God, why have you forsaken me).

www.learnassyrian/aramaic.pdf

Някой неук преписвач е преписал дословно думите и се е получило познатото ни:

Елои, Елои, лама савахтани

Вие като българи така ли ще прочетете арамейският текст? Вижте какво казва Иисус:

"ЛЕЛЕ, ЛЕЛЕ, МААНА СА БАЩА НИ", КОЕТО ЩЕ РЕЧЕ: "БОЖЕ, БОЖЕ, ОСТАВИ НИ БАЩА НИ"

Защо арамейците изписват Иисусовите думи на български?
Много просто!
Защото това е бил и родния език на Иисус. Тези негови слова са останали непреведени от арамейския преписвач и това ни е пряко доказателства, че Исус не е говорил по арамейски. Всички знаем, че човек в екстренни моменти проговаря на родния си език. В последния момент от живота си Исус проговаря на своя роден език – български. На всички езици това „Леле, Леле, маана се баща ни!“ няма никакво значение, освен на български. Преводачите са се постарали да дадат колкото се може по-точен превод и така до нас е достигнало през гръцки и латински прословутото „Боже, Боже, остави ни баща ни!“

В Библия Вулгата този текст е написан така:


Eloi, eloi, lamma sabacthani

Тук думата „баща ни“ е написана правилно от някой латински писар, като буквата „щ“ е предадена чрез латинските букви „сt“.

В един форум ми зададоха следния въпрос:

„А защо днешните арамейци говорят арамейски, а не знаят български? Защото те съществуват и аз
цитирай
8. milenavarbanova9 - към leonleonovpom2
09.02.2020 19:08
Благодаря за коментара,Иване,
Това за Сапейското царство е много интересно.
Но сравнение между Тит и Исус все пак мисля,че не може да става.Да,Тит е извънредно благороден,мъдър,културен,храбър,способен пълководец.Но е само императорски син и после император,докато Исус е Бог,Божи Син,но и проява на Бог Отец,единосъщен с Него.Аз мисля,че едно въплъщение на Исус,изпратено в земята на Българите,е Левски.Ето защо той така ни липсва.Вазов прави това сравнение.Хубава вечер и сърдечни поздрави!
цитирай
9. milenavarbanova9 - към horos
09.02.2020 19:34
Здравейте!
Много съм впечатлена.Тълкуването Ви дава отговор и на проблема с възклицанието "леле","леле- мале", което представяте много логично.
Аз мисля,че арамейският и тракийският са два много сходни клона на общия пеласгийски език .Приликата е поразителна. Явно е,че арамеите принадлежат към големия тракийски етнос,колкото и днес това да се отрича.
За Вашия разбор на фразата - пак повтарям,че съм дълбоко впечатлена.Ще посмея обаче да Ви опонирам в следното: интерпретирате "лама" като "мана"( махна),но го видоизменяте,то си е "лама" и би могло да бъде тълкувано чрез българския,без да се изменя.Фактически
приемате "са" за "се"( махна се) - това не е лишено от логика,краят на изречението също - " баща ни".Но как ще оправдаете промяната на "лама" в "мана"(махна)?
Така или иначе Ви поздравявам сърдечно, защото прочитът Ви е много логичен, архаичният простонароден език също е негов плюс.
Тази многоликост на фразата,множеството й аспекти,са доказателство за божествената Личност на Исус,както съм писала в статията си.
Приятна вечер и благодаря!
цитирай
10. leonleonovpom2 - Здравей милена, отново!
09.02.2020 20:47
Има изрази на Български, които говорят много! :
Боже, Господи!
Господи, Боже мой!
Синоними са- Бог е на върха, Господ е и господар! Затова на френски Сеньор- Господ се прехвърля и върху човека Но са взаимно заменяеми и са равностойни!
Що се отнася до Сапейското тракийско царство, то носи името на династията, която го управлява От нея са известни Реметалк, Реоскопур, Котис И аз имам малки заслуги към него ,с предоставянето на една стела в музея, на която кратко е описана историята ими родствената им връзка...

На запад усилено се работи върху тезата ,че бог и божия син са Веспасиан и Тит Веспасиан, като умира е обожествен ! Даже се пошегувал в часа на смъртта си-Май е дошло време да стана бог? Казал това и издъхнал!
Та Тит е божия син!
Времената са смутни, в една година са убити трима императори Веспасиан е четвъртият на власт Той търси изход от смутната обстановка И християнството е удобно за тази цел
Такава е тезата им, не моята
Свети Петър е първият папа! През 64- та година, при гоненията над християните от Нерон ,той бяга от Рим Но на изхода среща Христос, бягащ към Рим Пита го, къде отиваш, Господи? А той отвръша, че отива ,да умре отново за хората! И изчезва Петър се връща и загива
Та тезата е ,че християнството е измислено от Веспасиан, за стабилизиране на династията и на империята Не случайно папата е в Рим Същата е постановката по- късно и в Константинопол
Само предавам в общи линии тезата Не се бъркам в божиите работи и за тях приемам само това, което официално се твърди

Хубава вечер и успех, Милена!
цитирай
11. milenavarbanova9 - към leonleonovpom2
09.02.2020 21:36
Здравей отново,Иване,
Изобщо не съм запозната с подобна теория, но,като се замисля,я определям като поредното сатанинско дело. Това е опит да се отрече не само,че Исус е слязъл на земята в образа на човек,който определено е бил различен от Тит,но и божествеността на Христос,единосъщието с Бог Отец.Отрича се направо съществуването на Бога.
Тази теория е пълен абсурд отвсякъде:
1. Както казваш,има голяма разлика във времето между раждането на Христа и това на Тит.
2. Житейските им данни са съвсем различни
3. Местата на смъртта им тоже.
4. По времето на Веспасиан и Тит все още е имало живи хора,които са помнели Христос.
5.Апостол Павел, който е стопроцентова историческа личност,макар да не е познавал Исус в образа на човек, е бил убеден,че той е съществувал.Убедила го е не само срещата по пътя за Дамаск,но и разказите на всички апостоли и на обикновените хора - нима всички те са били лъжци? Павел умира посечен в Рим като християнски апостол - кой умира заради лъжи? Ап.Павел е бил висококултурен и уравновесен човек,нито е бил лековерен,нито луд,нито глупав.
И така мога да продължавам до безкрай.
Просто това внушение е поредната отрова,която трябва да убие християнската вяра,но е много лесно разобличимо и и няма как да мине.
Какво излиза - че Тит е създал учението на Христа,записано от евангелистите?
Това е пълна нелепица. Учението е представено с прости думи,но формулира изключително сложни универсални закони, които един човек,пък бил той и император няма как да знае,те не са част от древното знание.Радикалната философия на Христос е абсолютно новаторска - ако тя е дело на Тит,писатели и историци като Плутарх и Светоний сигурно щяха да го отбележат.И пр. и пр.


цитирай
12. leonleonovpom2 - Милена, има предавания по програма ...
09.02.2020 23:01
Милена, има предавания по програма на телевизията у нас на тази тема Откъслечно я гледам Даже не знам точното заглавие, ако не се лъжа е " По стъпките на Исус" Но участват сериозни учени, предимно от Англия Някои защитават реалното съществуване на Христос, други го отричат
Аз рядко гледам телевизия, преди имаше хубави италианска и френска програма, тогава гледах и за разтоварване от работни проблеми-сутрин и вечер
Ако попадна на това предаване, отново,ще запиша името му и ще ти го предам
Виждам, че моментално реагира на написаното Целта ми не беше да те засегна, само споделих
Майка ми е била репресирана като млада, трепереше, това ,което е изтърпяла, да не се прехвърли върху мен Затова ме държаха -родителите ми, далече от религията, за да не бъде използвана тя, като претекст за действия срещу мен!?
Затова ти написах последното изречение в предходния коментар Такава е истината
Това ,че има дори противоположни тези, не е страшно!По принцип говоря В спора, в полемиката се стига до истината Абсолютната я знае само бог За тази, която е по нашите възможности имам предвид
В природата има инверсия, има я и в науката И аз съм имал случаи, когато нещо се развива, както е описано в учебниците, но с промяна на условията става точно обратното
Каракала например, е описанв като жесток император Безспорно, собственоръчно убива брат си Но се наложи да го проуча по- задълбочено Оказа се ,че има и човешки черти Грешката е на баща му, не е видял особеностите на характера муи е сбъркал с начина на онаследяването на властта
Той е обичан от армията Войниците го боготворят Следващият император, Макрин, крие за убийството му, защото ще бъде ликвидиран веднага от войниците Каракала контактува с тях, на походи върви заедно с тях!
И още нещо Този ЕС, не е нещо ново! Негова е идеята ,но във вариант Средиземноморски съюз Дава Римско гражданство на всички свободни мъже в империята- така наречената конституция на Каракала За зла участ, тя се е обърнала срещу него Убит е от началника на гвардията си- мавърът Макрин, който благодарение на тази конституция има право да стане и император!
И други подобни случаи има, оказва се ,че черното не е винаги само черно!

Лека нощ!
цитирай
13. rustam - Това е преводът, възприет във хр...
11.02.2020 15:24
milenavarbanova9 написа:
Това е преводът,възприет във християнската традиция.Погледнете как е представено изречението.


Къде е този превод? Какво означава в случая християнската традиция? Посочете къде въпросното изречение е дадено във вида, представен в постинга.
Еврейската дума за Бог е Илл и това личи в именната система: Данаил, Натанаил, Исмаил и т.н. Освен това Бог и Господ са различни понятия. затово съществува и изразът Господ Бог. Именно в християнската традиция Исус е назоваван Господ, за разлика от Бог Отец.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milenavarbanova9
Категория: История
Прочетен: 775041
Постинги: 328
Коментари: 1804
Гласове: 1896
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031